Natuur12.04.2023

Vijf toffe tips om West-Zweden te ontdekken


In het zuidwesten van Zweden, met de stad Göteborg als toegangspoort, ligt een waanzinnige outdoor-bestemming op je te wachten. Een indrukwekkende kustlijn met rotsachtige eilanden en plateaubergen wordt afgewisseld met oerbossen en heldere meren. Met water zó helder, dat je het kunt drinken. Welkom in West-Zweden, of Västsverige zoals de Zweden zelf zeggen. Eén van de dingen die West-Zweden zo uniek maakt is de verscheidenheid aan landschappen. Het is een plek waar je hart spontaan sneller van gaat kloppen.

West-Zweden is verdeeld in vier subregio’s: Göteborg, Dalsland, Bohuslän en Västergötland. Het is de perfecte vakantiebestemming om rond te reizen en al deze regio’s zelf te ontdekken. West-Zweden gaat je verrassen, niet alleen met spectaculaire landschappen, maar zeker ook op culinair gebied!

Duurzaamheid voorop in West-Zweden

Duurzaamheid is een van de thema’s waar West-Zweden in voorop loopt. En dat doet men hier in de breedste zin van het woord: op economisch, ecologisch én sociaal vlak.

Daarvoor is het Stepping up Sustainability-programma opgezet, een initiatief dat moet leiden tot duurzaam toerisme in West-Zweden. Aangesloten zijn publieke en private partijen die samen werken aan een duurzame maatschappij. Daarbij houden zij rekening met de volgende punten:

  • Reizen door West-Zweden moet zo min mogelijk impact hebben op het milieu
  • Meer bezoekers wanneer en waar plaatsen niet vol zijn
  • Toerisme moet meerwaarde hebben voor bezoekers én locals
  • Dit moet leiden tot meer werkgelegenheid voor fulltimers in West-Zweden

Heb jij zin in een vakantie in Zweden? Reis dan naar West-Zweden en zet deze toffe activiteiten op je to do-list!

1. Fietsen in West-Zweden: doe de Vänerleden

In West-Zweden stap je op de fiets. De helft van alle nationale fietsroutes in Zweden vind je in West-Zweden. Het is dus een fietsbestemming bij uitstek.

Dé route die je hier moet fietsen is de Vänerleden, de Vänerroute. Het is een nationaal fietspad rondom het Vänermeer, het grootste meer van Zweden. De complete route is 640 kilometer lang. Uiteraard kun je ook delen van de Vänerleden fietsen.

Met één oog op het Vänermeer gericht, ontdek je onderweg lieflijke stadjes, bosrijke gebieden en open vlaktes. Vervelen doet het geen seconde. Even uitrusten doe je op een van de vele strandjes aan het meer, om misschien wel even een verkoelende duik te nemen. Stop zeker ook in het porseleinstadje Lidköping, bij het Läckö slott én op de tafelberg van Kinnekulle Nature Reserve.

Fiets (een deel van) de V\u00e4nerleden\u00a9 Jonas Ingman\/westsweden.com
Fiets (een deel van) de Vänerleden© Jonas Ingman/westsweden.com

2. Wandel over het schilderachtige kustpad Kuststigen

West-Zweden is een schitterende bestemming voor hikers. Het zal je niet verbazen dat er eindeloze wandelpaden op je liggen te wachten. Het leuke is dat hikes hier steeds weer anders zijn: door dromerige dorpen aan de westkust, of door de verlaten wildernis in Dalsland.

Misschien wel de mooiste hike om te doen is het schilderachtige kustpad Kuststigen. Deze wandelroute begint in Göteborg en loopt naar Oslo, in totaal 376 kilometer verdeeld over 42 dagetappes. Zo ongeveer ieder landschap dat je kunt bedenken komt hier voorbij, als je de gehele Kuststigen zou doen.

Dé manier om een deel van de Kuststigen te wandelen is door een rondwandelingen op een van de eilanden te doen, zoals op Bohus-Malmön. Ook zeer indrukwekkend zijn de rotsen van Stångehuvud of de uitdagende route van Dyröleden. Neem sowieso je wandelschoenen mee want deze West-Zweedse kust ontdek je het beste te voet.

