Algemeen22.11.2023

De ultieme roadtrip door de Loirevallei: de 17 mooiste plekken


Wie nog twijfelt of wij graag roadtrips maken moet anders maar even kijken naar ons nieuwe boek: Waanzinnige Roadtrips. Wat dat zijn ze vaak, waanzinnig leuk, uitdagend, spannend en mooi. Routes die je rijdt met de auto die je doen verwonderen. Zo stond een roadtrip door de Loire langs de mooiste en meest bijzondere kastelen van Frankrijk al voordat corona uitbrak op de planning.

Afgelopen zomer reden we dan eindelijk deze 480 kilometer lange roadtrip door de Loirevallei in Frankrijk. Een roadtrip doen we in stijl met iets meer ‘joie de vivre’ en luxe. Een koets met witte paarden was wat moeilijk te realiseren, maar met onze luxe uitgeruste Mazda CX-60 PHEV dachten we hier en daar wel voor te kunnen rijden. Een route langs de mooiste kastelen en aantal prachtige locaties die passen bij de Loire en zijn rijke erfgoed.

Een roadtrip door de Loirevallei kan zeker ook duurzaam

Ons doel was ook om deze roadtrip zo duurzaam mogelijk te maken en dan is het hebben van een stekker aan je auto wel een vereiste. Net zoals we ook een volle dag een fiets hebben gehuurd. Er zijn immers kastelen (bijvoorbeeld Chambord) waar een tweewieler een prettige aanvulling is. Rij met ons mee en geniet van deze prachtige route die op de kaart er complex uit ziet maar in werkelijkheid geweldig is om te rijden. En zoals voor bijna iedere roadtrip geldt: vermijd snelwegen. Dat moet je in de Loirevallei zeker ook doen.

Roadtrip door de Loire met een bezoek aan de mooiste kastelen
Roadtrip door de Loire met een bezoek aan de mooiste kastelen
Probeer bij een roadtrip zo veel mogelijk de binnendoor routes te kiezen, die zijn echt leuker
Probeer bij een roadtrip zo veel mogelijk de binnendoor routes te kiezen, die zijn echt leuker
Ook als je een roadtrip maakt is het heerlijk om ook te fietsen in de natuur
Ook als je een roadtrip maakt is het heerlijk om ook te fietsen in de natuur

1. Château du Riveau, zoals een kasteel moet zijn

Er zijn inmiddels heel wat lijstjes te vinden met de mooiste kastelen van de Loire. Dat betekent altijd dat de bekende publiekstrekkers hoog in de top vijf voorkomen. Het kasteel wat wij als eerste gaan bezoeken – Chateau du Riveau – kom je daarin niet tegen. En dat is best bijzonder want na een paar uur te gast te zijn geweest op dit bijna sprookjesachtige kasteel vraag je je af al die lijstjesmakers hier ooit zouden zijn geweest.

Chateau du Riveau is niet bijzonder vanwege zijn historische betekenis die volgens de boeken teruggaat naar de 15e eeuw of specifiek die sprookjesachtige uitstraling. De tuinen zijn vermaard en dat klopt wel. Maar lopende bomen zijn echt nieuw.

Nee, de grote waardering voor Chateau du Riveau komt door de aanwezigheid van grote hordes kinderen. Er is hier zichtbaar zoveel te doen dat het enthousiasme en plezier er letterlijk vanaf spat. Dit kasteel heeft kinderen centraal staan op een manier waar andere kastelen nog heel wat van kunnen leren. Hier gebeurt echt iets unieks. Het kasteel is verder omringd door maar liefst 16 verschillende tuinen waar in ieder wel iets te doen is.

De eigenaresse is zelf de rozentuin aan het knippen en is in alles wat ze vertelt al net zo enthousiast als de rondrennende kinderen. Het is een kasteel waar plezier hebben duidelijk de boodschap is. Van tentoonstellingen tot aan vele culturele activiteiten, er altijd extra aandacht voor de jeugd. Als je onderweg bent naar het volgende kasteel vraag je je af wat je allemaal gezien hebt en hoeveel je ook nog gemist zult hebben. Chateau du Riveau in Lémeré is een aanrader met veel verborgen verrasssingen.

