Algemeen21.08.2013

Op verkenningstocht door de Franse Auvergne: deel 2 Les Volcans


volcans_auvergne.JPG
volcans_auvergne.JPG

Tijdens onze eerste dag in de Auvergne belanden we vroeg in de avond op een bijzondere locatie ‘Archipel Volcans’ gelegen aan de voet van de Puy de Dôme in het natuurpark Volcans d’Auvergne. Archipel Volcans heeft een aantal Gites en zogenaamde ‘Chambres familiates’ geschikt voor gezinnen tot 6 personen. Verrassend genoeg beschikken de meeste kamers over gratis Wifi. Na en korte rondleiding en kennismaking met onze gids die ons morgen op e-bikes laat kennis maken met de Auvergne, eten we in het gezellige restaurant een aantal heerlijke gerechten waarbij de bekende Cantal kaas niet ontbreekt. ’s Ochtends wordt er een ontbijtbuffet verzorgd voor de aanwezige gasten op Franse stijl.

De locatie ligt midden in de natuur en is een prima vertrekpunt voor iedereen die het noordelijke deel van de Auvergne wil gaan verkennen. Het themapark Vulcania ligt op 12 km afstand. Voor ons staat een e-bike tocht door het vulkaangebied gepland. In de Auvergne liggen 80 vulkanen. Bij het aanhoren van dit aantal kijkt eigenlijk iedereen heel verbaasd.

archipel_vulcans_puy_de_dome1.png
archipel_vulcans_puy_de_dome1.png

De al eeuwenlang slapende vulkanen van de Auvergne zijn een natuurlijke schat die niet alleen opmerkelijk maar ook uniek is in Europa. Door de prachtige natuur en de bergachtige omgeving zijn ze volledig opgenomen in het landschap. In het Centraal Massief waar de Auvergne in valt liggen in total meer dan 400 uitgedoofde vulkanen en dat is meer dan waar ook ter wereld. 

Als we ons na het diner buigen over de routekaart voor de volgende dag, krijgen we een goed beeld van de omvang van de vulkanen. De al eerder genoemde Puy de Dôme is mede dankzij de Tour de France de bekendste vulkaan in de Auvergne. 

guide_auvergne

Als we zelf druk bezig zijn met de voorbereidingen van onze e-bike tocht zijn naast ons de buren van onze Gite bezig met het pakken van de ezels, een andere en duidelijk meer alternatieve manier om de Auvergne te voet te verkennen. 

archipel_volcans_auvergne.JPG
archipel_volcans_auvergne.JPG
archipel_volcans.JPG
archipel_volcans.JPG

E-bikes is een verzamelnaam voor heel veel fietsen met trapondersteuning. Onze e-Mountain-bikes mogen er wezen. Topfietsen voor de moeilijkste terreinen met een handig extraatje als het pad stijl omhoog gaat. Het prettige aan deze kwaliteit van fietsen is dat je ze ook als een normale mountainbike kunt gebruiken. De kosten voor dit soort fietsen liggen aanzienlijk hoger en liggen ergens tussen de 2.500 en 3.500 euro. Voor het gebied zijn ze ideaal en bieden ze ook de minder getrainde moutainbiker de mogelijkheid om alle natuurlijke hindernissen te nemen. Downhill is het comfort van de vering en het starre frame goed te voelen. De fietsen luisteren perfect naar de bereider en sturen heel direct. 

Ik heb op mijn eigen fiets een Sportcam van Sony gemonteerd. Helaas beslaat door de vele temperatuursverschillen in het gebied regelmatig de behuizing, waardoor de videobeelden niet altijd goed zijn. Zodra deze zijn gerenderd en bewerkt zijn zullen we deze zeker nog uploaden!

foto (26)

foto (25).JPG
foto (25).JPG
foto (21).JPG
foto (21).JPG

Op de foto : Liesbeth van der Klugt (Atout France) 

Eenmaal op de fiets krijg je pas echt een goed beeld van de bijzondere natuur. Met meer dan 30 jaar ervaring met fietsen in Frankrijk, blijft dit bij mij een geweldige ervaring. De natuur is werkelijk prachtig en zijn we verrast door de vele paden die het gebied doorkruisen. Wel is enige stuurmanskunst vereist. Fietsers zonder ervaring kunnen zich beter laten begeleiden door een gids anders kun je soms voor verrassingen komen te staan. Ook een helm is verplicht als je hier wilt fietsen.

