Algemeen02.05.2022

48 uur in de Ardennen? Dit wil je doen!


5 toffe tips

Wie aan de Belgische Ardennen denkt, denkt meestal aan heuvels, natuur en wandelen. Maar de Ardennen, en dan met name in Wallonië, biedt nog veel meer. Ik ging 48 uur cultuur snuiven, bier drinken, als een heldin 60 meter onder de grond de vroegere helden achterna en gedroeg me als een jonkvrouw. Met de gids van time to momo onder mijn arm. Dit wil je doen in de Ardennen: vijf toffe tips!

Ook tof: fiets de Transardennaise, de mooiste fietsroute van 160 km door de Belgische Ardennen!

1. De mijnen van Blegny: een levensechte ervaring

We beginnen in de omgeving van Spa, wat een leuke uitvalbasis is. Vanaf Rotterdam is dat 185 kilometer met de auto. Ook goed te doen met het openbaar vervoer. Vanaf Maastricht centraal station neem je de trein naar Spa. Deze rit duurt ongeveer anderhalf tot twee uur en er gaan 12 treinen per dag. Onze eerste stop is de mijnen van Blegny. Daar staat oud-mijnmedewerker Willie op ons te wachten. Hij heeft 19 jaar in mijnen gewerkt en geeft nu elke dag rondleidingen. Het waren vooral Italianen die hier werkten. Hier waren alle mannen gelijk en je vriend, gezamenlijk werkend op zo’n 60 tot 100 meter onder grond.

Het werk was zwaar, maar de hechte, familiaire vriendschap gaf verlichting. In deze mijn werkten ook vrouwen en kinderen, zij stonden aan lopende band waar niet alleen de kolen werden gesorteerd ook de poep van de mijnwerkers werd ertussen vandaan gehaald. Tot 1917, daarna werd de wet van kracht dat vrouwen en kinderen onder de 14 niet mochten werken. De verhalen over de mijn zijn rauw en komen binnen, de beleving die je krijgt diep in de mijnen is intens, je treedt in de voetsporen van de harde werkers. Zoveel van hen zijn gestorven aan de ‘mijnziekten’. Desondanks wilden de mannen beneden werken en niet boven in het daglicht, want beneden kreeg je meer betaald. Dat je uren en uren onder grond zat, maakte niet uit, je had je maten. Toen in 1988 de mijnen werden gesloten, was er dan ook veel verdriet.

Leuk weetje: De film Marina uit 2013 is hier opgenomen en gaat, hoe kan het ook anders, over een Italiaanse immigrant op zoek naar een beter leven en vindt werk in de mijn.

De rondleiding door de mijnen van Blegny duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur inclusief een bezoekje aan het museum. Dit is echt een must visit als je in de Ardennen bent.

Tip: Bekijk hier acht bijzondere accommodaties in Wallonië om te overnachten!

Een van de vele lange mijngangen van Blegny
Een van de vele lange mijngangen van Blegny
Het museum en tevens werkplaats boven de grond
Het museum en tevens werkplaats boven de grond

2. Spa, bier en nostalgie

Na deze indrukwekkende tour was het tijd voor een lunch in een van de leukste en gezondste dorpjes van België: Spa. Spa staat bekend om de helende en fijne thermen die sinds 2021 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan als onderdeel van historische kuuroorden van Europa. Alle reden dus om hier langer te blijven dan alleen voor een lunch. We lunchten in het hart van Spa op een idyllisch pleintje bij Brasserie Le Franc’off . Neem vooral de garnalenkroketjes!

De rit na de lunch van Spa naar Malmedy is legendarisch, door de glooiende heuvels, langs authentieke dorpjes, over smalle weggetjes genietend van de natuur.

We stoppen bij Brasserie de Bellevaux. Boederij/ bierbrouwerij/ restaurant. Daar ontmoeten de Nederlandse bierbrouwer samen met zijn Wallonische vrouw. Zij brouwen bier voor voornamelijk de lokale markt. De boerderij is jaren geleden gekocht door zijn ouders en hij besloot een bierbrouwerij te beginnen. Hij kocht een bijzondere installatie uit Japan, vertaalde de bijsluiter via Google translate en begon een beetje uit te proberen. En nu is het ongeveer het beste en lekkerste biertje van Wallonië. Een rondleiding kost 10 euro en duurt 45 minuten inclusief proeven. En ik kan je vertellen, terwijl ik niet van bier houd, het is de moeite waard. Bijvoorbeeld de ‘Blanch’; vlierbloesem, sinaasappelschil en een vleug koriander. Je hebt hier erg mooie wandelroutes. Goede combi!

Na de biertjes wordt het tijd voor het nostalgische hotel Hostellerie de la Claire Fontaine. Aan de oever van de Orthe-rivier met een fijne, weelderige tuin. Geniet van de sauna buiten en als je boekt, vraag dan om een spiegelkamer aan de rivier met uitzicht op het water. Op je privéterras staat een houtkachel en bij sommigen een jacuzzi.

