Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
Een goede koptelefoon met noise cancelling: je kunt haast niet meer zonder. Nu we massaal thuiswerken is het het perfecte middel om je in een huiselijke omgeving toch helemaal af te kunnen sluiten van omgevingsgeluid om te focussen op je werk. En ook om muziek te luisteren zonder dat andere mensen in huis er last van hebben is een goede koptelefoon onmisbaar.
Sony WH-1000XM4
Sony heeft sinds kort een nieuwe koptelefoon met noise cancelling uitgebracht: de Sony WH-1000XM4. Dat cijfertje vier aan het einde geeft aan dat dit de opvolger van de XM3 is, tot voor kort de beste headset die Sony had. De specificaties van de XM4 zijn op papier heel goed, dus hebben wij ‘m eens uitgebreid getest.
Design, comfort en opladen
Qua design is er niet zoveel veranderd, maar waarom zou je sleutelen aan iets dat al goed is? Het is een vrij strak vormgegeven koptelefoon die in twee kleuren verkrijgbaar is: zwart en zilver (al is zilver eerder beige/mat grijs). De oorschelpen lijken echter iets prettiger aan te voelen dan z’n voorganger, alsof ze minder druk geven.
De pasvorm en de looks zijn dus grotendeels gelijk gebleven ten opzichte van de voorganger(s). De WH-1000XM4 is een prettige koptelefoon om lange tijd op te hebben, zoals tijdens een complete werkdag bijvoorbeeld. Maar ook wanneer je deze koptelefoon in het vliegtuig, in de trein of in de metro/bus zou willen gebruiken, is het denk ik een prettig apparaat om lange tijd op te hebben. Je krijgt er een stevige hoes bij, waar ook meteen een verloopstekker voor in het vliegtuig, een oplaadkabel en een draad bij zitten.
Over de accuduur hoef je je absoluut geen zorgen te maken. Op papier gaat de WH-1000XM4 30 uur mee (met noise cancelling ingeschakeld). Vooral handig om te weten is dat het opladen ook heel erg snel gaat. Na 10 minuten opladen kun je weer 5 uur vooruit.
Vier handige nieuwe functies
Sony geeft aan dat de geluidskwaliteit nóg beter moet zijn dan de voorgangers van de WH-1000XM4, maar dat is natuurlijk heel lastig om te testen. Wat wel getest kan worden zijn de nieuwe functies, zoals speak-to-chat en draagdetectie.
Het grote voordeel van deze koptelefoon is dat je alle functies compleet kunt aanpassen naar je wensen én naar je omgeving. Alle dingen die ik nu ga noemen kun je namelijk in de bijbehorende app aanpassen/uitzetten.
1. Draagdetectie
Deze koptelefoon heeft zogenaamde draagdetectie: hij snapt wanneer je ‘m op hebt en afzet. Wanneer je naar muziek luistert, maar de koptelefoon even afzet, dan wordt de muziek automatisch gepauzeerd en gaat weer verder op het punt waar je gebleven bent, zodra je ‘m weer opzet. Datzelfde gebeurt ook wanneer je de linker oorschelp optilt: het geluid (van muziek of video) wordt op pauze gezet. En door je hand (minimaal met drie vingers) op de rechter oorschelp te leggen zet je het geluid automatisch even zachter.
2. Speak-to-chat
Nieuw bij de Sony WH-1000XM4 is de functie speak-to-chat. Wanneer je die inschakelt dan zal het geluid automatisch gepauzeerd worden zodra je praat. Dat gebeurt dus ook wanneer je meezingt met muziek – of wanneer je tegen je kat praat, of niest. Het kan een hele handige functie zijn wanneer je bijvoorbeeld op kantoor aan het werk bent, maar thuis heb ik er toch voor gekozen om deze uit te schakelen. Blijkbaar praat ik best vaak tegen de kat. Je kunt overigens ook zelf bepalen hoe lang die functie moet werken (15 seconden – 1 minuut) en hoe gevoelig je die stemdetectie wilt instellen.
▸ Tip: doordat de WH-1000XM4 stemherkenning heeft, kun je er ook spraakgestuurde zoekopdrachten mee uitvoeren. De Google Assistant kun je zo bijvoorbeeld inschakelen.
3. Adaptieve geluidsregeling
Dat instellen doe je dus allemaal in de app en daar vind je nog veel meer handige functies. Daar kun je bijvoorbeeld ook de adaptieve geluidsregeling instellen. Voor stilstaan, wandelen, rennen en vervoer kun je verschillende niveaus ruisonderdrukking bepalen (of de automatische instelling kiezen), waarbij je ook nog de keuze hebt om te focussen op je stem. Wanneer je de adaptieve geluidsregeling in de app hebt ingesteld hoef je zelf niets meer te doen zodra je beweegt. Sta je op en ga je lopen, dan wordt automatisch de door jou gekozen ruisonderdrukking voor wandelen of rennen ingeschakeld, en die is net weer iets anders dan wanneer je stil zit.
4. Meerdere apparaten koppelen
Nog een functie waar ik blij mee ben is het kunnen koppelen met meerdere apparaten. Je kunt er maximaal twee koppelen, maar dat is ook precies waar de meeste mensen behoefte aan zullen hebben. Een telefoon en een laptop. Ben je muziek aan het luisteren via je telefoon, maar wil je terwijl je aan het werk bent een video bekijken met geluid op je laptop, dan kun je handmatig de ene pauzeren en de andere aanzetten. Onderweg zul je er weinig aan hebben, maar het is wel en hele handige functie voor als je aan het werk bent.
Het zijn altijd flinke investeringen, een nieuwe koptelefoon kopen, maar in geval van de Sony WH-1000XM4 krijg je er wel echt heel veel voor terug. Met name de draagdetectie is super handig, en het feit dat je deze koptelefoon kunt koppelen met meerdere apparaten.
Zie jij het ook wel zitten en wil je jezelf deze koptelefoon cadeau doen – of op je verlanglijstje zetten voor de feestdagen? De Sony WH-1000XM4 is onder andere te koop bij Bol.com voor 379 euro in de kleuren zwart en zilver.
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Sony Nederland.
Verder lezen over Reisaccessoires
Gadgets20.06.2024
8 leuke gadgets voor een aangename vlucht
Algemeen11.06.2024
Drie handige hacks voor het inpakken van je koffer
Lifestyle03.04.2024
Mijn favoriete reisbagage: in stijl op reis met de Thule Chasm collectie
Gadgets22.01.2024
8 briljante reisartikelen die je vakantie makkelijker maken!
Gadgets23.03.2023
Review: op reis met de Thule Aspect camerarugzak
Algemeen04.11.2022
Hier moet je op letten bij het kopen van een nieuwe koffer
Gadgets28.09.2022
5 tech gadgets die je nodig hebt tijdens het reizen
Algemeen23.08.2022