Ontspanning19.10.2023

Doe de Vennbahn: de ultieme fietsroute over een oude spoorlijn


door Duitsland, België en Luxemburg

De Vennbahn is een van de leukste fietsroutes om te doen. De Vennbahn volgt de route van een oude spoorweg en loopt van Aken (Duitsland) naar Troisvierges (Luxemburg). Een groot deel loopt door het oostelijk deel van Wallonië. Voor fietsliefhebbers is het een aanrader om de Vennbahn een keer te doen. Het is een mooie, ontspannen en afwisselende route van 125 kilometer door drie landen. Over goed geasfalteerde fietspaden en zonder hellingen, een vlakke fietsroute dus. Ik vertel je er graag alles over.

De Vennbahn: fietsen over een oude spoorlijn

De spoorlijn die je volgt als je de Vennbahn fiets is een oude Duitse spoorlijn die in 1885 werd voltooid. Deze fungeerde als een belangrijke verbinding tussen Aken in Duitsland, de Oostkantons in België en Luxemburg. De spoorlijn was primair bedoeld voor goederenvervoer, met name voor de kolenindustrie in de regio. Na de sluiting van de kolenmijnen in de jaren ’60 was de spoorlijn nauwelijks van nut en verloor het haar oorspronkelijke doel.

In de jaren ’90 werd het traject omgevormd tot een fietsroute, die tegenwoordig bekendstaat als de Vennbahn-Radweg en behoort tot de meest populaire fietsroutes en tegenwoordig helemaal voor de bezitters van e-bikes.

Officieel het enige echte startpunt van de Vennbahn. Station Rhote Erde in Aken
Officieel het enige echte startpunt van de Vennbahn. Station Rhote Erde in Aken

125 km, waarbij de uitdaging in de laatste 30 km zit

De 125 kilometer lange Vennbahn Radweg komt voor in de lijstjes van langste en meest adembenemende fietsroutes in Europa. Dat is misschien wat te veel eer, want adembenemend zijn eigenlijk vooral de laatste 30 kilometer. Als je het voormalig spoortraject verlaat en het meer ouderwets klimmen wordt met klimmetjes en afdalingen ver boven de 15 procent, begint het echte genieten.

Het grootste deel van de route lijkt echter op een e-bike snelweg met een licht hoogteverschil. Ideaal voor toerfietsers die deze route met een e-bike willen doen. En die ga je volop tegenkomen.

Fietsen met een e-bike van Nederlandse bodem: de Gazelle Ultimate T10

Om de Vennbahn zelf te ervaren hebben we deze route gereden met een e-bike van Nederlandse afkomst, de Gazelle Ultimate T10 met een 625 Wh accu. Een beetje een alleskunner die er voor een e-bike redelijk sportief uitziet. Duidelijk is te zien dat Gazelle veel aandacht heeft gegeven aan het design. De 625 Wh accu zorgt voor nogal wat bereik. Zo zouden na een nachtje laden 180 kilometer kunnen fietsen als we de fiets alleen in de Eco-modus zouden gebruiken. Gebruik je echter meer vermogen dan loopt het bereik van deze Ultimate T10 natuurlijk terug.

Lichte stijging en daling: een e-bike snelweg

De Vennbahn bestaat uit zes verschillende etappes waarbij het stijgings- en dalingspercentage slechts een paar procent is. Voor de Gazelle Ultimate T10 was dat duidelijk even wennen omdat de mate van ondersteuning ook afhangt van je eigen inspanning. Trap je dus stevig door dan wil het Bosch-systeem dat je terugschakelt. Raak je dan de 25 kilometer aan, dan krijg je te maken met die beroemde e-bike muur van maximaal 25 kilometer. Zet je het systeem helemaal uit dan moet je 27 kg extra omhoog fietsen. Het was dus even zoeken.

Let wel, de trapondersteuning is heel persoonlijk. Onderweg kom je ook mensen tegen op een e-bike die het uiterst rustig aan doen. Vind je het leuk om ook wat sportiever te fietsen, dat wat goed past bij deze Ultimate T10 dan moet je opzoek gaan naar jouw eigen fietstempo.

Aan de Vennbahn gaat het niet liggen want die zoekt zijn weg moeiteloos over de toppen van de Waalse heuvels. En omdat treintrajecten nu eenmaal redelijke rechtdoor lopen, zonder al te veel bochten, is dit toch wel een soort snelweg voor e-bikes. Prachtig asfalt door een voornamelijk groene natuur.

