Algemeen25.06.2012

Organisatie Olympische Spelen London overschrijdt budget


Schermafbeelding 2012-06-25 om 12.27.22.png
Schermafbeelding 2012-06-25 om 12.27.22.png

Het organiseren van de Olympische Spelen kost geld. Veel geld. Maar de organisatie van de Olympische Spelen in London gaat flink over het budget in. “Het grootste gat in 16 jaar” zo is te lezen in het Fd. Reden van de budgetoverschreiding is “de organisatoren hebben de vraag voor veiligheid en particuliere investeringen niet weten te voorspellen”. De sport-gerelateerde kosten liggen naar alle waarschijnlijkheid twee keer zo hoog dan geschat, zo kwam uit het onderzoek naar voren.

Op 27 juli beginnen de Olympische Spelen in Londen. De hoofdlocatie wordt door het bedrijfsleven gefinancierd. De Britse overheid heeft ook een flink budget vrijgemaakt. Het budget voor veiligheid verdubbelde vorig jaar naar 553 mln pond, nadat een onderzoek uitwees dat de initiële schatting om 10,000 bewakers in te zetten veel te laag was en er 14,000 man nodig zouden zijn.

De verwachte kosten voor de zomerspelen liggen rond 8,4 mln pond, vergeleken met de schatting van 4,2 mln pond toen Londen in 2005 een bod uitbracht om de Spelen te hosten. De Spelen in Beijing in 2008 overschreden het budget met 4%, de spelen in Athene vier jaar geleden met 60%.

Volgens Alan Seymour, professor in sport marketing aan de Universiteit van Northampton, ‘weet ieder land al wanneer ze een bod uitbrengen om de Spelen te hosten, dat er een erg kleine kans is dat ze kosteneffectief zullen gaan werken’.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.