Algemeen10.10.2013

Op verkenningstocht door de Franse Auvergne: deel 4 Salers en de Cantal


salers gids.png
salers gids.png

Op de 3e dag van ons verblijf in de Auvergne vertrekken we vanuit ons hotel Les Messageries in Murat naar onze volgende locatie Moments Nature in Saint Eulalie waar we verder gaan op e-bikes. Nadat we hebben genoten van deze mooie omgeving fietsen we door en komen we uiteindelijk in het oude en bijzondere dorpje Salers. Voordat we de stad gaan verkennen met onze gids, lunchen we bij Restaurant la Martille. Met producten uit de streek maken ze hier de meest lekkere gerechten klaar.

Salers ligt in de schaduw van het Cantalgebergte. Schattige huisjes met stenen daken kenmerken het oude dorp. Het dorp doet je gelijk herinneren aan de jaren van overvloed die het dorp heeft gekend. Pleintjes en steegjes zijn idyllisch. Door de bijzondere lichtval lijkt het alsof je je in een schilderachtig plaatje bevindt. Het plaatsje behoort tot de meest bijzondere oude stadjes van Frankrijk.

Het bijzondere aan dit dorpje is ook dat er in totaal zo’n 370 mensen wonen, ons kent ons dus ;-). We worden er rondgeleid door onze charmante gids (zie foto) die eenmaal op gang van geen ophouden weet. Het stadje is zeker voor wie er in de buurt verblijft meer dan de moeite waard. 

DSC_0025.JPG
DSC_0025.JPG

Lunchen bij Restaurant La Martille

DSC_0036.JPG
DSC_0036.JPG

De oude bijzondere daken in Salers steken mooi af tegen de strakblauwe lucht

DSC_0040.JPG
DSC_0040.JPG

Het leven in Salers lijkt overzichtelijk of toch niet? 

DSC_0042.JPG
DSC_0042.JPG

Bijzonder is dat er twee huizen in een huis zitten. De deur boven de onderste deur heeft een eigen huisnummer. Dit werd gedaan om de onroerendgoed belastingen te delen die gebaseerd waren op de grondprijs. Veel oude woningen hebben daarom twee ingangen als zijnde trappen naar de bovenwoningen inmiddels allen verdwenen.

DSC_0045.JPG
DSC_0045.JPG

Wie wil weten wat er te zien is over het muurtje zal echt zelf naar Salers moeten afreizen.

DSC_0049.JPG
DSC_0049.JPG

Bijzonder oud marktplein in Salers. Door de plaatsing van de bomen en wijze waarop deze worden onderhouden ziet de plek er heel bijzonder uit. 

DSC_0053.JPG
DSC_0053.JPG
DSC_0063.JPG
DSC_0063.JPG

Het oude marktplein midden in het centrum van Salers.

Als je in Salers bent en dus in de Cantal ontkom je niet aan de heerlijke kazen die in dit gebied gemaakt worden. Na onze stadswandeling worden we meegenomen naar La Cave de Salers en mogen we kennis maken met een aantal heerlijke kazen uit dit gebied.

DSC_00681.JPG
DSC_00681.JPG
DSC_0071.JPG
DSC_0071.JPG

De kazen liggen opgeslagen in de kelder waar de geur van ammonia ons de adem bijna doet wegnemen. Na het normale proces van kaas vindt hier de rijping plaats. Dit gebeurt overigens overal in vochtige en gekoelde kelders. De kaas moet minimaal 30 dagen rijpen. Als de kaas 1 a 2 maanden heeft gerijpt heb je een jonge Cantal. Als de kaas 3 tot 6 maanden rijpt is het een oude Cantal en bij een rijping van langer dan 6 maanden is het een Cantal Vieux. De Cantal Vieux kun je herkennen aan de gangen en gaten die er in de kaas zitten. Hoe ouder de Cantal wordt hoe dieper de gaten worden.

DSC_0072.JPG
DSC_0072.JPG

Na het proeven van deze 3 heerlijke kazen die hier overigens zeer goedkoop zijn (vanaf 9,90 euro voor een kilo) met toch wel een bijzondere smaak rijden we met de auto een klein stukje verder naar Domaine de la Chaux de Revel. Bij aankomst op de plek waar we zullen overnachten staan er een soort van Pipoachtige woonwagens met nog enkele andere bijzondere verblijven. Prima voorzien van comfort en in een heerlijke groene omgeving bovenop een heuvel (hoogte 1.020 meter) die uitkijkt over een prachtig dal. 

Domaine de la Chaux de Revel is eigendom van Famille Montaz Pascal die hun uiterste best doen het ons zo gezellig mogelijk te maken. Mevrouw Montaz heeft als hoofdgerecht een heerlijke kaasfondue gemaakt van 5 verschillende Cantal kazen. Machtig maar reuze lekker. Door de wat geisoleerde ligging is het een locatie die vooral geschikt is voor mensen die van rust houden. De wat grotere woonwagens zijn echter ook geschikt voor gezinnen met kinderen die vanwege de aanleg van het Domaine alle ruimte hebben. Naast wat spelen is er een klein overdekt zwenbad waaarvan het dak openstaat. De avond is er heerlijk en als we opstaan worden we verrast door de zon en het prachtige landschap.

DSC_0103.JPG
DSC_0103.JPG
DSC_00961.JPG
DSC_00961.JPG

Het parkje is met de ochtendzon echt op z’n mooist

zonnehut2.png
zonnehut2.png

In deze bijzondere kubuswoning kun je ’s nachts naar de sterren kijken door het glazen koepeldak.

Dit weekend deel 5, het laatste deel van mijn reis door de Auvergne.   

Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.