Natuur03.03.2020

De 5 mooiste, minder toeristische bezienswaardigheden van Zuid-Afrika


Bij reizen naar Zuid-Afrika kun je je verheugen op een afwisselende reis met een opeenstapeling aan bezienswaardigheden. Dit populaire vakantieland staat bekend om de fraaie landschappen, de bijzondere flora en imposante fauna. Ook qua cultuur en geschiedenis heeft het land je veel te bieden. Om een goede indruk van Zuid-Afrika te krijgen moet je minimaal drie weken voor je reis uittrekken, waarbij je van Kaapstad naar Johannesburg (of andersom) kunt reizen. Deze route voert je langs de bekendste toeristische hotspots, met wereldberoemde plaatsen zoals de Panoramaroute, het Kruger National Park, de Drakensbergen, het Addo Elephant National Park, de Tuinroute, de Wijnlanden en natuurlijk Kaapstad.

Weg van de gebaande paden in Zuid-Afrika

Maak je echter liever een individuele rondreis naar Zuid-Afrika waarbij je niet de doorgetrapte route volgt, dan zijn er gelukkig nog talloze onbekende, niet zo toeristische bezienswaardigheden in Zuid-Afrika te vinden die je zullen verrassen. Reisorganisatie Sable Tours heeft een opsomming gemaakt van de 5 mooiste, minder toeristische bezienswaardigheden van Zuid-Afrika. Sommige hiervan kun je bezoeken tijdens je reis van Kaapstad naar Johannesburg, maar voor de meeste zul je toch een eindje om moeten rijden. Zo zie je een stukje Zuid-Afrika dat de meeste toeristen links laten liggen!

1. Augrabies National Park

Je vindt het Augrabies National Park in een uithoek in het noorden van Zuid-Afrika, en dat is meteen de reden dat je hier niet veel buitenlandse toeristen zult zien. Het is een aardig stuk rijden vanuit Johannesburg of Kaapstad om er te komen. Toch is het zeker een bezoek waard! De Augrabies watervallen worden gevoed door de Oranjerivier, die de grens vormt tussen Namibië en Zuid-Afrika. De Khoi-mensen noemden het ‘Aukoerebis’, of plaats van Great Noise, omdat het water van de Oranjerivier zich hier zestig meter naar beneden in een kloof stort, hetgeen vooral als de rivier vol is een donderend kabaal voortbrengt. Door de erosie is door de eeuwen heen een ravijn van ongeveer 250 meter diepte ontstaan in de granieten rotsen. Naast de hoofdgeul zijn er nog 18 kleinere geulen waar het water als de rivier hoog is, doorheen stroomt.

De omgeving in de Noordkaap provincie is een droog en dor gebied, met landschappen die van een andere planeet afkomstig lijken te zijn. De planten die hier groeien zijn uniek, zoals de gigantische pijlkokerbomen die bestand zijn tegen de extreme temperaturen en onvruchtbare grond. Deze boom, die tot vijf meter hoog wordt, dankt zijn naam aan het feit dat de Bosjesmannen (San) de zachte takken gebruikten voor hun pijlen. Het opvallende silhouet van de pijlkokerboom is typerend voor dit deel van het landschap van de Noordkaap. Ook de Shepherd’s Tree is te vinden in het gebied. De Khoi- en San-gemeenschappen rond deze gebieden houden deze boom in diepe eerbied; de vernietiging ervan is ten strengste verboden. Er is een scala aan diersoorten te vinden in het park. Dassies koesteren zich graag in de zon op de rotsen, maar ook zeldzame dieren zoals zwarte neushoorns, de Kaapse otter, caracals, grootoorvossen en Afrikaanse wilde katten zijn bewoners van het park. In het park kun je mooie wandelingen maken, gaan kanoën of rondrijden in je eigen huurauto.

De Augrabies Falls, een van de mooiste, minder toeristische bezienswaardigheden van Zuid-Afrika
De Augrabies Falls, een van de mooiste, minder toeristische bezienswaardigheden van Zuid-Afrika

2. Rooibos fabriek in Clanwilliam

Als je vanuit Kaapstad richting het Augrabies National Park rijdt, passeer je het stadje Clanwilliam in de omgeving van de Cederbergen. Niet alleen is dit een van de oudste stadjes in Zuid-Afrika, maar het ligt ook midden in de streek waar de rooibos thee vandaan komt! Deze thee wordt gemaakt van de rooibos plant die nergens anders ter wereld groeit dan in de Cederbergen. De thee is niet alleen erg lekker, maar ook nog heel erg gezond. Zo bevat het geen cafeïne en schijnt het goed te zijn tegen allerlei allergische klachten. Dat wisten de lokale bewoners al lang, zij gebruikten de plant tegen jeuk en irritaties. Wist je dat het ook wordt verwerkt in huidzalfjes?