Begin van de Vennbahn route ter hoogte van Raeren
Begin van de Vennbahn route ter hoogte van Raeren
De Vennbahn bij Lammersdorf loopt hier exact over de grens tussen Belgie en Duitsland
De Vennbahn bij Lammersdorf loopt hier exact over de grens tussen Belgie en Duitsland
Oude wagons die worden gebruikt als rustplaatsen en te schuilen bij regen
Oude wagons die worden gebruikt als rustplaatsen en te schuilen bij regen

Van Aken naar Troisvierges: een dagje genieten in de natuur

Officieel start de Vennbahn in het centrum van Aken bij een oud station. Je kunt overigens je auto hier parkeren maar dat is iets wat iedereen voor zichzelf moet bepalen. Het is in ieder geval een plek die met de trein goed te bereiken is. En ook de terugweg met de trein vanuit Troisvierges is prima. De route is 125 kilometer lang, maar sportieve fietsers kunnen dat zeker in één dag doen.

Het stijgingspercentage is gedurende een groot deel van de route minimaal (binnen de 2 procent). Het vrijwel volledig geasfalteerde fietspad maakt fietsen zeer comfortabel. De Vennbahn behoort tot het RAVeL-programma in Wallonië. Dat betekent dat de route is voorbehouden voor niet-gemotoriseerd verkeer en volstrekt veilig is. Initiatiefnemer voor de aanleg was de Duitstalige Gemeenschap van België die het voor elkaar kreeg om 14 miljoen euro op te halen voor de aanleg. Officieel bestaat de route uit 6 etappes.

De Vennbahn lijkt te zijn aangelegd als een snelweg voor e-bikes
De Vennbahn lijkt te zijn aangelegd als een snelweg voor e-bikes
Vennbahn bij het retro station van Sourbrodt
Vennbahn bij het retro station van Sourbrodt

De zes etappes van de Vennbahn

De 125 kilometer is opgedeeld in 6 etappes. Deze zouden een stijgingspercentage van maximaal 2 procent. Dat laatste klopt niet helemaal want de laatste 30 kilometer gaan echt door een zwaar geaccidenteerd landschap. Ook de informatie dat het laatste traject door een lange tunnel gaat waarna je door een waanzinnig vleermuizenpad fietst is onjuist. Dit deel van het traject is definitief afgesloten omdat onder de vele vleermuissoorten op dit pad ook enkele zeer unieke uitheemse soorten aanwezig zijn. Deze zijn zó bijzonder dat men geen toerisme meer toestaat op dit deel van de route. Het betekent een 14 procent lange klim gevolgd door een prachtig sterk glooiend landschap. Een mooi traject om echt de limiet van je e-bike eens op te zoeken.

Etappe 1: Aken – Raeren (22 km, 247 hoogtemeters)

Leuk om er even in te komen. Je zult gelijk gaan merken dat de route hier licht omhoog loopt en je even moet zoeken naar een snelheid die voor jou prettig is.

Etappe 2: Raeren – Monschau (26 km, 239 hoogtemeters)

Vanaf het voormalige treinstation in Raeren passeer je meerdere keren de grens met België en Duitsland. Heel spannend is de route niet. Lange fietspaden met als advies om even door te trappen tot Monschau.

Etappe 3: Monschau – Waimes (27 km, 203 hoogtemeters)

Het is een aanrader (je zou gek zijn als je dit niet even doet) om in het pittoreske Monschau koffie te gaan drinken met een heerlijke apfelstrudel. Je rijdt een paar kilometer om en krijgt vanwege de extra calorieën wel een klimmetje van 14 procent als toegift. Veel plekken om wat te eten of te drinken kom je niet tegen. Veel is om onbekende redenen helaas gesloten. Dit traject is duidelijk wat afwisselender en kun je genieten van het fraaie landschap. Heerlijk om te fietsen.

Monschau vroeg in de ochtend, wel een aanrader om even een tussenstop te maken
Monschau vroeg in de ochtend, wel een aanrader om even een tussenstop te maken

Etappe 4: Waimes – St.Vith (17 km, 89 hoogtemeters)

Vanuit Waimes fiets je door een mooi en afwisselend landschap via Montenau richting St. Vith. Onderweg moet je wel even goed opletten omdat de route zich hier splitst. Leuk is om in St. Vith even te stoppen bij het oude station. Het is ook een leuke plek om even te lunchen als je daar zin in hebt.