Het sprookjesachtige kasteel Chateau du Riveau
Het sprookjesachtige kasteel Chateau du Riveau
Veel verborgen plekjes en zelfs een verborgen tuin
Veel verborgen plekjes en zelfs een verborgen tuin
Chateau du Riveau, het enige kasteel waar de bomen kunnen lopen
Chateau du Riveau, het enige kasteel waar de bomen kunnen lopen

2. Bij Château de Villandry maken de tuinen het verschil

Vanuit Château du Riveau rij je drie kwartier naar het prachtige Château de Villandry gelegen in de Loire-vallei. Het kasteel staat bekend om zijn tuinen die met veel creativiteit zijn aangelegd. De tuinarchitecten hebben er echt iets bijzonders van gemaakt. Enige wat wij niet hadden gepland was de aanhoudende regen, maar in de volle zon zal de letterlijk harmonieuze omgeving van Villandry nog beter tot zijn recht komen.

Het zijn de kasteeltuinen die hier het grote verschil maken. Deze staan bekend om hun diversiteit en symmetrie. Goed was hier duidelijk niet voldoende. Je vindt er onder andere een moestuin, indrukwekkende bloementuinen, waterpartijen en een labyrint met wandelroutes, omringd door een muur met een wandelpad onder de bomen.

Deze tuinen maken Château de Villlandry tot een veelbezochte locatie aan de Loire. Weerhoud je er niet van om voor het kasteel crêpes te gaan eten. Deze zijn hier van een goddelijk niveau.

De ingang van Chateau de Villandry verraad nog niet wat er achter de muren te zien is
De ingang van Chateau de Villandry verraad nog niet wat er achter de muren te zien is
In een foto kun je zien wat je hier kunt verwachten, tuinarchitectuur `to the max`
In een foto kun je zien wat je hier kunt verwachten, tuinarchitectuur `to the max`

3. Varen op de Loire met een historische platbodemschuit

Op een paar kilometer afstand van Villandry vind je ‘Balade en bateau sur la Loire Endremage’. Hier kun je een bootripje over de Loire maken. Vroeger werden op de rivier de Loire ‘gabares’ gebruikt: traditionele platbodemschuiten voor het vervoer van allerlei goederen. Tegenwoordig worden deze boten, vaak nagebouwd, gebruikt voor toeristische boottochten, waar je heerlijk en ontspannen kan genieten van de Loire.

Doordat er steeds minder water in de Loire staat, blijft het altijd een avontuur om te navigeren. En anders is het uitstappen en duwen. Bij Alexis, eigenaar van onze boot, kun je je tijdens langere tripjes je laten verwennen door een wijnproeverij en kennis maken met heerlijk streekproducten en prachtige verhalen. Echt leuk om te doen! Wel vooraf reserveren.

Varen op de Loire samen met Alexis en zijn vriendin
Varen op de Loire samen met Alexis en zijn vriendin
Je zult maar de luxe hebben om een boot voor jou alleen te hebben, ach die regen
Je zult maar de luxe hebben om een boot voor jou alleen te hebben, ach die regen

4. Cité Royale de Loches: uniek erfgoed gebouwd op een rots

Vanuit Villandry is het wel even een ritje naar Loches. Het stadje staat bekend als ‘Cité Royale de Loches’ en is een van de historische stadjes in de Loirevallei, Loches staat vooral bekend om haar rijke erfgoed en goed bewaarde middeleeuwse architectuur. Het is een unieke plek, gebouwd op een rots en omgeven door een muur en bestaat het uit twee belangrijke monumenten: de donjon en de koninklijke residentie.

