Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.
Het is zonder twijfel een van de mooiste wijnroutes in Europa: La Route des Vins door de Beaujolais in Frankrijk. Deze Beaujolais wijnroute is zo geliefd omdat hier hele goede wijnen gemaakt worden én omdat het landschap schitterend is om doorheen te rijden. De ideale roadtrip dus!
La Route des Vins du Beaujolais
La Route des Vins du Beaujolais is verbonden aan de Bourgogne. Al ligt deze wijnstreek wel in de regio van de Rhône-Alpes in het oostelijke deel van Frankrijk.
De Beaujolais wijnroute ligt tussen de plaatsen Lyon en Mâcon in. Wij rijden deze wijnroute van noord naar zuid, maar andersom is net zo logisch en mooi.
Het is een route van ongeveer 90 kilometer. Dat lijkt niet zo ver, maar er zijn zoveel mooie plekken onderweg om te stoppen. Om wijn te proeven, te wandelen en te fietsen. Trek er dus zeker een aantal dagen voor uit. Onderweg kom je namelijk ook veel bijzondere plekken tegen om te overnachten.
De mooiste stops langs de Beaujolais wijnroute heb ik voor je onder elkaar gezet.
▸ Tip: de route die wij gereden hebben vind je hier in Google Maps
Wat je moet weten over Beaujolais wijnen
Beaujolais wijnen zijn populair, als was het maar om de vermaarde Beaujolais Primeur. De Beaujolais wijnen zijn voornamelijk gemaakt van de rode Gamay-druif en soms van witte druiven zoals Chardonnay. De bekende appellations zijn de Beaujolais-Villages, Moulin-à-Vent, Morgon, Fleurie en Juliénas, Soms lijkt de wijn in Nederland wel eens te worden afgedaan als een goedkopere wijn. Hier in de regio Beaujolais is dat echter niet het geval en een heel duidelijk antwoord waarom hebben we ook niet gevonden. Sommige rode wijnen hebben de Cru status. Je vindt deze onder andere in Brouilly, Côte de Brouilly en Régnié.
De Beaujolais die we hier hebben gedronken lijkt zeker niet op de wijn zoals wij die kennen uit de supermarkt. De passie van de wijnboeren in deze regio is zeldzaam. De regio Beaujolais is vriendelijk, heeft prachtige natuur en gaat je verrassen.
Rijd ook de Beaujolais wijnroute
Wat deze roadtrip ons wederom heeft geleerd is dat er nog steeds zoveel regio’s in Frankrijk zijn om te ontdekken. Dit is in ieder geval een plek waar we zeker terug gaan komen. Rij met ons mee en geniet van de Beaujolais wijnroute en de lekkere wijnen.
1. Château des Bâchelards in Fleurie
De eerste stop tijdens deze roadtrip door de Beaujolais laat gelijk zien wat je kunt gaan verwachten in deze prachtige regio. Het Château des Bâchelards, direct gelegen aan de Route des Vin du Beaujolais, is de enige wijnmaker in de dorpen Fleurie, Moulin-à-Vent en Saint-Amour die sinds 2007 biologisch en biodynamisch is gecertificeerd door Demeter en Biodyvin (2020). Dit betekent dat de bodem van de wijngaard sinds 2007 vrij is van chemicaliën waardoor de kwaliteit en stijl van de wijnen verandert.
De wijngaard, ooit door monniken gecreëerd en beplant met zeer oude wijnstokken (60 tot 100 jaar oud), is 13 hectare groot waarvan 7 hectare rond het kasteel ligt. Het is de plek waar je in de prachtige tuin zeldzaam lekker en gezond kunt eten met natuurlijk een bijbehorende wijn. Binnenin het Château des Bâchelards kun je kiezen voor een wijnproeverij. Hun Beaujolais wijnen zijn van een hoge kwaliteit en hebben een zeldzame frisheid met een geheel eigen karakter.
Château des Bâchelards is een must visit als je deze roadtrip gaat maken, ook omdat je hierdoor zelf kunt ervaren hoe leuk het is om wijn te gaan proeven bij de bron en uitleg te krijgen van gepassioneerde mensen. Bij Château des Bâchelards hebben ze daarbij ook nog een boodschap.
