Algemeen06.09.2023

Ontdek Brda, de mooiste wijnregio van Slovenië


Is Slovenië een wijnland? Oh, jazeker. Sloveense wijn is dan in Nederland misschien niet super bekend, maar dat wil niet zoveel zeggen. Slovenië heeft zelfs meerdere wijngebieden, in het oosten en westen van het land.

In het westen ligt wijnregio Brda, een uitzonderlijk mooi gebied. Het ligt tegen de Italiaanse grens aan, een niet te missen plek. Een rondreis door Slovenië is pas compleet als je óók hier bent geweest.

Wijnregio Brda

Dat je Slovenië als wijnland (nog) niet kent is natuurlijk niet zo gek. Dit kleine land timmert ook nog niet zo lang aan de weg als wijnnatie. En dat heeft alles te maken met de onafhankelijkheid van Joegoslavië in 1991: pas daarna kwam toerisme op gang en kreeg de wijnindustrie vorm. Aan kalkrijke heuvels geen gebrek (miljoenen jaren geleden was dit de bodem van de zee) en steeds meer onafhankelijke wijnmakers doken op.

Wijnregio Brda ligt in de kuststreek Primorska, een van de drie wijngebieden van Slovenië, en wordt gezien als de beste. Brda ligt zo dicht tegen grens aan, dat het soms sneller is om door Italië te reizen om van de ene plek naar de andere te komen. En hoe dichtbij ook, toch voelt Brda totaal niet Italiaans. Dat dit een wijnregio pur sang is, wordt direct duidelijk. Zo ver als je kunt kijken zie je hellingen met wijnranken. Bordjes aan de kant van de weg maken je duidelijk waar wijn geproefd en gekocht kan worden.

Het is ook een uitzonderlijk mooi gebied om te zien. Een glooiend landschap van eindeloze wijnranken, met daartussen kleine dorpen die je herkent aan de rijkelijk versierde kerktorens. De witte huizen met oranje daken steken fel af tegen het groene landschap. En omdat het een zeer heuvelachtig en bochtig gebied is, verveelt het zeker niet om hier rond te rijden.

De regio Brda staat vooral bekend om de Rebula-druif waarmee bijzonder lekkere witte wijnen worden gemaakt.

Beklim de Gonjače uitkijktoren

Het beste om als eerste te doen in Brda is de Gonjače uitkijktoren beklimmen. Vanaf het hoogste punt op 23 meter overzie je het hele gebied. De toren slingert via een spiraalvormige trap met 144 treden omhoog. Al hoef je niet helemaal tot boven te lopen. Ik vond het uitzicht halverwege de toren nog veel mooier dan bovenop, maar sowieso een uitzicht waar je de tijd voor moet nemen. De toren is overigens gratis, je kunt gewoon naar boven lopen. Parkeren kan er direct naast.

Beklim de Gonjace uitkijktoren voor mooi uitzicht
Beklim de Gonjace uitkijktoren voor mooi uitzicht
Het dorpje Smartno van bovenaf
Het dorpje Smartno van bovenaf
Wijnranken zo ver als je kunt kijken
Wijnranken zo ver als je kunt kijken
Hier groeien vooral Rebula druiven (ook wel Ribolla), om witte wijn mee te maken
Hier groeien vooral Rebula druiven (ook wel Ribolla), om witte wijn mee te maken

Šmartno: een middeleeuws pareltje

Eén van mijn favoriete plekjes in Slovenië is het kleine dorp Šmartno, dat om verschillende redenen uniek is. Het is een lieflijk dorp, een tikkeltje mediterraans, met oude stadsmuren, bloemrijke straten met druiventrossen en vervallen huizen. Het is alsof het hele dorp slaapt, er gebeurt nauwelijks iets. Je komt er wel andere reizigers tegen, maar niet veel. Zelfs in het hoogseizoen is het heerlijk rustig hier, een onontdekt pareltje dus. Er is sinds de middeleeuwen weinig meer veranderd in Šmartno, zo lijkt het. En toch moet je er heen: het is een beeldig tafereel om doorheen te wandelen.

Het ligt wat hoger, vroeger was het een strategische plek waar Romeinen zich vestigden. De straatjes van Šmartno worden dus al eeuwen lang belopen.

Hier en daar vind je een restaurantje of wijnbar. Natuurlijk wordt daar alleen maar lokale wijn geschonken. En die móét je proeven als je hier bent. Bijvoorbeeld bij Vinoteka Brda. Op hun terras, met oude wijnvaten als bartafel, heb je het beste uitzicht over de regio. Vanuit Šmartno kun je de toppen van de Julische Alpen zien liggen.

Ook heel leuk is het winkeltje Nona Luisa, van een lokale familie met duurzame verzorgingsproducten. En het terras van Misa Marica is perfect om te lunchen – ook weer mét wijn.

