Algemeen02.06.2023

5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië


de mooiste bezienswaardigheden en handige tips

Stel je even voor: sprookjesachtige landschappen, oneindige valleien en grotwoningen. De zon zien opkomen vanuit een luchtballon en ondergrondse steden verkennen: dat is Cappadocië. Deze regio ligt precies in het midden van Turkije, in de provincie Anatolië. Het is wat ons betreft een droombestemming: je vindt er unieke pareltjes en er is genoeg te doen om je een dag of 5 te vermaken. Het gebied is ontstaan door twee grote vulkaanuitbarstingen. Door de regen en wind kreeg het gesteente surrealistische vormen met puntige rotsen. Waarin de bevolking zowel boven- als ondergronds besloot te gaan wonen. Niet gek dat Cappadocië zo populair is, want waar anders vind je dit soort unieke plekken?

Het allermooiste gebied van Turkije

Je raakt niet snel uitgekeken op de bizarre landschappen en zogenaamde feeënschoorstenen die je tegenkomt tijdens een reis door misschien wel het allermooiste gebied van Turkije. De natuurwonderen zijn zo bijzonder, dat ze op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Cappadocië moet je een keer gezien hebben! Wist je dat het ook een echte wijnregio is?

Wij delen onze tips met je en laten je zien hoe mooi het er is. Bovendien kun je een vakantie naar Cappadocië combineren met een Turkse strandbestemming, zoals Antalya.

▸ Corendon biedt een 8-daagse rondreis aan door Cappadocië. Die kun je eventueel uitbreiden met een strandvakantie. Bij de reis kun je los een excursiepakket en ballonvaart boeken.

<em>De zon zien opkomen vanuit een luchtballon: wat een ervaring!<\/em>
De zon zien opkomen vanuit een luchtballon: wat een ervaring!

Doen in Cappadocië: 5 tips

Heb je altijd al eens een tochtje willen maken in een heteluchtballon? Dan is Cappadocië the place to be. Het is zelfs één van de redenen waarom zo veel toeristen afreizen naar de regio. En, eerlijk is eerlijk, het is ook een niet te missen ervaring als je in Cappadocië bent. Maar er is meer te zien en doen. Onze 5 tips delen we hier met je!

1. Bezoek de ondergrondse stad Kaymakli

Ben je niet claustrofobisch aangelegd? Dan kun je in Cappadocië verschillende ondergrondse steden bezoeken. Hoeveel er precies zijn, is niet helemaal duidelijk, want ze worden tot op de dag van vandaag nog steeds ontdekt. Ze zijn niet allemaal toegankelijk voor publiek. Als je er eentje bezoekt, kies dan voor Kaymakli. Verwacht een doolhof aan gangen, verdeeld over verschillende verdiepingen. Duizenden jaren geleden leefden hier meer dan 3500 mensen. De rijkste families boven, de lagere klasses dieper ondergronds. Tijdens een bezoek aan Kaymakli kun je je een beeld vormen van hoe dat leven eruitzag en zie je huizen, kelders, stallen, bakkerijen, kapellen en ventilatieschachten.

Je daalt tijdens een bezoek af tot de 4e verdieping, 20 meter ondergronds. Af en toe moet je flink bukken of door je knieën gaan om de gangen door te komen. Een bezoek duurt ongeveer een uurtje en is een bijzondere ervaring.

<em>Squattend voortbewegen door ondergrondse stad Kaymakli.<\/em>
Squattend voortbewegen door ondergrondse stad Kaymakli.

2. Maak een ballonvaart

Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van een reis door Cappadocië: een ballonvaart. Elke ochtend, mits het weer het toelaat, stijgen er rond zonsopkomst bijna 300 op. Grote kans dus dat je daar straks in de lucht hangt terwijl je omringd wordt door nog honderden ballonnen. Dat doet overigens niets af aan de ervaring. Sterker nog, al die ballonnen zorgen voor een magisch uitzicht.

Een ballonvaart moet je van tevoren boeken en kost, afhankelijk van de aanbieder en het seizoen, tussen de € 250 – € 300 per persoon. Ja, dat is een hoop geld, maar deze ervaring is eigenlijk onbetaalbaar! Wij stapten in een ballon van Rainbow Balloons en waren een klein uurtje in de lucht. Als je landt, staat er een ontvangst met bubbels en muziek op je te wachten. De meeste ballonnen vertrekken net iets voordat de zon op gaat.

