Algemeen31.12.2023

Dit is de langste treinreis ter wereld: van Portugal naar Singapore


+ tips voor een mooie treinreis in Europa

Treinreizen worden steeds populairder onder Nederlandse vakantiegangers. Een van de redenen: het duurzame aspect. En omdat Europese bestemmingen beter bereikbaar worden per spoor, is de trein vaker een alternatief voor het vliegtuig. Nu is de Thalys van Amsterdam naar Parijs qua uitzicht niet zo speciaal, er zijn reizen over het spoor die zo’n prachtige route afleggen dat ze een plekje op je reisbucketlist verdienen. Kijk maar eens naar deze vijf mooiste treinreizen ter wereld. En als je echt geen genoeg kunt krijgen van reizen per trein, dan kun je plannen gaan maken om de langste treinroute ter wereld af te leggen. Een reis die minstens 21 dagen duurt, 18.755 kilometer lang is en je van Portugal naar Singapore brengt.

Toegegeven, het kost je wel wat voorbereiding. Want je kunt geen ticket kopen van het begin- naar het eindpunt. Maar dankzij de opening in 2023 van een nieuwe spoorlijn die van Laos naar China gaat, zou je in theorie dus de hele reis per trein af kunnen leggen. En zeg nu zelf, reizen per trein heeft toch ook wel iets romantisch?

De route van de langste treinreis ter wereld
De route van de langste treinreis ter wereld

Route van de langste treinreis ter wereld

Als je avontuurlijk bent aangelegd én niet vies bent van wat uitzoekwerk, dan kun je plannen maken voor het afleggen van de langste treinreis ter wereld. Je start in Lagos in de Algarve, het zuiden van Portugal, en reist via Spanje naar Parijs. Vervolgens trein je door Oostenrijk, Duitsland en daarna door Oost-Europa. In de oorspronkelijke route zou je daarna de Transsiberië Express pakken die van Moskou naar Peking rijdt. Een iconische treinreis, die vanwege de oorlog in Oekraïne en internationale sancties tegen Rusland op dit moment helaas niet mogelijk is. Neemt niet weg dat je alsnog een plan kunt maken om de reis op een later moment te maken.

Je kunt op dit moment ook een stukje van dat traject skippen en vanaf Mongolië je reis per trein vervolgens als alternatief. Voor minder dan 1500 euro kun je de totale reis van Portugal naar Singapore afleggen en tik je minstens 13 landen af. Avontuur gegarandeerd! En misschien is het wel nog leuker om de reis in delen op te knippen.

 

Mooie treinroutes in Europa

Is deze reis je iets te uitdagend? Ook in Europa kun je geweldige (korte) indrukwekkende treinreizen maken. Wij geven je graag een paar tips:

  • De Bernina Express: het is geen geheim dat Zwitserland schitterende treinroutes heeft en deze is er echt eentje om op je wensenlijstje te zetten. Je rijdt vanuit Chur in Zwitserland over hoge viaducten, door tunnels en over bruggen naar het Italiaanse Tirano. Boek hier je treinvakantie door Zwitserland, inclusief legendarische Bernina Express.
  • De Bergensbanen: Noorwegen is nog zo’n land waar je tijdens een treinreis van de ene in de andere verbazing valt. Deze route loopt tussen hoofdstad Oslo en Bergen. Onderweg passeer je fjorden, rivieren, watervallen en ander natuurschoon. Boek hier je treinreis door Noorwegen.
  • Linke Rheinstrecke: niet zo ver van huis kun je al een schitterende treinreis maken die loopt van Keulen naar Mainz. De route loopt langs de rivier de Rijn en als je naar buiten tuurt passeer je wijngaarden, glooiende heuvels en kastelen. Een prachtige treinroute! Tickets boek je via de website van de Deutsche Bahn.
  • Belgrado-Bar: dit is een nog niet zo bekende route, maar absoluut een prachtige treinreis door de Balkan. De trip gaat van Belgrado in Servië naar Bar in Montenegro. Onderweg zie je bergen, valleien en meren.
Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Treinreizen

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

De Thalys heet nu Eurostar: goedkope treintickets naar Parijs en Brussel

De vertrouwde Thalys, de super snelle trein naar onder andere Parijs, heeft een nieuwe naam. Vanaf nu heet deze trein de Eurostar. Thalys is sinds oktober 2023 Eurostar geworden. Nog steeds is het een hogesnelheidstrein die rechtstreeks van Amsterdam via Rotterdam naar Antwerpen, Brussel en Parijs rijdt. En dat kan op dit moment voor een zeer voordelig tarief.

Algemeen16.01.2024

De Thalys heet nu Eurostar: goedkope treintickets naar Parijs en Brussel

De voordelen van reizen met de nachttrein

Reizen met de trein heeft zoveel voordelen ten opzichte van de auto of het vliegtuig. Niet alleen duurzaamheid is een gunstig aspect aan deze manier van reizen, er zijn nog veel meer voordelen. Maar hoe zit het met de na...

Algemeen25.11.2023

De voordelen van reizen met de nachttrein

ga ook op slaapavontuur
Je kunt nu met de TUI nachttrein op stedentrip naar Praag en Dresden

De trein is steeds vaker een goed alternatief voor het maken van een vliegreis. Treinreizen is een duurzame en comfortabele manier van reizen, die ook steeds betaalbaarder wordt. Vanaf eind april komt daar ook een stede...

Stedentrips24.03.2023

Je kunt nu met de TUI nachttrein op stedentrip naar Praag en Dresden

Een stedentrip naar Praag met de nachttrein

Reis met de trein door Europa. Laat het landschap aan je voorbij razen, terwijl je een boek leest of een dutje doet. Het is een ideale manier om op een rustige tempo naar een bestemming te komen. Bovendien is het duurzaa...

Stedentrips15.09.2022

Een stedentrip naar Praag met de nachttrein

7 geweldige stedentrips per trein

Ben je op zoek naar een bestemming voor je volgende stedentrip? Deze 7 steden zijn vanaf Nederland gemakkelijk per trein bereikbaar. Zo vermijd je de eventuele drukte op Schiphol en reis je een stuk duurzamer. Je doet er...

Stedentrips12.09.2022

7 geweldige stedentrips per trein

Met de nachttrein op wintersport: neem de TUI Ski Express

In Nederland in de trein stappen en de volgende ochtend (uitgerust) wakker worden in de bergen, klaar om te gaan skiën. Het kan deze winter, als je de nachttrein naar Oostenrijk neemt. TUI komt vanaf deze winter namelij...

Winter25.08.2022

Met de nachttrein op wintersport: neem de TUI Ski Express

vanaf december 2022
Reis deze zomer met de Thalys naar Zuid-Frankrijk

Reizen met de trein is leuk, snel en een duurzaam alternatief voor het vliegtuig. Deze zomer kun je met de Thalys naar het zuiden van Frankrijk. Een ideale optie om je vakantie uitgerust te beginnen. Want in de trein heb...

Zomer08.03.2022

Reis deze zomer met de Thalys naar Zuid-Frankrijk