Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
In ons dagelijks leven zijn we steeds vaker omringd door technologie en kunnen we bijna niet meer zonder. Een paar jaar geleden was je met een smartwatch om je pols nog een innovator volgens Rogers, maar tegenwoordig dragen veel mensen een horloge of een andere wearable om hun activiteiten te meten. En dat gaat veel verder dan alleen stappen tellen. Op het gebied van echte sporthorloges is er ook veel veranderd de afgelopen jaren: voor hardlopers en fietsers zijn steeds meer gadgets beschikbaar die ze kunnen helpen om meer uit hun sport te halen. Die metingen gaan ook steeds verder en worden geavanceerder. En dat geldt eigenlijk ook voor de wintersport, want er zijn steeds meer gadgets die jouw wintersportvakantie een stuk leuker kunnen maken. Zoals ook dit horloge, de Garmin Fenix 5S. Daarmee kun je je complete wintersport meten en analyseren: van je maximale snelheid op de piste en afgelegde skikilometers tot je calorieverbruik per dag en je slaappatroon ’s nachts.
De Garmin Fenix 5S is een multisporthorloge. Dat wil zeggen dat het niet speciaal voor één sport is ontwikkeld, maar dat je er verschillende sporten mee kunt meten. In geval van de Fenix 5S zijn dat er een heleboel, naast hardlopen, fietsen en zwemmen zelfs ook onder andere golfen, skydiven en yoga. De skifunctie is dus een van de vele mogelijkheden, en die heb ik in Oostenrijk getest.
Afdalingen automatisch meten
In de Garmin Fenix 5S kun je een profiel aanmaken met jouw persoonlijke kenmerken zoals lengte en gewicht. Doe je dat, dan kan het horloge nauwkeuriger metingen uitvoeren. Om jouw activiteiten tijdens het skiën of snowboarden te kunnen meten hoef je eigenlijk alleen maar de skifunctie te activeren.
Daarmee kun je dus onder andere alle afdalingen meten. Niet alleen hoeveel afdalingen je hebt gedaan op één dag, maar ook hoeveel hoogtemeters je hebt afgelegd en de gemiddelde snelheid daarvan. Wanneer je de activiteit skiën aanzet, dan zal de Fenix 5S automatisch gaan meten op basis van jouw bewegingen. Je hoeft dus onderweg zelf niets meer te doen. Wanneer je niet meer beweegt of in de skilift zit, dan wordt automatisch de activiteit geactiveerd. Dus ook dat hoef je niet op je horloge aan te geven en dat is wel zo prettig. Je hebt namelijk tijdens de wintersport dikke handschoenen aan en hebt dan geen zin om die steeds uit te moeten doen om je horloge te starten en stoppen. Stap je de skilift uit en ga je weer skiën, dan weet de Garmin Fenix 5S zelf wanneer de skimeters weer vastgelegd moeten worden, simpelweg doordat je in beweging komt.
In het menu kun je – wanneer je in de lift zit – ook je afdalingen terugkijken door te scrollen. Per afdaling zie je dan de tijd die je erover gedaan hebt, de afgelegde afstand, de maximum snelheid en de totale daling. Heb je twee of meer afdalingen gedaan, dan wordt ook de gemiddelde snelheid weergegeven. En in de Garmin Connect-app kun je ook nog zien hoeveel je hartslag omhoog is geschoten tijdens het afdalen. Je hartslag wordt namelijk continu op je pols gemeten. Na een dag skiën of snowboarden zie je ook wat deze dag op de piste heeft bijgedragen aan jouw conditie. De hersteltijd geeft aan hoeveel uur je moet bijkomen van het skiën of snowboarden.
Het enige nadeel van een sporthorloge dragen tijdens de wintersport is wel dat je er tijdens het skiën zelf niet op kunt kijken. Je kunt niet én skiën én op je horloge kijken. Tijdens het hardlopen kan dat bijvoorbeeld wel, maar wanneer je aan het skiën bent heb je echt wel je aandacht voor de piste nodig. En dat is jammer want het zou best weleens leuk zijn om bijvoorbeeld je actuele snelheid te kunnen zien terwijl je afdaalt. Met de Garmin Fenix 5S zie je dat dus achteraf. Maar voor wie gek is op gadgets: er bestaan ook skibrillen die je in je vizier dit soort actuele informatie kunnen geven (zoals de Oakley Airwave). Die zijn overigens niet goedkoop, maar dat is de Fenix 5S ook niet. Deze kost 599 euro voor een horlogekast van 42 mm. Wil je liever een groter model of een horloge met TOPO-kaarten, dan loopt je investering in dit horloge nog wat verder op. Via de website van Garmin kun je alle modellen en varianten van de Fenix 5 bekijken.