<em>Onvergetelijke ervaring: een ballonvaart in Cappadoci\u00eb<\/em>
Onvergetelijke ervaring: een ballonvaart in Cappadocië
<em>De lucht vol kleurrijke ballonnen: magisch!<\/em>
De lucht vol kleurrijke ballonnen: magisch!

3. Wandel door de oude steden Ortahisar en Uchisar

In Cappadocië vind je volop mooie oude stadjes. Ortahisar en Uchisar zijn wat ons betreft in ieder geval een bezoek waard. Het charmante stadje Ortahisar is one of a kind. Als je aan komt rijden, valt je meteen een enorme rotsformatie op, die midden in de stad staat. Hierin is een fort en kasteel gevestigd en je kunt naar de top klimmen voor een breathtaking view over de omgeving. Daarnaast is het een prachtig stadje om doorheen te wandelen, met smalle steegjes en sfeervolle pleinen.

Niet ver van Ortahisar ligt Uchisar. Eveneens een klein stadje, gelegen op een heuveltop. Het wordt, net als Ortahisar, omringd door schitterende landschappen. In Uchisar zelf kun je een kasteel bezoeken, uitgehouwen in een rots. Ook zijn er rotswoningen die je voor een kleine vergoeding van binnen mag bekijken. Strijk daarna vooral even neer op één van de gezellige terrasjes voor een schitterend uitzicht op het naastgelegen Pigeon Valley.

<em>Ortahisar heeft een sfeervol en charmant oud centrum.<\/em>
Ortahisar heeft een sfeervol en charmant oud centrum.
<em>Bezoek zeker de rotswoningen in Uchisar en verwonder je over de mooie vergezichten.<\/em>
Bezoek zeker de rotswoningen in Uchisar en verwonder je over de mooie vergezichten.

4. Ontdek Zelve valley

Zelve Valley is een groot openluchtmuseum en je kunt een bezoek hieraan gemakkelijk combineren met bijvoorbeeld Pasabag en Love Valley (zie tip 5). Dit was ooit de thuisbasis van een bloeiende gemeenschap en dat zie je terug in de vele grotwoningen, kapellen en opslagruimten. Als bezoeker mag je zelf rondlopen door Zelve Valley, of je boekt een rondleiding om meer te leren over de geschiedenis. Het is een belangrijke historische locatie in de regio en je kunt je bijna niet voorstellen dat hier duizenden jaren lang mensen woonden, nog tot in de jaren 50 van de vorige eeuw. Uiteindelijk moesten zij het gebied verlaten omdat vallende rotsen en instortende kamers bewoning hier te gevaarlijk maakte. Uitzicht op het ruige landschap en de omliggende bergen maken je bezoek compleet.

<em>Zelve Valley is sinds de jaren 60 UNESCO Werelderfgoed.<\/em>
Zelve Valley is sinds de jaren 60 UNESCO Werelderfgoed.
Wandel op je gemakje rond door Zelve Valley.
Wandel op je gemakje rond door Zelve Valley.

5. Bekijk rotspaddenstoelen in Pasabag Valley en Love Valley

De bizarre rotsformaties zijn kenmerkend voor Cappadocië. Ze geven het gebied een unieke uitstraling en je kunt jezelf op veel plekken verwonderen over de gekke vormen. In Pasabag Valley stuit je zelfs op een ‘bos’ van grote rotspaddenstoelen. De vormen zijn op natuurlijke wijze ontstaan, dankzij miljoenen jaren wind en regen. Het resultaat is spectaculair te noemen. Naast de sprookjesachtige paddenstoelen, kun je een kijkje nemen bij een uit de rotsen gehouwen kapel en woonvertrekken.

Niet ver daarvandaan vind je het enorme Love Valley. Een vallei vol met nog meer rotspaddenstoelen. Ze zijn een stuk groter dan die in Pasabag. De naam dankt de vallei aan de associatie met het mannelijke geslachtsdeel. Kijk en oordeel zelf maar. De schoorsteenformaties bereiken hoogtes tot 30 meter. Je kunt wandelen door de vallei of het bizarre landschap bewonderen vanaf een uitzichtpunt. Kijk niet gek op als je iemand op één knie ziet gaan, er worden massaal huwelijksaanzoeken gedaan in Love Valley.

<em>Indrukwekkende rotsformaties in Love Valley.<\/em>
Indrukwekkende rotsformaties in Love Valley.

