Natuur30.12.2019

Dit zijn de twee leukste eilandjes van de Algarve


▸ Praia da Ilha do Farol & Ilha da Culatra

De kustlijn van de Algarve in Portugal tussen de plaatsen Faro en Olhão is bijzonder. Wist je dat hier voor de kust ook allerlei leuke eilanden te vinden zijn? Wij ontdekten de eilanden Praia da Ilha do Farol en Ilha da Culatra. Het zijn de parels van de Algarve die je absoluut niet mag missen tijdens een vakantie in Zuid-Portugal!

De eilanden van de Algarve

Bij eb ontstaan er aan de zuidkust tussen Faro en Olhão zandbanken, waaruit kleine eilandjes ontstaan, sommige zelfs met begroeiing. Vanuit Olhão is erbij helder weer in de verte al de vuurtoren van het Praia da Ilha do Farol (in de volksmond vaak Farol Island genoemd) te zien.

Praia da Ilha, een van de leukste eilanden van de Algarve, is alleen bereikbaar over het water en is onderdeel van het natuurpark Parque Natural da Ria Formosa. Bij eb manoeuvreren bootjes tussen alle zandbanken en eilandjes door om in open water te komen richting het eiland van Praia da Ilha do Farol en Ilha da Culatra. Bij vloed heb je ander fenomeen en zie je gewoon de zee. Speciale boten en catamarans (met weinig diepgang) varen dan moeiteloos over de vele zandbanken en al het groen. Met een verschil van 3,5 meter water is dat ook niet echt een probleem. In het seizoen vaart er om de drie uur een snelle watertaxi tussen Olhão en Ilha da Culatra (vaartijd ca. 45 minuten).

Lees ook: de zes mooiste stranden in de Algarve, Portugal

Het strand van Ilha da Culatra (Algarve)
Het strand van Ilha da Culatra (Algarve)

1. Ilha da Culatra

Eiland Ilha da Culatra is werkelijk een klein paradijs op aarde waar zo’n kleine 1.000 mensen wonen die letterlijk hun eigen leven leiden. Op het eiland is er geen politie en houden de mensen elkaar in de gaten. Het is een vorm van zelfbestuur welke oogluikend wordt toegestaan. Er rijden geen auto’s, er zijn geen wegen maar als je op het eiland aankomt wil je er eigenlijk niet meer weg. De gekleurde huizen van Ilha da Culatra, de mensen, de creativiteit van de bevolking, de terrasjes, de wijn en het eten: ze hebben een drogerende werking. Hier neemt het eiland je gevoel over met in de verte de contouren van het vaste land van Algarve. Hier laat je de boel de boel.

Er is een supermarkt waar de locals alles wat nodig is om te overleven kunnen kopen. Het schijnt dat de bierconsumptie driemaal hoger is dan op vasteland. Dat zie je ook terug in de mini-market. De bewoners zijn voornamelijk bezig met visserij en met de productie van schaaldieren in de Ria (het Parque Natural da Ria Formosa). Alles wat ze zelf niet opeten wordt verkocht op het eiland of op de markt van onder andere Olhão. Het eiland is verder één grote zandvlakte. Vanuit Ilha da Culatra pakken we nog even onze bijzondere catamaran om het eiland heen te varen naar de indrukwekkende vuurtoren.

De dagelijkse kostwinning van de bewoners op Ilha da Culatra<span class=\
De dagelijkse kostwinning van de bewoners op Ilha da Culatra
Onze supersnelle catamaran die ons van Faro naar Ilha da Culatra<span class=\
Onze supersnelle catamaran die ons van Faro naar Ilha da Culatra
Wel wandelpaden maar geen straten voor verkeer op Ilha da Culatra<span class=\
Wel wandelpaden maar geen straten voor verkeer op Ilha da Culatra
Tuin van een van de bewoners
Tuin van een van de bewoners
Alles is er kleurijk dus ook een tractor
Alles is er kleurijk dus ook een tractor
De lucht, blauwer kan haast niet
De lucht, blauwer kan haast niet
Plastic waar het thuishoort, en dat is niet in de zee.
Plastic waar het thuishoort, en dat is niet in de zee.

2. Praia da Ilha do Farol

Met de boot is het amper tien minuten varen voordat we bij Praia da Ilha do Farol aankomen. Je kunt dit ook te voet doen door de duinen (looptijd ca. 45 minuten). De vuurtoren van Praia da Ilha do Farol behoort tot de buitencategorie van mooiste vuurtorens qua afmetingen en uiterlijk. De ruim 60 meter hoge vuurtoren dateert uit 1851, al zie je de leeftijd er niet aan af. Aan deze kant van het eiland vind je nogal wat bungalows en privé-appartementen die in de zomermaanden worden verhuurd. Niet ver van de vuurtoren vind je een restaurant À do João wat zoiets betekent als ‘bij Jan’.

