Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
Wie zich verdiept in het ontstaan van de Alpen, gaat ongetwijfeld ook geboeid raken door dit fascinerende geologische proces. Het duurde miljoenen jaren – en is in feite nog steeds gaande, maar wel op een veel langzamer tempo. Boven de dorpen Flims en Laax in Zwitserland ligt een van de weinige plaatsen ter wereld waar de geologische processen die hebben geleid tot de vorming van de Alpen zo duidelijk zichtbaar zijn. De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.
De Tectonic Arena Sardona ligt aan de rand van het skigebied in Flims-Laax-Falera. Als je op de top van de Grauberg staat, helemaal aan de rechterkant van het gebied, en de rode piste nummer 10 neemt, dan zie je de negen spitse toppen en steile rotswanden van de Tschingelhörner al liggen. Dichterbij komen kan alleen te voet. En daarvoor kun je Schneeschuhtrail nummer 211 volgen.
Waarom is de Tectonic Arena Sardona zo bijzonder?
De aardkorst is verdeeld in verschillende grote en kleinere tektonische platen die voortdurend in beweging zijn. De Alpen bevinden zich precies op het snijpunt van enkele van deze platen, zoals de Euraziatische, Afrikaanse en Adriatische platen. Zelfs kleine bewegingen tussen deze platen kunnen nog steeds leiden tot geologische activiteit en bergvorming.
Miljoenen jaren geleden schoven deze platen ook over elkaar heen, met schitterende bergen en rotsen tot gevolg. Zo ontstonden ook de imposante Tschingelhörner, Martinsloch (een opmerkelijk gat in de berg) en het Piz Sardona-massief.
Wat zo bijzonder is, met name aan de Tschingelhörner, is dat hier de Afrikaanse en Europese platen over elkaar schoven, met de oudste laag bovenop. In unieke rotsformaties die je nu ziet zijn behoren de bovenste pieken tot de Afrikaanse plaat en het onderste gedeelte tot de Europese plaat. Als je goed kijkt zie je zelfs een duidelijke lijn lopen die de twee delen van elkaar onderscheidt. En precies dat is de reden dat UNESCO in 2008 deze plek als werelderfgoed heeft aangemerkt. Er is simpelweg geen andere plek op aarde als deze.
Op sneeuwschoenen naar UNESCO-werelderfgoed
Om dicht bij de Tectonic Arena Sardona te komen nemen we vanuit Laax de skilift omhoog om vanuit Nagens (2.127 meter) de sneeuwschoenen onder te binden. We gaan op pad met gids Erwin, die veel te vertellen heeft over deze unieke plek. Met sneeuwschoenen kun je gemakkelijker over sneeuw lopen: het is een soort frame dat je onder je voeten bindt. Om een sneeuwschoenwandeling nóg makkelijker te maken zijn stokken onmisbaar: ook meenemen dus.
De route naar de Tectonic Arena Sardona is ongeveer 5 kilometer, waarbij je 300 hoogtemeters klimt en daalt. Afhankelijk van hoe snel je wandelt, en hoe boeiend de gids kan vertellen over deze plek, doe je daar 2-3 uur over.
Je zou de route ook zelf kunnen wandelen door de bordjes van Schneeschuhtrail 211 te volgen (paarse paaltjes), maar dan mis je alle bijzondere weetjes die alleen een gespecialiseerde gids je kan vertellen.
Als je op wintersport in Flims-Laax-Falera bent, dan zou ik zeker aanraden om deze tour te doen. Omdat het zo’n unieke plek is én omdat sneeuwschoenwandelen altijd een prettige afwisseling is op skiën. Je hebt veel meer rust om te genieten van de schoonheid van het berglandschap om je heen.
De Zonnewende van Elm in het Martinsloch
En alsof deze plek niet al bijzonder genoeg was: in het Martinsloch, aan de rechterzijde van de negen pieken van de Tschingelhörner, vindt twee keer per jaar iets unieks plaats. Het Martinsloch is een groot rotsvenster in de bergwand met een hoogte van 22 en een breedte van 19 meter.
Gedurende een paar minuten in maart en oktober schijnt de zon door het brede venster in de rotsen op de kerktoren in Elm (een nabij gelegen dorp). Het wordt de Zonnewende van Elm genoemd. En je begrijpt dat dit een heel bijzonder moment is dat altijd veel bezoekers naar het gebied trekt.
Verder lezen over Wintersport
Winter09.10.2024
Zo tof is wintersport in Laax – Zwitserland: 5 leuke tips
Winter06.10.2024
Skiën in La Rosière is sprookjesachtig mooi
Ook voor beginnersWinter05.10.2024
Ruka in Finland: wintersportbestemming voor avontuurlijke sneeuwliefhebbers
Winter01.10.2024
Dit zijn de 12 populairste skigebieden
Winter27.03.2024
Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!
Winter08.03.2024
Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains
Winter29.02.2024
Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan
Winter09.02.2024
Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden
Verder lezen over Zwitserland
Winter09.10.2024
Zo tof is wintersport in Laax – Zwitserland: 5 leuke tips
Algemeen28.05.2024
Ook Lauterbrunnen in Zwitserland overweegt entreegeld
Natuur09.04.2024
5 tips voor een low budget vakantie naar Zwitserland
Winter25.03.2024
Dit zijn de leukste dingen om te doen in Interlaken in de winter
Winter29.02.2024
Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan
Natuur28.11.2023
Bern Regio in Zwitserland: 8 tips voor Bern, Jungfraujoch en Interlaken
Algemeen24.10.2023
Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar
Ontspanning04.04.2023