Praktische informatie over Cappadocië

 • In Turkije is het een uur later dan in Nederland, dat geldt ook voor Cappadocië.
 • Je kunt ervoor kiezen om een rondreis te boeken door het gebied, of zelf een auto te huren. De wegen zijn goed en over het algemeen is het er niet druk.
 • De beste reistijd voor Cappadocië is het voor- en najaar. In de winter kan het hier namelijk erg koud zijn en in de zomer bloedheet. April, mei en juni en september en oktober zijn de beste maanden voor een bezoek aan de regio.
 • Boek je luchtballonvaart voordat je afreist naar het gebied. Er is veel vraag naar en je kunt zomaar pech hebben dat ze allemaal vol zijn als je lang wacht.
 • Als je vliegt op Antalya kun je een bezoek aan Cappadocië combineren met een strandvakantie. Het is nog wel wat uurtjes rijden, maar als je meerdere dagen in het gebied blijft, is het een ideale combinatie van natuur, cultuur en strand.
 • De beste plekken om te verblijven in de regio zijn Göreme en Ürgüp. Je vindt er volop restaurants en vanuit je kamer kun je zelfs de luchtballonnen voorbij zien vliegen.

Op reis naar Cappadocië

Wil jij ook op reis naar Cappadocië, Turkije? Dan komen deze reistips goed van pas!

Plan je reis

 • Je kunt niet rechtstreeks vliegen naar Cappadocië. Een optie is om naar Antalya te gaan en daar een huurauto te pakken. Of je vliegt met een overstap naar Kayseri, het dichtstbijzijnde vliegveld voor een bezoek aan de regio.
 • Boek een complete rondreis door Cappadocië.
 • Leuke hotels zijn er volop! Kijk maar eens naar Sultan Cave Suites voor de allermooiste grotkamers, en ook het Sinasos Star Hotel is heel fijn.
 • Een overzicht van alle hotels in Cappadocië vind je op Booking.com.
 • Wil je een rondreis combineren met een strandvakantie, kijk dan eens bij het grote aanbod van Corendon.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Gerelateerde artikelen

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Cappadocië is een zo'n regio die je een keer gezien moet hebben. Zeker als je beeld van Turkije voorheen vooral bestond uit zon, zee en strand of een bezoek aan hoofdstad Istanbul. Zelfs als je nog niet eerder van Cappa...

Natuur27.06.2023

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Zo bijzonder is deze regio van Turkije!
De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben

Pas wanneer je veel van de wereld hebt gezien, kom je erachter hoe bijzonder Europa eigenlijk is. De geschiedenis van veel Europese landen gaat zover terug dat dit continent bol staat van cultuur en historie. Om over nat...

Algemeen25.07.2022

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben

Ontdek schiereiland Çesme in het westen van Turkije: 4 tips

Bij een vakantie naar Turkije denk je waarschijnlijk meteen aan zon, zee, strand en grote resorts. Niet gek, want het land staat bekend als ideale bestemming voor een strandvakantie. Wij reisden af naar een wat minder be...

Zomer23.06.2022

Ontdek schiereiland Çesme in het westen van Turkije: 4 tips

Hippe surfdorpen, mooie stadjes en watersporten
Een ballonvaart in Cappadocië: voor op je bucketlist!

Het mooiste uitzicht over het bijzondere landschap van Cappadocië in Turkije is vanuit de lucht. En daarom heb ik een ballonvaart gemaakt met zonsopkomst. Een onvergetelijke ervaring die ook op jouw bucketlist thuishoor...

Ontspanning18.06.2017

Een ballonvaart in Cappadocië: voor op je bucketlist!

Verder lezen over Travel Bucket List

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

Helemaal in het noorden van Noord-Ierland, in het land van romantische kastelen en fabelachtige legendes, ligt de Causeway Coastal Route. Een adembenemede weg langs ruige kusten, groene heuvels, fotogenieke dorpjes en we...

Natuur19.06.2024

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Cappadocië is een zo'n regio die je een keer gezien moet hebben. Zeker als je beeld van Turkije voorheen vooral bestond uit zon, zee en strand of een bezoek aan hoofdstad Istanbul. Zelfs als je nog niet eerder van Cappa...

Natuur27.06.2023

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Zo bijzonder is deze regio van Turkije!
Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

Het noorderlicht ken je ongetwijfeld wel. De veelal groene, dansende lichtgolven aan de hemel die je in Scandinavië kunt zien. Maar wist je dat er ook een zuiderlicht bestaat? De officiële naam van het zuiderlicht is a...