Marc Madiot, onze gids, laat zien waarom hij een goede en ervaren mountainbiker is. Samen met Irene van het Frans verkeersbureau loodst hij ons via de vele paden naar bijzonder locaties. En dan zonder dat je het beseft, sta je op de bodem van een gedoofde vulkaan. De lavastenen en de wijze hoe ze in de stroom ooit zijn komen te liggen, vertellen het verhaal van tienduizenden jaren. Van alle superlatieven die je kunt bedenken past fascinerend wel het beste als omschrijving van de natuur om ons heen. Als je hier bent wil je maar een ding, snel terugkomen om nog veel meer te ontdekken.  

volcans_auvergne_panorama.JPG
volcans_auvergne_panorama.JPG

Veel tekst heb je niet nodig als dit de natuur is. Fascinerend !!

auvergne_ebike.jpg
auvergne_ebike.jpg

Navigatie voor wandelaars en bikers

marc_madiot_volcans_auvergne.jpg
marc_madiot_volcans_auvergne.jpg

Marc Madiot geeft uitleg over onze route en het gebied waar we zijn.

vulkanen_auvergne.jpg
vulkanen_auvergne.jpg

Overzicht van de vulkanen op onze fietsroute. Dat het gebied bijzonder is blijkt wel uit de stand van een kompas. Een magnetisch kompas wijst altijd naar het magnetische noorden, dat niet overal op aarde overeenkomt met het geografische noorden. Hier op deze plek in de Auvergne werkt je kompas helemaal niet en wordt je alle kanten uitgestuurd. Dit heeft blijkbaar te maken met magnetische veldlijnen die niet evenwijdig aan het aardoppervlak lopen veroorzaakt door de vele aardschokkeen in dit gebied.

bodem_vulkaan_auvergne.jpg
bodem_vulkaan_auvergne.jpg

Op de bodem van een gedoofde vulkaan. Bovenin zie je de wand en besef je pas de omvang van deze vulkanen. 

ebike_vulkaan_auvergne.jpg
ebike_vulkaan_auvergne.jpg

Waarom je hier naar terug wilt komen. Fietsen is hier echt fantastisch.

ebike.jpg
ebike.jpg

e-Bike met nog een ander belangrijk accessoire, banden van Michelin die ook op een extreme hellingshoek voor veel grip zorgen.

7000_jaar_vulkaan.jpg
7000_jaar_vulkaan.jpg

Gemiddeld duurt het 7.000 jaar voordat de eerste planten gaan groeien op de lavabodem.

lagen_vulkaan_lava.jpg
lagen_vulkaan_lava.jpg

Goed is te zien dat in de tijd er meerdere lavalagen zijn geweest. De lavastenen op de grond zitten vol met kristallen.

auvergne_panorama.jpg
auvergne_panorama.jpg

Panoramafoto van het machtige landschap op de bodem van een gedoofde vulkaan.

Na een fietstocht van bijna 2 uur nemen we afscheid van Marc Madiot en vertrekken we voor de lunch naar Auberge de la Moreno op de Col de la Moreno bij Laschamps. Hier worden we wederom getrakteerd op heerlijkheden uit de Auvergne en hoe kan het ook anders met Cantal kaas. Vanmiddag vertrekken we dan eindelijk naar die bijzondere Col de Puy de Dôme.

auberge_moreno.JPG
auberge_moreno.JPG
cantal_kaas_moreno.jpg
cantal_kaas_moreno.jpg
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.