Wandel langs de schilderachtige kust\u00a9 Roger Borgelid\/Westsweden.com
Wandel langs de schilderachtige kust© Roger Borgelid/Westsweden.com

3. Kajakken in het allereerste marine nationale park van Zweden

Iedere regio in West-Zweden is zó anders. Bohuslän is ruig, met meer dan 8.000 eilanden en riffen en knusse vissersdorpjes. Het is een culinair walhalla voor visliefhebbers. Dalsland is een outdoor-bestemming bij uitstek om te kanoën, varen of fietsen. En dan is er nog het Vänernmeer. Eén ding hebben deze regio’s gemeen en dat is water. In West-Zweden móét je wel het water op.

Het dichtst bij de natuur kom je door in een kano of kajak te stappen. Bijvoorbeeld in Kosterhavet National Park rondom de Koster-eilanden, waar het allereerste marine nationale park van Zweden ligt. Boven en onder water leven hier meer dan 12.000 verschillende soorten dieren. Noem het maar gerust hét peddelparadijs van Zweden.

Kajakken rondom de Koster-eilanden\u00a9 Roger Borgelid\/Westsweden.com
Kajakken rondom de Koster-eilanden© Roger Borgelid/Westsweden.com

4. Kom tot rust in de 72 Hour Cabin

Misschien ken je deze bijzondere huisjes wel: de 72 Hour Cabins in West-Zweden. Huisjes in de natuur – grotendeels van glas – waar je alleen 72 uur kunt verblijven, en dat is niet zonder reden. Uit onderzoek is gebleken dat je stressniveau daalt als je 72 uur in de natuur doorbrengt. Jij moet drie dagen in dit huisje verblijven, de magie van de Zweedse natuur doet de rest.

Er zijn in West-Zweden meerdere van dit soort unieke accommodaties te vinden waar je kunt overnachten. Zoals bijvoorbeeld Dalslands Aktiviteter, zonder twijfel de 72 Hour Cabin met het meest spectaculaire uitzicht. Op een klein schiereiland, net boven het Ivägmeer, breng je de dagen door in de bossen, met kajakken op het meer of met een spontane ontmoeting met elanden. Ook de Erikson Cottage is buitengewoon. Er zijn drie glazen huisjes, midden in de bossen, een eindje bij elkaar vandaan. Er zijn kano’s, sup’s en je kunt er vissen.

Overnachten in een 72 Hour Cabin \u00a9 Copenhagen Wilderness\/Westsweden.com
Overnachten in een 72 Hour Cabin © Copenhagen Wilderness/Westsweden.com

5. Ontdek Tresticklan National Park

Zweden heeft 30 nationale parken. Vier daarvan liggen in West-Zweden: Tresticklan, Kosterhavet, Tiveden en Djurö. Stuk voor stuk totaal verschillend, maar met één overeenkomst: het natuurschoon is overweldigend.

Tresticklan National Park is een plek waar je ongerepte wildernis kunt ervaren. Dit nationale park ligt in Dalsland, tegen de grens met Noorwegen aan. Het is een van de grootste natuurgebieden van Zweden, zonder wegen of bebouwing.

Dé manier om Tresticklan te ontdekken is te voet. Daarbij kun je kiezen uit die centrale wandelpaden: Orshöjdsleden, Halleleden en Tresticklanleden. De zuivere boslucht doet wonderen voor je. Na een wandeling langs naaldbomen, rotskliffen en kleine meren voel je je als herboren.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met West-Zweden.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

De leukste tips voor een duurzame vakantie in West-Zweden

Duurzaam reizen is niet langer een trend meer, het wordt de standaard. Door bijvoorbeeld elektrisch te rijden, lokaal te eten en gebruik te maken van de deeleconomie heeft reizen een minimale impact op de wereld om ons h...

Algemeen03.12.2023

De leukste tips voor een duurzame vakantie in West-Zweden

3 bijzondere accommodaties in de West-Zweedse natuur

In West-Zweden, met de stad Göteborg als toegangspoort, ligt een waanzinnige outdoor-bestemming op je te wachten. Een indrukwekkende kustlijn met rotsachtige eilanden wordt afgewisseld met oerbossen en heldere meren in...

