Algemeen23.09.2013

Nederlanders weten te weinig van hun reisverzekering


reisverzekering_vakantie.jpg
reisverzekering_vakantie.jpg

Nederlanders zijn niet goed op de hoogte als het gaat om hun reisverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van MarketResponse. We hebben vaak wel het gevoel goed verzekerd te zijn, maar hoe het precies zit, weten we niet. In eigen land gaan we ook vaak zonder verzekering op reis, en dat is niet verstandig. Want ook al blijf je binnen de landsgrenzen, dan nog steeds heb je een reisverzekering nodig voor als er iets gebeurt. 

Voor het buitenland hebben we vaak wel een verzekering. Acht op de tien Nederlanders sluit voor buitenlandse reizen een reisverzekering af. Vaak is dan een doorlopende reisverzekering, wel zo makkelijk. Als Nederlanders geen reisverzekering afsluiten, hebben ze er wel een reden voor: ze zien het nut van verzekeren niet in, of zijn sceptisch over de voorwaarden.

De resultaten van het onderzoek verbazen mij niet. Ik heb namelijk ook geen flauw idee welke schade precies gedekt wordt door mijn reisverzekering. Ook al ben ik vaak in het buitenland, ik heb me er nooit in verdiept. En zo is het denk ik bij veel mensen: pas als je de verzekering nodig hebt, kom je erachter wat de dekking is waar jij voor hebt betaald. Een op de vijf Nederlanders weet ook niet welke schade tijdens de vakantie door welk type verzekering wordt gedekt. Onder jongeren is zelfs ruim een derde hiervan niet op de hoogte. Ik ben dus niet de enige 🙂

Grappig is ook dat mensen soms zelfs niet eens weten waar ze de verzekering hebben lopen. Het gaat dan om kortlopende reisverzekeringen. 17% van deze groep weet niet meer bij welke verzekeraar ze dit hebben gedaan. Iets wat misschien wel te verklaren is: kortlopende reisverzekeringen worden vaak via de reisorganisatie geboekt.

Toch is het belangrijk je goed te verzekeren, zeker op vakantie. Een ongeval of schade heeft sowieso al extra impact als het gebeurt tijdens een vakantie, dan is een financiële nasleep door het ontbreken van een goede verzekering niet welkom. Dus: even goed checken hoe jij ervoor staat voor je op vakantie gaat!

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.