2. Mountainbiken en wijn proeven bij Château de Poncié in Fleurie
Op een steenworp afstand van Château des Bâchelards ligt het Château de Poncié. Om deze stop zo kort na de vorige te maken heeft een sportieve reden. Bij Chateaux de Ponsie (nog steeds in de Fleurie-regio) kun je naast een rondleiding en proeverij ook op een uitdagende manier met een elektrische mountainbike de wijngaarden gaan verkennen.
Château de Poncié is een innovatief wijndomein met een ecosysteem wat in handen is van een nieuwe generatie wijnbouwers. Het landgoed is inmiddels volledig omgebouwd en overgestapt op biologische landbouw en agroforestry (een combinatie van meerjarige bomen met het teelten van landbouwgewassen op hetzelfde perceel.
Zonder e-bike zou de uitdaging om hier te gaan mountainbiken redelijk extreem zijn, want je gaat samen met wijnmaker Alain over de ruwe ondergrond dwars door de wijngaarden omhoog de heuvels in. Je zult hier zelf kunnen ervaren dat de bodemgesteldheid in deze regio voornamelijk bestaat uit granietsteen dat rijk is aan mineralen. Omdat de bodem nergens gelijk is, krijg je hierdoor ook meer aroma’s in de wijnen uit de Fleurie en zeker die van Château de Poncié. Tijdens deze tocht ga je zelf zien wat hun biologische aanpak betekent.
Alain is een enthousiaste wijnmaker en zal je in smakelijke geuren en kleuren tijdens het wijnproeven alles vertellen over zijn wijnen die heel toegankelijk en zeer betaalbaar zijn.
3. Chapelle de la Madone in Fleurie
Vanuit Fleurie heb je de optie om even omhoog te rijden naar de Chapelle de la Madone voor een prachtig panorama van deze regio. Je ziet in de verte de fameuze Montbruil liggen.
Let op, want de wegen zijn hier zeer smal en met een tegenligger moet je echt even creatief autorijden. Een alternatief is om eerst langs La Maison du Cru Chiroubles te rijden waar niet alleen genoeg te doen is maar waar je ook een prachtig uitzicht hebt over de wijngaarden in de Fleurie.
4. Overnachten bij Villa Alexandre
Na de eerste paar kennismakingen met de Beaujolais is het een aanrader om ook even in stijl te overnachten in deze regio. Een prima keuze is om dit te doen bij Villa Alexandre op de route naar Beaujeu, een pittoresk stadje waarvan de naam al verraad wat je hier gaat vinden.
Villa Alexandre is een charmant viersterrenhotel in het op de route gelegen Régnié Durette met een prachtig uitzicht op de Beaujolais-wijngaarden. Het is duidelijk dat de lat hier in alle opzichten aanzienlijk hoger ligt. De kamers, vernoemd naar bekende wijnen, zijn luxueus en uitermate comfortabel. Het restaurant heeft een open keuken en je kunt zelf de chef aan het werk zien. Er is een klein zwembad in de tuin maar de plek waar je echt moet zijn is het terras met uitzicht over de Beaujolais.
Villa Alexandre is absoluut een van de mooiste plekjes om in de juiste sfeer te komen van deze prachtige regio. En geheel ‘in style’ kun je hier je auto gratis aan de stekker hangen. Een plekje om terug te komen.
5. La Maison du Cru Chiroubles: pareltje in de Beaujolais
Hoog boven het dorpje Fleurie, op een hoogte van 740 meter, ligt een van de mooiste plekjes van de Beaujolais: Chiroubles. Het uitzicht hier is echt geweldig. Het golvende landschap met zijn wijnvelden, kleine gekleurde dorpjes en de hoge heuvels hebben vroeg in de ochtend een bijna magische werking. Nadeel is wel dat het ernaast gelegen Maison du Cru de Chiroubles zo vroeg nog gesloten is. Het is een plekje waar de Tour de France van 2023 de heuvels heeft gekleurd, en dat met een peloton die deze pukkels letterlijk weet op te vreten.
Je kunt hierboven even relaxen en genieten bij restaurant ‘La Terrasse du Beaujolais’. Hier wordt natuurlijk Beaujolais geschonken terwijl de menukaart vooral bestaat uit gerechten uit deze regio. Bij het aan de overkant van de weg gelegen Maison du Cru de Chiroubles kun je streekproducten kopen.