Zomer21.08.2023

3 bijzondere accommodaties in de West-Zweedse natuur

De leukste route voor een rondreis door West-Zweden: 5 tips om te doen

Als je aan zomer in Zweden denkt, dan zie je rode houten huisjes voor je, omgeven door heldere meren en groene bossen. De lucht is er strakblauw, het leven ontspannen en ongehaast. Wist je dat er één regio is waar je d...

Zomer17.07.2023

De leukste route voor een rondreis door West-Zweden: 5 tips om te doen

In 72 uur ontstressen in dit Zweedse glazen huisje

Een paar dagen in de natuur is goed voor iedereen. Niet alleen de frisse buitenlicht is goed voor je, ook het uitzicht en de stilte om je heen dragen bij en zorgen ervoor dat je je mentaal beter gaat voelen. Ontstressen...

Ontspanning03.11.2017

In 72 uur ontstressen in dit Zweedse glazen huisje

Verder lezen over Zweden

17 foto’s die laten zien hoe mooi Zweden in de zomer is

Een zomervakantie in Zweden is steeds meer in trek. En dat begrijp ik volledig. De uitgestrekte Zweedse natuur is beeldschoon, zeker in de zomermaanden als alles bloeit. Je kunt er wandelen, fietsen en rondrijden zonder iemand tegen te komen, plonst overal waar je wil in een helder schoon meertje en komt hier volledig tot rust.

Zomer25.05.2024

17 foto’s die laten zien hoe mooi Zweden in de zomer is

De 6 leukste dingen om te doen in Göteborg

Göteborg in Zweden is een van de vriendelijkste steden van Scandinavië. Compact, aantrekkelijk én goed bereikbaar. En heel groen: letterlijk en figuurlijk. Göteborg is al zes jaar op rij de duurzaamste bestemming ter wereld. Ook is er veel groen in de vorm van stadsparken en bomen in de stad te vinden. Dat maakt Göteborg tot een verrassend leuke stad voor een stedentrip!

Stedentrips29.12.2023

De 6 leukste dingen om te doen in Göteborg

De leukste tips voor een duurzame vakantie in West-Zweden

Duurzaam reizen is niet langer een trend meer, het wordt de standaard. Door bijvoorbeeld elektrisch te rijden, lokaal te eten en gebruik te maken van de deeleconomie heeft reizen een minimale impact op de wereld om ons h...

Algemeen03.12.2023

De leukste tips voor een duurzame vakantie in West-Zweden

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

Zweden en Zwitserland: het begint allebei met de letter Z en het zijn fantastische vakantiebestemmingen. Qua rust en ruimte zijn ze enigszins vergelijkbaar, maar toch ook weer compleet anders. Zweden heeft een lange kust...

Algemeen24.10.2023

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

3 bijzondere accommodaties in de West-Zweedse natuur

In West-Zweden, met de stad Göteborg als toegangspoort, ligt een waanzinnige outdoor-bestemming op je te wachten. Een indrukwekkende kustlijn met rotsachtige eilanden wordt afgewisseld met oerbossen en heldere meren in...

Zomer21.08.2023

3 bijzondere accommodaties in de West-Zweedse natuur

De leukste route voor een rondreis door West-Zweden: 5 tips om te doen

Als je aan zomer in Zweden denkt, dan zie je rode houten huisjes voor je, omgeven door heldere meren en groene bossen. De lucht is er strakblauw, het leven ontspannen en ongehaast. Wist je dat er één regio is waar je d...

Zomer17.07.2023

De leukste route voor een rondreis door West-Zweden: 5 tips om te doen

Maak een roadtrip door Dalarna, de mooiste regio van Zweden

De Zweedse regio Dalarna wordt niet voor niets 'miniatuur Zweden' genoemd. Alles wat het land te bieden heeft vind je in deze beeldschone provincie, die in het midden van Zweden ligt. Van de karakteristieke rode huizen t...

Natuur03.07.2023

Maak een roadtrip door Dalarna, de mooiste regio van Zweden

+ 6 mooie stops
Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer

Lapland is een van de leukste zomerbestemmingen van Noord-Europa. Het is de perfecte plek voor de échte natuurliefhebbers. Of eigenlijk voor iedereen die wel een dosis rust en ontspanning op een beeldschone plek kan geb...

Zomer10.03.2023

Dit zijn de 5 beste tips voor Lapland in de zomer