Bier bij Brasserie Bellevaux
Bier bij Brasserie Bellevaux
De spiegelkamers bij Hostellerie La Claire Fontaine
De spiegelkamers bij Hostellerie La Claire Fontaine

3. Grottes de Hotton: een must visit

Na een lekker ontbijt gaan we richting Grottes de Hotton die in 1958 zijn ontdekt. Per ongeluk, door een man die daar even ging schuilen en benieuwd wat het gat in de rotswand was. De grot is al wel 5 miljoen jaar oud. Deze grotten worden als de mooiste van België beschouwd en dragen de bijnaam: Grotten van 1001 nachten vanwege de magische en unieke beleving. Ze zijn niet voor niets bekroond met twee Michelin-sterren. Eenmaal binnen zie je enorme druipstenen in vele kleuren en bijzondere gedaantes. Je hoort de rivier onder je voeten stromen, een unieke ervaring. Guido, de gids neemt ons mee naar zo’n 35 meter diepte. We lopen langs prachtige druipstenen- en rotsformaties. Dit gebied – tussen Luik en Chimay – staat bekend om zijn kalksteen. Kalksteen is eigenlijk een verkalkte, tropische zeebodem en heeft zich zo’n 300 tot 400 miljoen jaar gevormd. Je ziet nog steeds de schelpjes in de rotswanden. Kalksteen groeit 1 cm per 100 jaar. De grot is 6 kilometer lang en nog steeds in ontwikkeling. Het is werkelijk een magische plek.

Spiegelgladde poeltjes met prachtige druipsteenformaties
Spiegelgladde poeltjes met prachtige druipsteenformaties
Klimmen en klauteren in de grotten van Hotton<span class=\
Klimmen en klauteren in de grotten van Hotton

4. Durbuy, een historische plek

We rijden na de grotten door het weelderige landschap naar Durbuy. Dit is een fantastisch historische plek die in 1331 stadrechten kreeg. Het wordt ook wel de kleinste stad van de wereld genoemd met meer restaurants dan inwoners. Tijd om deze authentieke ministad te ontdekken met zijn smalle straatjes waar het soms lijkt alsof de tijd stil staat. Idyllische inkijkjes, gladde kinderkopjes en gekke 17-eeuwse geveltjes. De rivier Ourthe stroomt midden door Durbuy en aan weerskanten is het ingeklemd door heuvels. Het is gelegen in drie geografische streken: de Ardennen, Condroz en Famenne. Durbuy zou volgens het oud Keltisch samengesteld woord duro-bodion of ‘woning nabij de vesting’ betekenen. Daar hebben we lunch bij een tof restaurant Maison Caerdinael. In de zon op het terras, beter wordt het niet. Hier moet je echt naar toe, wandelen, ontdekken, beleven en culinaire hoogtepunten meemaken.

Langs de oevers van de Ourthe in Durbuy struinen
Langs de oevers van de Ourthe in Durbuy struinen
De straatjes in Durbuy waar de tijd stil heeft gestaan
De straatjes in Durbuy waar de tijd stil heeft gestaan

5. Jonkvrouw spelen op het Kasteel van Modave

Voordat we weer op huis afgaan, bezoeken we het uitermate goed onderhouden Kasteel van Modave. Dit kasteel is gebouwd in de middeleeuwen op een rots met uiteraard een adembenemend uitzicht over de groen heuvels. Het telt 25 kamers die allemaal te bezoeken zijn. Terwijl ik me via audio laat informeren over de kamers en zijn geheimen, waan ik me een echte jonkvrouw. Ik vergaap me aan de weelderige inrichting, met prachtige stukken uit de 18de en 19de eeuw, de kleuren, materialen, het 17de-eeuwse stucwerk en de enorme mooie tuin bij het kasteel. In 1941 werd het kasteel gekocht door VIVAQUE, de oud-Brusselse Intercommunale Watermaatschappij vanwege het majestueuze waterrrad dat in een van de kamers staat.

Het middeleeuwse Kasteel van Modave
Het middeleeuwse Kasteel van Modave
De master bedroom, kasteelwaardig!
De master bedroom, kasteelwaardig!

Nog meer doen in de Ardennen

De Ardennen is volledig vakantie vieren met alle geneugten dichtbij huis. Met de auto of openbaar goed en snel te bereiken en het klimaat is er vaker beter dan in ons kikkerlandje. Ga je naar deze mooie streek in België? Naar Houffalize bijvoorbeeld, check dan hier de 3 highlights.

Of de tofste hike in de Ardennen, heb je die al gedaan?

Tips:

  • Reizen met het openbaar vervoer is niet alleen duurzaam, je ziet al gelijk iets van de mooie omgeving.
  • Drink de lokale biertjes en eet de lokale gerechten, met de Franse invloeden krijg je zeker vaak iets moois op je bord.
  • Blijf wat langer in Spa, wandel en geniet van de groene omgeving, rust en de thermen.
  • Lees hier alle toffe plekken in de Ardennen.
  • Koop een gids van Time to Momo – alle tips van een local in een overzichtelijke gids. Ook online verkrijgbaar.