In het Château de Loches vind je een koninklijk verblijf, de Logis Royal, waar opmerkelijk veel historische figuren zoals Jeanne d’Arc en Koning Lodewijk XI verbleven.

Loches is verder een leuk stadje met smalle, soms steile geplaveide straatjes met veel vakwerkhuizen. Het is een toeristisch stadje waar gedurende het gehele jaar culturele evenementen worden georganiseerd.

Cite\u0301 Royale de Loches
Cité Royale de Loches
Cit\u00e9 Royale de Loches staat vol met cultureel erfgoed
Cité Royale de Loches staat vol met cultureel erfgoed
Het zou een borstbeeld kunnen zijn van Lodewijk XI maar die neus?
Het zou een borstbeeld kunnen zijn van Lodewijk XI maar die neus?

5. Overnachten bij de Loire Valley Lodges is echt waanzinnig

Na een bezoek aan het stadje Loches rij je in een half uurtje terug naar de Loire Vallei voor een tweedaags arrangement bij de Loire Valley Lodges. Als je hier gebruik van maakt, bereid je dan voor op een waanzinnig verblijf in een exclusieve luxe houten woning zo’n 4 meter boven de grond in een privébos van 300 hectare. Een plek waar hedendaagse kunst zich heeft vermengt met de rauwe natuur.

De lodges liggen goed verstopt in het bos. Alles wat je mee krijgt zijn een zaklantaren en een professionele portofoon. Auto’s blijven staan op de parkeerplaats waar je ook Tesla laders vind voor elektrische auto’s. Bereik op je smartphone heb je hier niet of nauwelijks. Met een uiterst luxe ingerichte woonoppervlakte van 35m2 zweef je tussen de kruinen van de bomen.

Het is een geweldige ervaring waarvan iedere natuurliefhebber blij gaat worden!

▸ Tip: hier kun je meer lezen de bijzondere Loire Valley Lodges

Loire Valley Lodges, wonen tussen de bomen
Loire Valley Lodges, wonen tussen de bomen
Tesla laadinfrastructuur voor elektrische auto`s eigenlijk zoals het hoort
Tesla laadinfrastructuur voor elektrische auto`s eigenlijk zoals het hoort
Een zilveren karkas van een walvis in je voortuin, en daar blijft het niet bij.
Een zilveren karkas van een walvis in je voortuin, en daar blijft het niet bij.

6. Fietsen in de Loire is een leuke afwisseling

Als afwisseling is het leuk om ook een klein gedeelte van deze 460 kilometer lange route op de fiets te maken. En omdat we meerdere kastelen bezoeken in een relatief kleine regio, is dat een prima optie. Vanuit onze lodge is het niet ver rijden naar Tours. Op een paar honderd meter van het station (tevens eindpunt van vandaag) vind je een grote parkeergarage.

Hier vandaan is nog geen 200 meter naar Rouelib Tours op de Rue Bernard Palissy waar je fietsen kunt huren. Door het heuvelachtige landschap en de lengte van de route wordt je aangeraden een e-bike mee te nemen.

7. Wijnproeverij bij Maison Laudacius: Cave des Producteurs

Vanuit Tours moet je echt op de fiets even een stukje langs de Loire gaan fietsen en onderweg even wijn gaan proeven. Een leuk adres is Maison Laudacius dat op de route ligt richting het prachtige Château Royal of Amboise.

Wijnproeven op een redelijk nuchtere maag na een uurtje fietsen geeft je wel een prettig gevoel. Maar wat eten bij je hebben is wel aan te raden.

Wil je hier na afloop van de proeverij gaan lunchen dan zijn Le Berlot en La Cave, beide in Montlouis-sur-Loire heerlijke suggesties.