Het is een aanrader en staat bekend als een restaurant voor echte liefhebbers. Maar kijk ook even op de kaart met cocktails dan begrijp je waarom veel mensen hier met liefde langer blijven. Als je tien minuten wandelt loop je in de natuur met een strakblauwe zee en lucht. De rust is zeldzaam. Het is een plekje waar je eigenlijk beter niet over kunt schrijven en ook tegen niemand iets over moet vertellen. Laat de natuur hier vooral de natuur zijn. Praia da Ilha do Farol: nós amamos você.

Op de kop van het eiland vind je Ilha do Farol
Op de kop van het eiland vind je Ilha do Farol
De prachtige vuurtoren van Ilha do Farol
De prachtige vuurtoren van Ilha do Farol
Eten bij een restaurant \u00c0 do Jo\u00e3o op Ilha do Farol
Eten bij een restaurant À do João op Ilha do Farol
Het kleurrijkste eiland van Algarve
Het kleurrijkste eiland van Algarve
Praia da Ilha do Farol (het strand van)
Praia da Ilha do Farol (het strand van)

Op vakantie naar de Algarve

Heb jij zin om op reis naar de Algarve in Zuid-Portugal te gaan? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Goedkope vliegtickets naar Faro vind je via TIX.nl of rechtstreeks via Transavia.
  • De mooiste hotels in Zuid-Portugal vind je via Booking.com. Of bekijk alle vakantiehuizen via Belvilla.
  • Aanraders om te overnachten zijn Quinta Tapada Do Gramacho in Silves. En ook het Pure Formosa Concept Hotel in Olhāo is heel bijzonder.
  • Een auto huren in de Algarve? Dat doe je het beste bij Sunny Cars. Daar huur je all-inclusive en ben je 100 procent verzekerd.
  • Boek je liever een complete vakantie in Portugal? Boek dan je vakantie bij Sunweb of TUI.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Algarve

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

Voor veel mensen staat de Algarve bekend als een van de drukste toeristische trekpleisters van Portugal. Misschien is dat wel zo, zeker als je in het hoogseizoen via de luchthaven van Faro richting Albufeira gaat. Terech...

Zomer14.04.2023

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben

De Algarve, het meest zuidelijke deel van Portugal, ligt aan de Atlantische oceaan en is wereldwijd bekend vanwege een overvloed aan prachtige stranden. Omringd door imposante, fraai gekleurde hoge rotsformaties. Er is b...

Zomer18.11.2022

De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

In de Algarve in Portugal zijn het vooral plaatsen als Albufeira, Faro en Portimão die veel aandacht krijgen. Wat ze gemeen hebben is dat ze allen aan zee liggen, al vind je de mooiste stranden vaak net op wat andere pl...

Algemeen03.11.2022

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

Zo doe je dat: een roadtrip met een elektrische auto naar de Algarve

Wie dacht dat het al een uitdaging is om met een elektrische auto op vakantie naar Frankrijk, Duitsland of Oostenrijk te gaan, moet zeker verder lezen. Wij gingen een paar kilometer - ahum - verder en reden met een Ioniq...

Algemeen20.10.2022

Zo doe je dat: een roadtrip met een elektrische auto naar de Algarve

Met de Hyundai Ioniq 5
Quinta dos Vales: bijzonder droomplekje in de Algarve

Soms kom je een droomplekje tegen waarvan je denkt, bestaat dit echt? Een plek waar het vrijwel altijd mooi weer is, op een schitterende locatie, waar alles nét anders is maar toch lijkt te kloppen. En dat ook nog midd...

Zomer15.08.2022

Quinta dos Vales: bijzonder droomplekje in de Algarve

6 x de mooiste stranden in de Algarve – met kids

Als je het aan ons vraagt is Portugal een van onze favoriete vakantielanden. Zeker nu we ook vaker met de kinderen op vakantie gaan. Er zijn nogal wat mooie plekjes in Portugal te vinden, maar voor de mooiste stranden va...

Zomer16.06.2022

6 x de mooiste stranden in de Algarve – met kids

Vakantie in de Algarve? 10 tips om juist in het voorjaar te doen!

De Algarve in Portugal: of je er geweest bent of niet, één ding is zeker en dat is dat je er vrijwel altijd over hebt gehoord. Het is het meest zuidelijke deel van Portugal (van het Iberisch schiereiland) en ligt in ee...

Algemeen28.12.2019

Vakantie in de Algarve? 10 tips om juist in het voorjaar te doen!

puur genieten in Zuid-Portugal
“Seven Hanging Valleys in de Algarve is het mooiste wandelpad van Europa”

Het wandelpad 'Seven Hanging Valleys' in de Portugese Algarve is uitgeroepen tot het beste wandelpad van Europa. Dat blijkt uit een onderzoek van European Best Destinations. Hoewel je bij populaire wandellanden eerder aa...

