Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax


Wie zich verdiept in het ontstaan van de Alpen, gaat ongetwijfeld ook geboeid raken door dit fascinerende geologische proces. Het duurde miljoenen jaren – en is in feite nog steeds gaande, maar wel op een veel langzamer tempo. Boven de dorpen Flims en Laax in Zwitserland ligt een van de weinige plaatsen ter wereld waar de geologische processen die hebben geleid tot de vorming van de Alpen zo duidelijk zichtbaar zijn. De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

De Tectonic Arena Sardona ligt aan de rand van het skigebied in Flims-Laax-Falera. Als je op de top van de Grauberg staat, helemaal aan de rechterkant van het gebied, en de rode piste nummer 10 neemt, dan zie je de negen spitse toppen en steile rotswanden van de Tschingelhörner al liggen. Dichterbij komen kan alleen te voet. En daarvoor kun je Schneeschuhtrail nummer 211 volgen.

Waarom is de Tectonic Arena Sardona zo bijzonder?

De aardkorst is verdeeld in verschillende grote en kleinere tektonische platen die voortdurend in beweging zijn. De Alpen bevinden zich precies op het snijpunt van enkele van deze platen, zoals de Euraziatische, Afrikaanse en Adriatische platen. Zelfs kleine bewegingen tussen deze platen kunnen nog steeds leiden tot geologische activiteit en bergvorming.

Miljoenen jaren geleden schoven deze platen ook over elkaar heen, met schitterende bergen en rotsen tot gevolg. Zo ontstonden ook de imposante Tschingelhörner, Martinsloch (een opmerkelijk gat in de berg) en het Piz Sardona-massief.

Wat zo bijzonder is, met name aan de Tschingelhörner, is dat hier de Afrikaanse en Europese platen over elkaar schoven, met de oudste laag bovenop. In unieke rotsformaties die je nu ziet zijn behoren de bovenste pieken tot de Afrikaanse plaat en het onderste gedeelte tot de Europese plaat. Als je goed kijkt zie je zelfs een duidelijke lijn lopen die de twee delen van elkaar onderscheidt. En precies dat is de reden dat UNESCO in 2008 deze plek als werelderfgoed heeft aangemerkt. Er is simpelweg geen andere plek op aarde als deze.

Op sneeuwschoenen wandelen we naar een unieke plek in de Alpen
Op sneeuwschoenen wandelen we naar een unieke plek in de Alpen
Nergens anders vind je een plek waar je het ontstaan van de Alpen zo goed kunt zien als in de Tectonic Arena Sardona
Nergens anders vind je een plek waar je het ontstaan van de Alpen zo goed kunt zien als in de Tectonic Arena Sardona
Gids Erwin vertelt ons alles over deze unieke plek
Gids Erwin vertelt ons alles over deze unieke plek

Op sneeuwschoenen naar UNESCO-werelderfgoed

Om dicht bij de Tectonic Arena Sardona te komen nemen we vanuit Laax de skilift omhoog om vanuit Nagens (2.127 meter) de sneeuwschoenen onder te binden. We gaan op pad met gids Erwin, die veel te vertellen heeft over deze unieke plek. Met sneeuwschoenen kun je gemakkelijker over sneeuw lopen: het is een soort frame dat je onder je voeten bindt. Om een sneeuwschoenwandeling nóg makkelijker te maken zijn stokken onmisbaar: ook meenemen dus.

De route naar de Tectonic Arena Sardona is ongeveer 5 kilometer, waarbij je 300 hoogtemeters klimt en daalt. Afhankelijk van hoe snel je wandelt, en hoe boeiend de gids kan vertellen over deze plek, doe je daar 2-3 uur over.

Je zou de route ook zelf kunnen wandelen door de bordjes van Schneeschuhtrail 211 te volgen (paarse paaltjes), maar dan mis je alle bijzondere weetjes die alleen een gespecialiseerde gids je kan vertellen.

Als je op wintersport in Flims-Laax-Falera bent, dan zou ik zeker aanraden om deze tour te doen. Omdat het zo’n unieke plek is én omdat sneeuwschoenwandelen altijd een prettige afwisseling is op skiën. Je hebt veel meer rust om te genieten van de schoonheid van het berglandschap om je heen.

