Algemeen25.11.2023

De voordelen van reizen met de nachttrein


ga ook op slaapavontuur

Reizen met de trein heeft zoveel voordelen ten opzichte van de auto of het vliegtuig. Niet alleen duurzaamheid is een gunstig aspect aan deze manier van reizen, er zijn nog veel meer voordelen. Maar hoe zit het met de nachttrein? Hoe (on)comfortabel is dat? Terwijl je droomt, doet de trein het werk en brengt je naar je bestemming. Laat je ook eens verleiden door de magie van het spoor. Dit zijn de voordelen van een slaapavontuur met de nachttrein.

1. Tijdsbesparing

Een van de meest opvallende voordelen van de nachttrein is tijdsbesparing. Terwijl je slaapt, overbrugt de trein afstanden, waardoor je kostbare daglichturen kunt besteden aan ontdekken en het opdoen van bijzondere ervaringen, in plaats van aan het reizen zelf. Dit is vooral handig bij langere reizen, waardoor je efficiënter gebruik kunt maken van je vakantietijd. Je haalt meer uit je vakantiedagen door te kiezen voor een slaaptrein.

2. Comfort en slaapgemak

Moderne nachttreinen bieden een scala aan comfortabele opties voor slaapaccommodaties. Van luxe stoelen tot privécoupés met bedden, je kunt kiezen wat het beste bij je past. De mogelijkheid om liggend te reizen, maakt het makkelijker om uitgerust op je bestemming aan te komen, klaar voor een nieuwe dag vol avontuur.

Eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat het weliswaar haast romantisch klinkt, maar in werkelijkheid is het natuurlijk wel een minder comfortabele nacht dan wanneer je in een gewoon bed zou liggen. Je ligt namelijk niet helemaal stil en ook een nachttrein stopt ’s nachts nogal eens een keer. Ben je een goede slaper, of kun je met een setje oordoppen overal prima inslapen, dan zou het zomaar kunnen zijn dat jij ook in een slaaptrein een goede nachtrust ervaart. Of dat zo is kun je het beste zelf een keer ervaren.

3. Duurzaam reizen

Met een groeiende focus op duurzaam toerisme wordt reizen met de nachttrein steeds aantrekkelijker. Treinen hebben over het algemeen een veel lagere ecologische voetafdruk dan vliegtuigen, wat het een milieuvriendelijkere keuze maakt. Als je bewust wilt reizen en je koolstofuitstoot wilt verminderen, is de nachttrein een uitstekende optie. Het is reizen zonder schuldgevoel.

4. Pittoreske landschappen onder de sterren

Een van de meest bijzondere aspecten van reizen met de nachttrein is het genieten van de bijzondere landschappen onder de sterren. Terwijl de wereld voorbij glijdt, kun je vanuit je raam genieten van adembenemende uitzichten, met een beetje geluk ook verlicht door de maan en de sterren. En ja, dit is de geromantiseerde versie van een nacht in een slaaptrein, maar er is geen enkele andere manier van reizen die dit ook mogelijk maakt, of hier op lijkt.

5. Gezellige sfeer en sociale interactie

Reizen met de nachttrein betekent ook een bijzondere sociale sfeer. In de losse compartimenten en gemeenschappelijke ruimtes ontstaan vaak spontane ontmoetingen en gesprekken met medereizigers. Het delen van ervaringen, het uitwisselen van reistips en het leren kennen van nieuwe mensen voegen een extra laagje plezier toe aan je reis. Het zijn juist deze ontmoetingen die je jaren later nog bij zijn gebleven. Bijzondere mensen onthou je veel beter dan bijzondere landschappen.

6. Direct naar het hart van de stad

Nachttreinen hebben vaak het voordeel dat ze je direct naar het hart van de stad brengen. In plaats van tijd te verspillen met transfers vanaf afgelegen luchthavens, kom je vaak aan op het centrale treinstation, klaar om je bestemming te verkennen.

7. Betaalbaar

Reizen met de nachttrein kan ook kosteneffectief zijn. Zeker nu de prijzen van vliegtickets de pan uit rijzen. Hoewel sommige luxere opties duurder kunnen zijn, bieden reguliere slaapcompartimenten vaak een voordelig alternatief voor hotels en vliegtickets, vooral als je de kosten van accommodatie en vervoer combineert. Je bespaart namelijk sowieso op een hotel of appartement voor de nacht dat je in de trein slaapt.

