Ontspanning04.04.2023

7 tips om zeker te doen in sfeervol Zermatt


in de zomer

In de categorie iconische bergtoppen in de Alpen staat de Matterhorn op eenzame hoogte. De Matterhorn is vooral geliefd om z’n vorm – die je misschien wel kent van de doosjes Toblerone. Om de Matterhorn van dichtbij te zien reis je naar Zermatt in Zwitserland, een letterlijk hoogtepunt in de Alpen. Dit dorp ligt namelijk op 1.608 meter. Er zijn weinig plekken in de Alpen met zo’n aantrekkingskracht als dit dorp en dat heeft alles te maken met het Zwitserse icoon. Vanuit zo ongeveer iedere plek in Zermatt kun je deze legendarisch bergtop zien liggen, en dat verveelt geen seconde. Het is het Alpendorp van je dromen, zeker in de zomer.

Waarom Zermatt zo bijzonder is…

Zermatt staat bekend als een luxe bestemming. En dat is natuurlijk niet voor niets. Prijzen in hotels en restaurants liggen een stuk hoger dan je in andere vakantielanden gewend bent. En in Zermatt is dat misschien nog nét even iets hoger dan in de rest van Zwitserland. Dit dorp is namelijk uniek, op meerdere manieren. Het is autovrij, je kunt er alleen met de trein komen. Die geïsoleerde ligging maakt dit bergdorp bijzonder. De schoonheid van Zermatt, en de sfeer in het dorp zorgen voor een extra hoge bucketlist-factor.

Al is die iconische berg zeker niet het enige mooie plekje. De bergen rondom Zermatt wemelen van de idyllische bergmeren, sfeervolle berghutten en zelfs een spectaculaire hangbrug. Stilzitten is hier absoluut geen optie. Gelukkig hoef je niet alles te voet te doen. Ook in de zomer draaien alle liften en er gaat zelfs een treintje via een historische tandradbaan omhoog.

Je zou er zomaar last van ‘fomo’ kunnen krijgen. Niet nodig, zeker niet met deze zeven tips om zeker te doen in sfeervol Zermatt op zak!

1. De onvergetelijk mooie treinrit naar Zermatt

Oohh’s en aahh’s golven door de trein. Eén ding is zeker: vanaf dit moment ga je honderden foto’s maken. Geen landschap zo fotogeniek als de bergen rondom Zermatt.

Het autovrije Zermatt ligt vrij geïsoleerd aan het eind van het Matterdal. De rit van Visp naar het hooggelegen Zermatt met de Matterhorn Gotthard Bahn is indrukwekkend.

Bergen omsluiten de vallei, de natuur wordt ruiger naarmate de trein omhoog kruipt. Je passeert houten chalets, stromende rivieren met grijsgroen gletsjerwater, hoge dennenbomen, rotsen, resten van steenlawines, kuddes schapen en groene weides – met in de verte besneeuwde toppen.

Matterhorn: de berg der bergen

De Matterhorn, de berg der bergen waarvoor mensen uit de hele wereld naar Zermatt komen, laat zich hier al zien. En je gaat ‘m nog veel vaker zien, maar de eerste keer vergeet je niet. Het is hét symbool van Zwitserland.

Met de auto naar Zermatt?

Wil je liever met de auto naar Zermatt? Het dorp zelf is autovrij, maar je kunt wel met de auto tot Täsch rijden. Daar kun je parkeren in de Matterhorn Terminal. Het laatste deel reis je dan, net als ieder ander, met de trein naar het dorp.

Hoewel het dorp compact is, en alles op loopafstand is – je komt hier waarschijnlijk ook in de zomer om te wandelen – heb je geen auto nodig. Wel kun je gebruik maken van elektrische taxi’s die je naar je hotel brengen. Wel zo fijn als je een hoop bagage bij je hebt. Ieder hotel heeft er een: je moet alleen even doorgeven hoe laat je aankomt, en er staat een elektrische taxi op het station op je te wachten.

Zermatt is autovrij, dus je moet de trein nemen om er te komen
Zermatt is autovrij, dus je moet de trein nemen om er te komen
De Bahnhofstrasse is de hoofdstraat van het dorp
De Bahnhofstrasse is de hoofdstraat van het dorp
Het Alpendorp uit je dromen
Het Alpendorp uit je dromen
Wandelen langs de Matter Vispa
Wandelen langs de Matter Vispa

2. Doe de zonsopkomst hike naar de Stellisee

Zermatt is een regelrecht wandelparadijs. De bergen zijn hier zó mooi en rustgevend, dat je er uren (dagen) wil wandelen. En dat kan ook, er liggen veel mooie routes te wachten. Vanuit Zermatt kun je maar liefst 38 pieken van vierduizend meter of hoger beklimmen. De vraag is vooral: welke ga je doen?

