Algemeen12.01.2010

Verwachting voor toerisme 2010 positief


Voor het jaar 2010 verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) een lichte stijging in zowel inkomend als binnenlands toerisme. Verwacht wordt dat Nederlanders vaker in eigen land op vakantie zullen gaan.
 
In 2009 werd er door Nederlanders 3% vaker vakantie in eigen lang gevierd. Wat betreft buitenlands bezoek, was er een afname van 2%.

2009 stond vooral in het teken van vakantie in eigen land. Nog nooit was de aandacht voor binnenlands toerisme zo groot. Jos Vranken, algemeen directeur NBTC: “Dit is een mooi resultaat, maar nu is het zaak om dit vast te houden en verder uit te bouwen.”

Qua inkomend toerisme bleven de aantallen bezoekers achter bij 2008. Deze daling is voor een belangrijk deel terug te voeren op de economische crisis, de dure euro en de naweeën van de vliegtaks. Met name de Britten en Spanjaarden bezochten ons land minder. Het aantal Duitsers en Belgen nam juist toe, mede omdat Nederland voor buurlanden in economisch mindere tijden een interessant alternatief vormt.

Ook het internationale evenement Holland Art Cities draagt bij aan de groei van het inkomend toerisme evenals een aantal gerichte marketingactiviteiten. Jos Vranken: “Wij zullen ook in 2010 samen met de sector een reeks marketingcampagnes ontwikkelen ter stimulering van bezoek en bestedingen in Nederland, wat bijdraagt aan de werkgelegenheid in ons land. Voorbeelden hiervan zijn een internationale stedentripcampagne en een campagne ter promotie van de Nederlandse kust.”

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.