De negen mooie pieken van de Tschingelhörner
De negen mooie pieken van de Tschingelhörner
Een schitterende plek om van dichtbij te zien
Een schitterende plek om van dichtbij te zien
In 2008 werd dit gebied uitgeroepen tot werelderfgoed
In 2008 werd dit gebied uitgeroepen tot werelderfgoed

De Zonnewende van Elm in het Martinsloch

En alsof deze plek niet al bijzonder genoeg was: in het Martinsloch, aan de rechterzijde van de negen pieken van de Tschingelhörner, vindt twee keer per jaar iets unieks plaats. Het Martinsloch is een groot rotsvenster in de bergwand met een hoogte van 22 en een breedte van 19 meter.

Gedurende een paar minuten in maart en oktober schijnt de zon door het brede venster in de rotsen op de kerktoren in Elm (een nabij gelegen dorp). Het wordt de Zonnewende van Elm genoemd. En je begrijpt dat dit een heel bijzonder moment is dat altijd veel bezoekers naar het gebied trekt.

Volg de bordjes Schneeschuhtrail 211
Volg de bordjes Schneeschuhtrail 211
Op wintersport in Flims-Laax-Falera? Dan wil je deze sneeuwschoenwandeling ook doen!
Op wintersport in Flims-Laax-Falera? Dan wil je deze sneeuwschoenwandeling ook doen!
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Wist je dat skigebied Portes du Soleil óók een van de grootste skigebieden ter wereld is? In dit gebied, dat verschillende dorpen met elkaar verbindt, kun je van maar liefst 650 kilometer aan piste genieten. Maar liefst 58 procent (380 kilometer) van het gebied is hier rood. Het hoogste punt van dit gebied ligt op 2.466 meter. 

Winter31.01.2024

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Verder lezen over Zwitserland

Ook Lauterbrunnen in Zwitserland overweegt entreegeld

Zelfs als je nog nooit in Lauterbrunnen bent geweest, dan ken je dit dorpje ongetwijfeld - van de plaatjes op Instagram. Het is een van de mooiste dorpen in Zwitserland (in de regio Bern) dat op een uitzonderlijk plekje ligt. Het is het Zwitserse 'picture perfect' met hoge rotswanden, een groene alpenweide op de voorgrond en een beeldschoon kerkje dat de show steelt.

Algemeen28.05.2024

Ook Lauterbrunnen in Zwitserland overweegt entreegeld

5 tips voor een low budget vakantie naar Zwitserland

Avontuurlijke wandeltochten naar besneeuwde bergtoppen, kamperen in de wildernis of met een enorme vaart op je snowboard de berg af. Zwitserland is een droombestemming voor natuurliefhebbers en waaghalzen, zowel in de zo...

Natuur09.04.2024

5 tips voor een low budget vakantie naar Zwitserland

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Interlaken in de winter

Bezoek Interlaken en omgeving in de wintermaanden. Het landschap is zó mooi, dat je je ogen bijna niet gelooft. Van kristalheldere meren tot sprookjesachtige bergtoppen.

Winter25.03.2024

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Interlaken in de winter

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Bern Regio in Zwitserland: 8 tips voor Bern, Jungfraujoch en Interlaken

Zwitserland is het land van magische bergtoppen, fonkelende meren en overheerlijke kaasfondue. De Zwitserse regio Bern, met zijn veelzijdigheid, biedt voor elke reiziger het ultieme Zwitserleven. We verkennen Bern, de Ju...

Natuur28.11.2023

Bern Regio in Zwitserland: 8 tips voor Bern, Jungfraujoch en Interlaken

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

Zweden en Zwitserland: het begint allebei met de letter Z en het zijn fantastische vakantiebestemmingen. Qua rust en ruimte zijn ze enigszins vergelijkbaar, maar toch ook weer compleet anders. Zweden heeft een lange kust...

Algemeen24.10.2023

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

7 tips om zeker te doen in sfeervol Zermatt

In de categorie iconische bergtoppen in de Alpen staat de Matterhorn op eenzame hoogte. De Matterhorn is vooral geliefd om z’n vorm - die je misschien wel kent van de doosjes Toblerone. Om de Matterhorn van dichtbij te...

Ontspanning04.04.2023

7 tips om zeker te doen in sfeervol Zermatt

in de zomer
De beste tips voor een verrassend leuke wintersport in Adelboden!

In het Berner Oberland in Zwitserland, ingesloten door mooie uitzichten op hoge bergtoppen, ligt het dorp Adelboden. Een verrassend mooie wintersportbestemming waar menig wintersporter warm van wordt. Adelboden is een a...

Winter23.02.2023

De beste tips voor een verrassend leuke wintersport in Adelboden!