Er is er één die je absoluut niet mag missen: de Stellisee sunrise hike. Sunrise, dus vroeg je bed uit.

De Stellisee is een van de bergmeren die deel uitmaakt van de beroemde de 5-Seenweg. Als hier in de zomer de zon opkomt, dan heb je vanaf dit idyllische bergmeer een sensationeel uitzicht op de Matterhorn, die van bovenaf door de zon verlicht wordt. Daarom moet je dus zo vroeg op, de zon is hier namelijk ook rond half zes-zes uur op.

Omdat de liften normaal gesproken zo vroeg nog niet draaien, moet je wel een kaartje kopen voor deze unieke ervaring. Die kun je hier online boeken en dat kost CHF 75.00 (75 euro). Dat is misschien wat prijzig voor een retourtje met de lift, maar je krijgt óók ontbijt en dus het sensationele uitzicht op de Matterhorn. Dat wil je zien, geloog me.

De Stellisee ligt op 2.537 meter hoogte. Vanaf de Blauherd-lift wandel je in zo’n 30 minuten naar het meer. Na de zonsopkomst (en het inbegrepen ontbijt) kun je uiteraard ook verder wandelen, of je loopt op je gemak weer terug naar de lift. Maar je bent nu boven, op een van de mooiste plekken van Zwitserland. Verder wandelen dus!

Dit wil je zien: de opkomende zon die de top van de Matterhorn in vuur en vlam zet
Dit wil je zien: de opkomende zon die de top van de Matterhorn in vuur en vlam zet

3. Wandel over de Hängebrücke in Furi

In 2017 had Zwitserland de langste hangbrug ter wereld met 494 meter lengte. Niet ín Zermatt, maar wel in de buurt. Inmiddels is deze De Charles Kuonen Hängebrücke voorbij gestreefd door hangbruggen in Portugal (516 meter) en Tsjechië (721 meter), maar dat neemt niet weg dat het nog steeds een spectaculaire wandeling is over deze hangende brug heen. De hangbrug wordt altijd in één adem genoemd met Zermatt, maar ligt in werkelijkheid een stukje hier vandaan.

Er is echter in de Zwitserse bergen een hangbrug te vinden die wel in Zermatt ligt. Minder lang en minder hoog, maar zeker niet minder mooi: de Hängebrücke in Furi. Deze is onderdeel van de Furi Suspension Bridge Trail, een hike van drie kilometer (ongeveer een uur wandelen).

Het is een prachtige hangbrug boven de rivier Gornera. Op het hoogste punt hangt de brug 90 meter boven de grond. Je begrijpt dat het uitzicht als je eenmaal óp de brug staat waanzinnig mooi is. Maar dan moet je het wel aandurven om er overheen te lopen. Mensen met hoogtevrees kunnen hier zomaar last van knikkende knieën krijgen.

Hoewel het niet zo’n lange wandeling is, kan het zomaar zijn dat je er toch lang over doet. Midden op de brug móét je namelijk stoppen om te genieten van het mooie uitzicht over de Zwitserse Alpen. En de Furi Suspension Bridge Trail neemt je ook nog mee langs de Gletschergarten Dossen, een zogenaamde gletsjertuin waar je ook nog even kunt stoppen. Hier zie je de resten gesteente van de Gornergletsjer, indrukwekkend om te zien. Al is de wandeling over de hangbrug van Furi natuurlijk het hoogtepunt van deze hike.

100 meter lang, 90 meter boven de grond: de hangbrug van Furi is indrukwekkend
100 meter lang, 90 meter boven de grond: de hangbrug van Furi is indrukwekkend
In de zomer is dit een prachtige plek om te wandelen
In de zomer is dit een prachtige plek om te wandelen
En plof daarna neer in de zon op het terras bij Restaurant Furi
En plof daarna neer in de zon op het terras bij Restaurant Furi

4. Neem de Gornergratbahn omhoog

Als je met de trein vanuit Visp of Täsch aankomt in Zermatt, dan ben je op het treinstation. Daar tegenover ligt nog een kleiner station, waar je op een hele bijzondere trein kunt stappen: de Gornergratbahn. Het is de hoogste tandradbaan van Europa in de vrije natuur. De trein is vernoemd naar berg Gornergrat, waar het hoogste punt op 3.135 meter ligt.

En die móét je omhoog nemen. Het is een korte, maar spectaculaire treinrit. Er zijn meerdere stations waar je uit kunt stappen en natúúrlijk ga je onderweg de Matterhorn zien. Sterker nog: de Gornergrat Bahn stopt op verschillende plekken voor waanzinnig uitzicht.

Zo’n rit met de Gornergratbahn is niet goedkoop: CHF 88.00. Dat is omgerekend ook ongeveer 88 euro. Het is het iedere cent waard, hoor.

