Natuur20.01.2021

Roadtrip door het wonderschone en ruwe landschap van Kazachstan


De nieuwste Mazda-expeditie – bekend van eerder door ons gereden roadtrips in onder andere Scandinavië en de Azoren – werd begin 2019 vóór de reisbeperkingen van Covid-19 als verkenning voor de eerste keer uitgevoerd. Het is in alle opzichten een uitzonderlijke rit van meer dan 800 kilometer door Oost-Kazachstan richting de grens van China. De routekaart brengt ons langs delen van een legendarische handelsroute. De eeuwenoude Zijderoute laat je op indringende wijze de dorre schoonheid van het afgelegen Centraal-Azië ervaren. Het is een vaak compleet verlaten landschap dat je opneemt op een manier die je niet snel meer gaat vergeten.

Starten in Almaty, de grootste stad van Kazachstan

De meer dan 800 kilometer lange route start in Almaty, de grootste stad van Kazachstan en is gelegen op een plateau in de schaduw van het bergachtige Trans lli Alatau-gebergte in Zuid-Kazachstan, dicht bij de grens met Kirgizië. Almaty is overigens voor schaats-minnend Nederland geen onbekende plek. Tot 1994 was de naam van de toenmalige hoofdstad van het land ‘Alma Ata’, de plek waar op 1.691 meter hoogte een van de hoogst gelegen en snelste schaatsbanen ter wereld ligt: de Medeo. Inmiddels is Nur-Sultan (voorheen Astana) de hoofdstad van het land, en die naam kennen we natuurlijk weer van de wielersport. Het beroemdste plekje van Almaty is het First President’s Park vernoemd naar de eerste president van Kazachstan Nursultan Nazarbayev.

De route van de Mazda Epic Drive door Kazachstan
De route van de Mazda Epic Drive door Kazachstan

Roadtrip door Kazachstan

In Kazachstan – een van de 10 grootste landen ter wereld – wonen nauwelijks meer mensen dan in Nederland. Dan zou je denken dat files daar niet voorkomen, maar wie vertrekt uit het centrum van de stad krijgt eerst onderweg te maken met meedogenloze files om de uitgestrekte stad uit te komen. Het is het begin van een adembenemende roadtrip die ons uiteindelijke moet brengen naar het Altyn-Emel National Park, een van de drie nationale parken in Zuid-Kazachstan.

Welkom in Almaty Kazachstan
Welkom in Almaty Kazachstan
Het First President`s Park in Almaty
Het First President`s Park in Almaty
Welkom op de Green Market van Almaty
Welkom op de Green Market van Almaty

Altyn-Emel National Park

Altyn-Emel National Park is in 1996 aangelegd. Het park beslaat ongeveer 4.600 km² tussen de rivier de Ili en het Ak-Tau-gebergte, in de buurt van het Kapchagai-meer. Het landschap bestaat voornamelijk uit woestijn en rotsachtig terrein. Eenmaal in dit gebied merk je pas hoe belangrijk het is om een vierwiel aangedreven auto te rijden. De Mazda CX-30’s lijken nauwelijks verschil te merken als de asfaltwegen hier veranderen in onverharde wegen. Het is vooral een stoffige en uitdagende rit naar de beroemde Singing Dune.

Entree van het Altyn-Emel National Park in Kazachstan
Entree van het Altyn-Emel National Park in Kazachstan
Een adembenemend landschap
Een adembenemend landschap
Rotsen die in de zomer door het zonlicht verkleuren
Rotsen die in de zomer door het zonlicht verkleuren

Akkum-Kalkan: het mysterie van de zingende duinen – Singing Dune

In het Altyn-Emel National Park ligt een van de (voor zover bekend) 10 zingende duinen die er in de wereld te vinden zijn. De verbluffende 150 meter lange Akkum-Kalkam (Kazachstaans voor zingende duin) ligt in de buurt van de rivier de LLi en is vernoemd naar de manier waarop de wind en het bewegende zand een griezelig bijna koortsachtig geluid weet te creëren. Dat geluid is kilometers ver in de omtrek te horen.

Volgens de wetenschap wordt het geluid gevormd door opwaaiend droog zand dat langzaam neerdaalt en een bijzonder effect heeft op de wrijvingscoëfficiënt. De lokale bevolking gelooft meer in de legende’s over de Akkum-Kalkan, zoals de klokken van een begraven stad.

Onderweg naar de Singing Dune
Onderweg naar de Singing Dune
Singing Dune, verscholen in een oneindig landschap
Singing Dune, verscholen in een oneindig landschap
Singing Dune in Kazachstan
Singing Dune in Kazachstan

Zharkent

De stad Zharkent (voorheen Dzharkent) is in de boeken alleen bekend vanwege een negentiende-eeuwse grote moskee bestaande uit een mix van Chinese en Centraal-Aziatische architectuurstijlen. Zharkent ligt slechts een steenworp afstand van de Chinese grens aan de zuidoostelijke rand van dit uitgestrekte land. Het is tevens de eerste stopplaats van de belangrijkste Zijderoute die hier vandaan verder gaat langs de zuidgrens van Kazachstan. Het oude Zharkent staat in schril contrast met Almaty. Het verschil tussen arm of rijk is hier wel heel duidelijk zichtbaar.

