Kim is freelance content creator en co-founder van het online lifestyle magazine ROUX. Ze is geboren en getogen in Friesland, maar vertrok na haar studie Communicatie/Journalistiek richting het zuiden van het land om haar droom te volgen: op de redactie van een (kook)tijdschrift werken. Sindsdien zijn eten en content haar ‘peanut butter & jelly’. Van kookboeken tot een culinaire persreis naar Italië: Kim schrijft over eten of eet om erover te schrijven. Inmiddels is ze een aantal carrières verder, maar combineer eten met reizen en Kim pakt per direct haar koffers!
Chillen met je billen op Mambo Beach. Een hagelwit strand, azuurblauwe zee, de zeebries die door de palmbomen waait, cocktail in je hand en Caribische loungemuziek door de speakers. Het paradijselijke Curaçao is niet voor niets een geliefde bestemming onder Nederlanders. Maar naast highlights als Jan Thiel Beach, Grote Knip en de gekleurde gevels aan de Handelskade in Willemstad, kent het eiland ook een ander gezicht. Wonderschoon Curaçao is namelijk tevens een paradijs vol plastic. We bezochten het eiland samen met de TUI Care Foundation voor hun project Destination Zero Waste. Het geheim van duurzaam reizen? Reis niet minder, maar reis bewust.
Meer plastic dan vis
Plasticsoep, microplastics, footprint. Hoewel het thema duurzaam reizen gelukkig steeds populairder wordt, blijft het natuurlijk lichtelijk taaie kost op een inspirerende reisblog. Niemand vind het per se leuk om te lezen over klimaatproblematiek en al helemaal niet in combinatie met reizen. Het voelt niet fijn om te beseffen dat we zelf onderdeel zijn van de (snellere) opwarming van de aarde of de plasticvervuiling waardoor babyzeeschildpadden rondzwemmen of aanspoelen met een maag vol plastic. Toch is het belangrijk om hier wel degelijk aandacht aan te besteden en bewustwording te creëren. Waarom? Het WWF voorspelt dat er in 2050 ruim vier keer zoveel plastic in de oceaan zal drijven. Als we niets doen tegen de plasticsoep, zal er in de toekomst qua gewicht meer plastic in de oceaan zitten dan vis. De Verenigde Naties waarschuwen dat het zeeleven onherstelbaar verwoest wordt. De oceaan is het grootste ecosysteem ter wereld, dus je kunt je voorstellen welke impact dit heeft op ál het andere leven op de planeet.
Feit: we willen blijven reizen. Het blijft een enorme ervaring om nieuwe plekken en culturen te ontdekken en bovendien zorgt het lokaal voor inkomsten in werkgelegenheid. We zullen alleen een manier moeten vinden om de impact – niet enkel van toerisme trouwens – te verminderen en de vervuiling te herstellen. Om het bovenstaande doemscenario te voorkomen, worden er wereldwijd gelukkig en masse initiatieven en projecten uit de grond gestampt. Er zijn een aantal grotere partijen die je kunt steunen zoals Plastic Soup Foundation en The Ocean Cleanup. Maar lokaal wordt er ook veel gedaan. Op Curaçao is Green Phenix daar een perfect voorbeeld van. En het leuke is: jij kunt ze helpen!
Beach Clean Ups op Mambo Beach en bij de ruige kusten van Curaçao
Green Phenix (gesteund door TUI Care Foundation) is een sociale werkplaats op Curaçao die plastic inzamelt en recyclet tot nieuwe producten. Op die manier creëren ze een circulaire economie in het Caribisch gebied. Wekelijks organiseren ze met vrijwilligers Beach Clean Ups om de stranden stukje bij beetje weer schoon te krijgen. Slechts een deel van het plastic is recyclebaar en kunnen ze in hun faciliteit omsmelten tot nieuwe producten. De rest gaat naar de landfill op het eiland, die langzaam volloopt en over een aantal jaar de titel ‘hoogste punt van het eiland’ mag dragen. Tenzij er een flinke storm overheen waait en alles weer in de oceaan belandt. Waste management is heel lastig op de eilanden, simpelweg omdat de voorzieningen en infrastructuur er ontbreken.
Termen als plasticsoep en microplastics kunnen soms wat abstract aanvoelen, totdat je op je slippers op een strand in een prachtig natuurgebied midden in die plasticbende staat. Binnen 3 uur werd er door de vrijwilligers een complete pick-up truck vol plastic van het strand gehaald en er bleef alsnog van alles achter. Vooral de kleine, afgebroken stukjes plastic zijn een groot probleem. Die zijn lastig op te rapen en blijven dus vaak liggen, terwijl juist deze microplastics een grote bedreiging vormen voor bijvoorbeeld zeeschildpadden, flamingo’s, vissen en vogels.
