De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.
De komende tien jaar gaat het aantal internationale reizen dat we maken flink toenemen. Dat blijkt uit onderzoek van Visa. Naar schatting gaan in 2025 ruim 282 miljoen huishoudens van over de hele wereld ten minste één verre reis maken. Vergelijk je dat met de cijfers van nu, dan is dat een stijging van 35 procent. Maar ook de uitgaven aan verre reizen gaan flink omhoog.
Visa keek voor dit onderzoek naar het huidige reispatroon van hun klanten en combineerde dat met inschattingen van de toekomst door de reisindustrie. Als het gaat om uitgaven aan internationale reizen, dan trekken de Chinezen de kar. Naar verwachting gaan hun uitgaven in de komende tien jaar met 86 procent toenemen. Ook Nederlanders zijn reislustig en gaan naar verwachting 20 procent meer geld uitgeven aan reizen.
Gemiddelde uitgaven aan reizen
Een gemiddeld huishouden zal in 2025 4.676 euro uitgeven aan internationale reizen. Een verklaring voor die verwachtte stijging is vierledig: de middenklasse krijgt een hoger besteedbaar inkomen, de wereldwijde toegang tot het internet neemt toe, infrastructuur wordt beter waardoor reizen makkelijker wordt en ook de vergrijzing doet meer. Oudere mensen hebben nu eenmaal meer tijd en middelen om te reizen.
Op dit moment geven Nederlanders per huishouden gemiddeld 4.015 euro uit aan buitenlandse reizen. Maar onze wanderlust gaat leiden tot hogere uitgaven als het gaat om reizen: in 2025 geven we gemiddeld 4.446 euro uit. Wereldwijd lopen we dan wel iets achter met onze uitgaven, want de uitgaven van een gemiddeld gezin wereldwijd stijgen naar 4.783 euro. De verklaring daarvoor is dat een hoop Nederlanders niet zo reislustig zijn en vakantie ook dichtbij huis of in omliggende landen doorbrengen, wat over het algemeen een stuk goedkoper is.
Verre reizen worden ‘gewoner’
Waar een verre, buitenlandse reis vroeger bijzonder was, lijkt dat tegenwoordig wat gewoner te worden. Reizen wordt makkelijk door technologische vooruitgang, wat ook de kosten kan drukken. Het wordt voor een grotere groep mensen beter betaalbaar en dus reist men steeds verder.
Waarschijnlijk draagt ook het internet daaraan bij: reisblogs en reiswebsites brengen verre, onbereikbare plekken dichterbij en wakkeren wanderlust aan. En wie eenmaal aan het avontuur van verre reizen proeft, wil meer.