De Zijderoute in Kazachstan

De geschiedenis van de Zijderoute gaat ver terug in de oudheid en was in die tijd de belangrijkste handelsverbinding tussen oost en west. Vanuit China trokken lange karavanen via het hierboven genoemde Zharkent met goederen over de verlaten steppe van Kazachstan. Wie verder graaft in het verleden ziet dat er ook vertakkingen zijn ontstaan. De steden aan deze route zijn allen ontstaan vanuit de eerste nederzettingen inmiddels eeuwen geleden.

Omdat de Zijderoute zo bijzonder is, en ook andere landen als Turkmenistan, Oezbekistan en Kirgistan doorkruist, worden er tegenwoordig complete reizen naartoe georganiseerd. Inmiddels is er ook een nieuwe Zijderoute die met moderne spoorlijnen en nieuwe snelwegen China met Europa moet verbinden en waarbij Kazachstan nog steeds de belangrijkste schakel is.

Om de borden te kunnen lezen moet je Russisch onder de knie hebben
Om de borden te kunnen lezen moet je Russisch onder de knie hebben
Moskee in Zharkent
Moskee in Zharkent
Een koe aan huis is hier heel normaal
Een koe aan huis is hier heel normaal
In Zharkent kom je dit soort `Lamborghini`s` tegen
In Zharkent kom je dit soort `Lamborghini`s` tegen
Het toonbeeld van vriendelijkheid, overal op de wereld
Het toonbeeld van vriendelijkheid, overal op de wereld

De Charyn Canyon

Een hoogtepunt in dit deel Kazachstan is een bezoek aan Charyn Canyon die wij in het Nederlands vertaalt hebben als de Scharynkloof. Om hier te komen tijdens de Epic Drive-route in Kazachstan worden de CX-30 AWD’s over uitdagende onverharde wegen gestuurd. Rijden door een reeks van waanzinnige canyons doet je een beetje denken aan de wildernis van Nevada, maar ze liggen toch echt in het hart van het afgelegen Centraal-Azië.

De Charyn Cayon is zo’n 80 kilometer lang. Er doorheen loopt de de gelijknamige Charyn rivier. Inmiddels is het onderdeel van het ruim 15 jaar geleden opgerichte Nationaal Park Scharyn en bevindt het zich op het grondgebied van het Uygur-district, het Raiymbek-district en het Enbekshikazakh-district. De Charyn Cayon heeft behoorlijk wat overeenkomsten met de Grand Canyon in Amerika maar is wel aanzienlijk kleiner maar zeker niet minder indrukwekkend.

Vooral ’s zomers in het volle zonlicht tegen een blauwe hemel levert het geweldige foto’s op. Het is een natuur die in je geheugen gegrift komt te staan. Het zijn vooral de prachtige en bijzondere reliëfvormen die zijn gevormd onder invloed van verwering van het gesteente. Het is een plek waar je het liefst een tentje neerzet, je camera pakt en te voet verder gaat. Dit mag gerust op je bucketlist.

De adembenemende Charyn Canyon
De adembenemende Charyn Canyon
Door de canyon heen stroomt deze rivier
Door de canyon heen stroomt deze rivier
Deze uitzichten vergeet je nooit meer
Deze uitzichten vergeet je nooit meer
De gelukkige bewoners van dit magische landschap
De gelukkige bewoners van dit magische landschap

Kapshagay Reservoir

De route gaat weer westwaarts, terug richting Almaty, langs het uitgestrekte Kapshagay Reservoir. Dit 140 km lange stuwmeer staat in schril contrast met de streken uit de eerste delen van de route. Het is de favoriete plek en hét weekendresort voor de inwoners van Almaty. De kustlijn is volledig gericht op toerisme en vind je er zelfs casino’s.

Kazakh Eagle Hunters

Op de laatste dag is er nog een bijzondere ontmoeting met een ‘Kazakh Eagle Hunter’. De Kazachse adelaarjager, of berkutchi, is trots op zijn adelaar, omdat hij de vogel zelf heeft grootgebracht vanaf een jong kuiken tot het moment dat het tijd is om haar terug in het wild los te laten om een nest te hebben. In de bergketens van het afgelegen West-Mongoliëin Kazachstan zeggen ze dat een berkutchi maar drie dingen nodig heeft: een sterk paard, een trouwe hond om zijn huis te bewaken en een steenarend. En dit is al vele eeuwen het geval. De beelden spreken voor zich.