Seksspeeltjes en deksels van boterkuipjes
De plasticvervuiling op Curaçao heeft verschillende oorzaken: enerzijds spoelt door de golfstroming plasticafval uit de oceaan aan in de baaien aan de ruige noordkant van het eiland. Dit is dus geen afval uit Curaçao zelf of van toerisme, maar dit komt bijvoorbeeld uit Venezuela.
Het zijn de plastic artikelen van dagelijks consumentengebruik. Frisdrankflessen, schoonmaakmiddelen en cosmeticaproducten. Maar ook seksspeeltjes en de deksels van boterkuipjes spoelen hier aan. Vreemd genoeg alleen de deksels. Waarschijnlijk omdat die wegwaaien en de kuipjes zelf zinken zodra ze vullen met water. Anderzijds zijn er de wekelijkse drukbezochte feestjes op Mambo Beach waar toeristen een enorme berg aan blikjes en plastic bekers op het strand gooien zodra ze hun piña colada hebben weggenipt.
Green Phenix komt daar twee keer per week om half vier ’s nachts de boel opruimen. In samenwerkingen met TUI Care Foundation zijn er ook prullenbakken op Mambo Beach geplaatst om afval te scheiden zodat het makkelijker is te recyclen.
Duurzaam reizen begint bij jezelf
Uiteraard hebben we tijdens deze trip óók genoten van alle bijzondere activiteiten en locaties die het eiland Curaçao te bieden heeft. We reisden met gids Howard van Curaçao Activities af naar de ruwe noordkust met het Shete Boka Park, Boka Ascension (Turtuga Trail) en de vleermuizengrot Kueba di Brua. We bezochten de prachtige baaien en stranden bij Westpunt zoals Playa Grandi en Grote Knip. We genoten van een lunch bij Landhuis Klein Santa Martha en Number Ten Curaçao. We spotten flamingo’s in de Jan Kok Baai en kregen een rondleiding van kunstenaar Herman van Bergen in zijn indrukwekkende Cathedral of Thorns. Toch voelde dit allemaal éxtra verdiend na een ochtendje op ‘plasticmissie’ bij de Vlakte van San Pedro.
Niet alleen op Curaçao maar ook op andere toeristische trekpleisters zoals Bali is plasticvervuiling een probleem. Wil je ook een duurzame missie toevoegen aan jouw reis? Kijk wat je lokaal kunt doen om te helpen of steun projecten die op jouw vakantiebestemming actief zijn. TUI Care Foundation steunt wereldwijd verschillende projecten, met name op toeristische plekken. Ze hebben niet alleen programma’s op het gebied van plastic waste, maar bijvoorbeeld ook voor de bescherming van wildlife zoals hun Turtle Aid programma, waarbij je een babyzeeschildpad kunt adopteren en zelf een naam kunt geven. Dat is nog eens makkelijk en leuk bijdragen aan natuurbehoud toch?
▸ Lees ook: 10 tips om duurzaam te reizen.
Note: de CO2-uitstoot van deze reis naar Curaçao is gecompenseerd via greenseat.nl.
Op vakantie naar Curacao
Wil jij ook op reis naar Curacao? Dan kunnen deze reistips je wellicht helpen om je vakantie te boeken.
Plan je reis
- Het is ongeveer 10 uur vliegen naar Curacao. Dat kan rechtstreeks met bijvoorbeeld (onder andere TUI Fly of KLM.
- Een complete zonvakantie naar Curacao boek je het beste via TUI.
- Een aanrader is het prachtige Kontiki Beach Resort voor een waanzinnig leuke vakantie!
- Een goede huurauto is op Curacao ook heel handig. Deze boek je het beste via Sunny Cars.
Verder lezen over Curaçao
Zomer16.10.2024
Een dagtocht met de boot naar het paradijselijke Klein Curaçao
Zomer06.06.2024
De 5 leukste dingen om te doen in Pietermaai op Curaçao
Kleurrijkste en meest trendy wijk van het eilandZomer06.05.2024
Zo verken je Curaçao: op de step, lopend, per boot of met de jeep!
Ontspanning26.04.2024
Ervaar de vijf superkrachten van Curaçao
Ontspanning13.01.2024
De top 5 mooiste stranden van Curaçao
Zomer21.11.2020
De zes mooiste, onontdekte plekken van Curaçao
over de onbegaande padenAlgemeen11.11.2020
Het cultureel erfgoed van Curaçao: de mooiste musea en landhuizen
Zomer11.07.2020