Renée loopt stage in een dierenkliniek als paraveterinair (dierverpleegkundige). Naast het verzorgen en beter maken van dieren doet ze niets liever dan de wereld ontdekken, hierover schrijven en dit vastleggen met haar camera!
De baby’s zien ons in de verte al aankomen met de melk en komen zo snel als ze kunnen onze kant op gerend. Met hoge piepjes als echte baby’s maken ze ons duidelijk dat ze NU hun melk willen. Ik kan het nog steeds niet geloven. Ik sta in Zuid- Afrika oog in oog met een neushoornbaby. De baby die ik de fles geef, is Arthur, op de sanctuary beter bekend als “Arthur the Brave”. Het geluid van het smakken en sabbelen van de baby’s tijdens het drinken is het schattigste geluid wat ik ooit heb gehoord. Tijdens het drinken van de melk blijft Arthur mij aankijken. De blik van een neushoornbaby gaat dwars door je heen en raakt je in het diepste van je hart. Waarschuwing: je bent op slag verliefd!
Waar ben ik?
Voor een paar weken werk ik als vrijwilliger bij Care For Wild Rhino Sanctuary. Een behandelings- en zorgcentrum waar neushoornbaby’s worden opgevangen als zij wees zijn geworden of gewond zijn geraakt als gevolg van stroperij. Wanneer zij sterk genoeg zijn kunnen ze gerehabiliteerd worden in het wild (dit is op het uiterst zwaarbeveiligde terrein van Care for Wild, om ze veilig te houden). Care for Wild bevindt zich in een prachtig wildreservaat verstopt tussen de groene bergtoppen in het hart van Mpumalanga, Zuid-Afrika. De precieze locatie moet geheim blijven omdat stropers maar al te graag de hoorns, hoe klein ze ook zijn, van deze baby’s te pakken willen krijgen. Ik zou graag mijn foto’s delen van de omgeving en het reservaat, want het is een van de mooiste plekken waar ik ooit ben geweest. Helaas kunnen stropers deze foto’s gebruiken om de locatie van de sanctuary te achterhalen. Je moet mij hierover dus maar op mijn woord geloven en het zelf gaan ervaren!
Wat doe je daar als vrijwilliger? Je begint ’s ochtends heel vroeg en je maakt lange dagen. Je werkt hard, je wordt vies en gaat stinken. Maar dit maakt niks uit als je ze vervolgens ziet spelen, je ze de fles geeft of als je ze ziet badderen in een modderbad dat jij zojuist hebt gemaakt! Daarnaast werken er alleen maar lieve mensen en ga je kennis maken met Petronel Nieuwoudt, de oprichtster van Care for Wild en een echte powervrouw! Elke keer als zij begint met vertellen hang je aan haar lippen. Aan de slag als vrijwilliger bij Care for Wild is een ervaring om nooit te vergeten en waar je oprecht trots op mag zijn.
Arthur the Brave
Arthur dankt zijn naam aan de enorme moed die hij toonde toen zijn moeder werd gestroopt. Stropers sloegen met hakbijlen op zijn moeder in, waarop Arthur de aanval inzette op de stropers. Arthur was op dat moment pas een maand oud. Zo klein als hij was, heeft hij er alles aan gedaan om zijn moeder te beschermen. Helaas heeft hij haar niet kunnen redden. De stropers hebben ook Arthur tijdens het stropen van zijn moeder geslagen met de hakbijlen. Toen Arthur werd gevonden (naast zijn dode moeder) was hij er slecht aan toe. Dankzij de intensieve zorg van het team “Care for Wild”, de vrijwilligers en zijn allerbeste vriendin Summer (een andere neushoornbaby) gaat het nu gelukkig weer goed met Arthur. Arthur is nu acht maanden oud, maar vergeleken met zijn leeftijdgenootjes nog wel erg klein. Zijn wonden moesten eerst genezen voordat hij kon beginnen met groeien. Gelukkig bleef zijn pittige en moedige karakter wel gewoon doorgroeien en houdt hij zich inmiddels prima staande tussen de grote neushoorns. En Summer? Zij zijn nog steeds onafscheidelijk en nooit verder dan een halve meter van elkaar vandaan te vinden.
Stroperij is oorlog
De jacht op neushoorns is oorlog. Oorlog tussen stropers en zij die er alles aan doen om de neushoorns te beschermen. Stropers zijn namelijk geen arme boeren die hun gezin proberen te onderhouden, maar het is zwaarbewapende georganiseerde misdaad. Tachtig procent van alle neushoorns leven in Zuid- Afrika. Elk jaar worden er ongeveer duizend neushoorns gestroopt in Zuid- Afrika. En momenteel lijken de stropers de strijd te winnen. Nog even en er zullen geen neushoorns meer zijn! Ondanks dat allang bewezen is dat de hoorn van de neushoorn geen helende werking heeft, blijft de vraag naar hun hoorns uit landen als China en Vietnam groot. Door de schaarste is het niet alleen een geneesmiddel, maar inmiddels ook een statussymbool voor rijkdom geworden. Dit allemaal terwijl de hoorn gewoon bestaat uit precies hetzelfde materiaal als jouw vingernagel! Helaas geldt ook hier dat zolang er vraag is en veel geld te verdienen, ook stropers blijven bestaan. Als je een goed beeld wilt krijgen van de neushoornstroperij in Zuid- Afrika raad ik je aan de film: STROOP – the journey into the rhino war, te kijken. Deze film wordt ook wel “The tell- all film” genoemd.
Ik wil helpen!
Dat kan, echt! Hoe? Door ook als vrijwilliger aan de slag te gaan, door te doneren of door simpelweg het verhaal van Arthur the Brave en de andere babyneushoorns te vertellen aan familie en vrienden. Hoe meer mensen weten van de schokkende en aangrijpende jacht op neushoorns, hoe meer druk er komt op overheden voor betere wetgeving, vervolging met hoge straffen voor de daders en geld voor betere bescherming en educatie. Waarmee wij uiteindelijk de neushoorn kunnen redden van uitsterven.
Wil jij helpen? Ga dan voor meer informatie naar: Care for wild of Rhinosos.com. Mocht je de antwoorden die je zoekt niet kunnen vinden op de website, dan mag je altijd mij even een berichtje sturen. Ik help je graag verder!
“Can I really make a difference? Said 7,6 billion people.”
Verder lezen over Zuid-Afrika
Natuur05.09.2024
Noordkaap: op avontuur in Zuid-Afrika, weg van de massa
Algemeen13.02.2024
De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!
Natuur27.11.2023
De Tuinroute in Zuid-Afrika: dit zijn de mooiste plekken onderweg
Algemeen26.05.2023
7 x waarom je Zuid-Afrika met Swaziland moet combineren
Zomer04.01.2023
Zo mooi is een mini roadtrip naar Kaap de Goede Hoop!
Stedentrips03.01.2023
De 10 coolste dingen om te doen in Kaapstad
Algemeen10.06.2022
De 7 mooiste plekken in Zuid-Afrika die je gezien moet hebben
Vliegen17.02.2022