Natuur15.08.2015

Ontdek de Albanese Alpen


Het is het armste land van Europa en lang ook het meest geïsoleerde: Albanië. Maar de laatste tien jaar is er veel veranderd: het land is stabiel, open en het toerisme komt op gang. Terecht, want het is een prachtig onontdekt land dat veel te bieden heeft. Zoals de Albanese Alpen.

Ongerepte natuur in Albanië

Voor de goede orde: Albanië ligt aan de Adriatische zee en grenst aan Montenegro, Kosovo, Macedonië en Griekenland. Tirana is de hoofdstad en van daar is het paar uurtjes rijden naar het noorden, waar de Albense Alpen zich uitstrekken over de grens van Albanië, Kosovo en Montenegro. De ‘Maja e Jezercës’ is met 2.694 meter het hoogste punt van het massief.

Het mooiste gebied is de Valbona-vallei nabij Theth. Hier vind je prachtige routes, dramatische berglandschappen, gletsjers en ongerepte natuur. Trekkings kun je zelf organiseren, de routes zijn veelal goed aangegeven en de mensen vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. Vaak heb je de paden voor jezelf, en kom je hooguit een paar locals tegen. Overnachten doe je bij pensions die aanvoelen als homestays, of in je tentje.

 

albanië
albanië
natuur-albanië
natuur-albanië
element-expeditions-albanie
element-expeditions-albanie

Wil je iets meer zekerheid, dan kun je je trip of trekking ook laten organiseren. Het pionierende ‘Outdoor Albania‘ heeft Nederlandse roots en kan je goed helpen met routes, overnachtingen, muilezels of bijvoorbeeld een boottocht over het prachtige stuwmeer van Koman.

Elements Expeditions

Zelf maakte ik het nog iets spannender door met de Nederlandse organisatie Elements Expeditions mee te gaan. Zij lieten me volledig unpluggen van het hectische leven in Amsterdam: geen telefoon, geen camera, alleen de bergen, de elementen en een een inspirerende groep mannen die voor even volledig opgingen in de natuur. Een onvergetelijke ervaring!

Albanië heeft een Mediterraan klimaat, met hete zomers en milde winters. In de bergen kan het alleen wel verraderlijk koud worden. De beste tijd voor een trip naar Albanië en zijn Alpen is in mei, juni en september. Ga er heen!

alpen-albanie
alpen-albanie
albanie-natuur
albanie-natuur

Foto credits header: aterrom / Fotolia.com.

Overige foto’s: Dim Balsem

Avatar foto
Rocco Stallvord

Rocco is ondernemer en wisselt dat af met avontuurlijke reizen naar opkomende bestemmingen. Hij probeert voor elk nieuw levensjaar een nieuw land te ontdekken en ligt inmiddels aardig op schema.

Verder lezen over Albanië

Vlieg rechtstreeks naar Tirana om het mooiste van Albanië te ontdekken

Een culturele schatkist, dromerige zandstranden en verrukkelijke visgerechten: er zijn zoveel goede redenen om Albanië hoog op je vakantielijstje te zetten. Dit Balkan-land zit vol verrassingen én is steeds aantrekkelijker aan het worden.

Algemeen24.04.2024

Vlieg rechtstreeks naar Tirana om het mooiste van Albanië te ontdekken

Ksamil in Albanië is de nieuwste hotspot van Europa

Vergeet Ibiza, Mykonos en Marbella. De nieuwste hotspot van Europa vind je in Albanië. Ksamil wordt de Malediven van Europa genoemd en als je beelden ziet van deze plek, dan begrijp je meteen waarom.

Zomer02.04.2024

Ksamil in Albanië is de nieuwste hotspot van Europa

Goedkoop naar de zon? Deze landen zijn nu de beste keuze!

Verlang jij ook zo naar de zon? Even lekker weg, genieten op een mooie, warme bestemming? In het voorjaar is het verlangen naar zonvakanties altijd heel groot, maar waar ga je dan naartoe?

Zomer19.02.2024

Goedkoop naar de zon? Deze landen zijn nu de beste keuze!

Ga op ontdekkingsreis: dit is de unieke wandeltocht ‘The Balkan Trail’

Deins je niet terug voor een avontuurlijke reis én heb je zin om relatief onbekende landen te ontdekken? Dan is The Balkan Trail iets voor jou! Maak een 7-daagse wandeltocht door de ongerepte berglandschappen van Albani...

Algemeen19.02.2022

Ga op ontdekkingsreis: dit is de unieke wandeltocht ‘The Balkan Trail’

Dwars door de bergen van Albanië, Montenegro en Kosovo
Zo mooi is Albanië, het land van Wie is de mol 2022

Het nieuwe seizoen van Wie is de mol? is gestart en speelt zich dit keer af in Albanië. Een land dat niet echt bekendstaat als vakantiebestemming, maar daar zou zomaar snel verandering in kunnen komen. Want dankzij de p...

Zomer11.01.2022

Zo mooi is Albanië, het land van Wie is de mol 2022