Ontspanning07.07.2021

10 dingen die je moet doen als je op Texel bent


Texel wordt steeds bekender, zelfs Lonely Planet ontdekte ons ‘eigen’ Texel al. Ben je nog niet op dit eiland geweest? Overweeg het dan zeker als je op zoek bent naar een bestemming voor een weekendje weg in Nederland. Trouwens, je kunt je hier ook prima langer vermaken. Texel is een veelzijdige bestemming en zal je zeker een vakantiegevoel geven. Dat begint al op het moment dat je in Den Helder op de boot stapt of rijdt. Je kunt heel gemakkelijk en relatief goedkoop je auto meenemen naar de overkant. Eenmaal aangekomen op het eiland zijn er veel mogelijkheden om er een actieve of juist heel ontspannen vakantie van te maken. Wij geven je alvast 10 tips!

Tip: wil je nog meer eilanden ontdekken? Maak dan een roadtrip langs álle Waddeneilanden. Hoe je dat doet lees je hier!

1. De witte stranden

Voordat ik op Texel was geweest, wist ik dus helemaal niet dat we in Nederland ook witte stranden hebben. De stranden in het noorden van Texel, bij de vuurtoren, zijn parelwit en doen niet onder voor menig tropisch strand. Oké, de palmbomen moet je er zelf bij denken, maar het is een schitterend strand en het hele jaar door de moeite van het bezoeken waard. Als je iets voor zonsondergang komt, dan kun je de zon in de zee zien zakken en de dag daarna afsluiten bij één van de strandtentjes. Op elk strand vind je toffe strandtenten. Onze favorieten zijn:

 • Paal 9 bij Den Hoorn
 • Paal 15 bij Den Burg
 • Paal 17 bij De Koog
 • Kaap Noord bij De Cocksdorp (met uitzicht op Vlieland!)
 • Strandpaviljoen Twaalf bij Den Hoorn
 • Beachclub Texel bij De Koog
Zonsondergang op Texel
Zonsondergang op Texel

2. De vuurtoren

De vuurtoren van Texel ligt aan het mooie witte strand en je kunt deze ook bezoeken. Deze toren staat hier sinds 1864 en is op dit punt neer gezet omdat er veel schepen vergingen in de zee rondom Texel. Als je de toren hebt beklommen kun je genieten van een uniek uitzicht; het is de enige vuurtoren in Nederland waar je aan drie kanten over de zee uitkijkt. Onderweg naar boven volg je de geschiedenis van de vuurtoren en begrijp je steeds beter waarom het juist op deze plek is gebouwd.

De vuurtoren geeft aan drie kanten uitzicht op zee
De vuurtoren geeft aan drie kanten uitzicht op zee

3. De Slufter

De Slufter is een uniek natuurgebied en onderdeel van Nationaal Park Duinen van Texel. Het is de enige plek in Nederland waar de zee het land binnenstroomt en staat in open verbinding met de Noordzee. Als het gebied door hoog water niet is overstroomd, dan kun je er rondwandelen tot aan de kustlijn. De begroeiing is divers en geeft het gebied steeds een ander aanzicht, afhankelijk van het seizoen. Het is tevens een vogelreservaat en de kans is groot dat je hier een lepelaar spot. Neem een verrekijker mee!

Wandelen en op zoek naar lepelaars in de Slufter
Wandelen en op zoek naar lepelaars in de Slufter

4. Pittoreske dorpjes

Naast de toeristische dorpjes Den Burg en De Koog, waar zich ook de meeste hotels en restaurants bevinden, zijn er op Texel nog vijf dorpen. Hier komen een stuk minder toeristen, maar zijn daarom niet minder interessant om te bezoeken. Oosterend bijvoorbeeld is een pittoresk dorpje waar je je al wandelend even in de middeleeuwen waant en in Oudeschild kun je een visje eten in deze thuishaven van de Texelse vissers.