Fietsen langs de Loire
Fietsen langs de Loire
En dwars door de wijnvelden
En dwars door de wijnvelden
Hier vindt je ook een route langs de bekende wijngaarden, met de auto of op de fiets
Hier vindt je ook een route langs de bekende wijngaarden, met de auto of op de fiets
En tussendoor wijn gaan proeven bij Maison Laudachus
En tussendoor wijn gaan proeven bij Maison Laudachus

8. Château Royal d’Amboise: juweeltje boven de rivier

Het prachtige Château Royal d’Amboise is een kasteel wat je echt moet gaan bezoeken, een niet te missen kasteel aan de Loire. Vlak bij het kasteel, in misschien wel het leukste stadje aan de Loire Amboise, kan je zonder moeite je fiets parkeren.

Het Château Royal d’Amboise ligt boven de stad op een rots. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis en staat bekend om zijn connectie met verschillende Franse koninklijke families en veel beroemde historische figuren. Zo bracht de beroemde Italiaanse kunstenaar en uitvinder Leonardo da Vinci bracht zijn laatste jaren door in de buurt van het kasteel, en is zijn laatste rustplaats de kapel van Saint-Hubert op het kasteelterrein.

Eenmaal boven krijg je gratis een schitterend uitzicht over de Loire-rivier en de omringende stad Amboise. Besef dat Château Royal d’Amboise een populaire toeristische attractie en een culturele bezienswaardigheid die in het hoogseizoen druk bezocht wordt. Terecht een hotspot.

Ch\u00e2teau Royal d`Amboise een kasteel wat je moet gaan bezoeken
Château Royal d`Amboise een kasteel wat je moet gaan bezoeken
Met een prachtig uitzicht over de Loire
Met een prachtig uitzicht over de Loire
Amboise is ook van binnen weer net even anders en daarom leuk om doorheen te lopen
Amboise is ook van binnen weer net even anders en daarom leuk om doorheen te lopen
En als extraatje staat het ook midden in een van de leukste plaatsjes, Amboise dus
En als extraatje staat het ook midden in een van de leukste plaatsjes, Amboise dus

9. Château de Chenonceau: een must visit tijdens deze roadtrip

Vanaf Amboise is het een uurtje fietsen door de heuvels naar een van de hoogtepunten, het beroemde Château de Chenonceau wat echt tot de vijf mooiste kastelen van de Loire behoort.

Wie op de fiets is heeft de mogelijkheid Chenonceau te bekijken vanaf de achterkant. Hier worden de foto’s gemaakt waar je het kasteel over de rivier de Cher kunt zien. Hierna is het weer even fietsen naar de ingang van Chenonceau. Het kasteel werd mede beroemd tijdens omdat het tijdens de tweede wereldoorlog op de grens stond van bezette deel door de Duitsers en het ‘vrije’ westen.

Chenonceau trekt jaarlijks grote aantallen bezoekers vanwege de combinatie van historische waarde, de opvallende architectuur en de bijzondere ligging. Binnen vind je er een uitgebreide kunstcollectie.

Na afloop kun je met je fiets terug naar Tours. Het station ligt naast de ingang. In Tours is het vanaf het station amper 300 meter naar de fietsverhuur en de parking van je auto. Leuk om ook dat even te ervaren. Je zult zeker niet de enige zijn.

Je moet er wel even voor omlopen (of fietsen) maar dan ga je Chenonceaux net even anders zien
Je moet er wel even voor omlopen (of fietsen) maar dan ga je Chenonceaux net even anders zien
Wie aan komt lopen heeft nog geen idee, Cha\u0302teau Chenonceaux is een aanrader
Wie aan komt lopen heeft nog geen idee, Château Chenonceaux is een aanrader

10. Fotogeniek Château de Beaulieu

Château de Beaulieu ligt op een kwartiertje rijden vanaf Tours. Het is een prachtig klein kasteel en staat bekend als locatie voor evenementen. Tevens biedt het Chateau overnachtingen aan al of niet in combinatie met een diner.

Het kasteel is een fotogenieke lokatie wat ons inspireerde om maar gelijk even een fotoshoot te houden met de Mazda CX-60. Laat je maar verrassen door de suggesties van de keuken die je willen trakteren op een gastronomische ervaring met specialiteiten uit de regio.

