Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
Een fotoboek maken na een mooie reis is nu eenmaal heel veel werk. Zoveel werk, dat je er vol goede moed aan begint, maar het waarschijnlijk niet afmaakt. Nu zijn er allerlei alternatieven, zoals foto’s uploaden en een automatisch boek laten vullen of een mini-boekje maken met een stuk of 20 foto’s (dat is nog te overzien). Maar wil je toch aan het echte werk beginnen, dan komen deze tips goed van pas. Op reis geweest en een fotoboek maken? Met deze tips gaat het je lukken!
1. Houd rekening met lege ruimtes
Ben jij zo iemand die toegangskaartjes van musea, wat laatste brief- of muntgeld of zelfs je boarding pass bewaart? Dan is het slim om tijdens het maken van je fotoboek rekening te houden met lege ruimtes, zodat je die er wellicht later in kunt plakken. Dat maakt een boek echt leuker, zeker wanneer je het jaren later terug gaat kijken.
Ook leuk: bewaar een stadsplattegrond en plak die voor- of achterin. Daar kun je dat ook wat algemene reisinformatie aan toevoegen.
2. Kies de juiste software
Google maar eens op ‘fotoboek maken’ en je komt al vrij snel tot de conclusie dat er vele wegen zijn die naar Rome leiden. Het is belangrijk om te weten wat je precies wilt gaan maken. Moet het een mooi boek worden met verhalen erbij, dan is Travel Diaries een goede optie. Met Polarsteps kun je een prachtig boek maken inclusief de reisroute, maar daar moet je wel al tijdens de reis aan beginnen. En zijn er nog allerlei andere sites waar je het design, formaat en indeling compleet zelf kunt samenstellen. Vaak is het wel zo dat als je één systeem onder de knie hebt, dat je daar vaker voor kiest. Dit zijn in ieder geval goede opties. En de meeste aanbieders hebben ook goede voorbeelden online staan waar je ideeën kunt opdoen.
3. De grootste klus: foto’s selecteren. Zo do je dat!
De belangrijkste reden waarom de meeste fotoboeken nooit afgedrukt worden is omdat je altijd op het punt komt dat je foto’s moet selecteren. Welke foto’s mogen er wel in en welke niet? Vroeger was dat vrij overzichtelijk, want toen maakte je er een stuk minder. Maar nu wordt ieder uitzicht in viervoud zowel staand als liggend vastgelegd. En daar begint het grootste probleem van je fotoboek. Hoe selecteer je foto’s?
Je kunt dat het beste oplossen met een vooruitziende blik. Door tijdens de reis sowieso kritisch te zijn over wat je maakt. Vier keer dezelfde plek is écht niet nodig. Kies eigenlijk vrijwel meteen (aan het einde van de dag bijvoorbeeld) de mooiste en wis de rest. Wil je ze in eerste instantie toch allemaal bewaren, dan ontkom je er niet aan om er een keer doorheen te gaan. Succes daarmee 😉 Wat ook kan helpen is om een thema te kiezen voor je boek, bijvoorbeeld natuur of stad. Daarmee wordt je selectie wellicht ook al kleiner.
4. Wacht even met het maken van een fotoboek
Wanneer je heel kort na je reis een fotoboek wilt maken, dan ben je nog zo vol van al je avonturen, dat je iedere foto en ieder moment belangrijk vindt om in je boek te stoppen. Dat kan het zomaar gebeuren dat het een heel dik boek wordt met veel foto’s. Misschien zelfs een beetje té dik. Wanneer je pas (veel) later een fotoboek maakt, zijn een aantal herinneringen aan het vervagen, maar de allermooiste zullen nog net zo vers zijn. En juist die wil je in je boek stoppen!
Header foto: dank aan Chloë Nieuwdorp!
Verder lezen over Fotografie
Lifestyle16.09.2024
9 tips om de mooiste vakantiefoto’s te maken met je telefoon
Gadgets23.03.2023
Review: op reis met de Thule Aspect camerarugzak
Gadgets07.02.2023
Met deze kindercamera maken de kids zelf de leukste foto’s!
Winter09.02.2021
Zo maak je foto’s met je iPhone terwijl het vriest – zonder je handschoenen uit te doen
Winter06.02.2021
6 tips voor fotograferen in de sneeuw: zo doe je dat!
Gadgets15.10.2020
Polaroid Lab laat je leukste vakantiefoto’s tot leven komen!
Lifestyle15.09.2020
Vijf redenen om een fotoboek van afgelopen zomer te maken!
Natuur27.04.2020