Algemeen18.12.2020

12 onbekende Europese gerechten die je ooit eens moet proeven


Als Europeanen hoef je ons niet uit te leggen dat er op culinair gebied van alles op ons continent gebeurt. Niet voor niets vind je in Europa een paar van de oudste restaurants van de wereld die nog altijd open zijn. Bijna iedere regio in Europa heeft wel zijn eigen culinaire specialiteit. Dit is een lijstje met 12 (onbekende) gerechten die typisch zijn voor een Europees land die iedere foodliefhebber eens moet proeven.

De beste manier om in welk land ter wereld erachter te komen hoe de lokale keuken eruitziet, is om te kijken waar de lokale bevolking zelf gaat eten en daar te vragen naar de specialiteit van het huis. Gegarandeerd dat je iets voorgeschoteld krijgt dat je normaal niet zo snel bij de toeristische tentjes zou krijgen. Dat is ook het idee van deze lijst: het gaat om lokaal bekende gerechten waarvan toeristen niet weten dat ze bestaan.

1. Txangurro a la donostiarra (gevulde krab) – Spanje

Het is sowieso aan te raden om de landen aan de Middellandse Zee te genieten van al het moois dat ze uit de zee halen. In de autonome regio Baskenland vind je heel veel goede chefs en restaurants die vis en zeevruchten de hoofdrol laten spelen in hun gerechten.

Een van de meest traditionele en legendarische gerechten daar is Txangurro a la donostiarra: een gevulde krabschotel. Daarvoor wordt krabvlees gemengd met ui, tomaat en paneermeel. Dit mengsel wordt in een krabschaal gedaan en nog even gebakken.

2. Żur (Zure Roggesoep met worst) – Polen

In Oost-Europa heeft iedere regio wel een eigen variant op ‘borscht’. Een hartige soep op basis van rode bieten. Żur is daar een variant op die heel erg populair is op het Poolse platteland. Als basis voor de soep wordt rogge- en volkorenbrood gebruikt en korstjes van andere soorten brood. Die worden in een weckpot gedaan en twee dagen op een warme plek bewaard om te fermenteren.

Aan die basis wordt een groentebouillon met onder meer wortelen, prei, ui, knoflook, gedroogde paddenstoelen en peterselie aan toegevoegd. Traditioneel wordt er (zelfgemaakte) worst aan toegevoegd die na het koken in plakjes wordt gesneden en weer terug in de soep verdwijnt voor het serveren.

3. Geroosterde haan – Griekenland

De Grieken hebben veel culinaire specialiteiten en een van de wat minder bekende is geroosterde haan. Dit is een gerecht dat vaak op zondag wordt gegeten en in iedere fatsoenlijke bistro (/taverne) of restaurant in Griekenland kun je wel een heerlijke geroosterde haan op de kaart vinden. Overwegend wordt hij met citroen, oregano, haan en knoflook klaargemaakt en geserveerd met langzaam gebakken aardappelen met een verse sla en gerijpte feta.

4. Boxty (gefermenteerde aardappelkoekjes) – Ierland

Wederom een traditioneel gerecht dat vrij weinig mensen buiten Ierland kennen. Boxty is een gefermenteerde aardappelkoek die wordt gemaakt door aardappel te mengen met bloem en kruiden en dat mengsel dagen of weken te laten rijpen en drogen tot het een stevige gnocchi is. Die wordt dan in dunne plakjes gesneden en in een beetje olie gebakken. In Ierland wordt het gegeten bij gerookte vis of een gebakken eitje. Schrik er niet van als je dit Ieren als ontbijt ziet eten.

5. Semla (kardemombroodjes met slagroom) – Zweden

Gravad Lax is mijn persoonlijke favoriet als het om typisch Zweedse gerechten gaat. Maar Semla doet een poging om de eerste plaats te bemachtigen. Deze zoetigheid wordt traditioneel op Fettisdag (de laatste dinsdag van februari of 1 maart) gegeten. Semla lijkt op een slagroomsoes maar wordt heel anders gemaakt. Het zijn kardemombroodjes van marsepein en suiker die overgoten worden met slagroom.

6. Frika (aardappelen en gesmolten kaas met kruiden) – Slovenië

In de Sloveense Alpen is er onder de herders een traditioneel gerecht dat altijd klaargemaakt wordt: Frika. Dat is een gerecht met van aardappel en kaas. In en pan met vet worden stukjes gehakte aardappel gelegd, daar gaat kaas overheen en als die gesmolten is wordt het geheel omgedraaid in de pan. Dan krijg je een aardappel met een knapperige kaaskorst waar om het af te maken een flinke pluk verse kruiden overheen gaat.

7. Stokvispasta – Italië

Stokvis kennen wij vooral uit de Surinaamse keuken. Maar de gedroogde kabeljauw wordt ook veel in het Italiaanse Calabrië gebruikt. Daar maken ze er pasta van. De vis wordt daarvoor eerst drie dagen in water geweekt, dan wordt hij in stukken gesneden en worden er kappertjes, olijfolie en citroenschil aan toegevoegd. Een typisch gerecht voor kerstavond in Calabrië.

8. Eisbein (varkensenkel) – Duitsland

Eisbein is een traditioneel gerecht dat vooral veel in Berlijn gegeten wordt. Aangezien er in Berlijn zo’n mengelmoes is van verschillende keukens, moet je wel echt even zoeken om een plek te vinden waar je echt nog Eisbein kan krijgen. Het is ook echt een lekker Duits gerecht want lekker vet. Je krijgt het knapperige varkensvlees (en van binnen sappig) geserveerd met zuurkool en gele erwten.

9. Zwart brood met zure haring – Estland

Dit is er eentje die we voor de helft wel kennen, want haring! Maar in Estland zetten de Esten op zondag met regelmaat zwart brood met Baltische haring en een gekookt eitje op tafel. De haringen worden eerst ingelegd met een krachtige peper met een beetje knoflook en het zwarte brood krijgt de kleur en smaak doordat het gemout en gezouten is.

10. Waterzooi (kipstoofpot) – België

Waterzooi is een gerecht dat iedereen in de Nederlandse grensregio wel kent. Het is een kipstoofpot die vooral in Vlaanderen gegeten wordt. Om het te maken wordt met kip, wortels, prei en selderij een bouillon getrokken. De kip gaat er daarna uit en er wordt roux toegevoegd om de bouillon te verdikken en er een witte saus van te maken. Daar worden verse kruiden en een beetje room aan toegevoegd en ook de kip gaat er weer terug in. Dit alles wordt dan geserveerd met aardappelen en brood.

11. Snotolvenkuit – Denemarken

Als je als vis de naam snotolf krijgt, is er een grote kans dat je niet het mooiste schepsel op deze aarde bent. Volgens biologen is de snotolf ook écht een lelijke vis. Maar als de vrouwelijke snotolven gaan broeden, doen ze dit dichtbij de kust. De kuit is een delicatesse in Denemarken en wordt er traditioneel als voorgerecht (of lichte lunch) gegeten op een toastje met dille en wat crème fraîche.

12. Bouchée à la reine met zwezerik – Frankrijk

Zwezerik is in een gastronomisch land als Frankrijk een product dat je vaak op de kaart in een restaurant vindt. Vaak wordt het dan op klassieke wijze geserveerd: in een pasteitje met champignonsaus. Op die traditionele wijze zie je het gerecht ook nog vaak op zondag bij Franse families ergens op tafel verschijnen.

Avatar foto
Wes van Geneijgen

Freelance journalist en copywriter. Geniet van goed eten, drinken en een toffe trip.