Natuur14.11.2023

Acht keer: de mooiste natuur in Europa!


Europa barst van de mooie natuur. Daarvoor hoef je helemaal niet ver weg, het is dichtbij dan je denkt. Hoge bergtoppen met eeuwig ijs, spuitende geisers en magische krijtrotsen. Europa heeft zoveel mooie natuurgebieden. Niet alleen in de Alpen maar ook in IJsland, Engeland en Noorwegen. Maar waar vind je nu de mooiste natuur in Europa? Wij hebben de mooiste natuurgebieden voor je op een rijtje gezet! Acht plekken waar iedere natuurliefhebber ooit een keer moet zijn geweest.

1. Gletsjers in Zwitserland

Het eeuwige ijs in Zwitserland mag in dit lijstje niet ontbreken. Zwitserland heeft een aantal gletsjers, hoewel ook hier de opwarming van de aarde de laatste jaren – helaas – goed zichtbaar is. De ijsmassa’s worden kleiner, al zijn het nog steeds zeer imposante plekken om te zien.

De meeste gletsjers in Zwitserland vind je in de Zwitserse Alpe in de kantons Wallis, Graubünden en het Berner Oberland.

De grootste gletsjer van Zwitserland (én van de Alpen) is de Aletschgletsjer, die zich uitstrekt over een lengte 23,6 kilometer. Door UNESCO is dit eeuwige ijs op de werelderfgoed geplaatst en dat is niet voor niets. Veel mooiere natuur ga je in Europa niet vinden. Zowel in de zomer als in de winter zijn de Zwitserse gletsjers toegankelijk: in de winter om te skiën, in de zomer voor spectaculaire bergwandelingen.

Nog meer mooie gletsjers in Zwitserland:

 • Morteratschgletsjer
 • Rhônegletsjer
 • Triftgletsjer
Een ijsgrot in een van de gletsjers in Zwitserland
Een ijsgrot in een van de gletsjers in Zwitserland

2. Gorges du Verdon in Frankrijk

Hoewel Frankrijk meerdere plekken heeft met indrukwekkende natuur, staat Gorges du Verdon toch wel bovenaan. Het wordt ook wel het natuurwonder van Zuid-Frankrijk genoemd.

Je vindt Gorges du Verdon op de grens van de departementen Var en Alpes-de-Haute-Provence. Het is een gigantische kloof over een lengte van 25 kilometer die is ontstaan doordat de rivier Verdon zich een weg baande door de rotsen. Miljoenen jaren heeft de rivier Verdon erover gedaan om nauwe doorgangen met steile rotswanden, die soms de 700 meter aantikken, te creëeren. Helder water, smalle doorgangen, prachtige uitzichtpunten en verborgen strandjes. Het resultaat is schitterend.

Via een waanzinnig mooie route – alles bij elkaar zo’n 60 kilometer – kun je langs deze kloof rijden. Vanuit de auto overzie je de grootsheid van de Gorges du Verdon en dat is ronduit imposant.

Het levert dit stuk bijzonder mooi natuur in Europa de bijnaam de Grand Canyon van Frankrijk op. Een plek voor op je bucketlist!

Gorges du Verdon, een van de must-sees in Frankrijk
Gorges du Verdon, een van de must-sees in Frankrijk

3. De Dolomieten in Noord-Italië

De Dolomieten in Italië behoren zonder twijfel tot de mooiste natuurgebieden van Europa. De Dolomieten zijn een bergteken die onderdeel zijn van de Alpen. Kenmerkend zijn de rotspieken en steile wanden, die het resultaat zijn van langdurige erosie en verwering. Ze worden ook wel ‘de bleke bergen’ genoemd.

Het is een van de mooiste dingen die Moeder Natuur gevormd heeft in ons continent. De Marmolada is de hoogste top van de Dolomieten (een berg van 3.343 meter hoog). Vanwege de betoverende schoonheid staat de bergketen ook op de lijst met werelderfgoed van UNESCO. Zowel in de zomer als in de winter zijn de Dolomieten prachtig. Wie gek is op natuur moet hier absoluut een keer geweest zijn.

Mooie plekken in de Dolomieten die je niet mag missen:

 • Tre Cime: deze beroemde drievoudige rotspieken zijn hét symbool van de regio. De wandelingen die je er kunt maken zijn waanzinnig mooi, al zijn ze niet echt een geheim meer.
 • Misschien wel de mooiste bergtop in de Dolomieten is de Seceda, die je kunt zien vanuit het gezellige plaatsje Ortisei (in Val Gardena).
 • Lago di Braies is een beeldschoon bergmeer, net als Lago di Carezza. De heldere blauwe kleur van het water is spectaculair.
De Dolomieten in Noord-Itali\u00eb
De Dolomieten in Noord-Italië
Hier maak je de mooiste hikes van Europa
Hier maak je de mooiste hikes van Europa

4. Watervallen en geisers in IJsland

IJsland is het land van vuur en ijs, maar zeker ook van water. Voor de mooiste natuur van Europa moet je absoluut een reis naar IJsland maken. Eén van de mooiste dingen die je hier gaat zien zijn watervallen. De een nog hoger en spectaculairder dan de andere. De Godafoss waterval, de waterval van de goden, is een van de mooiste must sees. Waterval Dettifoss wordt beschouwd als de krachtigste waterval van Europa: het water legt 44 meter af naar beneden, over een breedte van ruim honderd meter.