Ontspanning20.03.2019

“Seven Hanging Valleys in de Algarve is het mooiste wandelpad van Europa”

Verder lezen over Eilanden

Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde

Eén van 's werelds best bewaarde geheimen is Tristan da Cunha. Het wordt vaak beschouwd als de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde. Je zou denken dat wij met het vliegtuig in zo ongeveer iedere uithoek van de aarde kunnen komen, maar dat geldt niet voor deze plek, waar je alleen met de boot kunt komen.

Natuur05.02.2024

Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Wie op vakantie gaat naar Curaçao, komt vooral voor zon, zee en strand. En dat is ook een van de beste redenen om naar dit prachtige eiland te komen. Dit zijn de 5 mooiste stranden van het eiland (plus bonustips)!

Ontspanning13.01.2024

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

De mooiste plekken op Ameland

Ameland is een van de meest charmante eilanden in de Waddenzee en biedt een rustige en idyllische ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. Dit juweeltje staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid...

Ontspanning09.11.2023

De mooiste plekken op Ameland

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Met knusse steegjes, sfeervolle pleinen en historisch bouwwerken is de stad Split een van de mooiste steden van Kroatië. In het oude centrum dwaal je door straten die al eeuwen lang bewandeld worden. Split ligt direct a...

Algemeen22.08.2023

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

De aantrekkingskracht van Mallorca is al jaren vrij sterk. Het is absoluut geen onbekende vakantiebestemming, en toch lijkt het wel alsof dit Spaanse eiland herontdekt wordt. Na jaren waarin het mateloos populaire Ibiza...

Zomer26.06.2023

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

Paradijs in Indonesië: waarom je de Komodo eilanden bij Flores wil bezoeken

Ben je van plan om naar Indonesië af te reizen of heb je al een vakantie naar Bali gepland? Sla dan een trip naar de Komodo eilanden bij Flores niet over! Stel je eens voor: paradijselijk witte en roze stranden (ja, ech...

Zomer08.04.2023

Paradijs in Indonesië: waarom je de Komodo eilanden bij Flores wil bezoeken

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

Rhodos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Het is een eiland in de Egeïsche Zee, dat een klein stukje uit de kust van Turkije ligt. Rhodos is een echte zonbestemming, en zonovergoten eiland dat tot de belan...

Zomer05.04.2023

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

+ onontdekte vakantieadresjes

Verder lezen over Portugal

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Martinhal Lisbon Oriente in Lissabon: absolute luxe, daar wil je slapen!

Lissabon is een verrassend leuke, moderne en levendige stad. Van prachtige oude paleizen tot hippe foodcourts en waanzinnige dakterrassen. En of je er nu voor het eerst komt, of het al je zoveelste bezoek is aan de hoofd...

Stedentrips29.08.2023

Martinhal Lisbon Oriente in Lissabon: absolute luxe, daar wil je slapen!

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

Voor veel mensen staat de Algarve bekend als een van de drukste toeristische trekpleisters van Portugal. Misschien is dat wel zo, zeker als je in het hoogseizoen via de luchthaven van Faro richting Albufeira gaat. Terech...

Zomer14.04.2023

Het andere gezicht van de Algarve: CAMP festival bij Morgado do Quintão

21 foto’s die bewijzen waarom je nú op vakantie naar Portugal wil

Onze liefde voor Portugal is groot. Het is een fantastisch vakantieland. Je vindt er prachtige steden voor een stedentrip (Lissabon, Porto), waanzinnig mooie stranden (met name in de Algarve) en het is ook nog eens een z...

Zomer18.02.2023

21 foto’s die bewijzen waarom je nú op vakantie naar Portugal wil

5 redenen waarom een winterse trip naar Lissabon een topidee is!

De gezelligste stad van Portugal is Lissabon. Een mooie en sfeervolle stad. Niet alleen in de zomer, maar juist óók in de winter. Lissabon laat je niet stil zitten, want er is meer dan genoeg te zien en te doen. Struin...

Stedentrips28.11.2022

5 redenen waarom een winterse trip naar Lissabon een topidee is!

De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben

De Algarve, het meest zuidelijke deel van Portugal, ligt aan de Atlantische oceaan en is wereldwijd bekend vanwege een overvloed aan prachtige stranden. Omringd door imposante, fraai gekleurde hoge rotsformaties. Er is b...

Zomer18.11.2022

De 15 mooiste plekken in de Algarve die je gezien móét hebben

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

In de Algarve in Portugal zijn het vooral plaatsen als Albufeira, Faro en Portimão die veel aandacht krijgen. Wat ze gemeen hebben is dat ze allen aan zee liggen, al vind je de mooiste stranden vaak net op wat andere pl...

Algemeen03.11.2022

Silves is een van de verborgen pareltjes van de Algarve

São Miguel: het mooiste eiland van de Azoren

Midden in de Atlantische Oceaan - op bijna 1.400 kilometer van het vasteland van Portugal - liggen de Azoren. Een indrukwekkende groep van kleine, exotische eilanden die nog niet echt ontdekt zijn door het massatoerisme....

Natuur28.10.2022

São Miguel: het mooiste eiland van de Azoren