Algemeen29.12.2021

Bitcoin toerisme in opmars: reizen en betalen met crypto


Een heel nieuwe vorm van reizen is in opmars: ‘bitcoin toerisme’. Het is de term voor reizigers die al hun uitgaven met cryptocurrency betalen. Dit staat nu nog behoorlijk in de kinderschoenen, maar de kans is groot dat bitcoin toerisme snel een opmars maakt de komende jaren. Inmiddels bezitten steeds meer consumenten crypto en het is handig als ze hiermee daadwerkelijk kunnen betalen. Ook als ze op reis zijn. Een ideale manier voor reizigers die behoorlijk wat vermogen hebben opgebouwd met de digitale valuta, maar de wisselkoerskosten willen besparen. Op dit moment wordt de meeste crypto, waaronder Bitcoin, nog niet gezien als wettig betaalmiddel. Zodra dat verandert zal het ‘bitcoin toerisme’ naar verwachting snel toenemen.

 

Bitcoin als wettig betaalmiddel: El Salvador

In El Salvador werd Bitcoin dit jaar al geaccepteerd als wettig betaalmiddel. In 2022 is de kans groot dat meer landen dat voorbeeld volgen. Zimbabwe onderzoekt de mogelijkheden hiervoor en ook Brazilië ziet graag dat hun inwoners voortaan alles kunnen betalen met cryptocurrency, net als Paraguay en Panama. In Zuidoost-Azië is Thailand actief bezig met het aanbieden van crypto-reizen. De officiële ‘Tourism Authority of Thailand’ werkt daarvoor samen met lokale aanbieders van digitale valuta. Voor de uitbraak van de pandemie was Thailand één van de populairste landen in die regio voor toeristen. Helaas hebben veel bedrijven daar al de deuren moeten sluiten door een gebrek aan inkomsten. Daarom wordt nu gekeken naar creatieve oplossingen, zoals Bitcoin toerisme. In de nabije toekomst is het dan mogelijk om Bitcoin te kopen en er complete reizen mee te betalen. Van de vliegtickets tot hotels en alle uitgaven op de bestemming.

 

Voordelen van Bitcoin toerisme

Het grootste voordeel van het gebruik van Bitcoin en andere crytocurrencu’s tijdens het reizen is vooral het gemak voor reizigers. Hun vermogen in digitale valuta kan direct worden gebruikt en ze voorkomen kosten voor het opnemen van cash en wisselen van geld. In plaats van de creditcard wordt crypto als betaalmiddel ingezet, wat bovendien een stuk veiliger in gebruik is. Scammen van de pinpas of creditcard is namelijk niet mogelijk. Het zal nog wel even duren voordat je als toerist overal kunt betalen met digitale valuta, maar de grootste uitgaven voor reis en verblijf moeten geen probleem zijn. Een aantal luchtvaartmaatschappijen accepteren al cryptovaluta, zoals Virgin Galactic van Richard Branson. Op de Bahama’s kun je trouwens al betalen met de eigen digitale valuta, de ‘Sand Dollar’.

 

 

Steeds meer consumenten investeren in cryptocurrency

Op dit moment heeft nog lang niet iedereen geïnvesteerd in crypto, maar het is zeker in opkomst. Sommige reizigers leiden zelfs een luxeleven als digital nomad doordat zij slim investeren in Bitcoin en andere crypto. Dat kan ook een voordeel zijn voor andere reizigers die graag locatie-onafhankelijk willen leven en meer willen leren over cryptocurrency. Voor de uitbraak van de pandemie was Bitcoin toerisme al in opkomst. Nu er langzaam weer meer reizen plaatsvinden zien we ook de interesse hierin weer toenemen. Zodra digitale valuta wereldwijd worden geaccepteerd als legaal betaalmiddel zal het ook in de toeristische sector een belangrijke plek innemen.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.