Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.
Wie ooit een verre reis heeft gemaakt, weet dat het op de loer ligt: een jetlag. Het lijkt soms bijna onoverkomelijk dat je (veel) last krijgt van het tijdsverschil. Heel irritant, want het voelt toch een beetje zonde van je vakantie. Een jetlag is een verstoring van je biologische klok en slaapritme. Daardoor kun je last krijgen van slapeloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen en op onlogische momenten ineens enorme trek in eten hebben. Allemaal bijzonder onhandig als je op reis gaat.
Als je dagenlang nodig hebt om in het ritme te komen van je bestemming, is het handig om je een volgende keer beter voor te bereiden op die vervelende jetlag. Want er zijn zeker een aantal dingen die je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je er veel minder last van hebt. Of je nu terugvliegt (naar het westen) of vooruit gaat (naar het oosten) in de tijd. Als ervaren (tijd)reiziger deel ik graag mijn tips met je.
1. Ga uitgerust op reis
Een open deur, maar wel dé belangrijkste tip om zo snel mogelijk te wennen aan het tijdsverschil. Als je uitgerust in het vliegtuig stapt, kan je lichaam zich een stuk sneller aanpassen op de bestemming. Je doet er verstandig aan om ook de eerste twee dagen niet té vol te plannen zodat je op het gemak kunt wennen aan de andere omgeving.
2. Pas je slaapritme aan voor vertrek
Het kan helpen om je slaapritme al voor vertrek aan te passen. In de 10 dagen voor vertrek kun je langzaam steeds iets eerder of later -afhankelijk van je bestemming- naar bed gaan en opstaan. Op die manier wordt het gemakkelijker om straks sneller in het ritme te komen. Probeer ook om, zodra je in het vliegtuig stapt, qua tijd te doen alsof je al op de bestemming bent aangekomen. Verzet je horloge en doe een poging om langer wakker te blijven of eerder te gaan slapen en pas je eetritme hier ook op aan.
3. Laat cafeïne en alcohol staan
Alcohol en cafeïne verstoren je slaap en drogen je lichaam uit. Niet echt handig dus als je in een ander (slaap)ritme wil komen. Drink zo veel mogelijk water en laat de koffie en alcohol een paar dagen staan. Bovendien is de lucht in het vliegtuig een stuk droger, dus blijf vooral goed hydrateren.
4. Pas na aankomst direct je slaapritme aan
Dit klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het helpt je echt om sneller in het ritme te komen. Ga rond dezelfde tijd naar bed als je thuis gewend bent en zet een wakker om te voorkomen dat je heel lang ligt te slapen. Sta op een normale tijd op, ook als je moe bent, en probeer powernaps over te slaan.
5. Pas je eetgedrag aan
Kies de dagen voor vertrek voor lichte en gezonde maaltijden en eet niet te zwaar voordat je in het vliegtuig stapt. Ook je spijsvertering moet wennen aan de andere tijdszone en het kan zomaar gebeuren dat je voedsel minder snel verteert. Pas direct je eetmomenten aan zodra je aan boord stapt. Wordt er eten geserveerd om 23.00u (tijd op je bestemming) en eet je normaal gesproken dan niets meer? Sla het gewoon over.
6. Ga naar buiten
Ben je na een lange reis eindelijk aangekomen op je bestemming? Ook al is het verleidelijk om meteen je bed in te duiken, probeer dat niet te doen (tenzij het bedtijd is natuurlijk) en ga lekker naar buiten. Daglicht helpt je om in het ritme te komen en je hersenen krijgen het signaal om wakker te blijven. Veel handiger dan wanneer je in een donkere hotelkamer vecht tegen de slaap.
7. Knip je reis op in delen
Heb je, ondanks alle tips en goedbedoelde adviezen, toch altijd last van een jetlag? Dan kan het weleens helpen om je reis op te knippen in delen. Niet meteen naar de andere kant van de wereld vliegen, maar een aantal dagen een tussenstop maken op weg naar je eindbestemming. Vlieg je naar het oosten? Combineer dit met een tripje naar bijvoorbeeld Dubai. Vlieg je naar het westen? Dan kun je IJsland overwegen als stop.
Verder lezen over Reistips
Winter07.11.2022
10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport
Algemeen07.04.2022
5 top tips voor digital nomads
Remote werken en reizenAlgemeen30.03.2022
Van plan om met de auto op vakantie te gaan? Lees dan deze tips!
Ontspanning09.12.2021
Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten
Algemeen31.03.2021
5 tips om geld te (be)sparen voor een wereldreis
Stedentrips21.04.2020
Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Boekarest
Algemeen14.02.2020
Alleen uit eten? Met deze vijf tips overleef je dat!
Algemeen29.01.2020