Gadgets13.07.2018

Is de Land Rover Explore dé ultieme outdoor smartphone?


Steeds meer mensen zoeken de natuur op, om even helemaal te ontsnappen aan de compleet gedigitaliseerde wereld waarin we leven. Outdoor-activiteiten zijn populairder dan ooit en avontuurlijke reizen lonken. Het buitenmens in ons komt steeds meer naar boven. Om een echt buitenmens te worden heb je wel een goede uitrusting nodig, die bestand is tegen het avontuur dat je in weekenden in vakantie opzoekt. In het ideale geval heb je ook een smartphone die daarbij past, die robuust genoeg is om mee op avontuur te gaan, maar die tijdens je ‘normale leven’ ook stijlvol is. Een mix van beiden dus. Maar bestaat zoiets, of is de ultieme outdoor smartphone een utopie?

Natuurlijk zijn er allerlei beschermende hoesjes te koop om je smartphone wat robuuster te maken en te beschermen tegen schade, maar in sommige gevallen is dat nog steeds geen goede optie. Een hoesje of screen protector zijn nog geen garantie voor een onverwoestbare telefoon. Maar gelukkig is er een alternatief, uit een wellicht verrassende hoek. Het merk Land Rover – ja, van de auto’s – heeft namelijk een sterke, robuuste en ‘niet kapot te krijgen’ smartphone gelanceerd die perfect is voor iedereen die houdt van actie en outdoor-avontuur. De Land Rover Explore is hét alternatief voor fragiele smartphones. Ik nam ‘m mee de bergen in, om eens te kijken hoe goed deze smartphone bestand is tegen extreme omstandigheden.

Hands-on

Wat direct opvalt zodra je de Land Rover Explore in je hand hebt, is dat dit een hele stevige telefoon is die tegen een stootje kan. Dat zie je al aan het design, dat is geïnspireerd op de SUV Land Rover Discovery. De speaker aan de voorzijde zullen de autokenners direct weten te koppelen aan de grille van de auto. Hij oogt robuust en stoer. En zitten echter wel wat scherpe randjes aan, waardoor hij niet echt lekker in de hand ligt, maar dat verandert wanneer je deze telefoon gaat ‘aankleden’.

Je ziet namelijk ook al vrij snel dat de telefoon niet compleet is, vooral aan de achterkant. De Land Rover Explore heeft namelijk een extra batterij die je aan de achterkant kunt vastmaken. Die klik je vast met een magneet die sterk genoeg is om de batterij in welke omstandigheden dan ook vast te houden. Met de extra batterij aan de achterkant is de ligging in de hand al een stuk prettiger; de meeste scherpe randjes zijn er vanaf, al is het toestel daarmee wel een stuk zwaarder en omvangrijker geworden.

Natuurlijk is er voor deze smartphone ook een speciale beschermende hoes ontworpen. Die kun je echter alleen gebruiken wanneer je ook de extra batterij aan de achterzijde hebt vastgeklikt. En dat maakt de telefoon nog weer een stukje groter en zwaarder. In je broekzak stoppen is helemaal geen optie meer – of je moet wel hele grote broekzakken hebben. Maar deze telefoon wegstoppen hoeft ook helemaal niet, want je krijgt er standaard een karabijnhaak bij die je aan het hoesje kunt vastklikken. En die is echt super handig, want wanneer je je helemaal hebt aangekleed voor een outdoor-avontuur heb je altijd wel ergens een lusje waar je deze haak aan vast kunt klikken. Zo heb je je telefoon altijd bij de hand, maar hoef je je er verder geen zorgen om te maken. Mocht ‘ie vallen dan is het toestel namelijk tegen valschade. Een prettige gedachte als je bijvoorbeeld de bergen in trekt.

Klaar om te testen in de bergen
Klaar om te testen in de bergen

Let’s go: hiken in de Dolomieten

Er is eerlijk gezegd geen betere plek om deze stoere telefoon uit te testen dan de Dolomieten in Italië, want dit is denk ik toch wel het stoerste gebergte ter wereld. De Dolomieten worden gekenmerkt door de steile, hoge rotspieken die overal vanuit het niets lijken op te doemen.

