Algemeen

Zo overleef je een lange autorit: de 7 beste tips

Avatar foto
Marloes de Hooge

Wie net als ik gek is op het maken van roadtrips, vindt het helemaal niet erg om lang in de auto te moeten zitten. Maar ik weet ook dat dat niet voor iedereen geldt. Voor mij is een lange autorit onderdeel van de vakantie en zorgt meteen al voor ontspanning. Muziek aan, genieten van het uitzicht: kom maar op met die lange autoritten.

Al is het soms ook een hele uitdaging hoor. Bijvoorbeeld met (kleine) kinderen op de achterbank, met slecht weer, of als je een lange, saaie route moet rijden waar weinig leukst te zien is onderweg. Dan kun je vast wel wat tips gebruiken om een lange autorit goed door te komen.

1. Begin uitgerust aan de reis

Dit scheelt al zoveel: uitgerust aan een reis beginnen maakt alles makkelijker. Daarom ben ik ook geen fan van ’s nachts rijden, omdat je dan toch altijd moe en slaperig bent. De avond voor vertrek kun je dus het beste op tijd naar bed gaan. De gulden middenweg is wat mij betreft ’s morgens vroeg vertrekken, dan heb je in ieder geval de beste uren slaap van de nacht erop zitten.

Last-minute nog moeten inpakken zorgt ook altijd voor een bepaalde vorm van stress. Doe je dat ruim op tijd, en heb je een goede nacht slaap gehad, dan kun je uitgerust aan een lange autorit beginnen en wordt het ook al een stuk leuker om lang te moeten rijden. En uitgerust rijden betekent ook dat je beter op de weg kunt focussen = minder kans op ongelukken.

2. Plan de route én de stops

Het is fijn om precies te weten hoe je gaat rijden, hoe lang je daar ongeveer over doet en waar je gaat stoppen. Door dat vooraf te bepalen zorg je voor rust. Zo kun je bijvoorbeeld bewust van tevoren drukke delen op de route vermijden op plekken waarvan je weet dat ze vaak voor file zorgen. Natuurlijk kun je onderweg altijd iets van de route afwijken als er toch op jouw route teveel oponthoud ontstaat. Maar weten hoe je gaat rijden maakt een reis al aangenamer.

Als het gaat om een lange autorit naar een vakantiebestemming waar je nog niet eerder bent geweest, zorg dan dat je in ieder geval weet langs welke grote plaatsen je komt. Deze ‘ijkpunten’ zijn handig voor je oriëntatie en daar zijn ook altijd tankstations, restaurants en rustplaatsen in de buurt.

Want zeker zo belangrijk is het plannen van de stops. Dat breekt de lange reis in delen en dan wordt het beter behapbaar. Neem je bijvoorbeeld voor om iedere 2,5 uur een kwartier te stoppen. Benen strekken, iets eten en drinken. En als jij degene bent die rijdt is het ook belangrijk om je ogen even rust te geven, door even niet strak op de weg te hoeven letten.

Als je elektrisch rijdt dan is het plannen van de stops nog veel makkelijker, dan moet je wel. Dat is ook een van de voordelen voor EV-rijders: zij komen uitgeruster aan.

▸ Tip: denk ook goed na over op welke dag je gaat rijden. Zeker in de zomermaanden wil je ‘zwarte zaterdag’ vermijden, en ook op vrijdagen kan het dan behoorlijk druk zijn. Kies een slimme dag en moment uit waarop het niet te druk zal zijn.

3. Entertainment voor onderweg – voor kleine kinderen

Met kinderen is het essentieel om voldoende entertainment bij de hand te hebben. Zeker voor kleine kinderen die nog geen benul hebben van tijd, en niet weten hoe lang ze nog in hun autostoeltje moeten blijven zitten. En ook voor oudere kinderen of volwassenen wordt een lange autorit vanzelf saai. Je hebt dus een tas met entertainment voor de kids nodig, maar wat stop je daarin?