De kade en enkele vissersboten in Oudeschild
De kade en enkele vissersboten in Oudeschild

5. Activiteiten op het eiland

Texel is een echt fietseiland; met 140 kilometer aan fietspaden kun je je al fietsend wel een tijdje vermaken en het hele eiland verkennen. Behalve fietsen zijn er ook veel andere actieve dingen te doen. Er is een groot aanbod aan watersporten zoals surfen en zeilen. Je kunt er in de zomerperiode ook langere tijd lessen volgen. Als je het rustiger aan wilt doen, ga dan suppen langs de kust. En ga je liever de lucht in? Dan kun je ook gaan parachutespringen of een rondvlucht maken over het eiland met Texel Air.

Tip: meer info over locaties en tarieven van fietsverhuurders op Texel vind je via Texel.net

Dat witte strand met zonsondergang gaat niet snel vervelen
Dat witte strand met zonsondergang gaat niet snel vervelen

6. Het Kaap Skil museum

Door een bezoek te brengen aan het Kaap Skil Museum in Oudeschild leer je meer over de geschiedenis van de zee rondom Texel en kun je een enorme juttersverzameling bewonderen. Uniek is ook de collectie met archeologische schatten van de zeebodem. Sommige voorwerpen liggen nog steeds in het water, omdat ze heel kwetsbaar zijn. Het museum is modern, interactief en de enige plek waar je de Kaap Skil koek met VOC kruiden kunt proeven (extra tip: doe dit ook, want de koek is echt lekker).

7. Zeehonden

Als je op Texel bent dan is de kans groot dat je zeehondjes wilt zien. Mocht je niet snel zeeziek worden, maak dan vanuit Oudeschild een tochtje naar de zandbanken rondom Texel. De gidsen op de boot weten precies waar de zeehonden zich bevinden en geven je de kans ze vanuit de boot te bekijken. De zeehonden komen vaak heel dichtbij de boot zwemmen, een bijzondere ervaring! Vergeet niet om van tevoren een plekje te reserveren. Wij boekten onze tocht hier. Zeehonden (maar ook bruinvissen) kun je ook van dichtbij bekijken in Ecomare. Dit opvangcentrum en museum biedt (tijdelijk) onderdak aan zeehonden die ziek, verzwakt of verweesd zijn en heeft ook een aantal vaste bewoners.

8. Hardlopen of wandelen langs de kust

Neem je wandel- of hardloopschoenen mee en ga langs de kust lopen. Ruik de zilte lucht van de zee en geniet van het uitzicht! Als je een fanatieke hardloper ben kun je op het eiland deelnemen aan bijvoorbeeld de halve marathon (elk jaar in september) of eens in de twee jaar aan de Zestig van Texel.

Stukje hardlopen langs de kust bij Oudeschild
Stukje hardlopen langs de kust bij Oudeschild

9. Texelse Bierbrouwerij bezoeken

De Texelse speciaalbieren zijn populair en worden tegenwoordig in het hele land verkocht. Toch is een bezoekje aan de brouwerij een aanrader. Sinds 1999 worden in de brouwerij in Oudeschild verschillende biertjes gebrouwen, waarvan de ‘Skuumkoppe’ de bekendste is. Als je wilt zien hoe het bier wordt gebrouwen en wat het Texelse bier zo speciaal maakt, boek dan een rondleiding. Deze wordt uiteraard standaard afgesloten met een proeverij met bier en hapjes. Ze noemen het ‘de Texels Beleving’ en het kost € 12,50 per persoon (zomer 2021).

10. Schaapjes knuffelen

Er wonen op Texel bijna evenveel schapen als mensen (14.000) en op verschillende plekken op het eiland kun je een schapenboerderij bezoeken. In het voorjaar komen er nog eens 17.000 lammetjes bij en veel boerderijen geven je de mogelijkheid met ze te knuffelen. Een fijn rustgevend einde van je bezoek aan Texel en ook voor volwassenen leuk! Je doet dit bijvoorbeeld bij Schapenboerderij Texel. Na je bezoek kun je nog even neuzen in de mooie winkel vol producten van wol.