Voor wijnliefhebbers die de auto even beu zijn en vanaf hier liever wel zin hebben in een bijzondere hike, ben je hier op de juiste plek. Hier begint de fameuze panoramische route van de 10 Cru’s. Een wandelroute van ruim een uur waarbij je uitkijkt over het steeds wisselende landschap van de beste Beaujolais wijnen. Onderweg vind je informatiepunten die je verder uitleg geven over de Cru’s van de Beaujolais. In het seizoen is het iedere woensdag een feestje om omhoog te wandelen. Dan is er muziek, een giga barbecue, wijn uit de regio en als je geluk hebt (dat is best vaak hier) kun je genieten van de ondergaande zon en de bijbehorende sfeer als ook de natuur gaat slapen.
6. Beaujeu historische hoofdstad van de Beaujolais
Vanuit Régnié-Durette rij je via de D9/D337 naar het must see stadje Beaujeu.
Het kleine en charmante stadje Beaujeu (Beaujeu – Beaujolais: de naam is wel duidelijk) heeft een rijke geschiedenis in de wijnproductie van de Beaujolais-regio. Beaujeu is tevens een populaire toeristische bestemming voor wijnliefhebbers en meer dan een bezoekje waard.
Een bezoek aan het stadje eindigt bijna altijd bij het ‘Maison du Terroir Beaujolais’ een winkel die in het teken staat van de Beaujolais en waar naast wijn ook lokale producten te ontdekken zijn zoals jam, honing, koekjes, chocolaatjes en twaalf verschillende wijnen uit de Beaujolais. Verder kun je hier fietsen huren, wat een aanrader blijft in deze regio. En vooral tijdens een roadtrip omdat je dan nog net wat meer meekrijgt van de Beaujolais.
7. Olie proeven bij Huilerie Beaujolaise
Hoe leuk is het als je toch in Beaujeu bent om eens een olieproeverij te bezoeken. De plek om dat te doen is bij Huilerie Beaujolaise, onderdeel van gastronomisch aanbod van de ‘Vallée de la Gastronomie’. Sinds 1982 houden Jean-Marc Montegottero en zijn team de traditionele productiemethoden van fruit en oliën in stand. Huilerie Beaujolaise produceert volledig natuurlijke producten op basis van gedroogd fruit en oliehoudende zaden waardoor er een compleet natuurlijk product ontstaat. Verder maken zij ook fruitazijn volgens eigen recepten.
Uniek is dat Huilerie Beaujolaise je ook de mogelijkheid biedt om je eigen fruit om te zetten (of te ruilen) in olie. Het betekent dat kleinere hoeveelheden noten kunnen worden ingewisseld voor olie, geproduceerd in de molen van Huilerie Beaujolaise en niet van het meegebrachte eigen fruit komt. Het eindproduct kent geen vermenging, geen toevoeging, geen conserveringsmiddelen en geen chemicaliën wat betekent dat één vrucht daadwerkelijk één olie oplevert. Voor een uitgebreide rondleiding moet wel vooraf een afspraak worden gemaakt.
8. Bezoek het prestigieuze Château de la Chaize in Odenas
Na het smaakvolle bezoek aan Beaujeu, olie en azijn proeven is best een ding, gaat de mooiste route via het plaatsje Le Perreon (D133) en volg je even niet de doorgaande route naar het prestigieuze Château de la Chaize in Odenas. Het Chateau is een beetje een hidden gem. Twee grote klassieke ijzeren poorten geven je wel een indruk van de omgeving maar verder is er niets te zien. De werkelijke ingang is een stukje verderop maar ook hier zie je alleen twee grote stalen deuren. Het is duidelijk, bij het Château de la Chaize kom je niet zomaar binnen en moet je vooraf een afspraak maken (aanrader).
