Algemeen12.11.2018

Je visum voor India; zó geregeld


Ga je binnenkort met vakantie naar India of wil je naar India in verband met zaken dan kun je tegenwoordig gebruik maken van een zogenaamd e-visum India. Dit is een visum dat je helemaal online kan aanvragen en waarvoor je dus niet de deur uit hoeft om naar de ambassade van India te gaan. India is een druk en rommelig land en de organisatie van je reis zal je soms wat geduld en doorzettingsvermogen kosten. Het is dan natuurlijk erg fijn als het aanvragen van je visum een makkie is. De Indiase overheid wil het toerisme in het land stimuleren en heeft daarom het e-visum beschikbaar gesteld voor reizigers uit een geselecteerd aantal landen. Beschik je over een Belgisch of Nederlands paspoort dan kun je gebruikmaken van het e-visum.

Explosieve groei toeristen India

India is het op een na grootste land ter wereld voor wat betreft het aantal inwoners. Er wonen 1,3 miljard mensen India! Hoewel het toerisme de laatste decennia enorm toeneemt, hoef je niet bang te zijn om terecht te komen in massatoerisme. Dit betekent dat je de meest populaire toeristische vakantiebestemmingen kunt bezoeken zonder urenlang in de rij te moeten staan voor een kaartje of om een kerk of tempel te kunnen betreden. En daar zijn er nogal wat van, van die toeristische trekpleisters. India kent alleen al acht hele grote steden waarin en omheen zo’n 5 miljoen mensen per stad zijn te vinden. Een van die steden is Mumbai, de grootste stad van India. Daarnaast zijn bekende steden in India onder andere Delhi, Bangalore, Madras in Calcutta. De steden zijn stuk voor stuk een bezoek meer dan waard en er is ontzettend veel te zien en te beleven in India. Wil je gebruik maken van de voordelen van een elektronisch visum dan kan je alleen India binnen reizen via bepaalde luchthavens en zeehavens. Uiteraard zijn de geselecteerde luchthavens ook te vinden in alle grote steden.

Een paar dingen over het klimaat en de flora en fauna

Omdat India een groot land is zijn er verschillende klimaatzones. Je kunt er het tropisch klimaat vinden in het zuiden maar ook een gematigd klimaat in het noorden. Dan is er ook nog het zogenaamde moessonklimaat dat maar drie seizoenen heeft. Door de grootte van het land en de verschillende klimaatzones vind je er ook nog eens een enorme variëteit in flora en fauna. In het noorden bamboebossen en in het zuiden palmbomen en regenwoud bijvoorbeeld. In India zijn er verschillende nationale parken waar je wilde dieren kunt spotten zoals de Bengaalse tijger. Een bezoek aan India betekent dan ook moeiteloos combineren van strand, grote steden, schitterende natuur en indrukwekkende cultuur.

Indrukwekkende cultuur India

India kent een rijke geschiedenis en heeft daarmee ook een bijzonder rijke cultuur. Ondanks het feit dat een groot deel van de bevolking in India heel arm is, beschikt India over een van de grootste filmindustrieën ter wereld: het beroemde Bollywood. Deze naam is afgeleid van het Amerikaanse Hollywood in de B staat voor Bombay, het kloppende hart van de Indiase filmwereld. In bepaalde landen zoals Marokko, Thailand, Indonesië en Rusland is Bollywood populairder dan Hollywood.
India is een prachtig land en je vindt er van alles op het gebied van cultuur. Muziek en dans is vooral bekend om de Hindoestaanse muziek die veel mosliminvloeden heeft ondergaan. India heeft muziekinstrumenten zoals de citer en de tabla die wereldwijd bekend zijn en er zijn veel traditionele dansvormen in India. En vergeet de Indiase keuken niet! De Indiase keuken is zo populair dat je over de hele wereld Indiase restaurants vindt die beroemd zijn om hun overheerlijke curry’s, tikka’s, kofta’s en andere bekende Indiase gerechten. Uiteraard biedt India een ongekend aantal bezienswaardigheden waarvan de Taj Mahal, de grotten van Ajanta en de Grotten van Ellora de meest beroemde zijn. Verder vind je veel kerken en kloosters in India, boeddhistische monumenten, archeologische parken en ook de spoorweg van India is op zich een bezienswaardigheid.

