Algemeen10.02.2017

Met je creditcard naar het buitenland: wat moet je allemaal weten?


Met je creditcard in de hand op reis kan je niks overkomen. Toch? Zeker, het is heel handig om een creditcard bij je te hebben als je op reis gaat, zeker als je je buiten de Eurozone begeeft. Er zijn weinig plekken waar creditcards niet geaccepteerd worden, dus als je alleen wilt kunnen betalen kom je doorgaans met een Visa of Mastercard altijd uit de voeten. American Express wordt net iets minder geaccepteerd. Zeker weten met wat je waar kunt betalen? Kun je altijd even checken. Er zijn echter wat details die goed zijn om te weten. Vliegt u maar even mee:

Vergeet je pincode niet

We weten het, het lijkt een open deur. Veel mensen, zeker als ze niet zo vaak een creditcard gebruiken buiten het internet, willen echter nog wel eens vergeten dat ze ooit in een grijs verleden een pincode hebben bedacht of gekregen voor hun creditcard. Vergeet ook niet dat de pincode van je creditcard niet dezelfde is als die van je bankpas. Check het even voordat je gaat, want je kunt beter in de supermarkt staan te stuntelen of je pas blokkeren dan in Verweggistan.

Er wordt gezegd dat je in Amerika nog op veel plekken kunt betalen met niks meer dan je handtekening, maar dat gaat ook steeds minder vaak op, dus het is altijd goed om dit te checken. Trouwens, als je toch aan het checken bent, kijk dan meteen even of de verloopdatum van je creditcard later is dan de datum dat je thuis komt.

Verzekerde aankopen

Al je aankopen met een creditcard zijn verzekerd, maar dat betekent niet dat je bij elk belletje met de boodschap “kwijt, gestolen, kapot” ook meteen je aankoopbedrag helemaal terugkrijgt. Bewaar dus ten eerste als je dingen op vakantie koopt ook je buitenlandse bonnetjes! Normaal is het bedrag dat van de creditcard is afgegaan voldoende om het verzekeringsproces in gang te zetten, maar je weet hoe het gaat met verzekeringen dus is het beter om als backup ook de bon van de winkel zelf te hebben.

Het maakt ook serieus veel verschil welke creditcard je precies gebruikt om iets mee te kopen. Bijna elke aanbieder heeft wel een andere maatstaf over wat je maximaal kunt terugkrijgen, afhankelijk van het type product en wat er mee gebeurt. Zo is het bij zowel een Visa-kaart als Mastercard zo dat mobiele telefoons maar tot 250 euro verzekerd zijn, computers maar tot 750 euro en dat je altijd een eigen risico hebt (doorgaans 50 euro). Afhankelijk van de bank of instantie waar je de kaart hebt aangevraagd kunnen er nog wel wat meer haken en ogen zijn, dus check die voorwaarden!

Ken je bedragen

Soms wil je niet alleen iets kopen met je kaart, maar geld opnemen. Stel dat je vergeten bent je pinpas te activeren voor buitenlandse betalingen voordat je gaat en je hebt alleen je creditcard. Of erger nog: je pinpas werkt gewoon niet in het land van bestemming. Dan kun je met je creditcard meestel wel geld uit de muur halen. Hou er rekening mee dat je een totale- en daglimiet hebt én dat er altijd kosten aan geld opnemen vastzitten, dus probeer daar zo slim mogelijk mee om te gaan.

Een paar dingen om te weten: niet alle automaten accepteren creditcards en als je euro’s wil pinnen betaal je bijna 5 euro of 2 procent (als dat meer is dan het vaste bedrag) aan transactiekosten. Creditcards zijn aan de andere kant vaak wel goedkoper dan een pinpas als je andere valuta wil opnemen! Check anders ook het volledige overzicht met extra tips over creditcards in het buitenland. Daar kun je zien wat de transactie-, wisselkoers- en andere kosten zijn waar je mee te maken krijgt. Kan zo weer een paar cocktails schelen!