Nee, dit is geen geitje maar een lammetje en daar kun je mee knuffelen op Texel
Nee, dit is geen geitje maar een lammetje en daar kun je mee knuffelen op Texel
Je komt ze overal op Texel tegen: schapen!
Je komt ze overal op Texel tegen: schapen!
Aan accommodaties met een bijzonder (mooi) uitzicht geen gebrek op Texel!
Aan accommodaties met een bijzonder (mooi) uitzicht geen gebrek op Texel!

Nog meer activiteiten op Texel

Naast onze 10 tips kun je nog veel meer doen op Texel. We geven je daarom graag nog een aantal bonustips!

 • Parachutespringen: boven Texel kun je een prachtige skydive maken. Kun je wel een stoot adrenaline gebruiken? Dan is dit een activiteit voor jou, de enige voorwaarde is dat weer meezit.
 • Wadlopen: maak een tocht over het wad. Een unieke ervaring, want wadlopen kan alleen bij onze waddeneilanden. Op Texel kun je lopen langs natuurgebied ‘de Schorren’. Maak een wandeltocht met een gids en ontdek alles over de flora en fauna van de Waddenzee.
 • Eten bij Bij Jef: het beste restaurant van Texel is Bij Jef. Met 1 Michelinster mag je behoorlijk hoge verwachtingen hebben van dit mooie restaurant. Ze hebben ook een fijn hotel.
 • Voedselbos Texel: bij het Voedselbos op het eiland kun je struinen door een prachtige tuin en direct proeven wat je zelf plukt. Ook voor kinderen is dit een leuk uitstapje.

Zin in een weekendje Texel?

Mocht je zin hebben gekregen in een weekendje Texel, dan kunnen deze tips je wellicht nog wat verder op weg helpen.

Plan je reis

 • Om op Texel te komen moet je de veerboot nemen. Deze vertrekt in Den Helder en het is slim om deze wel van tevoren te reserveren. Op dinsdag, woensdag en donderdag is de overtocht overigens goedkoper. Ook als je met OV komt moet je een bootretour kopen voor de veerboot.
 • Overnachten op Texel kan op een hoop verschillende manieren, van campings en knusse bed & breakfast tot luxe hotels. Via Texel.net kun je alle mogelijke accommodaties op het eiland boeken.
 • Bijzondere hotels zijn er op dit leuke eiland volop! Het hippe Hotel Bij Jef in Den Hoorn is echt een aanrader (mét toprestaurant). En ook Boutique Hotel Texel in de Cocksdorp is een topplek om te verblijven.
 • Wil je liever in een vakantiepark op Texel verblijven? Kijk dan eens bij een van de drie Landal vakantieparken op het eiland.
 • En ook Roompot heeft een heel mooi park op Texel.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Eilanden

Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde

Eén van 's werelds best bewaarde geheimen is Tristan da Cunha. Het wordt vaak beschouwd als de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde. Je zou denken dat wij met het vliegtuig in zo ongeveer iedere uithoek van de aarde kunnen komen, maar dat geldt niet voor deze plek, waar je alleen met de boot kunt komen.

Natuur05.02.2024

Tristan da Cunha is de meest afgelegen, bewoonde plek op aarde

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

Wie op vakantie gaat naar Curaçao, komt vooral voor zon, zee en strand. En dat is ook een van de beste redenen om naar dit prachtige eiland te komen. Dit zijn de 5 mooiste stranden van het eiland (plus bonustips)!

Ontspanning13.01.2024

De top 5 mooiste stranden van Curaçao

De mooiste plekken op Ameland

Ameland is een van de meest charmante eilanden in de Waddenzee en biedt een rustige en idyllische ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. Dit juweeltje staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid...

Ontspanning09.11.2023

De mooiste plekken op Ameland

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de grote verrassingen van Europa. Een betoverend mooie plek met prachtige natuur, charmante dorpjes en veel zon. Het is een hele fijne vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. Je...