Vooruitgang en groei in India

Zoals hiervoor al gezegd is India een land met veel arme mensen maar de overheid doet er veel aan om groei en vooruitgang te stimuleren. Het stimuleren van de toeristische sector is daarvan een voorbeeld. Het ter beschikking stellen van het een vereenvoudigde visum systeem met het e-visum is een grote vooruitgang voor dit land. Voor veel toeristen was in het verleden de aanvraag voor het visum nog wel eens een drempel om naar India te reizen maar tegenwoordig is dat helemaal niet meer nodig. India doet ook veel aan de infrastructuur. Er wordt veel geld gestoken in het verbeteren van de wegen en de spoorverbindingen. We kennen allemaal wel de foto’s van uitpuilende indiaanse treinen met mensen die op het dak van de trein zitten of aan de deuren hangen. Ook op het gebied van de logistiek wordt hard gewerkt aan verbetering en dit betekent niet meer eindeloos lang wachten bij balies om bijvoorbeeld een treinkaartje te kopen. Sterker, In Delhi zijn plannen om een treinstation te bouwen dat helemaal werkt zonder treinkaartjes. Het systeem hier zal zijn dat er draadloos verbinding wordt gemaakt met je betaalpas en je ticket automatisch wordt afgeschreven van je rekening. In dit soort zaken loopt India dan opeens weer voorop. De grote steden van India, de grote tegenstellingen tussen arm en rijk, de prachtige flora en fauna en de overweldigende architectuur zullen een onvergetelijke indruk op je maken.

Meer informatie over het e-visum

Er zijn drie verschillende elektronische visums voor India en het verschil zit hem in het reisdoel. Ga je voor vakantie naar India, voor zaken of voor medische doeleinden? De voorwaarden voor deze drie visums is vrijwel gelijk en de verschillen zitten hem vooral in de documenten die je moet meesturen. Kies eenvoudig voor een van deze drie visums en vul het aanvraagformulier in, dit kost je slechts een minuut of vijf.

Een e-visum India is 120 dagen geldig en binnen deze periode mag je maximaal 60 dagen in India verblijven. De 60 dagen gaan in op het moment dat je India de eerste keer binnen reist. Het e-visum India is een double entry visum (tweemaal binnen reizen visum) en dit betekent dat je op hetzelfde visum India tweemaal kunt binnen reizen. Je tweede inreis moet wel vallen binnen de 60 dagen die zijn ingegaan op het moment dat je India voor het eerst binnenkwam. Dat het een visum India een double entry visum is, is extra handig als je van plan bent een rondreis in de regio te maken. Ook kan je tijdens een vakantie of zakelijk bezoek aan India eenvoudig een buurland bezoeken omdat je zonder problemen weer terug kunt reizen naar India. De geldigheidsduur en de maximale verblijfsduur gelden voor zowel het zakelijk als het toeristisch en het medisch visum India. Met het medisch visum India mag je niet tweemaal maar driemaal het land binnen reizen.

Wat zijn de voorwaarden voor het e-visum India

Ten eerste is het belangrijk dat je paspoort nog lang genoeg geldig is. Op het moment dat je India voor het eerst binnen reist moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Let hier goed op voordat je een visum gaat aanvragen want als je paspoort in de tussentijd verloopt dan is ook je visum niet meer geldig. Zorg dus eerst voor een paspoort dat lang genoeg geldig is voordat je een e-visum aanvraagt. Elke reiziger heeft een eigen visum nodig. Dit geldt ook voor (jonge) kinderen. Zij hebben zowel een eigen paspoort als een eigen visum nodig.

Als je een visum aanvraagt moet je een digitale scan van je paspoort en van een pasfoto uploaden. Je mag met het e-visum alleen gebruikmaken van toegestane vliegvelden en zeehavens en je mag alleen per vliegtuig of per boot aankomen. Wil je over land naar India dan zul je een fysiek visum moeten aanvragen. Per soort e-visum zijn er nog aanvullende voorwaarden. Zo dien je voor de aanvraag van een e-business visum (het zakenvisum) een goede scan van een visitekaartje toe te voegen en voor een medisch visum een kopie van je afspraak bij een arts.

Verder dien je bij aankomst in India te beschikken over een retour vliegticket of over een ticket voor een doorvlucht. Het e-visum moet je in uitgeprinte versie meenemen. Neem voor de zekerheid een extra kopie mee bij je bagage.

Wat mag je niet met een e-visum India

Met een e-visum India mag je niet gaan werken in India. Je mag er ook niet mee gaan studeren in India en dat betekent dat je je dus niet kunt laten inschrijven bij een onderwijsinstelling. Er zijn ook beschermde gebieden in India die je met een elektronisch visum niet mag betreden. Dit worden ook wel de cantonmentgebieden genoemd.

Wil je gaan werken of studeren in India of wil je een bezoek brengen aan de beschermde of cantonmentgebieden, dan moet je een fysiek visum aanvragen. Hetzelfde geldt voor reizigers die niet over een paspoort beschikken uit een van de geselecteerde landen die in aanmerking komen voor een e-visum of reizigers die langer dan 60 dagen in India willen verblijven.