Qua natuur heeft IJsland nog meer te bieden. Wat dacht je van indrukwekkende geisers, die je bijna nergens anders op aarde kunt zien. Geysir is de beroemdste geiser van IJsland, de warmwaterbron waarvan het woord geiser ook is afgeleid. En ook Strokkur is geliefd: iedere paar minuten vindt daar een eruptie plaats. Het dampende water omhoog zien spuiten is een indrukwekkend schouwspel waar je naar kunt blijven kijken.

Watervallen en geisers in IJsland
Watervallen en geisers in IJsland
IJsland is \u00e9\u00e9n groot natuurparadijs
IJsland is één groot natuurparadijs

5. De fjorden in Noorwegen

Als er één plek is die tot de mooiste natuur van Europa behoort, dan zijn het de fjorden in Noorwegen. Fjorden zijn inhammen die in heuvelachtige berggebieden voorkomen. Ze zijn ontstaan door schurend water en ijs en zijn miljoenen jaren oud. In Noorwegen vind je een aantal spectaculaire fjorden, zoals Hardangerfjord, Sognefjord en Geirangerfjord. Gigantisch hoge kliffen die worden omgeven door helder blauw water, een meesterwerk der natuur. Je kunt ervoor kiezen om de fjorden vanaf het water te ontdekken, wie weet spot je er wel walvissen of zeehonden. Ook over land zijn de Noorse fjorden prachtig om te zien. De mooiste fjorden van Noorwegen vind je in het zuidwestelijk kustgebied van het land, de complete regio rondom Bergen, Alesund en Trondheim.

De fjorden in Noorwegen
De fjorden in Noorwegen

6. De Krka watervallen in Kroatië

Kroatië is steeds populairder aan het worden als vakantiebestemming en steeds meer mensen weten de mooie natuur hier goed te vinden. Zoals de watervallen van Krka, een van de mooiste stukjes natuur in Kroatië, met als hoogtepunt de bijzondere Skradinksi Buk waterval.

Het is spectaculair om te zien hoe het water hier trapsgewijs naar beneden stroomt. Al is er in Nationaal Park Krka nog veel meer te zien, zoals de Roski Slap en Manojlovac Slap watervallen.

Je vindt dit bijzondere natuurpark aan de Kroatische kust, niet ver van het plaatsje Sibenik (ook al zo mooi). Voor indrukwekkende natuur moet je zeker weten in Kroatië zijn.

De Krka watervallen in Kroati\u00eb
De Krka watervallen in Kroatië
Skradinksi Buk is h\u00e9t hoogtepunt van Krka
Skradinksi Buk is hét hoogtepunt van Krka

7. De ongerepte Faeröer eilanden

De eilanden van Faeröer kun je eigenlijk zien als één groot natuurgebied. De dunbevolkte eilanden worden voornamelijk bewoond door schapen (waar ook de naam Faeröer vandaan komt). De nagenoeg ongerepte eilanden zijn een droom voor natuurliefhebbers. Hier kun je uren wandelen zonder andere mensen tegen te komen. De Faeröer eilanden worden wel steeds populairder, omdat het beeldschone en onaangetaste imago nu eenmaal veel mensen aanspreekt. Voor mooie natuur in Europa moet je in ieder geval ook op de Faeröer eilanden zijn, de ultieme outdoor getaway in Europa!

De ongerepte Faer\u00f6er eilanden \n\u00a9 gieri-foto - Adobe Stock
De ongerepte Faeröer eilanden n© gieri-foto - Adobe Stock

8. De krijtrotsen in Zuid-Engeland

De Engelse zuidkust behoort ook tot de mooiste stukken natuur van Europa. Met prachtige verlaten stranden, ruige kliffen en eindeloze wandelpaden is het een van de mooiste kustgebieden dichtbij. Wat Zuid-Engeland vooral zo spectaculair maakt zijn de witte krijtrotsen die je langs de kust vindt.

Maak je de oversteek naar Engeland via Dover, dan ontdek je daar al direct hoe ongelofelijk mooi en indrukwekkend deze krijtrotsen zijn. Het krijtgesteente van Engeland is miljoenen jaren oud. Langs de Engelse kustlijn ligt ook een uniek netwerk aan wandelpaden: het England Coast Path. Met een lengte van maar liefst 4.500 kilometer is het het langste aaneengesloten en gemarkeerde kustpad ter wereld. Met uitzicht op de mooiste natuur van Europa: witte hoge rotsen.

