De Brabantse stad Tilburg is al jaren flink aan de weg aan het timmeren. Het imago van saai en ‘niet zo mooi’ werd afgeworpen. Tegenwoordig is Tilburg cool en bruisend. Dat heeft vooral te maken met de ontwikkeling van de Spoorzone, een voormalig werkterrein waar onderhoud aan treinen werd gedaan (de LocHal is een must-see). Rauw en industrieel is momenteel synoniem voor aantrekkelijk en interessant. En dat is precies wat de Tilburgse Spoorzone is.
Aangrenzend aan de Spoorzone ligt sinds de zomer van 2019 een uniek stadspark: Spoorpark Tilburg. Het voormalig Van Gend en Loosterrein van 10 hectare werd door de gemeente aangekocht om er een unieke bestemming aan te geven. Om te bepalen wat die bestemming precies moest zijn, is de hulp van burgers ingeschakeld. Zij werden gevraagd met ideeën te komen om het terrein te betrekken bij de stad. En dat is eigenlijk ook meteen wat dit stadspark zo bijzonder maakt: het is exact wat de Tilburgers willen. Want het resultaat van dit burgerinitiatief mag er wezen.
De naam van het Spoorpark is niet bepaald willekeurig gekozen. Het stadspark ligt direct aan een spoorlijn. De trein tussen Breda en Tilburg komt hier een paar keer per uur voorbij. Het centraal station van Tilburg ligt op steenworp afstand. Wij bezoeken het Spoorpark van Tilburg op een van de mooiste zomerdagen die we gehad hebben. De strakblauwe lucht en een aangename temperatuur lokken veel mensen naar het stadspark en het is dan ook alleen maar heel tof om te zien dat er zo goed gebruik van gemaakt wordt.
Een terrein zo groot als het Spoorpark biedt natuurlijk een heleboel mogelijkheden. Met 10 ha kun je namelijk aardig wat toffe ideeën uitvoeren. Zo vind je er een restaurant, basketbalveld, scoutinggebouw, naschoolse opvang en een hondenuitlaatveldje. Er kan dus gesport worden, maar zeker ook voor ontspanning is er volop ruimte. Dit zijn de leukste dingen om te doen in Spoorpark Tilburg!
We beginnen met het hoogtepunt van het Spoorpark: de Kempentoren. De naam van deze uitkijktoren verwijst naar natuurgebied de Kempen, dat grofweg tussen Tilburg en Eindhoven in ligt. Het is een project van stichting de Torenbouwers die al eerder in Brabant een vergelijkbare toren bouwden – de Flaestoren op Landgoed de Utrecht tussen Esbeek en Lage Mierde in. De Kempentoren is echter een stuk hoger: maar liefst 30 meter hoog. Wil je de toren op, dan betaal je 1,50 euro per persoon. Het is het dubbel en dwars waard.
Bovenop heb je namelijk echt prachtig uitzicht, en zeker op een heldere dag. Je kunt écht ver kijken. Zo zie je hoe groot het Spoorpark is, maar je kunt nog veel verder kijken, Ik herken de Tilburgse Watertoren en een kenner naast me wijst me op het stadhuis van Den Bosch en de scheve spits van de toren van Hilvarenbeek.
Pas wanneer je het laatste stukje omhoog klimt merk je dat je flink hoog bent; de toren lijkt een beetje te schommelen. Je zal niet de enige zijn die met knikkende knieën toch weer naar beneden gaat. Helemaal bovenop kun je een rondje lopen. Ik zou er lekker even de tijd voor nemen als ik jou was, want dit unieke uitzicht over Brabant heb je niet iedere dag.
Er is nog iets dat het Spoorpark zo uniek maakt, en dat vind je aan de rand van het park. Stadscamping Tilburg is een unieke plek om te overnachten. Je bent midden in de stad, maar toch ook op een plek met veel groen. Deze camping is overigens iets ouder dan het park zelf: Stadscamping Tilburg bestaat inmiddels vijf jaar.
Je kunt zelf je tentje meenemen en een plekje in het gras boeken, of een tipi boeken. Tipi’s zijn er in verschillende groottes (voor 2, 4 of 6 personen) en hebben veldbedden en slaapzakken. Voor een nacht in de tipi hoef je zelf dus weinig mee te nemen. Naar de wc en douchen kun je doen in de sanitaire voorziening tegenover de tenten, in een oude wagon. Wil je overnachten met een camper, dan vind je een stukje verderop de camperplaatsen (op een stenen ondergrond). Ook daar kijk je direct het Spoorpark in.
Sinds de zomer van 2020 zijn ook twee nieuwe accommodaties geopend: verwarmde houten slaapwagons met een comfortabel tweepersoonsbed. Ben je dus niet zo’n kampeerder en slaap je liever op een normaal bed, dan is dit wel een bijzondere plek in te overnachten. Er is in totaal op Stadscamping Tilburg plaats voor 25 tenten en 10 campers. Houd er wel rekening mee dat de camping in de winter gesloten is. Het is nog niet bekend wanneer de camping in 2021 weer open gaat.
Zo’n tof stadspark vraagt natuurlijk ook om een plek waar je wat kunt eten, drinken en lekker kunt zitten. En is het T-Huis, een plek waar je je meteen thuis voelt. De naam is dus helemaal niet zo gek gekozen. Dit restaurant voelt meteen als een gezellige woonkamer. In de zomer kun je er buiten op het terras zitten, of boven op het dakterras. Recht voor de deur is water met een fontein, waar kinderen kunnen spelen. Een heerlijke plek om na de beklimming van de Kempentoren neer te ploffen.
Tip: bij mooi weer bestel je een picknickmand bij het T-Huis en ga je lekker het park in. Of bestel bij de buitenbar Mexicaanse taco’s of nacho’s, zó lekker!
Omdat er zoveel leuke dingen te doen en zien zijn, zou ik je aanraden om een wandeling door het park te maken. Deze dingen kom je dan onderweg tegen.
Heb jij zin in een weekendje weg naar Tillburg? Dan komen deze tips goed van pas!
Plan je trip