Op reis naar de Ardennen

Zin in een reisje naar de Belgische Ardennen? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis .affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Wanda Bregman

Wanda heeft viertal ernstige verslavingen: reizen, schrijven, sport en avontuur. En het liefst in combinatie. Bovenaan verschenen op haar travel bucketlist zijn, Vietnam, Japan en Chili. Nadat Mozambique, Zuid-Afrika, Peru en Argentinië afgevinkt zijn, waar ze zo weer naar terug zou gaan, so much epic things to do, so much beauty to discover. Reizen gevuld met adrenalinestootjes wordt ze ontzettend gelukkig van.

Verder lezen over België

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De lijst met mooie plekken in België is oneindig. Onze zuiderburen hebben zoveel sfeervolle steden en dorpen, leuke kustplaatsjes en mooie natuurgebieden. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Maar wat zijn nu de echte parels van België? Welke plekken zijn zo bijzonder dat je er een keer geweest moet zijn? Deze historische steden en natuurwonderen in België mag je niet missen: de 15 mooiste plekken in België die je gezien móét hebben!

Algemeen10.01.2024

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Antwerpen is de zonder twijfel de leukste stad van België. Het is de stad van mode, de diamanten en het speciaalbier. Antwerpen ligt praktisch naast de deur en is dus heel goed bereikbaar. Met de trein ben je er zo. Je...

Stedentrips05.12.2023

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

De 27 vakantieparken van Center Parcs zijn fameus. Je vindt ze in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Al tientallen jaren is het een van de meest geliefde bestemmingen voor gezinnen. Voor een weekendje weg met de...

Ontspanning31.10.2023

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

7 tips voor een bezoek aan Mechelen

Op zoek naar een leuke stad om een dag of weekend naartoe te gaan? Het Belgische Mechelen is een superleuke bestemming en je bent er zo! De Vlaamse stad ligt precies tussen Antwerpen en Brussel in. Hordes toeristen zoals...

Stedentrips14.08.2023

7 tips voor een bezoek aan Mechelen

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

De Belgische Ardennen is een waanzinnig leuke vakantiebestemming, het hele jaar door. Maar in het bijzonder in de zomer. Als de zon schijnt waan je je in de Ardennen in een compleet andere wereld, die toch zo verrassend...

Natuur10.05.2023

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

Verder lezen over Wallonië

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De lijst met mooie plekken in België is oneindig. Onze zuiderburen hebben zoveel sfeervolle steden en dorpen, leuke kustplaatsjes en mooie natuurgebieden. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Maar wat zijn nu de echte parels van België? Welke plekken zijn zo bijzonder dat je er een keer geweest moet zijn? Deze historische steden en natuurwonderen in België mag je niet missen: de 15 mooiste plekken in België die je gezien móét hebben!

Algemeen10.01.2024

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

De Vennbahn is een van de leukste fietsroutes om te doen. De Vennbahn volgt de route van een oude spoorweg en loopt van Aken (Duitsland) naar Troisvierges (Luxemburg). Een groot deel loopt door het oostelijk deel van Wal...

Ontspanning19.10.2023

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn

door Duitsland, België en Luxemburg
5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

De populariteit van e-biken kent geen grenzen. Eind vorig jaar reed drie op de tien Nederlanders op een elektrische fiets. Steeds meer mensen ervaren het gemakt en comfort van elektrisch fietsen. De ontwikkeling van de...

Ontspanning04.10.2023

5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

Zo mooi is de Ninglinspo wandeling in de Ardennen

Voor mooie hikes dichtbij huis moet je in de Belgische Ardennen zijn. Op een paar uur rijden van Nederland ligt een waanzinnig outdoor-gebied te wachten met bergen, watervallen, bossen en kastelen. Eén van de meest popu...

Natuur27.09.2023

Zo mooi is de Ninglinspo wandeling in de Ardennen

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

Fietsen in Wallonië was lang voorbehouden aan wielertoeristen en liefhebbers. Het Belgische landschap dat bekend is van veel wielerkoersen - met als hoogtepunt Luik-Bastenaken-Luik - is prachtig én uitdagend. Voor veel...

Ontspanning18.05.2023

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

Ontdek deze toffe hangbrug in Bouillon: La passerelle de l’Épine

De Ardennen in Wallonië is een walhalla voor wandelaars. En dan vooral in het zuidoosten, in de Belgische provincie Luxemburg. Wie er wat vaker komt, wordt langzaam verliefd op deze streek in Wallonië. En zonder andere...

Natuur15.05.2023

Ontdek deze toffe hangbrug in Bouillon: La passerelle de l’Épine

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

De Belgische Ardennen is een waanzinnig leuke vakantiebestemming, het hele jaar door. Maar in het bijzonder in de zomer. Als de zon schijnt waan je je in de Ardennen in een compleet andere wereld, die toch zo verrassend...

Natuur10.05.2023

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

Dit zijn de 9 mooiste dorpen in Wallonië

Net als Frankrijk heeft ook België een keurmerk voor bijzondere dorpen: Les Plus Beaux Villages de Wallonie. Een titel die niet zomaar ieder dorp krijgt. Zo moeten deze dorpen onder andere een landelijk karakter en een...

Algemeen29.04.2023

Dit zijn de 9 mooiste dorpen in Wallonië