Etappe 5: St. VithBurg Reuland (15 km, 197 hoogtemeters)

Ten zuiden van St. Vith begint de route veel meer te slingeren en wordt het landschap en uitdagender. Hier klopt de informatie niet dat ook hier het stijgingspercentage beperkt blijft. Toch is dit voor iedere geoefende fietser (met of zonder e-bike) allemaal prima te doen. Je eigen wat meer inspannen is best gezond. Je fietst hier ook door de Lommersweilertunnel.

Etappe 6: Burg ReulandTroisvierges (18 km, 203 hoogtemeters)

Het laatste traject komt dus niet meer overeen met de oorspronkelijke route vanwege een omzetting van het vleermuizenpad. Je wordt hier nu wel getrakteerd op wat pittige klimmetjes en afdalingen. Eigenlijk is hierdoor het slot van de Vennbahn ook leuker geworden en zit er wat meer uitdaging in.

Eenmaal bij het eindpunt, het station van Troisvierges vind je nog een locatie om wat te drinken. Vanaf hier moet je zelf kijken hoe jouw route er uit gaan zien. In ieder geval kun je vanaf hier ook de trein (met overstap) nemen naar het beginpunt in Aken.

Het oude station in St. Vith
Het oude station in St. Vith
Schitterende natuur in de omgeving van Burg Reuland
Schitterende natuur in de omgeving van Burg Reuland

Doe de Vennbahn met een e-bike

Toen de Vennbahn werd aangelegd als fietsroute waren e-bikes nauwelijks of niet te koop. Dertig jaar later is dat wel anders, want tijdens het fietsen ontdekte ik dat het aantal e-bikes ver boven de 80 procent ligt. De route is uitermate geschikt voor bezitters van deze fietsen en lijkt daarmee zelfs weer een boost te krijgen in populariteit.

Lees ook: dit is waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

Hopelijk is het ook een extra impuls voor uitbaters van horeca om hun terrassen open te zetten, als was het maar in de vakantieperiode of de weekends. Het maakt het fietsen voor de vele recreanten er alleen maar leuker op.

Het fietsen met de Gazelle Ultimate T10 was geen enkel probleem. Met nog 48 procent batterijcapaciteit over is het wel duidelijk dat deze Gazelle uitermate geschikt is voor lange trajecten. Het batterijverbruik ging alleen fors omhoog in de laatste 30 kilometer. Grote delen zijn gefietst zonder ondersteuning omdat je dan ook boven de 25 kilometer kunt rijden. Dat is eigenlijk het enige minpuntje. De e-bike muur is wat te nadrukkelijk aanwezig en dat is jammer.

Door een update van de software was het tevens mogelijk om de fiets te blokkeren via de app als extra beveiliging. Handig als je even wat gaat drinken.

Vennbahn_Offroad_Trois-Vierges
Vennbahn_Offroad_Trois-Vierges
Het gedeelte van de Vennbahn wat gesloten is en je een geheel nieuwe route gaat rijden
Het gedeelte van de Vennbahn wat gesloten is en je een geheel nieuwe route gaat rijden
Het eindpunt in Troisvierges, het station ligt na een lange stijle afdaling zo`n 4 km verder
Het eindpunt in Troisvierges, het station ligt na een lange stijle afdaling zo`n 4 km verder
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Fietsvakantie

Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa

Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa! Hier vind je goede fietspaden, leuke routes en kun je veilig van a naar b komen. Ook Amsterdam staat uiteraard in de lijst.

Ontspanning03.05.2024

Dit zijn de 15 beste fietssteden van Europa

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

De populariteit van e-biken kent geen grenzen. Eind vorig jaar reed drie op de tien Nederlanders op een elektrische fiets. Steeds meer mensen ervaren het gemakt en comfort van elektrisch fietsen. De ontwikkeling van de...

Ontspanning04.10.2023

5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Er zijn weinig plekken waar je beter tot rust komt dan in de bergen. Met hoge Alpentoppen om je heen gaat ontspannen haast vanzelf. Daarvoor hoef je alleen maar naar een mooi berglandschap te kijken en frisse berglucht i...

Natuur07.07.2023

Hiken en fietsen in Ischgl: dit zijn de mooiste routes

Mountainbiken in Oostenrijk: ontdek de Salzkammergut op de fiets

De regio Salzkammergut vind je ten oosten van de stad Salzburg in Oostenrijk. Hier tref je volop bergen, meren, grotten, watervallen en gezellige stadjes aan. Een prachtige zomerse vakantiebestemming! En een fantastische...

