Algemeen13.12.2013

Champagnehuis Joseph Perrier, 3 km ondergrondse gangen en wandelen door Chalons-en-Champagne


DSC010101.JPG
DSC010101.JPG

De bovenstaande foto lijkt op een afbeelding uit een SF-film, maar niets is minder waar. We zijn op onze reis door de Champagne-regio in Frankrijk te gast bij het champagnehuis van Joseph Perrier en mogen een kijkje nemen in het 3 km lange ondergrondse gangenstelsel waar de heerlijke champagnes van het huis op de liefhebbers van liggen te wachten.

Joseph Perrier Champagne is een champagne die al bijna 200 jaar geleden, in 1825 opgericht, wordt gemaakt in de buurt van Châlons-en-Champagne (in die tijd Chalons-sur-Marne). Oprichter was zoon Jozef van de wijnhandelaar François-Alexandre Perrier. Het Champagnehuis is gevestigd in een oud postkantoor tegen een heuvel waaronder zich de wijnkelders bevinden. Mocht je een link willen leggen tussen Joseph Perrier en het in groene flessen gebottelde (bron)water van Perrier, niet doen want er is geen enkele verbintenis buiten de naam. Onze gids Svetlana moet glimlachen, we zijn waarschijnlijk niet de eerste met deze duidelijk overbodige vraag.

Joseph Perrier heeft een productie van ca. 750 duizend flessen champagne per jaar. Dat is in vergelijking met de grote merken relatief een kleine productie. Moët & Chandon champagne is goed voor bijna 25 miljoen flessen per jaar, om te vergelijken. De hoeveelheid zegt echter weinig over de kwaliteit of smaak. De champagnes van Joseph Perrier gaan de hele wereld over en zijn vooral te vinden in de wat meer exclusieve restaurants. Je zult ze niet zoals de Moët’s vinden in de supermarkt. Champagne wordt bijna altijd gemaakt uit een mengsel van het sap van blauwe en witte druiven. De meest gebruikte druivenrassen zijn de Chardonnay, de Pinot Noir en de Pinot Meunier. Voor één fles champagne heb je ongeveer 1,2 kilo aan druiven nodig. Gemiddeld betaalt men voor de inkoop van deze druiven 6 euro per kilo. Het verklaart een klein beetje waarom de prijs van champagne relatief hoger is dan die van normale wijn.

De naam champagne is exclusief voor mousserende wijnen uit de Champagne-regio en mag door niemand anders gebruikt worden. De champagnes van Joseph Perrier worden niet verkocht zonder jaartal. Dit betekent dat zij minimaal 3 jaar en in de meeste gevallen veel langer moeten rijpen in het ondergrondse gangenstelsel. In de gangen ontdekken we de Prestige Cuvee Josephine welke minimaal 5 jaar moet rijpen voordat je kennis kunt maken met deze overheerlijke champagne.

DSC01023.JPG
DSC01023.JPG
DSC010121.JPG
DSC010121.JPG
DSC010131.JPG
DSC010131.JPG

De imposante smalle en lange gangen staan vol met zogenaamde pupitres waar de flessen periodiek een kwart slag in worden gedraaid zodat het overgebleven gist zich naar hals kan bewegen (remuage). Medewerkers van het champagnehuis zijn in staat om 15.000 flessen per dag te draaien. Na een aantal jaren worden de halzen van de fles bevroren (degorgeren) waarna de stoppen machinaal worden verwijderd. Door de druk van het koolzuur wordt de ijsprop met het bezinksel eruit geschoten en worden de flessen voorzien van het etiket.

DSC009951.JPG
DSC009951.JPG
DSC010191.JPG
DSC010191.JPG

Wandelend door de gangen van het champagnehuis Joseph Perrier ontdekken we tal van bijzondere plekjes die het verhaal van lange historie van de productie van champagne vertellen. Zo komen hoge gaten in de tunnels tegen, geboord om daglicht via zinken platen naar binnen in de tunnes te laten komen. De inmiddels eeuwenoude kelders waarachter zich nog steeds heel exclusieve flessen bevinden.

DSC009631.JPG
DSC009631.JPG
DSC00970.JPG
DSC00970.JPG
DSC01061.JPG
DSC01061.JPG
DSC00979.JPG
DSC00979.JPG

Eenmaal terug in het hoofdgebouw worden we natuurlijk getrakteerd op een heerlijke glaasje bubbels. Het is dan inmiddels 11.30 uur en volgens Svetlana Bodineau, marketing manager van Joseph Perrier, het beste moment van de dag om te proeven. Onze smaak schijnt rond deze tijd een hoogtepunt te bereiken. Dat lijkt te kloppen, want het eerste glas valt zomaar naar binnen en smaakt echt goddelijk. Gelukkig vinden ze bij Joseh Perrier lege glazen maar niets 😉 De ruimte waar we genieten van deze champagne hangt vol met prachtige herinneringen uit het verleden. Na dit bezoek smaakt champagne nóg lekkerder. Bekende en populaire flessen van het huis zijn de onder andere de Joseph Perrier Brut, Joseph Perrier Demi Sec en Joseph Perrier Rose.

Wie zelf een bezoekje wilt brengen aan dit mooie en bijzondere champagnehuis kan dit gedurende de zomermaanden doen en reserveren bij het plaatselijke Bureau van Toerisme in Châlons-en-Champagne. Wij rijden door naar de volgende locatie in het stadje waar we lunchen met onze host Sarah Flook en de directrice van het eerder genoemde Bureau van Toerisme.

DSC01076.JPG
DSC01076.JPG

We doen dat in het fraaie restaurant Les Caudalies met een Art Deco glas-in-lood plafond en in alle opzichten bijzondere inrichting. Het eten is er voortreffelijk met natuurlijk champagne in plaats van bronwater. Na een al flink voor- en hoofdgerecht ben ik knock-out als er als nagerecht een dubbele crème brûlée wordt geserveerd.

DSC01085.JPG
DSC01085.JPG

De kerk Saint-Alpin die net als de de Notre-Dame-en-Vaux op de lijst van de UNESCO staat.

DSC01112.JPG
DSC01112.JPG

De middag vullen we met een stadswandeling onder leiding van Florence die duidelijk maakt dat Chalons-en-Champagne eigenlijk de hoofdstad van de streek is. Haar enthousiasme is prachtig en helemaal als we Notre-Dame-en-Vaux bezoeken. Deze kerk waarvan de bouw begint in het jaar 1150 is door de UNESCO benoemd als verzamelplaats voor wegen naar Santiago de Compostella. In de gezellige stad die zich zelf wel eens het bruisende Venetië noemt vanwege de talrijke kanalen die per ‘elektrische’ gondel kunt ontdekken vind je verder zeer veel middeleeuwse houten gevels en naoorlogse Art Deco gebouwen. Verder vind je er een openluchtmuseum en 11 hectaren aan groene zones in Engelse of Franse stijl. Meer info vind je op de site van Chalons-tourisme.com.

Lees binnenkort ook de verslagen over de prachtige natuur rond het Lac du Der. Eerder verscheen over de Champagnestreek al een artikel over het Parc Argonne Decouverte (Nocturnia), truffels zoeken met een truffelhond en het Champagnehuis Joseph Perrier.

Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.