Onno is blogger op DutchCowboys, Travelvalley en StyleCowboys. Onno schrijft over technologische innovaties en trends en ontwikkelingen op het gebied van (online) marketing.
Wie al eens in de Spaanse streek Andalusië is geweest, kan er vast en zeker over meepraten. In steden zoals Sevilla, Ronda en Granada tref je mooie imposante arena’s aan. Duizenden toeristen bezoeken jaarlijks deze toeristische attractie en laten zich informeren over de traditie van het stierengevecht.
Geheel toevallig bleek ik op het juiste moment op de juiste plaats te zijn. Voor slechts 15 euro kocht ik een ticket voor het stierengevecht van torero Fernando Adrian Juan Leal Alvaro Sanlucarn in dé arena van Sevilla, Toros de Sevilla. In de drukte voor de arena kun je kussentjes en water kopen.
Het stierengevecht verloopt volgens een vast ritueel. Alvorens de stier de arena wordt binnengelaten worden de hoofdrolspelers aan het publiek getoond. Dit zijn onder andere de picadors. Picadors zijn de mannen te paard. De paarden zijn geblinddoekt en hebben een goudkleurig harnas om. Nadat men zich heeft voorgesteld wordt de stier de arena binnengelaten. De drumband zweepte het publiek nog eens flink op. Ieder gevecht start met het opjagen van de stier. Dit doen de assistenten van de matador. Ze leiden de stier af. Het doel is dat de matador (degene die de stier uiteindelijk doodt) een idee krijgt van de vechtlust, intelligentie en kracht van de stier. Vervolgens treden de picadors de arena binnen.
Het idee is dat de stier tijdens het gevecht ook het paard aanvalt. De picador dient dan met zijn lans de stier van boven in zijn nek te steken met als doel om het dier te verzwakken. In de arena van Sevilla ging dit helemaal mis. De stier wist met al zijn kracht de picador met zijn paard en al omver te duwen. Direct namen de assistenten het over zodat het paard weer op de been geholpen kon worden. Opvallend was dat je het paard totaal niet hoorde. Zijn ogen waren afgeplakt maar zijn mond niet. Bij de aanval raakte het paard door de scherpe hoorns gewond. Het is nauwelijks voor te stellen dat dit zonder angst en pijnkreet plaatsvond. Er wordt dan ook niet voor niets gesuggereerd dat de stembanden van de paarden vooraf worden afgesneden om het publiek te sparen.
Vervolgens is de matador aan de beurt. Hij probeert twee banderilla’s stokken in de nek van de stier te steken. Dit getuigt van moed en durf. De matador komt oog in oog te staan met de bloederige en wilde stier. De versierde stokken blijven dankzij speciale weerhaken zitten in de vacht van de stier. De matador stak 3 setjes van versierde banderilla’s in de nekspier. De bebloede stier liep vervolgens door de arena en het publiek applaudisseerde en riep olé. Nu is het de taak van de matador om het gevecht te beslissen. Middels zijn rode doek weet hij de stier uit te dagen. Het is serieus onvoorstelbaar om te zien hoe hij de controle over dit grote en wilde beest aan het publiek toont. Hij maakte er werkelijk een show van. Het publiek juicht hem toe. Soms lijkt het even fout te gaan en moet hij rennen voor zijn leven. De assistenten springen dan direct de arena in en leiden de stier af. De matador, inmiddels zelf ook onder het bloed verloor zijn schoen en trapte vervolgens ook zijn andere schoen uit. De matador ging op zijn sokken verder. De arena ontplofte bijna!
Aan de ademhaling van de stier zag je dat het beest vrijwel uitgeput was. Vervolgens klinkt er weer een trompetgeluid en kreeg de matador een zwaard. Met dit zwaard moet hij de stier in zijn nek steken. De bedoeling is dat hij het hart weet te raken zodat de stier vrijwel direct dood is. Met grote kracht zagen we de matador het zwaard in de nek van de stier steken. De stier bleef echter in leven en liep nog even verder waarna hij vervolgens letterlijk in elkaar zakt. Het publiek is laaiend en klapt voor de matador. De stier werd vrijwel direct door de paarden afgevoerd. Na dit gevecht volgde er minimaal nog 7 gevechten die allen op dezelfde manier plaatsvonden. De variatie zat hem in de leeftijd, het gewicht van de stier en uiteraard de matador zelf!
Ondanks dat stierenvechten een onderdeel is van de Spaanse cultuur en het volgens velen een eeuwenoude traditie is, is het wel een hele gewelddadige traditie. Het is absoluut geen volksport. De uitslag staat altijd vast en het is hoe dan ook een vorm van dierenmishandeling. Niet alleen de stier maar ook de paarden lijden. Vaak raken ze gewond en staan ze doodsangst uit. Dat het ook in Spanje omstreden is, bleek wel uit het feit dat ik tot 3 keer toe door de bewaking werd aangesproken. Je mocht immers geen filmopnames maken. Bij een panoramafoto moet je alleen wel je camera van links naar rechts bewegen, dit bleek de Spanjaard niet helemaal te begrijpen…
Gerelateerde artikelen
Stedentrips15.05.2013
Stedentrip Sevilla: ontspanning, cultuur en culinair!
Verder lezen over Spanje
Zomer13.11.2024
Dit zijn de 7 mooiste campings in Spanje aan zee
Zomer04.11.2024
De 11 leukste tips om te doen op Gran Canaria
Stedentrips07.10.2024
Stedentrip Spanje? Deze 9 mooiste steden moet je gezien hebben!
Stedentrips03.10.2024
De 8 coolste dingen om te doen in Barcelona
Zomer18.07.2024
Dit zijn de 8 mooiste stranden van Spanje
Stedentrips02.07.2024
Dit zijn de 9 coolste dingen om te doen in Sevilla
Algemeen02.05.2024
Carnaval op Tenerife: dit moet je een keer hebben meegemaakt!
Stedentrips18.04.2024