  • Neem een paar kleine cadeautjes mee: met nieuwe dingen zijn kinderen altijd veel langer zoet dan met speelgoed dat ze al kennen.
  • Of houd wat speelgoed in de weken voor vertrek achter de hand, zodat het weer soort van ‘nieuw’ is als ze er onderweg mee kunnen spelen.
  • Raamstickers plakken doet het ook altijd goed – al is het maar voor 10 minuten.
  • Het is slim om een organizer aan de stoelen voorin te hangen, waar je allerlei dingen in kunt doen. Van bakjes fruit tot speelgoed. Daar moeten ze dan wel zelf bij kunnen.
  • Magneetboekjes of -puzzels zijn ideaal voor in de auto (Janod Magnetibooks zijn top).
  • Herbruikbare krijtboeken of waterkleurboeken zijn ook handig, omdat je die vaak opnieuw kunt gebruiken.
  • En als je daar allemaal doorheen bent, dan is het tijd voor good old spelletjes zoals ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ en dierengeluiden raden.
Met een comfortabele auto wordt lang rijden prettiger: de Mazda CX-60 Plug-in Hybride is onze favoriet!
Met een comfortabele auto wordt lang rijden prettiger: de Mazda CX-60 Plug-in Hybride is onze favoriet!

4. Comfortabele roadtrip outfit

Zeker zo belangrijk voor een aangename reis is comfort. Kies vooral een prettig zittende outfit als je weet dat je lang in de auto moet zitten. Dit is namelijk waar een joggingpak voor uitgevonden is. Zachte stof, niet te strak: een betere outfit is er niet.

Laagjes is sowieso altijd handig, want lang rijden betekent ook dat de temperatuur onderweg gaat wisselen. Verder heb je als ‘essentials’ ook je zonnebril en flesjes water voorin nodig.

▸ Tip: neem altijd een kussentje en/of deken mee voor in de auto. Dat zorgt voor net wat meer comfort als je als bijrijder even je ogen dicht wil doen. En ook als je wakker bent zit het vaak wat lekkerder als je een kussen bij de hand hebt.  

5. Lekkere snacks voor onderweg

Als je lang moet rijden ga je je vanzelf vervelen. En dan wil je maar één ding: snacken. Omdat lang niet in ieder land lekkere snacks onderweg te koop zijn, is het slim om ook wat mee te nemen. Ik zou zware dingen vermijden, want daar word je moe van, en je moet natuurlijk wel veilig op je vakantiebestemming aankomen.

  • Rauwkost is de ultieme roadtrip snack: worteltjes, komkommer, tomaat en paprika. Avond van tevoren even snijden en koel meenemen.
  • Nootjes: lekker en ook nog eens super gezond. En nootjes hebben als voordeel ze een langdurige energieboost geven zonder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel (wat je suf kan maken).
  • Muesli/granenrepen: ook altijd handig om bij je te hebben als je trek begint te krijgen maar nog niet meteen kunt stoppen. Mueslirepen (of andere granenrepen) vullen snel en goed.
  • En voor de lekkere trek horen ook worstenbroodjes, chips en een zak Red Band pretmix standaard in de auto te liggen.

6. Goede temperatuur in de auto

Om uitgerust aan te komen is het belangrijk dat je zorgt voor een goed klimaat in de auto. Hoe koeler hoe beter: airco aan of raampjes open. In een warme auto word je sneller slaperig, want kan zorgen voor onveilige situaties.

Draag ook zeker geen (winter)jas in de auto. Die kan je bewegingsvrijheid beïnvloeden en zo werkt je gordel ook minder goed. Een lekker joggingpak aan dus als het fris is.

7. Pin je niet vast op de aankomsttijd

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk op je vakantiebestemming zijn. Maar pin je niet vast op de aankomsttijd. Autorijden is geen wedstrijd, het is geen race tegen de klok en hoe laat je aankomt maakt niet uit. Als je maar veilig aankomt. Je hebt immers vakantie.

Mocht je onderweg vertraging hebben: so be it. Het hoort bij de reis en zal zeker geen invloed hebben op de rest van de vakantie. Kijk dus zeker niet de hele tijd naar het klokje op de navigatie, want die klopt toch niet.

Deel dit artikel

Avatar foto
Marloes de Hooge
Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.