In de Zweedse regio Gold of Lapland vind je het kleine plaatsje Granö. Met nog geen 300 inwoners lijkt het op het eerste oog wat verlaten. Maar toen de overheid jaren geleden besloot de basisschool te sluiten stonden de inwoners op om dit te voorkomen.
Annika Rydman en Christopher Storm zijn opgegroeid in Granö en er na jaren weer teruggekeerd. Samen met een aantal anderen zetten ze zich in om van Granö weer een levendige plek te maken en hebben ze ‘Granö Beckasin’ opgezet. Hun doel is om mensen tot rust te laten komen in de wildernis en nieuwe ervaringen te laten beleven. En dat is gelukt!
Het hart van het project is Granö Lodge. Vanaf de doorgaande weg tussen Lycksele en Umea valt het nauwelijks op, maar wanneer je de brug over gaat beland je in een paradijsje. De lodge ligt aan de oever van de rivier Umeälven. Je voelt je meteen welkom door de gastvrijheid van de mensen die hier wonen en werken.
De lodge is de centrale plek voor de mensen die willen overnachten in één van de accommodaties of een activiteit in de omgeving willen ondernemen. Ook vind je er het restaurant waar chef Ellinor van lokale producten de lekkerste gerechten maakt.
Vanuit de lodge zie je ze al liggen: kleine houten huisjes als een vogelnestje verscholen bovenin de sparren. In het ‘nest’ krijg je een knus gevoel en tegelijkertijd een gevoel van vrijheid door de vele ramen in zowel de zijkanten als het dak van het huisje. Met recht een nest te noemen dus!
Vanuit mijn vogelnest heb ik een prachtig uitzicht op de Umeälven die volledig is bedekt met ijs en sneeuw. De vijfhoekige huisjes zijn van alle gemakken voorzien; je hebt een eigen badkamer en niet onbelangrijk: een comfortabel bed. Er zijn in totaal zes huisjes. Maar je kunt ook in het hotel, in een van de bungalows of op de camping overnachten.
In de omgeving van Granö is van alles te doen. Zo kun je er, zowel in de zomer als in de winter, een tocht maken met de hondenslee. Het is een onvergetelijke ervaring om met de honden de natuur in te gaan.
Ook ijsvissen op de rivier, sneeuwschoenwandelen en brood bakken zijn leuke activiteiten voor de winter. In de zomer kun je met een houten vlot de rivier afzakken en kamperen aan de oever of op het vlot. Wil je meer leren over de natuur en de historie van Granö en Zweeds Lapland, dan kun je onder begeleiding van een gids een kruiden wandeling maken, op eland safari gaan of zelfs gaan jagen.
Ook bijzonder is het historische diner waarbij je echt terug gaat naar het verleden. Alles klopt: de locatie, de muziek, het eten en zelfs de kleding. Alle gasten verruilen voor aanvang van het diner hun eigen kleding voor mooie kostuums en jurken. Dit maakt dat je nog meer op gaat in de sfeer van de avond. Tijdens het acht-gangen diner vertelt chef Ellinor steeds een stukje over de geschiedenis van het eten. De menu is geïnspireerd op wat de mensen vroeger aten en wat er lokaal verkrijgbaar is. Gecombineerd met moderne kooktechnieken staat er elke keer weer een verrassend gerecht op tafel, van gemarineerde eland tot berkenschors en bessen schnaps.
En dan is er nog iets… Je kunt het niet plannen, maar het is de kers op de taart: het noorderlicht. Ik zag dit magische natuurwonder in Granö na afloop van het historische diner. De voorspellingen voor de avond waren niet optimaal, omdat er wat bewolking was, maar soms heb je geluk. Een beter toetje kun je je niet wensen.