Meet ook eens je nachtrust
Wie ieder jaar op wintersport gaat, weet ook dat je nergens zo lekker slaapt als in de bergen. Na een hele dag buiten zijn en vooral ook sportief bezig zijn, slaap je sowieso al lekkerder dan wanneer je niet of nauwelijks hebt bewogen. Maar in de bergen is dat nog nét weer wat fijner. Of het de hoogte of de schone berglucht is, dat weet ik niet, maar de fijnste nachtrust ervaar je tijdens de wintersport. En het leuke is dat je met de Garmin Fenix 5S ook kunt meten of dat ook daadwerkelijk zo is. Daarvoor hoef je weinig te doen: alleen het horloge dragen tijdens je slaap. Via Garmin Connect app kun je de volgende dag jouw slaapstatistieken bekijken. Zorg wel dat je alle meldingen, trillingen en verlichting hebt uitgeschakeld wanneer je gaat slapen. Daarvoor zet je de niet storen-modus aan.
Nog meer handige functies – voor op reis
Ik begrijp dat het een hele flinke investering is om een Garmin Fenix 5 of 5S aan te schaffen, maar je kunt hiermee – naast het meten van alle activiteiten rondom de wintersport – nog veel meer leuke, toffe en informatieve dingen doen. Zoals:
- Je kunt een zonsopkomst- en zonsondergangwaarschuwing instellen. Je krijgt dan een bepaalde tijd voordat de zon opkomt of ondergaat een waarschuwing – je bepaalt zelf hoelang van tevoren je die melding wilt krijgen. En er zijn genoeg plekken op aarde waar het meer dan de moeite is om de zonsopkomst of zonsondergang mee te maken, zeker in de bergen.
- Er zit een ingebouwde hoogtemeter in die je kunt gebruiken om de stijging en daling in de gaten te houden, handig bijvoorbeeld voor freeriders die offpiste gaan. En er zit ook een kompas op, zeker zo handig. Daarvoor hoef je geen skifunctie te activeren, deze meters heb je altijd bij de hand.
- De Garmin Fenix 5S kan weersveranderingen voorspellen via de thermometer en barometer op basis van luchtdruktrends. En ook dat is in de bergen prettig om te weten, want het weer kan hier snel omslaan.
- Over de batterij hoef je je ook geen zorgen te maken, want die gaat heel lang mee. Met de GPS ingeschakeld kan de batterij – indien helemaal vol – maximaal 14 uur mee. En dat is lang genoeg om een complete dag in de sneeuw te kunnen meten.
Verder lezen over Reisaccessoires
Gadgets20.06.2024
8 leuke gadgets voor een aangename vlucht
Algemeen11.06.2024
Drie handige hacks voor het inpakken van je koffer
Lifestyle03.04.2024
Mijn favoriete reisbagage: in stijl op reis met de Thule Chasm collectie
Gadgets22.01.2024
8 briljante reisartikelen die je vakantie makkelijker maken!
Gadgets23.03.2023
Review: op reis met de Thule Aspect camerarugzak
Algemeen04.11.2022
Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe koffer
Gadgets28.09.2022
5 tech gadgets die je nodig hebt tijdens het reizen
Algemeen23.08.2022
7 ultieme tips om te reizen met alleen handbagage
Verder lezen over Wintersport
Winter05.12.2024
Val Thorens: 5 tips voor een heerlijke wintersport
Winter04.12.2024
10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport
Winter20.11.2024
Dit zijn de 7 mooiste skigebieden in Oostenrijk
Winter12.11.2024
De 7 beste tips voor jouw wintersport naar Sölden
Winter07.11.2024
De enige McSki ter wereld vind je in Zweden
Winter05.11.2024
De 7 mooiste skigebieden van Europa
Winter09.10.2024
Zo tof is wintersport in Laax – Zwitserland: 5 leuke tips
Winter06.10.2024