Als je een fysiek visum wilt aanvragen dan kan je hiervoor de ambassade van India bezoeken. Die is gevestigd in Den Haag. Je kunt ook contact opnemen met een van de drie Indian Visa and Consular Aapplication Centers in Nederland. Deze zijn gevestigd in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Het aanvragen van een fysiek visum duurt langer dan de aanvraag van een elektronisch visum en de kosten van het fysieke visum zijn hoger dan van het e-visum. Dan moet je natuurlijk ook nog kosten maken voor je reis naar de ambassade of na één van de Application Centers. Je kunt een Application Center zonder afspraak bezoeken maar zorg dan wel dat je er vroeg bent zodat je zeker bent dat je ook aan de beurt komt. Het is er vaak druk en de balie sluit al om 15 uur. De ambassade van India kan je alleen bezoeken op afspraak.

Kosten en aanvraagprocedure e-visum

Het e-visum India kost 114,95 euro per persoon (prijzen 2018) en kan worden betaald met behulp van iDEAL, per overschrijving of met PayPal. Invullen van het aanvraagformulier is eenvoudig en je vindt extra uitleg op de website van e-visums. Je kunt ook altijd bellen of mailen als je vragen hebt over je visum aanvraag. Aanvragen van een e-visum India kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Je ontvangt je visum per e-mail; meestal al binnen 2 werkdagen en maximaal ontvang je je visum binnen 4 werkdagen. Het is dus zaak om je een visum minimaal 4 werkdagen voordat je vertrekt naar India aan te vragen.

© zero photo – Adobe Stoc

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over India

Holi Festival: fotograferen onder de zwaarste omstandigheden

Hiken door de bergen met weer, wind, regen en zelfs sneeuw. Onder deze omstandigheden stelt menig wandelaar zijn hike maar wat graag een paar dagen uit. Zo niet Matt Horspool. Voor deze fotograaf kan het niet avontuurlij...

Algemeen05.03.2020

Holi Festival: fotograferen onder de zwaarste omstandigheden

Een interview met reisfotograaf Matt Horspool
In India is het hoogste standbeeld ter wereld onthuld

India neemt de titel hoogste standbeeld ter wereld vandaag over van China. In de deelstaat Gujarat is een standbeeld onthuld van maar liefst 182 meter hoog. Het is een beeld van Sardar Vallabhbhai Patel een van de grondl...

Algemeen31.10.2018

In India is het hoogste standbeeld ter wereld onthuld

Statue of Unity
Dit zijn de 10 culturele hoogtepunten van een rondreis door India

Reizen door India is een onvergetelijke ervaring. Een reis waar je de tijd voor moet nemen, want in India wacht een aaneenschakeling van culturele hoogtepunten en fascinerende landschappen op je. India is een gigantisch...

Algemeen11.12.2017

Dit zijn de 10 culturele hoogtepunten van een rondreis door India

Hoe zit het met het visum voor India?

India groeit in populariteit als vakantiebestemming onder Nederlandse en Belgische toeristen. Het staat echter niet bekend als eenvoudig vakantieland. Van het aanvragen van je visum tot het boeken van een treinkaartje bi...

Vliegen05.12.2017

Hoe zit het met het visum voor India?

Kleurrijk India: als je deze video ziet wil je er nú naartoe!

De één wil er liever vandaag nog naartoe dan morgen, de ander moet er niet aan denken: een reis naar India. Een land met een bijzondere mix van landschappen, tradities en bouwwerken. Mocht je twijfelen, kijk dan eens n...

Algemeen27.05.2017

Kleurrijk India: als je deze video ziet wil je er nú naartoe!

India plant 50 miljoen bomen op één dag!

India is niet bepaald het schoonste land op aarde. Het land heeft te kampen met allerlei soorten vervuiling, waaronder luchtvervuiling. Een paar jaar geleden was ook New Delhi de meest vervuilde stad ter wereld. Maar Ind...

Algemeen25.07.2016

India plant 50 miljoen bomen op één dag!

Noord-India in zeven dagen!

Soms heb je wat minder tijd om een land te verkennen en in mijn geval was dat geen understatement. In slechts 7 dagen tijd ging ik van de hoofdstad New Delhi in India in oostelijke richting om vervolgens het land te ve...

Algemeen01.11.2014

Noord-India in zeven dagen!

Een prachtige reis van New Delhi naar Jaipur, Pushkar en de Taj Mahal in Agra
Aziatisch ontstressen: Tot rust komen in China, India en Indonesië

In de Westerse wereld zijn veel mensen volgens mij wel bekend met het fenomeen 'stress'. Een vervelend gevoel dat door veel verschillende factoren aangewakkerd kan worden. Door bijvoorbeeld drukte op je werk, een verbouw...

Ontspanning29.04.2014

Aziatisch ontstressen: Tot rust komen in China, India en Indonesië