Kazachse adelaar jager, beter bekend als berkutchi
Kazachse adelaar jager, beter bekend als berkutchi
De jager en zijn roofdier
De jager en zijn roofdier

Roadtrip door Kazachstan

Een roadtrip door Kazachstan is er een die je waarschijnlijk niet snel zult gaan maken, maar wanneer je dat doet, krijg je er zeker geen spijt van. Het oneindige landschap en de kale en lege steppes vreten je bijna letterlijk op. De wegen zijn onvergelijkbaar, vaak moeilijk te bereiden, stoffig met overal stenen en volop andere uitdagingen. Het is een alle opzichten een Epic Drive van een uitzonderlijk niveau en omdat beelden zoveel meer zeggen als woorden laten we je graag mee genieten.

Met dank aan Mazda Nederland en het internationale team van Mazda die ieder jaar ons weet te verrassen met adembenemende en uitdagende routes.

Een roadtrip door Kazachstan ga je niet snel vergeten
Een roadtrip door Kazachstan ga je niet snel vergeten
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Azië

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

Eén van de mooiste rondreizen die je in Zuidoost-Azië kunt maken is een combinatie van de landen Vietnam en Cambodja. En de mooiste hoogtepunten kun je perfect samen zien in één rondreis! Wij geven je handige tips voor het maken van een reis naar deze bijzondere landen.

Algemeen17.05.2024

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

dit zijn dé vijf hoogtepunten
Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Angkor Wat tempels bezoeken: 5 handige tips

De tempels van Angkor in Cambodja horen thuis op elke bucketlist. Met onze 5 tips zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op een bezoek aan het schitterende tempelcomplex.

Zomer27.04.2024

Angkor Wat tempels bezoeken: 5 handige tips

7 tips voor een onvergetelijke reis op Sabah – Maleisisch Borneo

Houd je van avontuur én natuur? Dan hebben wij de perfecte bestemming voor je, namelijk Sabah. Sabah ligt in het Maleisisch deel van Borneo en is een van de gaafste natuurbestemmingen van Azië. Sabah is 72.500 km² gr...

Natuur14.12.2022

7 tips voor een onvergetelijke reis op Sabah – Maleisisch Borneo

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

Wij zijn groot fan van Thailand. Het land in Zuidoost-Azië is ontzettend veelzijdig, de bevolking is supervriendelijk, de natuur is schitterend en het Thaise eten is onovertroffen. Dit is typisch een bestemming waar je...

Algemeen19.11.2022

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

De 10 coolste dingen om te doen op Bali

Bali is het Indonesische eiland dat je hart gaat stelen. De mensen zijn ontzettend lief, de zon schijnt er altijd, je vindt er fantastische stranden en een prachtig binnenland en dan zijn er ook nog eens heel erg veel le...

Zomer15.04.2022

De 10 coolste dingen om te doen op Bali

De leukste reistips voor een vakantie naar Bali ☆
De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

Staat een reis naar de Filipijnen ook op jouw bucketlist? Dat begrijpen wij heel goed! In totaal bestaat het land uit 7.641 eilanden. Je vindt er volop tropische stranden, maar ook jungles, rijstvelden en een ontzettend...

Vliegen17.12.2021

De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

De 6 mooiste plekken tijdens eens rondreis door Japan

Een rondreis door Japan is er eentje voor op je bucketlist. Rondreizen door het land van de rijzende zon is een onvergetelijke ervaring. De indrukwekkende Japanse cultuur, het veelzijdige landschap en het genot van de ve...

Algemeen21.03.2021

De 6 mooiste plekken tijdens eens rondreis door Japan

Verder lezen over Roadtrip

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

Helemaal in het noorden van Noord-Ierland, in het land van romantische kastelen en fabelachtige legendes, ligt de Causeway Coastal Route. Een adembenemede weg langs ruige kusten, groene heuvels, fotogenieke dorpjes en we...

Natuur19.06.2024

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Zuid-Engeland gaat je compleet verrassen. Zonovergoten stranden, ruige kliffen en lieflijke dorpjes: het is er allemaal aan de Engelse zuidkust. Maar bijna niemand weet dat. En misschien moeten we dat juist zo houden? De...

Zomer18.03.2024

Een roadtrip door Zuid-Engeland: dit zijn de mooiste plekken

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

Voor de kust in de helderblauwe Adriatische zee liggen tientallen bewoonde, prachtige eilanden. En dus hop je hier tijdens het roadtrippen ook van eiland naar eiland om de mooiste plekken van Kroatië te ontdekken. Magische zonsondergangen en dromerige dorpen maken de reis compleet. Volg de kustlijn voor een waanzinnig roadtrip door Kroatië! Wij hebben de ultieme route voor je uitgestippeld en laten je zien wat de beste plekken zijn om te stoppen.

Algemeen20.02.2024

De ultieme route voor een roadtrip door Kroatië + de mooiste stops

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!


Zuid-Afrika heeft alles te bieden waar je als reiziger naar op zoek bent. Het is hét perfect land voor onze favoriete manier van reizen: roadtrippen. Stap in de auto en ga op zoek naar de perfecte mix van stranden, bergen, safari's, wijngaarden en heerlijk eten.

Algemeen13.02.2024

De mooiste roadtrip in Zuid-Afrika: route van Kaapstad naar Port Elizabeth!