Het kasteel werd in 1676 gebouwd is een van de oudste wijndomeinen in de Beaujolais-regio. Château de la Chaize is werkelijk prachtig voorbeeld van de klassieke Franse architectuur op een perceel van maar liefst 400 hectare. Maar het Château is toch vooral bekend om hun wijnen waaronder de Beaujolais-Villages, Brouilly, Morgon en Fleuri. De grootste wijnkelder met een lengte van 110 meter is echt indrukwekkend. Hier staan maar liefst 50 vaten met een capaciteit van 9.000 liter. De totale productie is zo’n 750.000 flessen per jaar. Hiervan wordt een groot percentage jaarlijks geëxporteerd naar de VS.
Het landgoed van Château de la Chaize en de wijnmakerij zijn inmiddels geclassificeerd als historisch monument en maakt het nu zijn eerste stappen naar biologische wijnbouw. Zo wordt de oogst, voorheen gemechaniseerd, tegenwoordig met de hand uitgevoerd door ruim 200 mensen in een tijdvak van drie weken per jaar. Een rondleiding hier met een inkijk in de historische wijnkelders gevolgd door wijnproeverij is een bezoek meer dan waard.
Château de la Chaize heeft een beperkte parking naast de wijnmakerij waarvan de helft is voorzien met gratis laadpunten voor elektrische auto’s.
9. Ontdek Vaux-en-Beaujolais
Het plaatsje Vaux-en-Beaujolais aan de Beaujolais-wijnroute is een verplichte tussenstop. Misschien is het ook wel de leukste stop want dit plaatsje staat volledig in het teken van de Franse schrijver Gabriel Chevallier en zijn beroemde boek Clochemerle. Precies om die reden wordt het plaatsje dus ook Clochemerle genoemd. Het de plek waar het verhaal tot leven komt.
Vaux-en-Beaujolais of Clochemerle ligt op een heuvel temidden van wijngaarden waarvan wordt gezegd dat een wijnproeverij hier bestaat uit literaire invloeden. Overal in het dorpje vind je afbeeldingen die relateren aan de stripvariant van de beroemde roman gemaakt door Albert Dubout. Hoogtepunt is het centrale plein (Place du Petit Tertre) dat volledig in het teken staat van Clochemerle. Hier komen plekjes uit de roman opnieuw tot leven met als hoogtepunt een oude ijzeren pissotière (een openbaar urinoir voor mannen). Net als het gebouw dat volledig is geïllustreerd met de personages uit de roman en schrijver zelf. In de volle zon oogt het een beetje als een feestje.
Het maakt Vaux-en-Beaujolais zeker tot een toeristische trekpleister. In het dorpje ga je op de meest onverwachte plekken nog meer cartoon-achtige street-art vinden. Eenmaal bovenop heb je prachtig uitzicht over het heuvelachtige landschap van deze regio. Een plaatsje wat eigenlijk een eigen verhaal verdient.
10. Château de Jarnioux
Château de Jarnioux is te vinden in het gelijknamige dorpje Jarnioux. Het kasteel dateert uit de 17e eeuw en staat bekend om zijn bijzondere architectuur. Ondanks dat wij een uitnodiging hadden stonden we voor een gesloten poort. Helaas zijn er geen specifieke details beschikbaar over de huidige activiteiten, wijnproeverijen of functies van het kasteel. Het is raadzaam om hun officiële website te raadplegen voor dat je er naartoe gaat rijden.
11. l’Echanson in Vaux-en-Beaujolais
Soms kom je een plekje tegen waar alles klopt. In het dorpje van Clochemerle is er zo’n plekje. Bistro l’Echanson is echt een locatie om te genieten van het leven in de Beaujolais. Vanaf het terras kijk je deels over het stadje en de wijnranken in heuvels. Het is een plek van gezelligheid met oog voor de regio. De vriendelijkheid komt je tegemoet terwijl een groepje Franse meisjes een vrijgezellen etentje heeft. Dat gaat er in de provincie echt anders aan toe. De Bistro staat bekend om haar dagmenu’s met veel regionale producten.
L’Echanson heeft een uitgebreide wijnkaart met daarnaast een selectie van lokale ambachtelijke bieren. Neem na een stadswandeling hier lekker even de tijd om te relaxen want Vaux-en-Beaujolais of Clochemerle is veel te leuk om snel weer door te rijden. Nadeel is het dat het er te gezellig, maar dat is te managen (vraag gewoon wat echt een aanrader is om te drinken).
