Natuur11.03.2024

Ontdek het buitenaardse Hverir in het noorden van IJsland


IJsland is een van de meest fascinerende landen op aarde. Het landschap borrelt en pruttelt op willekeurige plekken, wat resulteert in zwavelgasrijke poelen en soms hevige vulkaanuitbarstingen.

Als er één plek is in IJsland waar je je op een compleet andere planeet waant, dan is het wel Hverir. Dit geothermische gebied ligt net iets voorbij het meer van Mývatn in Noord-IJsland en oogt buitenaards. Je staat er tot je enkels in de modder en moet een doordringende zwavelgeur dulden, maar toch is dit één van de plekken in IJsland die je gezien móét hebben. En dit is waarom.

Wat is Hverir?

Hverir is een geothermisch gebied. Dat betekent dat er warmte is die afkomstig is van de aarde zelf, vanuit de diepere lagen van de aardkorst. In geval van Hverir betekent dat een indrukwekkend landschap met borrelende modderpoelen en sissende stoombronnen. Zelfs de mineraalrijke bodem is bijzonder om naar te kijken, omdat hier allerlei kleuren voorkomen, zoals rood, blauw, wit en bruin. En dat is fascinerend om naar te kijken.

Op verschillende plaatsen komt er zwavelrijk gas omhoog gespoten. Niet bepaald lekker om te ruiken – het stinkt hier – maar tegelijkertijd is het zo boeiend dat je er toch naar blijft kijken.

De geothermische activiteit in Hverir wordt veroorzaakt door nabij gelegen actieve vulkaan Krafla. Deze vulkaan is volgens kenners ‘klaar’ en zou weer kunnen uitbarsten. Het blijft natuurlijk haast onvoorspelbaar wanneer dat gaat gebeuren.

Officieel wordt dit gebied trouwens Námafjall Hverir genoemd, dat eigenlijk verwijst naar de berg die je op de achtergrond ziet. Het woord ‘Náma” betekent in het IJslands ‘mijnbouw’ en ‘fjall’ betekent ‘berg’. Lang geleden werden hier ook oude zwavelmijnen oude zwavelmijnen, maar die zijn niet langer actief.

Leuk om te weten: In het IJslands spreek je Hverir uit als Kverir – de letters hv na elkaar vormen een k-klank.

Als je aan komt rijden over de Ringroad zie je het gebied al liggen
Als je aan komt rijden over de Ringroad zie je het gebied al liggen
Via een houten vlonder kun je naar dit uitkijkpunt wandelen
Via een houten vlonder kun je naar dit uitkijkpunt wandelen
Alsof je op een andere planeet beland bent...
Alsof je op een andere planeet beland bent...

Een fascinerend landschap

Wanneer je over de Ringroad aan komt rijden zie je Hverir al liggen. Je hoeft er niet naar te zoeken want het is de plek waar je gassen omhoog ziet komen, een uitzonderlijk zicht, want waar heb je dat al eens eerder gezien?

Trek wel waterdichte schoenen aan (die vies mogen worden) want een wandeling door het geothermische gebied van Hverir is een wandeling door de modder. De bodem is hier warm, waardoor het zeker ’s winters nat en modderig is. De sneeuw smelt hier namelijk meteen.

Er is een looppad aangelegd dat je naar een vlonder met uitkijkpunt brengt, maar je kunt zelf ook nog een stukje doorlopen en de bijzondere natuurverschijnselen van Hverir van dichterbij bekijken (en ruiken). Als de wind de juiste richting op staat, hoef je niet de hele tijd de indringende zwavelgeur in te ademen.

Als je al meer van IJsland gezien hebt, dan ben je hier ook weer van onder de indruk. Omdat het weer zo’n ander landschap is dan je al gezien hebt. De kleurrijke bodem, sissende rotsen en borrelende poelen zijn absoluut uniek.

Het ruikt niet lekker, maar is wel fascinerend om te zien
Het ruikt niet lekker, maar is wel fascinerend om te zien
Je kunt tot dichtbij de putten met zwavelgas komen
Je kunt tot dichtbij de putten met zwavelgas komen
Zo boeiend dat je er lang naar blijft kijken
Zo boeiend dat je er lang naar blijft kijken

Hverir bezoeken: praktische informatie

Zoals zoveel bijzondere plekken is ook Hverir in IJsland vrij toegankelijk. Dit gebied ligt direct aan Ringroad – wegnummer 1 die als een ring door IJsland loopt. Google Maps en borden langs de kant van de weg wijzen je de weg, al kun je het haast niet missen. Daar waar je hoge gasdampen uit de grond ziet komen, moet je zijn.

Er is een parkeerplaats en een bord met bezoekersinformatie, maar verder vind je er geen faciliteiten.

Het gebied is niet zo groot. In een half uurtje heb je het wel gezien – en is de geur van zwavel ook wel weer genoeg.