Zomer06.07.2023

Mountainbiken in Oostenrijk: ontdek de Salzkammergut op de fiets

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

Fietsen in Wallonië was lang voorbehouden aan wielertoeristen en liefhebbers. Het Belgische landschap dat bekend is van veel wielerkoersen - met als hoogtepunt Luik-Bastenaken-Luik - is prachtig én uitdagend. Voor veel...

Ontspanning18.05.2023

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

7 e-bike tips: waar moet je aan denken tijdens een lange fietsvakantie?

Als je graag fietst en wil genieten van langere ritten zonder jezelf te vermoeien, dan is een e-bike dé manier om je te verplaatsen. Een e-bike, of elektrische fiets, is een fiets met een elektromotor die je vooruit hel...

Algemeen20.09.2022

7 e-bike tips: waar moet je aan denken tijdens een lange fietsvakantie?

Transardennaise op de fiets: prachtige route door de Ardennen

De Transardennaise is een legendarische route die door de Belgische Ardennen loopt. Het is dé klassieke wandeling langs de mooiste plekken van de Ardennen, van La Roche-en-Ardenne naar Bouillon, een route van 164 kilome...

Ontspanning12.08.2022

Transardennaise op de fiets: prachtige route door de Ardennen

Verder lezen over Wallonië

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De lijst met mooie plekken in België is oneindig. Onze zuiderburen hebben zoveel sfeervolle steden en dorpen, leuke kustplaatsjes en mooie natuurgebieden. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Maar wat zijn nu de echte parels van België? Welke plekken zijn zo bijzonder dat je er een keer geweest moet zijn? Deze historische steden en natuurwonderen in België mag je niet missen: de 15 mooiste plekken in België die je gezien móét hebben!

Algemeen10.01.2024

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

De populariteit van e-biken kent geen grenzen. Eind vorig jaar reed drie op de tien Nederlanders op een elektrische fiets. Steeds meer mensen ervaren het gemakt en comfort van elektrisch fietsen. De ontwikkeling van de...

Ontspanning04.10.2023

5 redenen waarom Wallonië dé e-bike provincie van Europa is

Zo mooi is de Ninglinspo wandeling in de Ardennen

Voor mooie hikes dichtbij huis moet je in de Belgische Ardennen zijn. Op een paar uur rijden van Nederland ligt een waanzinnig outdoor-gebied te wachten met bergen, watervallen, bossen en kastelen. Eén van de meest popu...

Natuur27.09.2023

Zo mooi is de Ninglinspo wandeling in de Ardennen

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

Fietsen in Wallonië was lang voorbehouden aan wielertoeristen en liefhebbers. Het Belgische landschap dat bekend is van veel wielerkoersen - met als hoogtepunt Luik-Bastenaken-Luik - is prachtig én uitdagend. Voor veel...

Ontspanning18.05.2023

Dit zijn de 5 mooiste e-bike routes in Wallonië en de Ardennen

Ontdek deze toffe hangbrug in Bouillon: La passerelle de l’Épine

De Ardennen in Wallonië is een walhalla voor wandelaars. En dan vooral in het zuidoosten, in de Belgische provincie Luxemburg. Wie er wat vaker komt, wordt langzaam verliefd op deze streek in Wallonië. En zonder andere...

Natuur15.05.2023

Ontdek deze toffe hangbrug in Bouillon: La passerelle de l’Épine

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

De Belgische Ardennen is een waanzinnig leuke vakantiebestemming, het hele jaar door. Maar in het bijzonder in de zomer. Als de zon schijnt waan je je in de Ardennen in een compleet andere wereld, die toch zo verrassend...

Natuur10.05.2023

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in de Ardennen

Dit zijn de 9 mooiste dorpen in Wallonië

Net als Frankrijk heeft ook België een keurmerk voor bijzondere dorpen: Les Plus Beaux Villages de Wallonie. Een titel die niet zomaar ieder dorp krijgt. Zo moeten deze dorpen onder andere een landelijk karakter en een...

Algemeen29.04.2023

Dit zijn de 9 mooiste dorpen in Wallonië

Glamping in de Ardennen: ontdek TinyParks Laid Back Valley

Dat de Belgische Ardennen een waanzinnig outdoor-bestemming is, weet je vast wel. Hiken, mountainbiken, kanoën: in de Ardennen moet je zijn als je vooral niet stil wil zitten. Het is een plek waar je zoveel mogelijk bui...

Ontspanning28.04.2023

Glamping in de Ardennen: ontdek TinyParks Laid Back Valley