12. Overnachten in Blacé bij at Hotel & Spa Le Savigny
Tussen de wijngaarden van de Beaujolais en niet ver van Villefranche-sur-Saône ligt Hotel & Spa Le Savigny. Het hotel is een 16+ lokatie (dus ook geen kinderen onder begeleiding). Het hotel is een oud familie-wijndomein en is met veel smaak gerenoveerd. Een beetje verborgen ligt een prachtige gewelfde kelder met daarin een Spa met alle denkbare faciliteiten. Ook hier kun je EV of hybrid weer kosteloos laden. Tegen de achtergrond dat vrijwel alle wijnboeren voor biowijn gaan past het wel om ook duurzaam rijden te promoten. Het kan geen toeval zijn.
13. Het aletier van Christine Debonnaire: kunstenares tussen de wijnvelden
Net buiten Blacé woont kunstenares, stylist en keramist Christine Debonnaire. Geboren in Bretagne in een familie van modeontwerpers laat zij zich inspireren door de wereld van mode en haute couture. Dat zie je direct terug in haar werken.
Christine geeft zelf aan dat haar werk gericht op vrouwelijkheid en elegantie maar ook door de natuur, vormen en kleuren. In haar atelier staan de deuren en ramen open terwijl ze zelf aan het werk is. Buiten grotere projecten, waar je wel om moet vragen, staat haar atelier/winkeltje vol met veel van haar kleine kunstwerkjes. Het is een leuk uitstapje om eens langs te gaan als deze kunstvormen je aanspreken.
14. Oingt: een van de mooiste dorpen van Frankrijk
In het hart van de Beaujolais ligt op een heuveltop Oingt. Het plaatsje wordt door velen gezien als het hoogtepunt in het land van Pierre Dorée. De goud en geel gekleurde dorpen in het toch al fraaie landschap geven vooral zomers kleur aan deze prachtige regio. Oingt is zo’n pareltje. Het plaatsje staat niet voor niets hoog op de lijst van Les plus beaux villages des France. Het is plekje waar je echt moet stoppen voor een wandeling.
Groot is Oingt zeker niet, maar de straatjes met de oude gekleurde huizen en geplaveide straatjes zijn een lust voor het oog en je camera. In het dorpje wonen zo’n 20 kunstenaars die bijdragen aan de sfeer en de gezelligheid. Het letterlijke hoogtepunt is een middeleeuwse verdedigingstoren. Deze Tour Philippe le Bel maakte ooit deel uit van het kasteel van Oingt. Bovenop heb je een mooi uitzicht over Oingt en de omgeving.
Mountainbiken in het heuvelland Saint-Laurent-d’Oingt
Een leuke afwisseling tijdens deze roadtrip is om een fietstocht te maken inclusief een wijnproeverij in enkele van de Pierre Dorée dorpen. Bij Vélo Via Dorées verhuren ze elektrische fietsen in Beaujolais. De fietsroute wordt door de eigenaar op je smartphone gezet en krijg je ook verdere uitleg. Tijdens de fietstocht stoppen je bij Domaine des Vignes d’hôtes in Bagnols voor een wijnproeverij. Hierna fiets je terug naar het beginpunt in Saint-Laurent.
Tip: Bij het lezen van Pierre Dorée denk je waarschijnlijk aan een schilder of architect maar niets is minder waar. Pierre Dorée is verzamelnaam voor een groot aantal dorpen en wijngaarden waar de bodem bestaat uit gele of gouden kalksteen. In het Frans Piérre Dorée.
15. L’Arbresle of Lozanne: het eindpunt van de wijnroute
L’Arbresle zou het ‘officiële eindpunt’ van de Route des Vins du Beaujolais moeten zijn. Ons routeboek laat ons echt echter eindigen in Lozanne. Veel maakt het niet uit want er zullen ook genoeg liefhebbers zijn die doorrijden (of starten) in Lyon.
Lozanne ligt dicht bij het historische Villefranche-sur-Saône en aan de onderkant Lyon. Het is is een bijzonder plaatsje en vooral bekend van het Festival des Montgolfières (hete luchtbalonnen festival). Verder komt hier de befaamde Beaujolais Nouveau vandaan.