Natuur24.04.2023

Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

aurora australis
23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Maak je klaar voor een nieuw jaar vol verrassingen, avontuur en mooie reizen. Zo maak je va 2023 een fantastisch jaar om nooit te vergeten. Dit zijn dé 23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen! 1. Plant e...

Algemeen31.12.2022

23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Noorwegen staat bekend om haar machtig mooie natuur. Het Scandinavische land heeft wat dat betreft een longlist van bijzondere en adembenemende locaties waarmee je je bucketlist voor een lang verblijf in het noorden moei...

Natuur23.11.2022

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Hardangerfjord, Sognefjord en Geirangerfjord
Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

Er zijn weinig plekken op aarde die de schoonheid van Patagonië kunnen overtreffen. Patagonië is grofweg het zuidelijk deel van de landen Chili en Argentinië. Een echte grens van dit gebied is nooit vastgesteld. Patag...

Natuur06.09.2022

Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben

Pas wanneer je veel van de wereld hebt gezien, kom je erachter hoe bijzonder Europa eigenlijk is. De geschiedenis van veel Europese landen gaat zover terug dat dit continent bol staat van cultuur en historie. Om over nat...

Algemeen25.07.2022

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben

Verder lezen over Turkije

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Cappadocië is een zo'n regio die je een keer gezien moet hebben. Zeker als je beeld van Turkije voorheen vooral bestond uit zon, zee en strand of een bezoek aan hoofdstad Istanbul. Zelfs als je nog niet eerder van Cappa...

Natuur27.06.2023

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Zo bijzonder is deze regio van Turkije!
De beste tips voor de Turkse Rivièra: activiteiten én mooie stranden

Bij de Turkse Rivièra denk je misschien aan all-inclusive vakantie en heel vroeg je handdoek neerleggen op een bedje zodat je de hele dag verzekerd bent van het beste plekje. Wij laten je de andere kant zien, de mooiste...

Zomer17.04.2023

De beste tips voor de Turkse Rivièra: activiteiten én mooie stranden

Ontdek schiereiland Çesme in het westen van Turkije: 4 tips

Bij een vakantie naar Turkije denk je waarschijnlijk meteen aan zon, zee, strand en grote resorts. Niet gek, want het land staat bekend als ideale bestemming voor een strandvakantie. Wij reisden af naar een wat minder be...

Zomer23.06.2022

Ontdek schiereiland Çesme in het westen van Turkije: 4 tips

Hippe surfdorpen, mooie stadjes en watersporten
Ontdek Istanbul in één dag: de highlights

Stel je bent aan het reizen in de buurt van Turkije, je hebt weinig tijd, maar je wil wel lands legendarische stad Istanbul bezoeken. Geen nood, wij vertellen hoe je Istanbul leert kennen in één dag. Istanbul. Deze sta...

Stedentrips10.01.2021

Ontdek Istanbul in één dag: de highlights

Vanaf 26 juni kun je met Corendon op een coronavrije vakantie

Het is bijzonder om te zien hoe ondernemers hun flexibiliteit tonen en meeveren binnen het beperkte kader dat er momenteel is. Zo ontstaan allerlei initiatieven door bedrijven die denken in oplossingen en niet in problem...

Algemeen11.05.2020

Vanaf 26 juni kun je met Corendon op een coronavrije vakantie

all inclusive naar Turkije
Een droombaan in deze crisis: kattenknuffelaars in Istanbul

Istanbul en katten: de zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er is geen stad ter wereld waar je zoveel katten ziet én waar ze er ook zo gek op zijn. En ze zijn met veel: naar schatting leven er in Istanbul ongeveer 1...

Algemeen23.04.2020

Een droombaan in deze crisis: kattenknuffelaars in Istanbul

Voor een vakantie naar Turkije heb je geen visum meer nodig

De visumplicht voor Nederlanders die op vakantie gaan naar Turkije komt te vervallen. Vanaf 2 maart 2020 is het niet langer nodig voor Nederlanders om een visum aan te vragen als zij een reis naar Turkije willen maken. D...

Algemeen20.02.2020

Voor een vakantie naar Turkije heb je geen visum meer nodig

vanaf 2 maart 2020
Ontdek Balat: de kleurrijkste wijk van Istanbul

Balat is zonder twijfel de meest kleurrijke wijk van Istanbul. Een verademing om doorheen te wandelen tijdens een stedentrip naar de leukste stad van Turkije. In Balat hangt de was gewoon op straat te drogen en hebben ge...

Stedentrips20.05.2019

Ontdek Balat: de kleurrijkste wijk van Istanbul