Algemeen18.05.2011

Hotelbestedingen stijgen door terugkeer bezoekers naar Europa


De Europese hotelsector vertoont een gestage groei, dit blijkt uit cijfers die American Express Business Insights, de gegevensanalyse- en adviestak van American Express, vandaag bekendmaakt. De totale bestedingen in hotels stegen in Nederland in 2010 met 9% (tegenover 7% in Europa) en namen in het eerste kwartaal van dit jaar met nog eens 3% toe.

De groei is te danken aan toeristen van buiten Europa die weer naar de regio komen, toegenomen bestedingen in hotels en een opleving in zakenreizen. Met name de zogenaamde Generatie Y-reizigers (twintigers) blijken veerkrachtig. In 2010 gaven ze 16% meer uit dan in 2009 en de groei van hun uitgaven lag in het eerste kwartaal van dit jaar 32% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het rapport geeft een helder beeld van de stand van zaken in de hotelsector in de belangrijkste Europese markten. Het bevat een analyse van de uitgaven in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Frankrijk en Spanje van vóór de recessie in 2007 tot en met het eerste kwartaal van 2011. In de Nederlandse hotelsector groeiden in 2010 de bestedingen bijna het hardst van heel Europa met een gezonde 9%, maar het Verenigd Koninkrijk was koploper met 10%. Deze twee landen werden gevolgd door Spanje (8%), Frankrijk (7%), Duitsland (4%) en Italië (4%).

Sujata Bhatia, vice-president van American Express Business Insights voor Europa en Azië, legt uit dat in heel Europa de hotelsector terugveert. “Dankzij bezoeken van niet-Europese toeristen aan Europa stegen de bestedingen in 2010 met dubbele cijfers ten opzichte van het jaar ervoor en in diezelfde periode namen de bestedingen voor zakenreizen in de regio met 10 procent toe. Daarnaast zagen we dat de hotelbestedingen door vakantiegangers in Europa in 2010 met 5 procent zijn gestegen. De sterke groei is geweldig nieuws in een tijd waarin het consumentenvertrouwen nog steeds laag en de economische groei fragiel is,” aldus Bhatia.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.