Algemeen09.10.2023

De 9 leukste dingen om te doen op Madeira

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Met knusse steegjes, sfeervolle pleinen en historisch bouwwerken is de stad Split een van de mooiste steden van Kroatië. In het oude centrum dwaal je door straten die al eeuwen lang bewandeld worden. Split ligt direct a...

Algemeen22.08.2023

Eilandhoppen vanuit Split: ontdek de mooiste plekken op Hvar en Brač

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

De aantrekkingskracht van Mallorca is al jaren vrij sterk. Het is absoluut geen onbekende vakantiebestemming, en toch lijkt het wel alsof dit Spaanse eiland herontdekt wordt. Na jaren waarin het mateloos populaire Ibiza...

Zomer26.06.2023

Dit is waarom Mallorca je nieuwe favoriete eiland is

Paradijs in Indonesië: waarom je de Komodo eilanden bij Flores wil bezoeken

Ben je van plan om naar Indonesië af te reizen of heb je al een vakantie naar Bali gepland? Sla dan een trip naar de Komodo eilanden bij Flores niet over! Stel je eens voor: paradijselijk witte en roze stranden (ja, ech...

Zomer08.04.2023

Paradijs in Indonesië: waarom je de Komodo eilanden bij Flores wil bezoeken

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

Rhodos is een van de mooiste eilanden van Griekenland. Het is een eiland in de Egeïsche Zee, dat een klein stukje uit de kust van Turkije ligt. Rhodos is een echte zonbestemming, en zonovergoten eiland dat tot de belan...

Zomer05.04.2023

Dit zijn de vijf mooiste plekken op Rhodos die bijna niemand kent!

+ onontdekte vakantieadresjes

Verder lezen over Nederland

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

Breng je binnenkort een bezoek aan Rotterdam? Dat is sowieso een goed idee, want de stad bruist! Het is de perfecte plek om een dag of weekend naartoe te gaan. Naast de Euromast, Markthal en natuurlijk de rivier de Maas,...

Stedentrips13.06.2024

Lunch in Rotterdam: dit zijn de beste plekken!

30 hotspots door de hele stad
Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

Dit zijn de 30 allerleukste strandtenten van Nederland. We hebben er 10 per provincie voor je verzameld. Weet jij alvast waar je moet zijn zodra de zon zich weer laat zien!

Zomer04.06.2024

Dit zijn de 30 leukste strandtenten van Nederland

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Een roadtrip door Nederland, dat is een flinke uitdaging want de keuze is reuze in ons kleine landje. Nederland is namelijk groot genoeg om meerdere interessante routes uit te stippelen. Alle provincies aandoen is een op...

Algemeen29.05.2024

De ultieme roadtrip door Nederland: 10 verrassend leuke stops

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Wij gaan graag een nachtje of weekend weg in Nederland en gelukkig heb je ook in ons eigen land volop keuze uit mooie accommodaties, want nog steeds openen nieuwe hotels hun deuren. Dit zijn de allermooiste!

Ontspanning22.05.2024

Dit zijn de 10 mooiste nieuwe hotels in Nederland

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Wist je dat waddeneiland Terschelling een van de beste plekken ter wereld is om sterren te kijken? Op Dark Sky Park De Boschplaat kun je, bij helder weer, een schitterende sterrenhemel zien!

Natuur30.04.2024

Terschelling is één van de beste plekken ter wereld om sterren te kijken

Ga naar Dark Sky Park De Boschplaat
10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

Om te lunchen in Breda heb je de keuze uit heel veel leuke eettentjes en restaurants. Maar waar moet je zijn? Wat zijn de leukste hotspots en waar is de lunch het lekkerst? Hou dit lijstje bij de hand: lunchen in Breda d...

Stedentrips23.04.2024

10 keer: de leukste plekken om te lunchen in Breda

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

De liefde voor Zeeland is groot. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je zó tot rust komt als in Zeeland. Het zijn niet alleen de Zeeuwse stranden, maar het zijn ook de uitgestrekte landschappen, lieflijke dorpjes e...

Zomer15.04.2024

De ultieme roadtrip door Zeeland langs de 8 mooiste plekken

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024