In Clanwilliam kun je de rooibos fabriek bezoeken, waar je meer leert over de geschiedenis van dit opmerkelijke plantje, en de verwerking. Natuurlijk sluit je de rondleiding af met een heerlijk kopje thee! Neem ook wat tijd om de prachtige Cederbergen te verkennen, dat een paradijs is voor wandelaars. Talloze wandelpaden voeren je langs bizarre rotsformaties, prehistorische rotsschilderingen en langs kristalheldere bergstroompjes. Een van de beste periodes om dit gebied te bezoeken is in september, als na de eerste lenteregen de wilde bloemen in bloei staan en het landschap betoveren met hun stralende kleuren.

Het prachtige ruige landschap van de Cederbergen\u00a9 dsphotographycpt - Adobe Stock
Het prachtige ruige landschap van de Cederbergen© dsphotographycpt - Adobe Stock

3. Die ‘Groot Gat’

Ga je vanuit Johannesburg richting het zuidwesten, dan bereik je de stad Kimberly, hoofdstad van de Noord-Kaap provincie. De omgeving van Kimberly is net als de rest van de Noord-Kaap een droog, vlak en vrij troosteloos gebied. In de negentiende eeuw woonden hier alleen een paar Afrikaanse boeren, die een mager bestaan hadden. In 1866 speelden een paar kinderen langs de Oranjerivier, waar een van hen een wit steentje vond. Hij raapte het op en nam het mee naar huis. Toen bleek dat dit steentje een diamant was, stroomden al gauw van heinde en verre gelukzoekers naar het gebied. Een van hen was Cecil Rhodes, die later het De Beers diamantbedrijf oprichtte. De mijnwerkers groeven gezamenlijk een enorm gat van 240 meter en met een omtrek van 1,6 kilometer – naar zegge het grootste met de hand gegraven gat ter wereld!

De grootste diamant die hier werd gevonden is The Star of Africa, met een gewicht van 83.5 karaat. Naast ‘Die Groot Gat’ is een museum gebouwd, waar de geschiedenis van de mijnindustrie wordt verteld. Er zijn ook een aantal huisjes en winkeltjes uit de hoogtijdagen van de mijnindustrie nagebouwd. Andere bezienswaardigheden in Kimberly zijn het Honoured Dead Memorial, opgericht door Cecil Rhodes ter nagedachtenis aan de gevallenen tijdens de belegering van Kimberly in de Anglo-Boerenoorlog, en een broedkolonie van flamingo’s bij de Kamfers dam zes kilometer buiten de stad.

In die Groot Gat werd een giga grote diamant gevonden\u00a9 jennifer - Adobe Stock
In die Groot Gat werd een giga grote diamant gevonden© jennifer - Adobe Stock

4. Grahamstown en de Wild Coast

Veel toeristen reizen van Kaapstad via de Tuinroute naar Port Elizabeth en nemen van daaruit een binnenlandse vlucht naar Durban (of andersom, als je reis in Johannesburg begint). Heb je echter wat meer tijd, dan is het zeker een aanrader om het stuk tussen Port Elizabeth en Durban per auto af te leggen. Je rijdt dan door de Oost-Kaap provincie en langs de Wild Coast, een landelijk gebied met een waanzinnig mooie kustlijn. Een van de stadjes die je onderweg tegen zult komen is Grahamstown.

In de achttiende en negentiende eeuw kwam het hier regelmatig tot een botsing tussen de oprukkende Britse kolonialisten en de lokale Xhosa bevolking. In totaal werden zo’n 9 grensoorlogen uitgevochten in dit gebied, waarbij de Xhosa’s uiteindelijk niet op konden boksen tegen de Britse vuurwapens. In het stadje staat een monument dat is gewijd aan de vijfde grensoorlog. Maar de leukste bezienswaardigheid is het Observatory Museum, waar zich een Victoriaanse camera obscura bevindt – de enige van het zuidelijk halfrond! In het stadje zijn nog veel voorbeelden te vinden van Victoriaanse en vroeg Edwardiaanse architectuur. Bezoek ook de kathedraal van St. Michael en St. George, de Rhodes universiteit en het Albany Museum.

De indrukwekkende kustlijn van Zuid Afrika`s Wild Coast\u00a9 western - Adobe Stock
De indrukwekkende kustlijn van Zuid Afrika`s Wild Coast© western - Adobe Stock

5. Mevrouw Ples

Dat de mensheid is ontstaan in Afrika is je waarschijnlijk wel bekend. Over de precieze plaats waar de eerste mensen hebben geleefd, zijn niet alle wetenschappers het met elkaar eens. Feit is wel, dat in Zuid-Afrika resten zijn gevonden van de eerste mensachtigen. In 1924 vonden paleontologen in de Sterkfontein grotten 30 kilometer van Johannesburg een schedel die naar schatting 2,5 miljoen jaar oud is en toebehoorde aan de Australopithecus Africanus, een verre verwant van de mensheid. De schedel kreeg de bijnaam ‘mevrouw Ples’. In de grotten worden nog steeds resten ontdekt en het is daarmee de grootste vindplaats van mensachtigen ter wereld.

Samen met andere vindplaatsen vormen de grotten de ‘Cradle of Humankind’ een gebied dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en waar naast fossielen van mensachtigen ook veel dierlijke fossielen worden gevonden. Een bezoek aan de Sterkfontein grotten begint met een rondleiding in het museum, waarna je de grotten zelf gaat bekijken. Combineer de grotten met een bezoek aan het Maropeng Visitor Centre, waar een compleet beeld wordt geschetst van het ontstaan van de aarde en de ontwikkeling van de mensheid.

