Dagje Weg28.07.2013

Deftig dutten: Slaapkamergeheimen van Kasteel de Haar
Kasteel_Panorama_HR.jpg
Kasteel_Panorama_HR.jpg

We hebben er een eeuw op moeten wachten, maar het is zover. Kasteel de Haar Utrecht stelt de slaapkamers van de baronale familie van Zuylen van Nijevelt van de Haar en hun gasten tentoon. Van 4 september tot en met 30 november 2013 is het mogelijk zelf de weelde van deftig dutten te beleven tijdens de ‘Slaapkamergeheimen van de Haar’. De slaapvertrekken van de Haar zijn een toonbeeld van kosmopoltische luxe. De baron imponeerde zijn loges destijds met mondaine interieurs van Grande Hotels.

Al een eeuw lang bestaat de traditie dat het Kasteel de maand september wordt bewoond door de familie van Zuylen van Nijvelt van de Haar. Het fêteren van vooraanstaande gasten vormde het middelpunt van deze traditie. Een half jaar van te voren begon personeel met de voorbereidingen. Matrassen werden geklopt, gezogen en gekeerd, het juiste bedlinnen werd geselecteerd – een enorme puzzel, want geen enkel bed of matras is hetzelfde – en om de kamers lekker te laten ruiken werd er rondgelopen met een lepel verwarmd parfum.

Het leuke aan het kasteel is, is dat elk slaapvertrek uniek is. Elke kamer werd dus ook per gast zorgvuldig geselecteerd. Bloemen, boeken,  tijdschriften, dranken en toiletartikelen werd per persoon uitgekozen. De parfums, zeep en shampoos waren traditiegetrouw van het merk Guerlain. Gasten konden zich kwistig besprenkelen met Jicky, Mitsouko of l’Heure bleue. De baron en barones hadden overigens ieder een eigen slaapkamer, een echt adellijke gewoonte om apart te slapen.

Vroeger was een slaapkamer hebben iets heel speciaals. Bedden waren namelijk de duurste artikelen in huis. Alleen de aller rijkste konden zich een fatsoenlijk bed permitteren. Kasteel de Haar heeft in totaal 200 ruimtes, er zijn 20 slaapkamers, 12 badkamers en 15 bedienden vertrekken. 

Wil jij weten wat Yves Saint Laurent, Brigitte Bardot, Gregory Peck, Joan Collins en Roger Moore in Kasteel de Haar hebben uitgespookt, kijk voor tickets voor de rondleiding op kasteeldehaar.nl

foto10.JPG
foto10.JPG
Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.