Koop je een kaartje tot het eindpunt, dat zit je een klein half uur in de trein. Met je telefoon of fotocamera in de aanslag. Al ontdek je de mooiste en meest fotogenieke plekken pas als je te voet op pad gaat.

Het eindpunt van de trein is op de top van de Gornergrat, waar het uitzicht ronduit spectaculair is.

Tip: mocht je willen wandelen, maar is het té zwaar voor je om helemaal naar boven te lopen, neem dan de tandradbaan omhoog en wandel omlaag. Dat is een stuk gemakkelijker. En zo kun je toch al die mooie bergmeren én de Matterhorn van dichtbij zien. Omdat de Gornergratbahn onderweg drie keer stopt zou je ook delen omhoog of omlaag kunnen lopen.

Met de Gornergrat Bahn omhoog voor waanzinnig uitzicht
Met de Gornergrat Bahn omhoog voor waanzinnig uitzicht
Wandel een klein stukje omlaag en dit is je uitzicht
Wandel een klein stukje omlaag en dit is je uitzicht

5. Wandel door het dorp

In Zermatt kun je zeker ook een middag uittrekken om op je gemak het dorp te verkennen. Dat is groot genoeg om je een paar uur mee te vermaken. Zeker als je een fotocamera in de hand hebt. Ik heb zelden zo’n mooi en fotogeniek Alpendorp gezien. Houten chalets, veel bloemen, en op de achtergrond die ene mooie bergtop, zorgen ervoor dat je maar blijft schieten.

De Bahnhofstrasse is de hoofdstraat van het dorp. Als je aankomt met de trein, sta je meteen aan het begin van deze straat. In de Bahnhofstrasse vind je een hoop winkels. Natuurlijk verkopen ze vooral producten waar je in de bergen iets aan hebt: wandelschoenen, outdoor-kleding, zonnebrillen. En je vindt er boetieks met kleding. Maar zoals je inmiddels weet is winkelen in Zwitserland niet bepaald voordelig. Het is sowieso leuk om hier rond te lopen, je vindt er ook een hoop cadeauwinkels, kaaswinkels én veel goede restaurants.

Door het dorp heen stroomt de Matter Vispa, gevormd door de gletsjers uit dit gebied. Dat zorgt voor nóg meer mooie plaatjes en een prachtige wandeling langs het water. Op zonnige dagen in de zomer raak je hier niet uitgekeken.

Neem uitgebreid de tijd om ook het dorp zelf te verkennen
Neem uitgebreid de tijd om ook het dorp zelf te verkennen
Duurzaam \u00e9n minder geluidsoverlast: de elektrische taxi`s in Zermatt
Duurzaam én minder geluidsoverlast: de elektrische taxi`s in Zermatt
Lokale jongeren op een bankje
Lokale jongeren op een bankje
De outdoor-sfeer is hier overal goed voelbaar
De outdoor-sfeer is hier overal goed voelbaar

6. De lekkerste restaurants van Zermatt

De meeste restaurants vind je aan de Bahnhofstrasse en de kleine straatjes rondom. Misschien boek je wel een hotel met halfpension, maar mocht je nog wat tips kunnen gebruiken, dan heb ik er een paar voor je.

Koop vooral brood en lekkers bij bakkerij Fuchs waar inmiddels de derde generatie het deeg kneedt. Voor Zwitserse kaas hoef je niet per se naar de delicatessenzaken, die kun je zeker ook bij de supermarkt kopen.

  • Restaurant Schäferstube is een aanrader in het dorp als je de lokale ‘cuisine’ wil proeven. Natuurlijk kun je hier een klassieke Käsefondue eten, net als een Walliser Teller of Lammragout . De kaart is super uitgebreid, de sfeer op en top Zwitsers.
  • Ben je aan het wandelen en wil je in de bergen lunchen of stoppen voor een drankje? Op het terras van Riffelhaus 1853 zit je met je neus richting de Matterhorn, met de typische Walliser zwartneusschapen op de voorgrond. Een mooier decor kun je niet voorstellen.
  • Heb je de wandeling over de hangbrug in Furi gedaan? Plof dan neer in de tuin van Restaurant Furi voor een typische Käseschnitte of Rösti. Een prachtige plek om te lunchen in de bergen.
Op het terras van Riffelhaus 1853 is dit je uitzicht
Op het terras van Riffelhaus 1853 is dit je uitzicht
Tip bij bakkerij Fuchs: bergf\u00fchrer broodjes met vijgen, appel, amandelen en rozijnen
Tip bij bakkerij Fuchs: bergführer broodjes met vijgen, appel, amandelen en rozijnen
In het centrum vind je nog veel meer leuke restaurants
In het centrum vind je nog veel meer leuke restaurants

7. Doe de 5-seenweg wandeling

Mocht je nog niet voldoende gewandeld hebben, dan is dit dé tip die je absoluut moet doen: de 5-seen wandeling, oftewel de vijfmeren wandelroute.

