Algemeen19.07.2012

10 zomertips voor méér belplezier


Schermafbeelding 2012-07-19 om 16.26.10.png
Schermafbeelding 2012-07-19 om 16.26.10.png

Ga je binnenkort op vakantie? Graag geven wij je tien tips om ervoor te zorgen dat je in het buitenland zorgeloos kunt bellen, sms’en en internetten. Voorkom hoge kosten, niet bereikbaar zijn en andere onaangename verrassingen!

1. Blijf bereikbaar
Sommige providers hanteren speciale voorwaarden voor het gebruik van je telefoon over de grens. Dat kan variëren van expliciete toestemming voor gebruik buiten Nederland tot het storten van een borgsom.

Kijk dit goed na voor je vertrekt. Zo voorkom je dat je in het buitenland opeens niet meer kunt bellen, sms’en of gebeld kunt worden. Ook is dataverkeer vaak niet mogelijk in het buitenland, terwijl je hier binnen Nederland een abonnement voor hebt.

2. Check de tarieven
Ga je naar het buitenland, kijk dan goed na naar welke ‘zone’ je gaat. Deze zijn per provider verschillend. De zone bepaalt het tarief. Sommige aanbieders hanteren 3 zones terwijl andere er 12 of meer hebben.
‘Hoe verder je gaat, hoe duurder je belt’, gaat helaas niet altijd op. Zo is een land als Kroatië voor de ene telefoonaanbieder een buurland, maar voor een andere een verweg-bestemming, met bijbehorend tarief.

Als je toch de tarieven checkt, kijk dan meteen of het afluisteren van je voicemail tot extra kosten leidt. Vaak is dit binnen Nederland gratis, maar daarbuiten niet.
Ben je gewend dat je telefoon automatisch wordt geblokkeerd bij overschrijden van een maximaal bedrag of beltegoed? Ga er dan vanuit dat dit in het buitenland minder goed werkt. Wees hier alert op, voor je het weet word je te laat geblokkeerd en krijg je te maken met hoge kosten of een negatief beltegoed.

3. Buiten + bellen = geen goede combi…
Als je belt vanuit het buitenland, krijg je te maken met ‘roaming’: internationale providers sluiten onderling contracten af voor het doorsturen van gesprekken. De provider in het buitenland rekent altijd een hoog tarief omdat jij bij hen geen abonnement hebt.

Wat kun je doen? Probeer zo veel mogelijk te sms’en in plaats van bellen. Dit is in het buitenland ook wat duurder, maar meestal vallen de kosten zo veel lager uit.
Heb je wifi in de buurt? Dan kun je via internet gratis bellen via voipbuster.com. Bijvoorbeeld vanuit Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Spanje naar Nederlandse vaste lijnen. Je kunt ook afspreken om te skypen, via skype.com. Degene die je belt moet dan ook wifi en Skype hebben.

Tot slot is er Rebtel. Hiermee kun je internationaal bellen door een lokaal nummer te gebruiken. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Maar pas op: ook de kosten van bellen naar een lokaal nummer kunnen in het buitenland flink oplopen.

4. Toch bellen over de grens? Laat je bellen!
Als je gebeld wordt in het buitenland, dan betaal je de kosten vanaf de Nederlandse grens. Diegene die vanuit Nederland belt, betaalt alleen de kosten voor bellen binnen Nederland.

Degene die belt kan dus nooit geconfronteerd worden met torenhoge kosten en ook voor jou vallen de kosten lager uit.

Het gebruik van een mobieltje in het buitenland kost meer, ook als jij het gesprek ontvangt. Maar gebeld worden is vrijwel altijd voordeliger dan zelf bellen.

5. Buiten land + internet: pas op!
Ga alleen online als je via (gratis) wifi kunt internetten. Op jiwire.com kun je eenvoudig opzoeken waar in je vakantieland het dichtstbijzijnde wifi-punt zit.

Bekijk de vijf andere vakantietips en wees goed voorbereid voordat je je sim only abonnement meeneemt op vakantie.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.