Zorg dat je niet geskimd wordt

Het is lastig te zeggen waar de praktijk van skimming – het ‘opnemen’ van de magnetische code van je creditcard die in combinatie met het letterlijk afkijken van je pincode wordt gebruikt om te gaan shoppen op jouw kosten. De boeven gaan ver, heel ver, om je gegevens afhandig te maken. Als de overheid er een pagina voor maakt dan weet je dat het een factor is die je niet mag negeren. Het kan je ook in Nederland overkomen, maar afhankelijk van waar je heen gaat loopt de kans dat iemand gaat proberen om je pasje te misbruiken op. Vermijd vooral de pinautomaten die in het voorportaal van een bank staan, want die zijn favoriet bij skimmers.

Als je pas gewoon gestolen wordt is het een iets ander verhaal. Is je creditcard mee, check dan in elk geval elke dag even of ‘ie nog in de portemonnee zit. Is dat niet zo? Alles laten vallen en de bank bellen, want alle afschrijvingen in de laatste 24 uur voor de aangifte en alles daarna wordt door de bank vergoed, maar de rest moet je als je pech hebt zelf ophoesten. Zowel hier als bij skimming geldt: het is een hele hoop gedoe voordat je je geld terugkrijgt, dus vermijden is heel belangrijk als je je trip niet wilt laten verpesten.

Wil je meer veiligheid? Dan kun je altijd nog een pre-paid credit card aanvragen, daar kan namelijk niet meer vanaf dan er op is gezet. Zo kun je – mits je internet hebt – altijd bijstorten van je bankrekening naar de creditcard. Zo heb je wél een betaalmiddel maar heel weinig risico.

[Afbeeldingen © Stevepb – Pixabay]

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Verder lezen over Reistips

7 handige tips tegen een jetlag

Een jetlag kan heel vervelend zijn en je reis flink in de war gooien. Met deze 7 tips zorg je ervoor dat je optimaal bent voorbereid op het tijdsverschil.

Algemeen30.03.2024

7 handige tips tegen een jetlag

10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport

Een wintersport kun je zo goedkoop en duur maken als je zelf wilt. Een hoop dingen heb je namelijk zelf in de hand, waarbij de bestemming, reisperiode en accommodatie al een heleboel bepalen. Lees onze tips door als je e...

Winter07.11.2022

10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport

5 top tips voor digital nomads

Tijdens de pandemie hebben we ervaren hoe gemakkelijk het is om vanuit huis te werken. Nu je weer de wereld over kunt reizen is dit hét moment om als digital nomad aan de slag te gaan. Als dit altijd al je droom is gewe...

Algemeen07.04.2022

5 top tips voor digital nomads

Remote werken en reizen
Van plan om met de auto op vakantie te gaan? Lees dan deze tips!

De zomervakantie is iets waar je waarschijnlijk al reikhalzend naar uitkijkt. Niets zo fijn om alvast een volgende vakantie te plannen. Het voorbereiden van een vakantie kan al een ontspannen gevoel geven en het is vaak...

Algemeen30.03.2022

Van plan om met de auto op vakantie te gaan? Lees dan deze tips!

Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten

Het inpakken van je bagage als je op reis gaat vergt nogal wat voorbereiding. Voor een nachtje of weekend is het nog niet zo moeilijk, als je langer wegblijft is een inpaklijst toch wel handig. Weet je in ieder geval zek...

Ontspanning09.12.2021

Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten

5 tips om geld te (be)sparen voor een wereldreis

Staat het maken van een wereldreis ook bovenaan jouw bucketlist? Het is een droom van velen, om voor lange tijd op reis te gaan om veel van de wereld te kunnen zien. Misschien wil je zelfs wel alle continenten bezoeken t...

Algemeen31.03.2021

5 tips om geld te (be)sparen voor een wereldreis

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Boekarest

Als je op citytrip wil gaan, is waarschijnlijk niet je eerste gedachte Boekarest, Roemenië. Een paar weken geleden heb ik vier dagen in deze stad doorgebracht en was compleet verrast. Deze stad is levendig, modern en je...

Stedentrips21.04.2020

Dit zijn de 5 leukste dingen om te doen in Boekarest

Alleen uit eten? Met deze vijf tips overleef je dat!

Voor sommige mensen is het een bucketlist-dingetje, terwijl anderen ervan gruwelen: alleen uit eten. Ik kan wel zeggen dat ik inmiddels ervaringsdeskundige ben op gebied van alleen uit eten. Voor mijn werk komt het namel...

Algemeen14.02.2020

Alleen uit eten? Met deze vijf tips overleef je dat!