Ga na Hverir lekker relaxen in de Mývatn Nature Baths

Er zijn zoveel meer bijzondere plekken in het noorden van IJsland te vinden die hier dichtbij zijn. Maar wil je na een bezoek aan Hverir even relaxen, rij dan door naar de Mývatn Nature Baths, op 5 minuten rijden. Deze natuurlijke spa heeft buitenbaden die worden gevoed door natuurlijk warm water dat uit diepe bronnen van de aarde komt. Het water is rijk aan mineralen zoals silica en zwavel en dat ruikt misschien niet super lekker, maar is wel heerlijk ontspannend!

Zelfs de bodem is hier uniek, met allerlei kleuren
Zelfs de bodem is hier uniek, met allerlei kleuren
Een bijzondere plek om rond te wandelen
Een bijzondere plek om rond te wandelen
Uitzicht op de beroemde Ringroad van IJsland
Uitzicht op de beroemde Ringroad van IJsland
Deze plek is zó bijzonder, die moet je van dichtbij zien als je in Noord-IJsland bent
Deze plek is zó bijzonder, die moet je van dichtbij zien als je in Noord-IJsland bent

Op reis naar Noord-IJsland

Wil jij Hverir in Noord-IJsland zelf bezoeken? Dan kunnen deze tips je wellicht helpen om je reis te boeken.

Plan je reis

  • Het is ongeveer 3 uur vliegen naar IJsland (rechtstreeks).
  • Je kunt vanuit Nederland rechtstreeks naar Akureyri in Noord-IJsland vliegen (met Transavia) als je een pakketreis boekt bij Voigt Travel.
  • Ik zou dan altijd gaan voor een fly & drive: je haalt een huurauto op op Akureyri Airport en kunt zo zelf veel van Noord-IJsland ontdekken! Super tof om te doen in de winter.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over IJsland

Naar IJsland in maart: dit moet je weten

IJsland is een droombestemming. Met watervallen, geisers en vulkanen is dit het perfecte land voor natuurliefhebbers. Maar wat is nu het beste seizoen om naar IJsland te gaan? Ik ben er inmiddels verschillende keren geweest en heb nu ook IJsland in de winter mogen ervaren, in de maand maart om precies te zijn. En dat is toch wel een hele bijzondere maand om IJsland te bezoeken.

Winter22.03.2024

Naar IJsland in maart: dit moet je weten

Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland

Maak de allermooiste alternatieve roadtrip door IJsland! Je start in Reykjavik en rijdt vanaf daar naar het noorden. Verwacht een robuust landschap, uitgestrekte natuur en wegen waarop je bijna niemand anders tegenkomt. Een geweldig avontuur!

Natuur08.01.2024

Dit is de mooiste alternatieve roadtrip door IJsland

De spectaculaire vulkaanuitbarsting in Grindavik in IJsland in beeld

Vulkaanuitbarstingen in IJsland komen regelmatig voor. En op dit moment is er ook weer een vulkaan aan het uitbarsten, en dat levert altijd spectaculaire beelden op. Door de lavafonteinen kleurt de lucht oranje en rood.

Natuur20.12.2023

De spectaculaire vulkaanuitbarsting in Grindavik in IJsland in beeld

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

De 15 mooiste plekken in IJsland die je gezien móet hebben

IJsland is een van de meest populaire bestemmingen van de laatste jaren. Helemaal terecht, want dit land heeft zoveel natuurschoon, dat wil je met eigen ogen zien! Maar waar begin je? Wat zijn de mooiste plekken in IJsla...

Natuur21.09.2023

De 15 mooiste plekken in IJsland die je gezien móet hebben

Verliefd op IJsland na het zien van deze buitenaardse beelden!

IJsland: we kunnen er geen genoeg van krijgen... Het land van vuur en ijs. Van trollen, fjorden, gletsjers en vulkanen. Eén groot natuurparadijs, waar je uren kunt rondrijden zonder iemand tegen te komen. Hringvegur 1:...

Natuur01.12.2022

Verliefd op IJsland na het zien van deze buitenaardse beelden!

+ de 5 hoogtepunten
Iceland Trail: vijf dagen hiken door de spectaculaire IJslandse natuur

IJsland is een spectaculaire natuurbestemming met fjorden, gletsjers en vulkanen. Geen land in Europa heeft zo’n gigantische aantrekkingskracht op avonturiers als IJsland. Je kunt er uren rondrijden zonder iemand tegen...

Natuur06.03.2022

Iceland Trail: vijf dagen hiken door de spectaculaire IJslandse natuur

Dit moet je weten over de Blue Lagoon in IJsland

IJsland is een vakantiebestemming die bij veel mensen op hun bucketlist staat. Volkomen begrijpelijk als je het mij vraagt, want de natuur en cultuur van dit land is werkelijk waar magisch. IJsland heeft verschillende be...

Natuur27.11.2021

Dit moet je weten over de Blue Lagoon in IJsland