Wijnliefhebbers zullen zich wel kunnen vinden in een heel uitgebreide wijnkaart. Château de Beaulieu straalt wel luxe uit. Het is leuk om in een historisch kasteel te genieten van de charme en grandeur van zo’n bijzondere plekje.

Château_de_Beaulieu_Loire.
Château_de_Beaulieu_Loire.
Een van de weinige locaties waar we de Mazda CX-60 voor de deur konden parkeren
Een van de weinige locaties waar we de Mazda CX-60 voor de deur konden parkeren
Dus even tijd voor een fotoshoot, luxury meets luxury bij Cha\u0302teau de Beaulieu
Dus even tijd voor een fotoshoot, luxury meets luxury bij Château de Beaulieu

11. Het authentieke Château de Valençay

Vanaf Chateau Beaulieu naar Château de Valençay is het zeker een uur rijden. Rij je binnendoor dan kan het zomaar anderhalf uur zijn. Het kasteel ligt op een groot domein en wat misschien wat minder luxe uitstraat. Misschien geldt dat ook wel voor het Château de Valençay zelf. Dat maakt het echter veel authentieker. Het is een kasteel waar je je snel thuis voelt. Overal zijn ramen en is licht.

Wandelen in een tuin waar de natuur mee mag beslissen geeft een gevoel van rust. Een verborgen parel is het authentieke theater die past bij de uitstraling van het Valençay. Ondanks dat het misschien een beetje uit de route ligt is dit toch ook een aanrader. De rust die hier heerst neem je gratis mee. Voor de volgende stop is het een klein stukje rijden. Wijn proeven tussen de wijnranken, en dan ook nog genieten van kaas van Valençay.

Cha\u0302teau de Valenc\u0327ay vroeg in de ochtend
Château de Valençay vroeg in de ochtend
De zon speelt met de ruimtes wat waanzinnige lichten oplevert
De zon speelt met de ruimtes wat waanzinnige lichten oplevert
De binnenplaats van Cha\u0302teau de Valenc\u0327ay, wat een oase van rust
De binnenplaats van Château de Valençay, wat een oase van rust

12. Domain Francis Jourdin: een spontane ontmoeting met de makers van wijn en gatenkaas

Niet ver van Château de Valençay ligt op de heuvelruggen van de rivier de Cher, Domain Francis Jourdin een wijn en kaasmaker. Het familiebedrijf maakt vooral betaalbare wijnen. Wat is er leuker om even een kwartiertje te lopen om daarna in een speciaal gebouwde woning kennis te maken met de specialiteiten van Domain Francis Jourdin.

In de zomer zijn er wijn- en kaas workshops naast gastronomische wijn- en chocoladeworkshops. Controleer voor aanvangstijden van de workshops en bezoek altijd de website.

Wijn en kaas gaan proeven in een wijgaard, hoe leuk is dat..
Wijn en kaas gaan proeven in een wijgaard, hoe leuk is dat..
Heerlijke die nog aangenamer smaakt met een blokje kaas van Valancey
Heerlijke die nog aangenamer smaakt met een blokje kaas van Valancey

13. Domaine de Chaumont-sur-Loire: zo mooi kan een kasteel zijn

Net als bij Château Royal d’Amboise ligt ook het Chateau Domaine de Chaumont-sur-Loire boven de rivier. Dit is het kasteel wat zo maar de onbetwiste nummer één zou kunnen zijn van menig lijstje,

Château de Chaumont is een schilderachtig kasteel met prachtige tuinen. Deze zijn vooral bekend vanwege het jaarlijkse internationale tuinfestival, waarbij kunstenaars en ontwerpers uit de hele wereld hun tuinontwerpen tentoonstellen in de kasteeltuinen. Zie het als een extraatje hoewel veel bezoekers hier juist voor komen.

