Natuur12.02.2022

Dit zijn 3 mooiste Nationale Parken van Zuid-Zweden

Zweden heeft in totaal maar liefst 30 Nationale Parken. Op die plekken kun je het natuurschoon van dit enorme land goed beleven. Voor de Zweden is natuur ontzettend belangrijk. Niet gek, want de overheid doet er alles aan om iedere inwoner optimaal toegang te geven tot de groene en ongerepte natuur. Wij vertellen je meer over de 3 mooiste Nationale Parken in Småland in het zuiden van Zweden: Åsnen, Store Mosse en Blå Jungfrun. Goed om te weten: de meeste parken hebben een bezoekerscentrum, Naturum in het Zweeds, waar je terechtkunt voor meer informatie over de flora en fauna of het boeken van een gids. Toegang tot de Nationale Parken is altijd gratis! En je kunt er zomaar oog in oog komen te staan met wildlife. In veel parken leven vossen, elanden, herten en roofvogels.

1. Åsnen National Park

In de regio Småland vind je het nieuwste Nationale Park van Zweden: Åsnen. Een uniek meer vol baaien, meer dan 1000 eilandjes en in totaal meer dan 700 kilometer aan kustlijn. Een groot deel kun je bezoeken en je kunt mooie wandelingen maken langs de oevers. Om de eilandjes te bereiken heb je vervoer over water nodig. In de zomermaanden kun je in het meer heerlijk zwemmen, kanoën of suppen. Maar het is in elk seizoen mooi. Zodra de temperatuur daalt en mist hangt boven het meer ontstaat een mystieke sfeer. En als het heeft gesneeuwd veranderen de bomen in een sprookjesachtig bos.

Een bezoek aan Åsnen

Wil je dit mooie park zelf bezoeken? De hoofdingang heet Sunnabron. Vanaf hier kun je mooi wandelen door een loofbos. Dat kan trouwens ook bij ingang Trollberget. In dit stukje van het park vind je misschien wel het beste van alles wat Åsnen te bieden heeft: stranden, bossen, wandelpaden en toegang tot het meer. Op de houten vlonders over het water kun je genieten van een Zweedse fika of picknick. Precies wat wij deden, want als je in Zweden bent dan wil je natuurlijk ook de echt Zweedse ervaring beleven! Als je de eilanden wil bezoeken heb je een boot of kajak nodig. Wij maakten een uitgebreide wandeling langs de waterkant en door de bossen. Je kunt langs een oude spoorlijn wandelen en vanaf daar verder naar een paar schiereilanden.

Trollenkinderen

Als het weer het toelaat is het een aanrader om een kajak te huren zodat je het water op kunt. Het is een geweldige ervaring! Op het meer kun je ook vis- en zeearenden spotten. Ga je het park in bij Trollberget? Dan moet je de met mos begroeide trollenberg bekijken! Onze gids wist ons te vertellen dat de mythe gaat dat de mossige stenen de trollenkinderen zijn. Toen ze ’s nachts op avontuur gingen in de bossen werden ze verrast door de zonsopkomst. Ze blijven lekker verborgen als steen totdat het weer donker is. De Zweedse kinderen krijgen mee dat het daarom zielig is om op de stenen te gaan staan, het zijn immers ook kinderen! Respectvol omgaan met de natuur wordt aan Zweden al jong bijgebracht.

Tegen het park aan ligt Huseby Bruk, een oude ijzerfabriek die mooi gerestaureerd is en waar je inkijkje krijgt in het leven van eind 19e eeuw. Je kunt verschillende gebouwen bezoeken. Wat je kunt zien verschilt per seizoen, er zijn geregeld interessante tentoonstellingen van lokale kunstenaars.

<em>In het hoofdgebouw van Huseby Bruk kun je lunchen of een high tea boeken.<\/em>
In het hoofdgebouw van Huseby Bruk kun je lunchen of een high tea boeken.

2. Store Mosse National Park

Store Mosse is een van de grootste Nationale Parken van Zweden. Het leent zich uitstekend voor het maken van uitgebreide wandelingen. Een groot deel van dit park bestaat uit moeras. Daarom loop je voornamelijk over houten planken zodat je niet vast komt te zitten in de bodem. Je kunt hier ook met een soort sneeuwschoenen wandelen over het moeras. Het ongerepte moeras is het onderkomen van allerlei bijzondere plant- en diersoorten. Zo kun je hier kraanvogels en adelaars spotten. En rond zonsopkomst en zonsondergang elanden en vosjes. Wandelen hier is heel rustgevend en de routes zijn perfect gemarkeerd. Dankzij de houten planken kun je dwars door het moeras lopen.

Een bezoek aan Store Mosse

Bezoek het Naturum voor meer informatie en om een wandeling uit te stippelen. Er zijn verschillende routes en die zijn goed aangegeven. Bij het bezoekerscentrum kun je ook sneeuwschoenen huren en meer informatie over de routes en bezienswaardigheden. Het is echt een mooi centrum om een kijkje te nemen. De medewerkers vertellen je graag meer over de historie van dit gebied en over alles wat je kunt zien en doen in Store Mosse. Kamperen in het park is niet toegestaan, maar je kunt bij het Naturum wel informeren naar de stuga’s van Svänö, Lövö of Kittlakull voor een overnachting.

<em>Een groot deel van de wandelpaden voert je via houten vlonders over het moeras.<\/em>
Een groot deel van de wandelpaden voert je via houten vlonders over het moeras.
<em>Vanaf het bezoekerscentrum heb je een uitstekend uitzicht over het enorme park.<\/em>
Vanaf het bezoekerscentrum heb je een uitstekend uitzicht over het enorme park.
<em>Neem je camera maar mee want Store Mosse is behoorlijk fotogeniek!<\/em>
Neem je camera maar mee want Store Mosse is behoorlijk fotogeniek!