Het is de bekendste en meest geliefde wandeling in Zermatt. De 5-Seenweg neemt je meer langs vijf idyllische bergmeren: Stellisee, Grindjisee, Grünsee, Moosjisee en Leisee.

Het is een wandelroute van ongeveer 10 kilometer. Op papier doe je daar 2.30 uur over, maar dat kan sneller én langzamer. Het is maar net hoe lang je van al die mooie plekken wil genieten. Want in de zomermaanden wachten hier prachtig bergmeren met soms smaragdgroen water op je.

Er zijn een paar redenen waarom de 5-Seenweg zo geliefd is en dat zijn natuurlijk de schitterende uitzichten onderweg. Meerdere keren word je getrakteerd op sprookjesachtige uitzichten op de Matterhorn. Daarnaast is de 5-Seenweg ook een vrij eenvoudige wandeling omdat je de meeste meters omlaag loopt. Wil je deze wandelroute op je gemak ontdekken, vertrek dan ’s morgens een beetje op tijd. Dan is het nog lekker rustig.

Wandelen langs de mooiste bergmeren
Wandelen langs de mooiste bergmeren
En weer die ene bergtop.. Ik zei toch dat je honderden foto`s ging maken?
En weer die ene bergtop.. Ik zei toch dat je honderden foto`s ging maken?

Niets dan goede herinneren aan deze bijzondere plek in de Zwitserse Alpen. De schone berglucht, de beeldschone bergen en meren, een strakblauwe lucht. Je moet met het weer natuurlijk wel enigszins geluk hebben in de zomer, maar dit is een droomplek die je absoluut op je bucketlist mag zetten. Om vervolgens ervan te dromen om weer terug te gaan. Eenmaal in Zermatt, dit deze plek voor altijd in je hart!

Op vakantie naar Zermatt

Wil jij op reis naar Zermatt? Lees dan deze reistips nog een goed door, ze komen van pas bij het boeken van je reis.

Boek je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Zwitserland

Ook Lauterbrunnen in Zwitserland overweegt entreegeld

Zelfs als je nog nooit in Lauterbrunnen bent geweest, dan ken je dit dorpje ongetwijfeld - van de plaatjes op Instagram. Het is een van de mooiste dorpen in Zwitserland (in de regio Bern) dat op een uitzonderlijk plekje ligt. Het is het Zwitserse 'picture perfect' met hoge rotswanden, een groene alpenweide op de voorgrond en een beeldschoon kerkje dat de show steelt.

Algemeen28.05.2024

Ook Lauterbrunnen in Zwitserland overweegt entreegeld

5 tips voor een low budget vakantie naar Zwitserland

Avontuurlijke wandeltochten naar besneeuwde bergtoppen, kamperen in de wildernis of met een enorme vaart op je snowboard de berg af. Zwitserland is een droombestemming voor natuurliefhebbers en waaghalzen, zowel in de zo...

Natuur09.04.2024

5 tips voor een low budget vakantie naar Zwitserland

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Interlaken in de winter

Bezoek Interlaken en omgeving in de wintermaanden. Het landschap is zó mooi, dat je je ogen bijna niet gelooft. Van kristalheldere meren tot sprookjesachtige bergtoppen.

Winter25.03.2024

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Interlaken in de winter

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Bern Regio in Zwitserland: 8 tips voor Bern, Jungfraujoch en Interlaken

Zwitserland is het land van magische bergtoppen, fonkelende meren en overheerlijke kaasfondue. De Zwitserse regio Bern, met zijn veelzijdigheid, biedt voor elke reiziger het ultieme Zwitserleven. We verkennen Bern, de Ju...

Natuur28.11.2023

Bern Regio in Zwitserland: 8 tips voor Bern, Jungfraujoch en Interlaken

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

Zweden en Zwitserland: het begint allebei met de letter Z en het zijn fantastische vakantiebestemmingen. Qua rust en ruimte zijn ze enigszins vergelijkbaar, maar toch ook weer compleet anders. Zweden heeft een lange kust...

Algemeen24.10.2023

Na het zien van dit filmpje haal je Zweden en Zwitserland nooit meer door elkaar

De beste tips voor een verrassend leuke wintersport in Adelboden!

In het Berner Oberland in Zwitserland, ingesloten door mooie uitzichten op hoge bergtoppen, ligt het dorp Adelboden. Een verrassend mooie wintersportbestemming waar menig wintersporter warm van wordt. Adelboden is een a...

Winter23.02.2023

De beste tips voor een verrassend leuke wintersport in Adelboden!