Zowel in als rond het kasteel ga je verder heel veel kunst tegenkomen. Het is wat dat betreft behoorlijk overweldigend. Van alle kastelen is hier waarschijnlijk wel het meeste te en te genieten.

Het al net zo schilderachtige dorpje Chaumont-sur-Loire past goed bij het gelijknamige kasteel. Dit is net als Chambord en Chenonceau wel een plek die moet gaan bezoeken.

Ch\u00e2teau de Chaumont een van de mooiste kastelen in de Loire
Château de Chaumont een van de mooiste kastelen in de Loire
De aanwezigheid van 24 siertuinen die jaarlijks worden vernieuwd
De aanwezigheid van 24 siertuinen die jaarlijks worden vernieuwd
Niet alleen buiten maar ook binnen gaan kunst en historie hand in hand
Niet alleen buiten maar ook binnen gaan kunst en historie hand in hand

14. Château de Cheverny, met een ode aan Kuifje

Na een bezoek aan Chaumont raden we aan om zo landelijk mogelijk route te kiezen naar een van de andere hoogtepunten van deze roadtrip, Château de Cheverny. Het kasteel is met recht een van de meest imposante kastelen in de Loire. Cheverny is tegenwoordig vooral bekend om zijn strakke architectuur, de befaamde jachthonden en Kuifje.

Wat Cheverny verder bijzonder is dat het sinds de 17e eeuw nog steeds privébezit is van de familie Hurault. Dit maakt het een van de langst bewoonde kastelen in Frankrijk. De prachtige kamers staan vol (of hangen) met antieke meubels, schilderijen en tegenwoordig ook objecten van Lego. De tuinen hebben de uitstraling van het luxe rijke Franse leven.

Een andere beroemde attractie van het Château de Cheverny is een indrukwekkende kennel met bloedhonden. Dagelijks wordt er een voedershow gehouden voor bezoekers die je echt even moet verwerken.

Kuifje en Molensloot

Het kasteel is voor de lezers van de stripverhalen van Kuifje bekend omdat het model stond voor het kasteel Molensloot. Hierbij zijn de buitenste vleugels niet getekend, maar verder is alles identiek. Inmiddels is er ruim 20 jaar een permanente expositie over Kuifje te vinden.

Chateau Cheverney blijft een plaatje en dat is het ook
Chateau Cheverney blijft een plaatje en dat is het ook
De tuinen van Cheverny
De tuinen van Cheverny
Cheverney stond model voor Kasteel Molensloot in Kuifje, de buitenste vleugels werden niet getekend
Cheverney stond model voor Kasteel Molensloot in Kuifje, de buitenste vleugels werden niet getekend
De achterkant zonder de buitenste vleugels...
De achterkant zonder de buitenste vleugels...

15. Les Sources de Cheverny: hier wil je blijven terugkomen

De laatste luxe locatie om te overnachten is Les Sources de Cheverny. Een prachtig landschappelijk complex waar duurzaamheid, luxe, comfort en gastvrijheid centraal staan. Naast een aantal gebouwen met uiterst luxe kamers een een geweldig restaurant met een groot terras vind je er ook nog een kasteel.

Hierin huist een spa met een groot overdekt zwembad en wat voorzien is van alle gemakken. Wil je hier gaan wandelen in de natuur, je laarzen staan klaar.

Bezitters van een elektrische voertuigen hebben ook hier de beschikking over een gratis laadinfrastructuur. Personeel zorgt ervoor dat dit allemaal wordt geregeld. En ook hier is het de rust die het extra verschil maakt.

Prachtige woningen in een oase van rust
Prachtige woningen in een oase van rust
Hier valt niets aan toe te voegen Les Sources de Cheverny
Hier valt niets aan toe te voegen Les Sources de Cheverny
Hier wil je ook alleen maar buiten eten
Hier wil je ook alleen maar buiten eten
Les Sources de Cheverny Ferrari en Mazda, samen aan de stekker
Les Sources de Cheverny Ferrari en Mazda, samen aan de stekker

16. Château Royal de Blois: indrukwekkend groot

Op de laatste dag rijden we in de richting van Nederland eerst naar een kasteel dat zich niet zo makkelijk laat duiden. Het Château Royal de Blois is een echt een zeer indrukwekkend kasteel gelegen in de stad Blois. Het Château zou een grote rol hebben gespeeld in de Franse geschiedenis en architectuur.