Tijdens zo’n dag hiken merk je wel direct het voordeel van de extra batterij. Hoewel je extra gewicht mee moet nemen, heeft het natuurlijk als belangrijkste voordeel dat de telefoon langer mee gaat. Je hebt nu geen powerbank en snoertje meer nodig om je telefoon halverwege de dag bij te laden, dus uiteindelijk neem je in gewicht misschien wel nog steeds dezelfde spullen mee. En dat betekent dat je tijdens een dag hiken van 10 uur je telefoon zonder problemen kunt blijven gebruiken, zelfs wanneer je non-stop GPS gebruikt voor de route, je de route ondertussen ook met Strava aan het tracken bent en je tijdens de pauze’s live verslag doet via Instagram Stories van je dag. Aan het einde van de dag is de Land Rover Explore zelfs nog steeds zo vol, dat opladen absoluut niet nodig is. Het maakt dit toestel daarom ook de perfecte oplossing voor een meerdaagse-hike waarbij je vaak overnacht in een berghut zonder al te veel voorzieningen. Je kunt ‘m een aantal dagen gebruiken zonder bij te laden, en ik ken geen smartphone van dit moment die daarmee kan concurreren. Natuurlijk hangt dat af van hoe intensief je je telefoon gebruikt, maar wanneer je in de Dolomieten bent heb je wel iets anders om naar te kijken dan je telefoon, en gaat ‘ie echt een paar dagen mee.

De karabijnhaak om de telefoon ergens aan vast te klikken is in theorie natuurlijk super handig, maar het is wel even zoeken naar een prettige plek om ‘m vast te maken. Doordat de telefoon vrij groot en zwaar is, is een plek rondom je heup niet echt handig omdat het toestel dan hangt te bungelen en dat is niet prettig. Een plek in de buurt van je schouder is ook weer niet de beste optie, omdat je er dan niet meer op kunt kijken. Ik denk dat deze haak vooral van pas gaat komen wanneer je echt gaat klimmen in de bergen en je telefoon simpelweg niet kwijt wilt raken. Dan is dit een handige extra functionaliteit, want wanneer de karabijnhaak goed aan de beschermhoes zit vastgemaakt, en de haak zelf ook goed is dicht geklikt, is de kans dat je je toestel kwijtraakt vrij klein. En dat is een veilige gedachte. Maar dan moet je er wel voor zorgen dat het toestel echt goed in de beschermhoes zit, en die lijkt bij mij niet helemaal goed om de telefoon te sluiten.

De karabijnhaak is zeker tijdens het hiken super handig
De karabijnhaak is zeker tijdens het hiken super handig

En, kan ‘ie echt niet kapot?

Wat de meeste mensen natuurlijk willen weten is of de Land Rover Explore echt niet kapot kan. Vast wel, maar niet wanneer je dit toestel normaal gebruikt en af en toe eens uit je handen laat vallen. Tegen valschade tot 1,8 meter is het toestel beschermd, ook wanneer je deze op een betonnen vloer laat vallen (true story). Het glas aan de voorzijde is het beroemde Corning Gorilla Glass 5, een van de sterkste materialen die voor telefoons gebruikt worden. Verder is ‘ie bestand tegen stof, vuil en zand. En tegen water: het toestel is IP68 gecertificeerd en houdt het 30 minuten op 1 meter diepte uit. De camera had overigens wel een tikkeltje beter gemogen, ondanks de 16 MP.

Technische specs

In geval van een nieuwe smartphone wil je natuurlijk feiten zien, daarom de belangrijkste specificaties van de Land Rover Explore op een rijtje (en hier vind je een compleet overzicht)

  • Android Nougat
  • 64 GB geheugen
  • 16 MP camera en een 8 MP frontcamera
  • Capaciteit batterij: 4.000 mAh + 3.620 mAh extra batterij
  • 5” beeldscherm met Corning Gorilla Glass 5
  • Bestand tegen temperatuurschommelingen van -30 tot 65 graden Celsius
  • 232 gram (en samen met de batterij 420 gram)
  • 649 euro in grijs en

Is dit dan de ultieme outdoor smartphone? Hoewel ieder toestel voor- en nadelen heeft denk ik dat de Land Rover Explore echt perfect past bij mensen met een actieve levensstijl. Mensen die er echt vaak op uittrekken, de natuur in, op zoek naar avontuur. En daar is deze telefoon ook voor gemaakt, voor buitenmensen die een stevig, stoer maar ook enigszins stijlvol toestel willen. In de complete behuizing, dus met de extra batterij, de beschermhoes en de karabijnhaak is het geen toestel voor dagelijks gebruik voor mensen met een kantoorbaan. Maar daar is ‘ie ook helemaal niet voor gemaakt. Wat de Land Rover Explore in ieder geval ook doet, is je aanmoedigen om eropuit te trekken, daar krijg je spontaan zin in met zo’n stoer toestel in je handen.

Land Rover Explore Adventure Pack
Land Rover Explore Adventure Pack
De karabijnhaak kun je alleen gebruiken als je de telefoon in de beschermhoes doet
De karabijnhaak kun je alleen gebruiken als je de telefoon in de beschermhoes doet
Zo ziet de Land Rover Explore er zonder de extra batterij aan de achterkant uit
Zo ziet de Land Rover Explore er zonder de extra batterij aan de achterkant uit
Is dit de ultieme outdoor smartphone? Ik denk van wel!
Is dit de ultieme outdoor smartphone? Ik denk van wel!
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.