Welke nachttreinen zijn er vanuit Nederland?

Wil je deze manier van reizen zelf ook eens ontdekken? Dan heb je vanuit Nederland verschillende opties.

  • Wil je op wintersport met de trein? Dan kun je via TUI de Ski Express nachttrein naar Oostenrijk boeken (inclusief accommodatie en skipas).
  • Je kunt ook met de TUI City Express op stedentrip naar Dresden in Duitsland of Praag in Tsjechië.
  • En ook via NS International kun je nachttreinen boeken naar onder andere Zürich, München, Wenen en Innsbruck (en verschillende tussenstations. Hier vind je alle informatie over de nachttreinen van NS.
  • Kijk voor complete rondreizen – deels ook met de Nightjet – op Treinrondreis.nl. Daar vind je de mooiste treinreizen in Europa.

Reizen met de nachttrein is niet alleen een super praktische manier om van A naar B te komen; het is ook een unieke ervaring op zich. De comfortabele slaapvoorzieningen, de gezellige sfeer en de mogelijkheid om tijd en geld te besparen, maken de nachttrein een aantrekkelijke keuze voor iedereen die ook nog eens aan het milieu wil denke als je reist. En treinreizen zijn ook perfect voor dagdromers: uit het raam staren en genieten van alles wat aan je voorbij trekt.

Is het ook iets voor jou? Laat je ook eens meenemen over het spoor en maak je klaar voor een ontspannen en onvergetelijke reis!

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

Je kunt nu met de TUI nachttrein op stedentrip naar Praag en Dresden

De trein is steeds vaker een goed alternatief voor het maken van een vliegreis. Treinreizen is een duurzame en comfortabele manier van reizen, die ook steeds betaalbaarder wordt. Vanaf eind april komt daar ook een stede...

Stedentrips24.03.2023

Je kunt nu met de TUI nachttrein op stedentrip naar Praag en Dresden

Een stedentrip naar Praag met de nachttrein

Reis met de trein door Europa. Laat het landschap aan je voorbij razen, terwijl je een boek leest of een dutje doet. Het is een ideale manier om op een rustige tempo naar een bestemming te komen. Bovendien is het duurzaa...

Stedentrips15.09.2022

Een stedentrip naar Praag met de nachttrein

Met de Nightjet nachttrein reis je van Amsterdam naar Tirol terwijl je slaapt

Eén van de meest comfortabele manieren van reizen is treinreizen. Volledig ontspannen genieten van het uitzicht, een boek lezen, muziek luisteren en ondertussen op hoge snelheid kilometers afleggen naar je vakantiebeste...

Algemeen19.06.2021

Met de Nightjet nachttrein reis je van Amsterdam naar Tirol terwijl je slaapt

De 5 mooiste treinreizen van Europa

Een roadtrip met de auto door Europa is een van de beste ideeën die je voor komende zomer kunt hebben. Maar misschien nog wel leuker: met de trein door Europa. Reizen met de trein is namelijk een van de leukste dingen o...

Ontspanning04.01.2021

De 5 mooiste treinreizen van Europa

Verder lezen over Duurzaam reizen

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Duurzaam doen onderweg? Dit zijn apps voor verantwoord reizen!

Duurzaamheid en je bewust zijn van je CO2-uitstoot, is belangrijker dan ooit. Vroeger hoorde je deze termen nog wel eens zijdelings voorbijkomen maar vandaag de dag is dat wel even anders. Het is een hoofdonderwerp gewor...

Algemeen24.11.2023

Duurzaam doen onderweg? Dit zijn apps voor verantwoord reizen!

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

Natuurlijk kun je vliegen of een cruise maken om de oceaan over te steken. Een duurzamere optie is een reis per zeilschip. En als je die zelf niet hebt, dan kun je nu een reis boeken met de 'Fair Ferry': een veerdienst d...

Ontspanning02.02.2022

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

10 tips om duurzaam te reizen

Duurzaam reizen is een enigszins dubbel begrip. Reizen is namelijk per definitie niet bepaald duurzaam, maar met de juiste tips is het wél mogelijk om dit op een zo duurzaam mogelijke wijze te doen. Maak bewuste keuzes,...