Doordat Château Royal de Blois in verschillende tijdperken is gebouwd heeft het een grote diversiteit aan architectuur. En dat zie je overal terug. Het maakt het kasteel in ieder geval verrassend. Een van de meest opvallende kenmerken van het kasteel is de monumentale, vierkante traptoren die de renaissancevleugel domineert.

Het Château Royal de Blois is tevens een museum waar je als bezoeker kennis kunt maken met al die architecturale stijlen en historische aspecten. Door die versnippering van activiteiten krijgt het Château Royal de Blois misschien niet de erkenning die het verdiend. Indrukwekkend is het zeker.

Cha\u0302teau Royal de Blois verdient eigenlijk meer aandacht zo indrukwekkend
Château Royal de Blois verdient eigenlijk meer aandacht zo indrukwekkend
De diversiteit aan architectuur is enorm
De diversiteit aan architectuur is enorm
Ook bij het Cha\u0302teau in Blois is overal kunst te vinden
Ook bij het Château in Blois is overal kunst te vinden

17. Château de Chambord: het grootste kasteel in de Loire

Het is het grootste en meest bezochte Chateau in de Loire, Château de Chambord, een fenomeen om te bezoeken en misschien wel de meest geschikte laatste stop van deze roadtrip. Het heet in stijl afsluiten van een waanzinnig mooie en indrukwekkende route. Onze Mazda CX60 was in veel gevallen ’the perfect match’ om deze roadtrip langs al prachtige kastelen in de Loire te maken. Als we de foto’s terug kijken lijken auto en omgeving in elkaar over te gaan.

Château de Chambord is in alles groot en opvallend. Wil je meer weten over dit indrukwekkende kasteel, lees dan hier ons fotoverslag over Chambord en zijn omgeving. En hoewel dit een roadtrip was met een echte reisauto raden we je toch aan om hier bij dit kasteel een rondje te gaan fietsen. Een mooiere afsluiter kun je je zelf niet cadeau doen.

Chateau de Chambord, een domein met een omvang van maar liefste 32 km
Chateau de Chambord, een domein met een omvang van maar liefste 32 km
Ch\u00e2teau de Chambord gefotografeerd vanuit misschien wel de mooiste kant
Château de Chambord gefotografeerd vanuit misschien wel de mooiste kant
Aan de voorkant van Ch\u00e2teau de Chambord kun je goed zien hoe indrukwekkend dit kasteel is
Aan de voorkant van Château de Chambord kun je goed zien hoe indrukwekkend dit kasteel is

Een roadtrip door de Loire behoort tot de mooiste route’s van Europa

Deze route is dan misschien niet zo super lang, maar wat je hier onderweg gaat zien is met niets te vergelijken. Dat maakt het tot een van de mooiste roadtrips van Europa. Maar waar ligt deze streek nu precies?

Je hebt de Loire, de Loire en de Loire, en dat kan soms verwarrend zijn. Daarom nog een beetje extra uitleg.

De Loire is een rivier van 1006 kilometer lengte door Frankrijk. De Loirevallei is een grote regio – grofweg onder Parijs – waar de rivier de Loire doorheen kruist. Het is een regio waar je heel wat roadtrips kunt bedenken. Langs de rivier, langs de vele wijngaarden of zoals wij hebben gedaan langs de mooiste kastelen. En dan is er ook nog het departement Loire, de regio tussen de steden Clermont-Ferrand en Lyon in, aan de andere kant van Frankrijk. Allemaal dezelfde naam, maar het zijn dus drie verschillende dingen.

