De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.
Is het je gelukt om een sabbatical te nemen van werk, of heb je je baan opgezegd en ga je het avontuur aan? Als je voor langere tijd op reis gaat, dan heb je veel meer om te bedenken dan slechts waar de trip naartoe gaat. Je moet nadenken over wat je doet met je huis en je spullen, maar ook wat je allemaal mee zal nemen op je reis. We geven je vijf tips voor een goede voorbereiding.
1. Laat je voldoende inenten
Je hebt vaak inentingen nodig zoals Hepatitis A, maar reis je langer dan drie maanden, want wordt bijvoorbeeld vaak ook aangeraden om je extra te laten inenten. Het gaat dan om bijvoorbeeld een prik tegen Rabiës of Hepatitis B. Die prikken kunnen best wat tijd in beslag nemen, want er zijn vaak herhaalinentingen nodig waar wel een paar weken tot een maand tussen moeten zitten. Houd daar rekening mee, want voor je het weet is het zover. Bovendien kan het bij een bijt of een lik van een dier gebeuren dat je naar een ziekenhuis moet op een ander eiland dan waar je je bevindt, omdat ze je anders niet kunnen helpen. Dat is natuurlijk erg ongelukkig, dus ga liever goed voorbereid op reis. Ook als je niet van plan bent in de buurt van dieren te komen dan weten ze jou ongetwijfeld te vinden.
2. Sla je meubels op in een opslag
Je bent helemaal gefocust op je reis. Wat neem je mee, wat moet je nog regelen? Een van die dingen heeft niets met de reis te maken, maar is toch net zo essentieel. Wat doe je met je huis en je meubels? Tenzij je je huis verhuurt, zal je mogelijk je woning verkopen of opzeggen. Dat betekent echter niet dat die mooie Chinese kast of dat bed waar je het beste in kunt slapen ook moeten worden verkocht. Je kunt vaak vrij voordelig opslagruimte huren om op die manier geen afstand te hoeven doen van dierbare bezittingen.
3. Plan je financiën goed
Een lange reis vergt meer financiële planning dan een korte vakantie, omdat de kosten zich opstapelen over weken of zelfs maanden. Het laatste wat je wilt, is halverwege zonder geld zitten. Hier zijn gedetailleerde stappen om je financiën goed te plannen. Maak een overzichtelijke spreadsheet om je verwachte uitgaven te plannen en bij te houden. Tools zoals Google Sheets werken ideaal.
Stel een realistisch budget op. Voordat je vertrekt, is het belangrijk om inzicht te krijgen in wat je reis ongeveer gaat kosten. Begin vroeg met sparen. Hoe eerder je begint met sparen, hoe minder stress je hebt om je reis te financieren. Onderzoek manieren om geld te besparen tijdens je reis. Als je langere tijd op reis gaat, is het handig om bereikbaar te blijven en onderweg toegang te hebben tot het internet. Met een voordelig sim only abonnement kun je flexibel gebruikmaken van je telefoon, zonder vast te zitten aan hoge kosten. Ideaal voor het boeken van accommodaties, navigeren en contact houden met familie en vrienden. Lang reizen betekent vaak dat je creatief moet zijn om je kosten te beperken. Hier zijn enkele slimme manieren:
- Goedkope accommodaties: Kies voor hostels, Airbnb, guesthouses, of zelfs Couchsurfing. Voor langere verblijven kun je onderhandelen over korting.
- Vrijwilligerswerk of huisoppas: Via platforms zoals Workaway of Trusted Housesitters (als huisdier oppasser) kun je gratis accommodatie krijgen in ruil voor je tijd.
- Lokaal eten: Vermijd toeristische restaurants en eet waar de lokale bevolking eet. Straatvoedsel en markten bieden vaak heerlijke en goedkope opties.
- Openbaar vervoer: Gebruik bussen, treinen of deelvervoer in plaats van dure taxi’s.
4. Neem lichte spullen mee
Licht reizen is essentieel wanneer je langere tijd op pad gaat. Het is verleidelijk om voor allerlei scenario’s spullen mee te nemen, maar een zware koffer of rugzak kan je reis behoorlijk ongemakkelijk maken. Kies daarom voor multifunctionele kleding die je in verschillende situaties kunt dragen. Denk aan lichte, sneldrogende materialen die makkelijk te wassen zijn, en werk met laagjes in plaats van dikke kledingstukken. Voor schoenen geldt hetzelfde principe: beperk je tot drie paar, zoals wandelschoenen of sneakers, sandalen of slippers, en eventueel een net paar als dat nodig is.
Daarnaast zijn compacte reisaccessoires een uitkomst. Microvezel handdoeken, opvouwbare waterflessen en reisformaat toiletartikelen besparen niet alleen gewicht, maar ook ruimte in je bagage. Door packing cubes of compressiezakken te gebruiken, houd je je spullen overzichtelijk en kun je je tas efficiënt inpakken. Laat tot slot alles wat je niet echt nodig hebt thuis. Veel spullen kun je onderweg aanschaffen als je ze toch blijkt te missen. Door slimme keuzes te maken en overbodige items achterwege te laten, reis je lichter en wordt je avontuur een stuk comfortabeler en flexibeler.
5. Ga van tevoren wat vaker naar de gym of wandelen
Vaak doe je als je reist wat actievere dingen. Je loopt veel omdat je veel wil bekijken of je gaat misschien wat avontuurlijke sporten doen. Je hoeft natuurlijk niet afgetraind op reis te gaan, maar als je net je conditie wat op weet te krikken door van tevoren vast wat meer te bewegen, dan voel je je veel fitter op vakantie. Bovendien is bewegen ook erg goed tegen stress, waardoor je in die laatste dagen voor vertrek je hoofd hopelijk koel houdt.
Wees je ook goed bewust van het feit dat een lange reis draait om avontuur en vrijheid. Te strak plannen kan het plezier verminderen. Wees daarom zeker ook flexibel. Plan niet elke dag van tevoren, zodat je tijd hebt om onverwachte plekken te ontdekken of langer te blijven op je favoriete bestemmingen. En gebruik lokale tips. Vraag bewoners of medereizigers om aanbevelingen – zij kennen vaak de verborgen pareltjes. Leer te genieten van het moment: laat verwachtingen los en wees open voor nieuwe ervaringen, zelfs als dingen anders lopen dan gepland.
Foto: Danka & Peter – Unsplash
Gerelateerde artikelen
Zomer16.07.2019
Op vakantie zonder gedoe: gebruik deze checklist in de voorbereiding
Algemeen18.12.2018
5 tips voor het slim inpakken van je bagage
Algemeen15.03.2018
Vijf tips om een wereldreis voor te bereiden
Algemeen29.09.2014
Waarom je die wereldreis niet moet uitstellen
Verder lezen over Wereldreis
Algemeen20.10.2023
Tijd voor een grote reis? Zo ben je goed voorbereid!
Algemeen12.12.2022
Inpakken voor een wereldreis: dit mag je niet vergeten
Algemeen25.07.2022
De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben
Algemeen31.03.2021
5 tips om geld te (be)sparen voor een wereldreis
Algemeen30.07.2020
Hij is er weer: een cruise om de wereld in 136 dagen!
vertrek december 2021Algemeen21.11.2019
Er voor langere tijd tussenuit: zo doe je dat!
Take a BreakAlgemeen20.06.2019
De treinreis van je leven: de wereld rond in 56 dagen
Algemeen15.03.2018