Algemeen06.12.2021

10 tips om duurzaam te reizen

Met deze mooie én duurzame koffer wil je nú op reis

Het allerleukste aan reizen is het maken van nieuwe herinneringen. Het zijn ervaringen die je de rest van je leven niet meer vergeet. En gelukkig kunnen we er komende zomer weer op uit om nieuwe reisherinneringen te make...

Gadgets03.07.2021

Met deze mooie én duurzame koffer wil je nú op reis

KLM heeft een primeur: vliegen op synthetische brandstof

Nu de luchtvaartsector grotendeels stil is komen te liggen, is er onverwachts positief nieuws uit diezelfde hoek. Het is KLM gelukt om een passagiersvliegtuig te laten vliegen op synthetische brandstof. En dat kun je ger...

Vliegen08.02.2021

KLM heeft een primeur: vliegen op synthetische brandstof

Plant een boom – of zelfs een heel bos – met Treedom

Nu de wereld zo ongeveer stil ligt vanwege de coronacrisis, geeft dat deze aardbol ook een soort adempauze om even tot rust te komen. De afgelopen decennia hebben wij mensen een enorme aanslag op aarde gepleegd door te...

Natuur19.12.2020

Plant een boom – of zelfs een heel bos – met Treedom

zo werkt dat

Verder lezen over Treinreizen

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

De Thalys heet nu Eurostar: goedkope treintickets naar Parijs en Brussel

De vertrouwde Thalys, de super snelle trein naar onder andere Parijs, heeft een nieuwe naam. Vanaf nu heet deze trein de Eurostar. Thalys is sinds oktober 2023 Eurostar geworden. Nog steeds is het een hogesnelheidstrein die rechtstreeks van Amsterdam via Rotterdam naar Antwerpen, Brussel en Parijs rijdt. En dat kan op dit moment voor een zeer voordelig tarief.

Algemeen16.01.2024

De Thalys heet nu Eurostar: goedkope treintickets naar Parijs en Brussel

Dit is de langste treinreis ter wereld: van Portugal naar Singapore

De langste treinreis ter wereld die je kunt maken beslaat meer dan 18.000 kilometer en loopt van Portugal naar Singapore.

Algemeen31.12.2023

Dit is de langste treinreis ter wereld: van Portugal naar Singapore

+ tips voor een mooie treinreis in Europa
Je kunt nu met de TUI nachttrein op stedentrip naar Praag en Dresden

De trein is steeds vaker een goed alternatief voor het maken van een vliegreis. Treinreizen is een duurzame en comfortabele manier van reizen, die ook steeds betaalbaarder wordt. Vanaf eind april komt daar ook een stede...

Stedentrips24.03.2023

Je kunt nu met de TUI nachttrein op stedentrip naar Praag en Dresden

Een stedentrip naar Praag met de nachttrein

Reis met de trein door Europa. Laat het landschap aan je voorbij razen, terwijl je een boek leest of een dutje doet. Het is een ideale manier om op een rustige tempo naar een bestemming te komen. Bovendien is het duurzaa...

Stedentrips15.09.2022

Een stedentrip naar Praag met de nachttrein

7 geweldige stedentrips per trein

Ben je op zoek naar een bestemming voor je volgende stedentrip? Deze 7 steden zijn vanaf Nederland gemakkelijk per trein bereikbaar. Zo vermijd je de eventuele drukte op Schiphol en reis je een stuk duurzamer. Je doet er...

Stedentrips12.09.2022

7 geweldige stedentrips per trein

Met de nachttrein op wintersport: neem de TUI Ski Express

In Nederland in de trein stappen en de volgende ochtend (uitgerust) wakker worden in de bergen, klaar om te gaan skiën. Het kan deze winter, als je de nachttrein naar Oostenrijk neemt. TUI komt vanaf deze winter namelij...

Winter25.08.2022

Met de nachttrein op wintersport: neem de TUI Ski Express

vanaf december 2022
Reis deze zomer met de Thalys naar Zuid-Frankrijk

Reizen met de trein is leuk, snel en een duurzaam alternatief voor het vliegtuig. Deze zomer kun je met de Thalys naar het zuiden van Frankrijk. Een ideale optie om je vakantie uitgerust te beginnen. Want in de trein heb...

Zomer08.03.2022

Reis deze zomer met de Thalys naar Zuid-Frankrijk