3. Blå Jungfrun National Park

Het Blå Jungfrun National Park is een geïsoleerd eiland. Maar laat je dat niet tegenhouden om het te bezoeken, want er staat er veel moois op je te wachten! Laten we vooropstellen dat Blå Jungfrun met niets is te vergelijken en er in Zweden er allerlei mythes de ronde over doen. Er zouden heksen hebben geleefd en het zou nu bevolkt worden door buitenaardse wezens. De natuur is sowieso betoverend mooi. Neem goede schoenen mee, want om de rotsen te beklimmen heb je die zeker nodig. Het eiland is tegenwoordig onbewoond (door mensen), maar is wel de broedplaats voor veel vogels.

Een bezoek aan Blå Jungfrun

Het eiland is het beste te bereiken via een boot vanuit Oskarshamn of Byxelkrok op het eiland Öland. Je kunt er wandelingen maken over de rotsen en nog vuursteen vinden van de oorspronkelijke bewoners. Op deze afgelegen rots woonden ooit namelijk wel mensen. Er is ook een bijzonder eeuwenoud labyrint aan de zuidkant van het eiland: Trojeborg. Vanaf de top van de rots heb je een fenomenaal uitzicht op de kust van het vasteland en Öland.

Extra tip: haal alle steentjes uit je schoenen voordat je het eiland weer verlaat. Volgens een mythe wordt iedereen die een steen meeneemt van Blå Jungfrun daarna door pech achtervolgd. Misschien beter om het lot maar niet te tarten!

Op vakantie naar de Zweedse regio Småland

Heb jij inmiddels zin gekregen in een vakantie naar deze mooie regio?

Plan je reis

  • Met de auto naar Zweden? Maak een overtocht van Puttgarden naar Rødby met Scandlines, vanaf daar ben je in een uurtje bij de brug naar naar Malmö.
  • Ga je vliegen? Pak dan het vliegtuig naar Kopenhagen. Daar pak je vervolgens de trein naar Malmö.
  • Een huurauto boek je via Sunny Cars
  • Losse hotels in de regio Småland boek je via Booking.com.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Zweden

17 foto’s die laten zien hoe mooi Zweden in de zomer is

Een zomervakantie in Zweden is steeds meer in trek. En dat begrijp ik volledig. De uitgestrekte Zweedse natuur is beeldschoon, zeker in de zomermaanden als alles bloeit. Je kunt er wandelen, fietsen en rondrijden zonder iemand tegen te komen, plonst overal waar je wil in een helder schoon meertje en komt hier volledig tot rust.

Zomer25.05.2024

17 foto’s die laten zien hoe mooi Zweden in de zomer is

De 6 leukste dingen om te doen in Göteborg

Göteborg in Zweden is een van de vriendelijkste steden van Scandinavië. Compact, aantrekkelijk én goed bereikbaar. En heel groen: letterlijk en figuurlijk. Göteborg is al zes jaar op rij de duurzaamste bestemming ter wereld. Ook is er veel groen in de vorm van stadsparken en bomen in de stad te vinden. Dat maakt Göteborg tot een verrassend leuke stad voor een stedentrip!

Stedentrips29.12.2023

De 6 leukste dingen om te doen in Göteborg

De leukste tips voor een duurzame vakantie in West-Zweden

Duurzaam reizen is niet langer een trend meer, het wordt de standaard. Door bijvoorbeeld elektrisch te rijden, lokaal te eten en gebruik te maken van de deeleconomie heeft reizen een minimale impact op de wereld om ons h...

Algemeen03.12.2023

De leukste tips voor een duurzame vakantie in West-Zweden

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

Zweden en Zwitserland: het begint allebei met de letter Z en het zijn fantastische vakantiebestemmingen. Qua rust en ruimte zijn ze enigszins vergelijkbaar, maar toch ook weer compleet anders. Zweden heeft een lange kust...

Algemeen24.10.2023

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

3 bijzondere accommodaties in de West-Zweedse natuur

In West-Zweden, met de stad Göteborg als toegangspoort, ligt een waanzinnige outdoor-bestemming op je te wachten. Een indrukwekkende kustlijn met rotsachtige eilanden wordt afgewisseld met oerbossen en heldere meren in...

Zomer21.08.2023

3 bijzondere accommodaties in de West-Zweedse natuur

De leukste route voor een rondreis door West-Zweden: 5 tips om te doen

Als je aan zomer in Zweden denkt, dan zie je rode houten huisjes voor je, omgeven door heldere meren en groene bossen. De lucht is er strakblauw, het leven ontspannen en ongehaast. Wist je dat er één regio is waar je d...

Zomer17.07.2023

De leukste route voor een rondreis door West-Zweden: 5 tips om te doen

Maak een roadtrip door Dalarna, de mooiste regio van Zweden

De Zweedse regio Dalarna wordt niet voor niets 'miniatuur Zweden' genoemd. Alles wat het land te bieden heeft vind je in deze beeldschone provincie, die in het midden van Zweden ligt. Van de karakteristieke rode huizen t...

Natuur03.07.2023

Maak een roadtrip door Dalarna, de mooiste regio van Zweden

+ 6 mooie stops
Vijf toffe tips om West-Zweden te ontdekken

In het zuidwesten van Zweden, met de stad Göteborg als toegangspoort, ligt een waanzinnige outdoor-bestemming op je te wachten. Een indrukwekkende kustlijn met rotsachtige eilanden en plateaubergen wordt afgewisseld met...

Natuur12.04.2023

Vijf toffe tips om West-Zweden te ontdekken