De regio waar wij deze roadtrip hebben gemaakt is dus de Loirevallei. Een ongekend fotogenieke plek, die ook nog eens op een prettige afstand van Nederland ligt. Je kunt de regio doorkruisen met een auto maar pak daar waar het kan ook de fiets want deze regio heeft je veel te bieden.

Een route door de Loire is ook een feest voor iedereen met een camera
Een route door de Loire is ook een feest voor iedereen met een camera
Onze Mazda CX-60 PHEV tijdens de roadtrip door de Loire
Onze Mazda CX-60 PHEV tijdens de roadtrip door de Loire

Op reis door de Loirevallei

Wil jij deze roadtrip door de Loirevallei rijden? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis .affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Frankrijk

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Orange is een authentiek Frans stadje in het hart van de Vaucluse. Het is een van de departementen van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur in het zuiden van Frankrijk. Wie de beroemde Autoroute du Soleil rijdt, komt er vanzelf langs.

Stedentrips03.06.2024

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Niet ver van de Zuid-Franse stad Orange ligt een vermaard plaatsje: Châteauneuf-du-Pape. Het is de naam van een stadje, een wijnregio, maar vooral bekend van de gelijknamige wijnen uit deze regio. Het is een van de plekken in de Vaucluse waar je een keer geweest moet zijn.

Ontspanning01.06.2024

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

Het Romeins theater van Orange - officieel Théâtre Antique d'Orange - is het historisch monument van deze Zuid-Franse stad. Het theater werd gebouwd tijdens de Romeinse overheersing in de eerste eeuw na Christus.

Stedentrips29.05.2024

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

De Franse Azuurkust is vooraal zo aantrekkelijk vanwege de mooie stranden. Het water is super helder en het zand zacht en goudgeel. In de hele regio vind je smalle baaien en onontdekte zandstanden, afgewisseld met brede populaire stranden met de hipste strandtenten van het land.

Zomer12.03.2024

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Verder lezen over Roadtrip

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Zuid-Engeland gaat je compleet verrassen. Zonovergoten stranden, ruige kliffen en lieflijke dorpjes: het is er allemaal aan de Engelse zuidkust. Maar bijna niemand weet dat. En misschien moeten we dat juist zo houden? De...

Zomer18.03.2024

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

Voor de kust in de helderblauwe Adriatische zee liggen tientallen bewoonde, prachtige eilanden. En dus hop je hier tijdens het roadtrippen ook van eiland naar eiland om de mooiste plekken van Kroatië te ontdekken. Magische zonsondergangen en dromerige dorpen maken de reis compleet. Volg de kustlijn voor een waanzinnig roadtrip door Kroatië! Wij hebben de ultieme route voor je uitgestippeld en laten je zien wat de beste plekken zijn om te stoppen.

Algemeen20.02.2024

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


Zuid-Afrika heeft alles te bieden waar je als reiziger naar op zoek bent. Het is hét perfect land voor onze favoriete manier van reizen: roadtrippen. Stap in de auto en ga op zoek naar de perfecte mix van stranden, bergen, safari's, wijngaarden en heerlijk eten.

Algemeen13.02.2024

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


De beste landen in Europa voor vakanties met een elektrische auto

In Europa zijn inmiddels zo'n 600.000 laadpunten voor elektrische auto's te vinden en dat aantal groeit iedere week. Maar het ene laadpunt is het andere niet en daar kom je al gauw achter als je naar het buitenland reist. In sommige landen is het nog een hele uitdaging om een laadpaal te vinden, in bepaalde delen van Europa zijn ze zelfs onvindbaar, en op andere plaatsen zijn ze super traag. Maar in welk land vind je de meeste (goede) laadpunten? Waar kun je als EV-rijder met een gerust hart een roadtrip maken? We hebben de beste landen in Europa voor een roadtrip met een elektrische auto voor je op een rij gezet.

Algemeen24.01.2024

De beste landen in Europa voor vakanties met een elektrische auto