Algemeen04.10.2011

Vakantiegangers begeleiden zwerfhondjes naar een nieuw thuis


vliegendhondje_travelvalley.jpg
vliegendhondje_travelvalley.jpg

In Spanje worden jaarlijks duizenden honden op straat gezet door hun baasjes. Een hoop rijwilligers doet er alles aan om zoveel mogelijk van deze honden weer aan een nieuw huis te helpen. Vaak is dat in het buitenland, in bij voorbeeld Duitsland, Belgie of Nederland. Als een hond een nieuw baasje heeft gevonden moeten zowel baas als hond wachten tot er een vlucht is waarop de hond mee kan. Dat kan soms erg lang duren, want honden moeten altijd door een passagier worden begeleid. En daarbij kunnen vakantiegangers dus helpen!

Liz Luyben wil met dit initiatief passagiers en honden aan elkaar te koppelen. “Veel mensen hebben geen idee dat er tientallen honden zitten te wachten op een vlucht. Je bent een week of wat op vakantie in Spanje, hoe zou je dat ook moeten weten?” Legt Luyben uit. “En daarom proberen wij via Vliegendhondje.nl vakantiegangers erop te wijzen dat ze, gratis en voor niks, een belangrijke bijdrage kunnen leveren.”

Vakantiegangers kunnen zich aanmelden via de website van Vliegendhondje.nl of via de Facebook pagina. Daarna wordt er gekeken of er een hond klaar is om mee te reizen naar die bestemming. Zo ja, dan krijgt de reiziger daarvan bericht. Verder hoeft zo’n reiziger overigens vrijwel niets te doen. Ze hoeven zelf niet met hondenhokken te gaan slepen of in de clinch met de douane, dat wordt allemaal geregeld door vrijwilligers ter plekke. Ze hoeven ook niet te betalen voor de vlucht van de hond, ze hoeven alleen maar mee te liegen.

“Doodeenvoudig dus allemaal. zegt Luyben, “Je kan gewoon fijn een roddelblad lezen en een kop koffie drinken op het vliegveld, vrijwilligers doen de rest. En in Nederland staan hele blije nieuwe baasjes te wachten. Zo kun je nog eens iets leuks doen voor de wereld zonder dat het je veel moeite kost!”

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.