Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Een extreem weinig voorkomende combinatie van factoren zorgt er voor dat we in Nederland woensdag een blauwe supermaan kunnen gaan bekijken in de hemel. Maar wat is dat precies?
De supermaan kennen we nog wel uit 2016: het is het moment dat de maan het dichtste bij de aarde staat qua baan en daardoor tot wel 30 procent helderder en 15 procent groter is voor het blote oog dan normaal. Hij staat dichtbij, dus. Dat kan prachtige foto’s opleveren, zoals de laatste keer dat dit voorkwam:
Niet blauw
Het blauwe gedeelte van de maan heeft niks met kleur te maken maar alles met het feit dat het op de valreep de tweede volle maan in één maand is. Het je vast wel bekende “once in a blue moon”-gezegde in het Engels heeft het dus daarover: dat komt niet vaak voor.
Waar komt die term vandaan? Dat is een ietwat ingewikkeld verhaal en dan nog is het maar gokken, maar blijkbaar is het zo dat het een verbastering is van het oud-Engelse woord ‘belewe’ dat bedriegen betekent. De maan werd zo genoemd omdat het op verraderlijke wijze ervoor zorgde dat de lente-vast een maand langer kon duren. Anyway.
In die zin is het dus gewoon een supermaan die toevallig ook nog de tweede volle maan van de maand is. Het zou in maart trouwens nóg een keer kunnen voorkomen dat we twee volle manen in één maand krijgen.
Beter in het buitenland
Normaal gesproken worden we in Nederland nog wel eens gepest met veel bewolking waardoor de maan er is maar wij hem niet kunnen zien, maar dat lijkt tot nu toe goed te komen: woensdag zou het goed opklaren en dus is de supermaan als het meezit heel goed te zien in grote delen van het land (sorry, Westen).
Dat wil echter niet zeggen dat we de beste blik krijgen, want in Amerika, Azië en Australië wordt de maan ook nog eens verduisterd door de schaduw van de aarde. Dat zorgt er voor dat de maan dan ook nog een rode gloed krijgt, de zogenaamde ‘blood moon’. Daar krijgen ze dus een ‘super blue blood moon’ en dat is toch weer een tandje gaver dan onze saaie ‘gewone’ supermaan.
Hoe dan ook, woensdagavond kun je dus lekker gaan kijken of je de maan goed kunt zien en als iedereen verder dan AUB het licht kan uitdoen hebben we ook nog kans er echt van te kunnen genieten. Succes met fotograferen!
[Afbeeldingen © Merrillie – Adobe Stock]