Terug in de tijd in Smartno
Terug in de tijd in Smartno
Kleurrijke straatjes met bloemen en druiventrossen
Kleurrijke straatjes met bloemen en druiventrossen
Uitzicht over de regio vanaf Vinoteka Brda: in de verte zie je de Alpen
Uitzicht over de regio vanaf Vinoteka Brda: in de verte zie je de Alpen
Wijn proeven bij Vinoteka Brda
Wijn proeven bij Vinoteka Brda
Lunchen bij Hisa Marica in dit mooie steegje
Lunchen bij Hisa Marica in dit mooie steegje

Schilderachtig Dobrovo

Tijdens tussen de dorpen in Brda is heel leuk omdat het landschap zo mooi is om naar te kijken. Rijd door Brda met de ramen open, om zo goed mogelijk te kunnen genieten van het uitzicht onderweg. De kans is groot dat je er veel foto’s gaat maken, omdat het een schilderachtige regio is.

Ietsje verderop ligt Dobrovo, vooral bekend om het kasteel, waar je in de wijnkelder een proeverij kunt doen. Het Dobrovo kasteel is een nationaal cultureel monument, met een eeuwenoud fundament. De buitenkant is mooi gerenoveerd: zo mooi dat het niet eens meer oud lijkt. Ook een hele goede plek voor een glas Sloveense witte wijn!

Bezoek het kasteel van Dobrovo
Bezoek het kasteel van Dobrovo
Druiven op iedere hoek van de straat
Druiven op iedere hoek van de straat
De kerktoren van Dobrovo
De kerktoren van Dobrovo
Een schitterende regio om rond te rijden, omdat alles om je heen z\u00f3 mooi is
Een schitterende regio om rond te rijden, omdat alles om je heen zó mooi is

Ontdek Brda in Slovenië

Wil jij op reis naar Slovenië om Brda zelf te ontdekken? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis .affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Slovenië

De 5 leukste dingen om te doen in de Soča-vallei in Slovenië

De heldere blauwe rivieren die door Slovenië stromen maken indruk. Dat geldt zeker voor de smaragdgroene Soča-rivier. Het is een van de mooiste gletsjerrivieren van Europa. Deze rivier loopt over een lengte van 96 kilometer door het land, met daarnaast de Soča trail.

Natuur27.12.2023

De 5 leukste dingen om te doen in de Soča-vallei in Slovenië

17 foto’s die laten zien waarom je op reis naar Slovenië wil

Slovenië is een parel in het hart van Europa die vaak over het hoofd wordt gezien. Het is een land dat een onuitwisbare indruk achterlaat. Van schilderachtige meren omringd door groene bossen tot middeleeuwse stadjes doordrenkt van geschiedenis: Slovenië heeft het echt allemaal. 

Natuur23.12.2023

17 foto’s die laten zien waarom je op reis naar Slovenië wil

Het meer van Bled in Slovenië: sprookjesachtig mooi

Slovenië is een van de kleinste landen van Europa. Het is slechts de helft van Nederland, maar groots als het gaat om natuur. Hier vind je druipsteengrotten, magische watervallen en aantrekkelijke wijnregio's (zoals Brd...

Natuur09.11.2023

Het meer van Bled in Slovenië: sprookjesachtig mooi

Great Soča Gorge: een adembenemende kloof in Slovenië

Slovenië is een land waar je van de ene verbazing in de andere valt. En net als je denkt dat je álle mooie plekken gezien hebt, dan ontdek je de Great Soča Gorge. Smaragdgroen helder water dat door een schitterende, r...

Natuur03.11.2023

Great Soča Gorge: een adembenemende kloof in Slovenië

Dit wil je doen in Piran, het leukste kuststadje van Slovenië

De stad Piran in Slovenië kun je gerust een van de best bewaarde geheimen van Europa noemen. Er zijn weinig mensen die Piran kunnen aanwijzen op de wereldkaart. En toch is het een van de leukste stadjes om te bezoeken....

Stedentrips22.09.2023

Dit wil je doen in Piran, het leukste kuststadje van Slovenië

De ultieme roadtrip door Slovenië: dit zijn de 8 mooiste plekken

Slovenië is een land klein - het is ongeveer de helft zo groot als Nederland - maar groots als het gaat om natuur. Hoge alpentoppen, sprookjesachtige watervallen en uitgestrekte wijnvelden vormen het decor. Een reis doo...

Algemeen01.09.2023

De ultieme roadtrip door Slovenië: dit zijn de 8 mooiste plekken

5 vakantiebestemmingen in Europa voor de herfst

Voor wie het nog niet wist: de herfst is het perfecte seizoen om op vakantie te gaan. Waarom? In de herfst is het minder druk op populaire vakantiebestemmingen en het is goedkoper om in de herfst op vakantie te gaan. De...

Algemeen31.08.2021

5 vakantiebestemmingen in Europa voor de herfst

Video: bekijk het sprookjesboek dat Slovenië heet

Dat Slovenië één van de best bewaarde geheimen van Europa is wist je misschien wel al. Ben je er echter nog nooit geweest en wil je een idee van hoe prachtig de natuur in het piepkleine land kan zijn, kijk dan vooral...

Algemeen06.07.2017

Video: bekijk het sprookjesboek dat Slovenië heet