De mooiste plekken in Zuid-Engeland die je niet mag missen:

 • Beachy Head: het hoogste punt van Beachy Head ligt op maar liefst 162 meter boven zeeniveau. Het is een schitterende plek om te wandelen – bijvoorbeeld naar de Beachy Head Lighthouse, de vuurtoren die net voor een hoge klif in het water staat (bij laag water kun je er naartoe lopen).
 • Ook Birling Gap en de Seven Sisters zijn een schitterende formatie kalkrotsen die je absoluut niet mag missen.
 • b

 • Bournemouth Beach werd nog niet zo lang geleden uitgeroepen tot het mooiste strand van Engeland.
 • White Cliffs of Dover: kalkstenen kliffen van 300-400 meter diep.
 • Lulworth Cove, een nagenoeg perfecte natuurlijke, maanvormige baai met een kiezelstrand en helder blauw water.
 • Durdle Door, een natuurlijke brug van kalksteen, die door UNESCO als werelderfgoed is aangemerkt.
De krijtrotsen in Zuid-Engeland
De krijtrotsen in Zuid-Engeland
Laat je compleet verrassen door de schoonheid van Zuid-Engeland
Laat je compleet verrassen door de schoonheid van Zuid-Engeland

Op vakantie in de natuur

Europa heeft waanzinnig mooie natuurgebieden. Wil jij op vakantie in de natuur in Europa? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Boek je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Europa

De 20 beste steden in Europa voor een workation

Een workation is pas echt geslaagd als je dat doet op een plek waar je goed kunt werken en waar de omgeving je inspireert. Je denkt wellicht meteen aan Bali - het walhalla voor workationers - maar veel dichterbij zijn er ook goede plekken te vinden die het beste van twee werelden combineren.

Stedentrips09.04.2024

De 20 beste steden in Europa voor een workation

Waar is het warm in Europa in mei? 10 zonzekere bestemmingen

Ben je op zoek naar een zonzekere bestemming voor de maand mei? Wil je warmte, maar wil je ook niet te ver weg, het liefst een vakantie in Europa? Dan zijn dit de tien beste zonbestemmingen voor jou! Hier is het warm in...

Zomer04.01.2024

Waar is het warm in Europa in mei? 10 zonzekere bestemmingen

De perfecte roadtrip door Europa: dit zijn de acht mooiste stops

Nieuwsgierigheid brengt ons de hele wereld over en hoe verder weg, hoe beter lijken we soms te denken. Vergeet niet dat 'ons eigen' Europa is juist een van de meest fascinerende werelddelen op aarde is. Deze roadtrip va...

Zomer09.05.2023

De perfecte roadtrip door Europa: dit zijn de acht mooiste stops

Dit zijn de 9 mooiste steden van Europa

De mooiste steden van Europa op een rij! Europa heeft zoveel mooie steden die zich perfect lenen voor een stedentrip. Een weekend weg, een nieuwe stad ontdekken en uitgebreid de tijd nemen om lekker te eten en te drinken...

Stedentrips18.04.2023

Dit zijn de 9 mooiste steden van Europa

de beste ideeën voor stedentrips
Dit is waarom je een keer een verrassingsreis zou moeten maken

Voorpret is zo ongeveer de helft van de vakantiepret, maar soms valt het helemaal niet mee om de juiste vakantiebestemming te kiezen. Voor een stedentrip bijvoorbeeld. Er zijn alleen al in Europa zoveel leuke steden te v...

Stedentrips28.03.2023

Dit is waarom je een keer een verrassingsreis zou moeten maken

Wat kost een rondreis door Europa?

Een rondreis door Europa is een ervaring voor het leven, iets dat je nooit meer vergeet. Maar wat kost een roadtrip door Europa eigenlijk? Je vraagt je misschien af waar je qua kosten ongeveer rekening mee moet houden al...

Algemeen16.08.2022

Wat kost een rondreis door Europa?

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben

Pas wanneer je veel van de wereld hebt gezien, kom je erachter hoe bijzonder Europa eigenlijk is. De geschiedenis van veel Europese landen gaat zover terug dat dit continent bol staat van cultuur en historie. Om over nat...

Algemeen25.07.2022

De bucketlist voor Europa: 15 plekken die je gezien móet hebben

Dit zijn de 25 mooiste stranden van Europa

Wie denkt aan de mooiste stranden ter wereld, denkt waarschijnlijk dat je daar heel ver voor moet reizen. Naar de Cariben bijvoorbeeld, of naar Australië of Azië. Maar in Europa hebben we misschien wel de mooiste van a...

Zomer18.07.2022

Dit zijn de 25 mooiste stranden van Europa