Na de volledige route te hebben gereden kun je alleen maar concluderen dat los van de soms echt geweldige wijnen de Beaujolais een prachtige regio is waar je gerust langer kunt verblijven. Wijn proeven kun je vrijwel overal, en proeven betekent niet dat je altijd moet kopen. De wijnboeren hier zijn vriendelijk en vertellen je graag alles over hun wijn. De natuur en hoge heuvels, de goudgele vaak pittoreske Pierre Dorée dorpen zijn een feestje om te ontdekken.
We hebben de route gereden met een DS7 Hybrid, dus duurzaam. Fietsen blijft hier een leuke afwisseling, zeker als je tussen de wijngaarden gaat fietsen.
Zoals we al eerder hebben aangegeven is elektrisch rijden hier geen enkel probleem. Vrijwel overal (ook bij hotels) kom je gratis laadpalen tegen. De keren dat we een laadpas hebben gebruikt waren nihil, of het moest om het opstarten zijn. Leuk is om deze route te combineren met de Route des Grand Crus in de Bourgogne. Neem de tijd en geniet van deze roadtrip. Het is een echte aanrader.
Op reis door de Beaujolais
Wil jij deze wijnroute door de Beaujolais rijden? Dan komen deze tips goed van pas!
Boek je reis- Hotels in de Beaujolais boek je het beste via Booking.com.
- Een absolute aanrader om te overnachten is het luxe Villa Alexandre met schitterend uitzicht over de wijnvelden.
- En ook Hotel Le Savigny met mooie spa is een aanrader!
Verder lezen over Frankrijk
Natuur21.11.2024
De ultieme roadtrip door de Champagnestreek: 11 stops op de leukste plekken
Stedentrips06.11.2024
Dit zijn de 7 mooiste steden van Frankrijk
Ontspanning23.10.2024
Slow travel in Isère: langzaam reizen en vooral genieten in Frankrijk doe je zo
Algemeen15.10.2024
Verken historisch Normandië: van kastelen tot oorlogsmonumenten
Winter06.10.2024
Skiën in La Rosière is sprookjesachtig mooi
Ook voor beginnersZomer12.08.2024
Roadtrip door Loire-Atlantique en Vendée aan de Franse Atlantische kust
Leven met de getijden en eten wat de natuur geeftZomer22.07.2024
Mini roadtrip langs de 4 mooiste, kleurrijke dorpen in de Provence
Ontspanning04.07.2024
Dit zijn de vijf mooiste stranden van Frankrijk
Verder lezen over Roadtrip
Natuur21.11.2024
De ultieme roadtrip door de Champagnestreek: 11 stops op de leukste plekken
Natuur18.11.2024
Slea Head Drive: de mooiste mini-roadtrip op schiereiland Dingle
Natuur30.10.2024
De ultieme roadtrip door Ierland: 12 mooiste stops langs de Wild Atlantic Way
Zomer04.10.2024
Maak een mini roadtrip langs de 6 mooiste plekken in Val d’Orcia
Zomer12.08.2024
Roadtrip door Loire-Atlantique en Vendée aan de Franse Atlantische kust
Leven met de getijden en eten wat de natuur geeftAlgemeen08.08.2024
De ultieme roadtrip door West-Amerika: route + 12 mooiste stops
Algemeen01.08.2024
Zo overleef je een lange autorit: de 7 beste tips
Zomer22.07.2024
Mini roadtrip langs de 4 mooiste, kleurrijke dorpen in de Provence
Verder lezen over Wijnreizen
Natuur21.11.2024
De ultieme roadtrip door de Champagnestreek: 11 stops op de leukste plekken
Ontspanning17.09.2024
5 tips voor een prachtige wijnreis naar Turkije
Idyllische dorpjes, geweldig eten, drinken en meerOntspanning01.06.2024
Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape
Algemeen20.11.2023
De ultieme wijnroute door de Bourgogne in 35 foto’s
Algemeen11.11.2023
La Route des Grand Crus: de mooiste roadtrip door de Bourgogne
16 mooie stopsAlgemeen06.09.2023
Ontdek Brda, de mooiste wijnregio van Slovenië
Algemeen25.08.2023
De beste tips om wijnregio Chablis te ontdekken
Algemeen15.11.2021