Op reis naar Zuid-Afrika

Heb jij zin om op reis naar Zuid-Afrika te gaan? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis .affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Foto header: © paco como – Adobe Stock

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.

Gerelateerde artikelen

De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

De Tuinroute is een van de mooiste roadtrips die je in Zuid-Afrika kunt maken. De Tuinroute is een combinatie van wegen die lopen tussen Kaapstad en Port Elizabeth over een lengte van ongeveer 700 kilometer. Het is de mo...

Natuur27.11.2023

De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

De 10 coolste dingen om te doen in Kaapstad

Er zijn maar weinig wereldsteden die kunnen tippen aan de veelzijdigheid van Kaapstad in Zuid-Afrika. Het is zonder twijfel een van de mooiste steden ter wereld. Dat heeft te maken met de geschiedenis van Kaapstad, de Mo...

Stedentrips03.01.2023

De 10 coolste dingen om te doen in Kaapstad

De perfecte rondreis door Zuid-Afrika: dit zijn de zeven mooiste stops

Zuid-Afrika is de perfecte vakantiebestemming voor een verre reis, want dit land heeft echt álles. Dat klinkt misschien cliché, maar het is echt waar: het land heeft verbluffende natuur, wereldse steden, wilde dieren e...

Zomer18.01.2022

De perfecte rondreis door Zuid-Afrika: dit zijn de zeven mooiste stops

Panoramaroute: de mooiste route door Zuid-Afrika

Ga je naar het Krugerpark in Zuid-Afrika? Dan mag de Panoramaroute zeker niet in je reisprogramma ontbreken! Ons startpunt van de route, Sabie, ligt op pakweg een uur rijden van de Numbi Gate, een van de toegangspoorten...

Natuur24.06.2017

Panoramaroute: de mooiste route door Zuid-Afrika

Verder lezen over Zuid-Afrika

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


Zuid-Afrika heeft alles te bieden waar je als reiziger naar op zoek bent. Het is hét perfect land voor onze favoriete manier van reizen: roadtrippen. Stap in de auto en ga op zoek naar de perfecte mix van stranden, bergen, safari's, wijngaarden en heerlijk eten.

Algemeen13.02.2024

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

De Tuinroute is een van de mooiste roadtrips die je in Zuid-Afrika kunt maken. De Tuinroute is een combinatie van wegen die lopen tussen Kaapstad en Port Elizabeth over een lengte van ongeveer 700 kilometer. Het is de mo...

Natuur27.11.2023

De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zuid-Afrika biedt alles wat je avonturen-, natuur-, stads- en strandhart nodig heeft. Bergen - zoals Drakensbergen - de mooiste stranden met aan de ene kant heel koud Atlantisch water en aan de andere kant de warme Indis...

Algemeen26.05.2023

7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren

Zo mooi is een mini roadtrip naar Kaap de Goede Hoop!

Mocht je Kaapstad nog niet op je bucketlist hebben gezet, dan wordt dat de hoogste tijd. Kaapstad is één van de leukste en mooiste steden ter wereld, en dat komt ook wel een beetje omdat je daar een ongelofelijk mooie...

Zomer04.01.2023

Zo mooi is een mini roadtrip naar Kaap de Goede Hoop!

De 10 coolste dingen om te doen in Kaapstad

Er zijn maar weinig wereldsteden die kunnen tippen aan de veelzijdigheid van Kaapstad in Zuid-Afrika. Het is zonder twijfel een van de mooiste steden ter wereld. Dat heeft te maken met de geschiedenis van Kaapstad, de Mo...

Stedentrips03.01.2023

De 10 coolste dingen om te doen in Kaapstad

De 7 mooiste plekken in Zuid-Afrika die je gezien moet hebben

Zuid-Afrika is een van de meest veelzijdige landen ter wereld. Steden van wereldklasse, adembenemende natuur met wisselende landschappen en een schitterende kustlijn. Woestijnen, bergen, cultuur en wilde dieren: Zuid-Afr...

Algemeen10.06.2022

De 7 mooiste plekken in Zuid-Afrika die je gezien moet hebben

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

Buiten Europa reizen was de afgelopen jaren lastig en naar sommige landen zelfs onmogelijk. Goed nieuws voor iedereen die al twee jaar droomt van een vakantie naar bijvoorbeeld Sri Lanka, Thailand, Canada, Brazilië of Z...

Vliegen17.02.2022

Reizen buiten Europa eindelijk weer mogelijk: 5 mooie bestemmingen voor een verre reis

De perfecte rondreis door Zuid-Afrika: dit zijn de zeven mooiste stops

Zuid-Afrika is de perfecte vakantiebestemming voor een verre reis, want dit land heeft echt álles. Dat klinkt misschien cliché, maar het is echt waar: het land heeft verbluffende natuur, wereldse steden, wilde dieren e...

Zomer18.01.2022

De perfecte rondreis door Zuid-Afrika: dit zijn de zeven mooiste stops