Stedentrips18.09.2023

11 leuke tips voor het hippe en bruisende Hamburg


Heb jij zin in een weekendje weg of stedentrip naar een toffe stad in de buurt van Nederland? Parijs of Berlijn zijn leuk, maar veel origineler is een trip naar havenstad Hamburg in Duitsland. Deze parel, gelegen aan de rivier de Elbe, is voor veel Nederlanders nog redelijk onbekend. En dat terwijl Hamburg bezoekers onwijs veel te bieden heeft. Van sightseeing tot shoppen en van cocktails drinken in gezellige bars of op rooftopterrassen tot cultuur snuiven in een van de vele musea; in Hamburg kan het echt allemaal. En er is nog meer. Tijd om je in 11 tips kennis te laten maken met Hamburg!

Tip: vanuit Utrecht is het ongeveer 450 kilometer rijden naar Hamburg. Zo’n 4/4,5 uur dus. Je kunt ook de trein nemen. De Internationale treinverbinding met Hamburg is perfect. En als je ruim op tijd online een kaartje koopt via NS International is dat ook nog eens heel goed betaalbaar!

Huur meteen ook een fiets om deze stad te ontdekken, de leukste manier om je te verplaatsen tijdens een paar dagen in Hamburg. Dit is namelijk de tweede grootste stad van Duitsland, een flinke stad dus, op de fiets zijn alle hotspots goed bereikbaar.

Maak je klaar voor een hele toffe stedentrip, want er is in deze bijzondere Duitse stad onwijs veel leuks te doen!

1. Neustadt en Altstadt

Het imposante Rathaus (stadhuis) vormt het middelpunt van de twee stadsdelen Neustadt en Altstadt. Deze twee wijken zijn Hamburgs belangrijkste winkel- en zakenwijken. De Mönckebergstraβe en de Spitalerstraβe zijn de commerciële winkelstraten met alle grote ketens. Op het plein is in de zomer van alles te doen en de straten zitten vol met mensen. Als je wilt shoppen kun je in deze omgeving je hart ophalen.

<em>Het mooie Rathaus (stadhuis) van Hamburg is een plaatje!<\/em>
Het mooie Rathaus (stadhuis) van Hamburg is een plaatje!
Druk en gezellig is het midden in de zomer in de winkelstraten van Hamburg
Druk en gezellig is het midden in de zomer in de winkelstraten van Hamburg

2. Ontbijten of lunchen in Schanzenviertel

Naar deze wijk ga je voor de bruisende sfeer en de vele cafés. Schanzenviertel is namelijk de hippe uitgaanswijk van Hamburg. Hier gaat het voornamelijk om gezelligheid, eten en drinken. De cafés zijn smaakvol ingericht en het publiek is jong en trendy. Op zaterdagmorgen fietsen we hier doorheen en voelen gelijk de gezellige sfeer. Iedereen zit hier lekker te ontbijten en gezellig te kletsen met elkaar. Heerlijk dus om hier even een tussenstop te maken.

3. Reeperbahn

Als grote havenstad heeft Hamburg een enorme rosse buurt met een lange geschiedenis. De Reeperbahn staat bekend als dé uitgaansstraat van Hamburg. Vooral ‘s avonds komt het hier tot leven. Dan zie je overal neonlichten en klinkt er harde muziek uit de barretjes. Het is dé plek om op stap te gaan op vrijdag- of zaterdagavond. Zin in karaoke? Ga dan naar Thai Oase, een geweldig leuke plek waar veel locals graag komen om te zingen. Kun jij er zelf trouwens ook doen!

Leuk om te weten is dat het succesverhaal van de Beatles begon op Groβe Freiheit, de meest beroemde zijstraat van de Reeperbahn. De Beatles-Plaz die je hier ook vind met het monument herinnert aan deze tijd. Het is een beetje een rare plek, maar ook zeker gezellig. Deze plek mag je dus niet missen tijdens je bezoek aan Hamburg.

<em>De Reeperbahn en straten eromheen zitten vol met caf\u00e9s en clubs<\/em>
De Reeperbahn en straten eromheen zitten vol met cafés en clubs
Ook wordt op deze plek in de zomer van alles georganiseerd. Tijd voor een cocktail dus!
Ook wordt op deze plek in de zomer van alles georganiseerd. Tijd voor een cocktail dus!

4. Boottrip door de havens

Niet alleen de Reeperbahn, ook in Hamburgse containerhaven gaat 24 uur per dag door. Het is de op twee na grootste haven van Europa. Een bezoek aan de havenstad Hamburg is natuurlijk niet compleet zonder een rondvaart door de haven. Van de cruiseterminal via de historische Speicherstadt en de Landungsbrücke tot aan de moderne containerhaven. Aan alles herken je dat dit internationaal vaargebied is.

Er zijn verschillende rederijen die allemaal te vinden zijn aan de St. Pauli Landungsbrücken. Het krioelt hier van de haventoeristen, dus bereid je daarop voor. Ga naar metrostation Landungsbrücken via lijn 3 en je bent er het snelst.

Tip: heel bijzonder is een boottocht bij avondlicht! Die boek je online via Get Your Guide.

Boek een boottocht in de avond en geniet van een bijzonder mooie zonsondergang
Boek een boottocht in de avond en geniet van een bijzonder mooie zonsondergang

5. De oude Elbtunnel

Verder naar het westen vind je de Alter Elbtunnel. Een 426,5 meter lange tunnel onder de rivier de Elbe door, die in 1911 de eerste rivierondertunneling op het Europese continent was. Tegenwoordig is het een nostalgisch stuk geschiedenis waar je doorheen kunt lopen en fietsen. We zijn met de lift naar beneden gegaan, zodat we ook onze fietsen konden meenemen. Via de tunnel fietsten we onder de Elbe door om vervolgens aan de andere kant bij een uitzichtpunt uit te komen. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op Hamburg. Niet zozeer de tunnel of het uitzicht, maar de ervaring is de moeite waard!

Tip: Fietsen huren in Hamburg doe je het beste via Baja Bikes

6. Beklim het Dockland gebouw en bezoek de Elbphilharmonie

In Hamburg vind je veel bijzondere architectuur. Wanneer je bij de Elbe in de buurt bent is het leuk om even naar het Dockland gebouw te fietsen. Dit gebouw heeft de vorm van een boeg van een schip dat zo de Elbe op lijkt te willen varen. Je kunt dit gebouw gewoon gratis opklimmen en vervolgens van het uitzicht op de haven en de stad genieten.

De Elbphilharmonie is ook een bijzonder en opvallend gebouw. Of je het mooi of lelijk vind, mag je zelf beoordelen. Inwoners van de stad zijn er trots op, ondanks dat het een gigantische financieel fiasco was. Sinds 2017 is het geopend en er vinden veel concerten plaats. Je kunt er een rondleiding boeken.

Het 40 meter hoge Dockland kantorengebouw
Het 40 meter hoge Dockland kantorengebouw
<em>Doen: de Elbphilharmonie bewonderen<\/em>
Doen: de Elbphilharmonie bewonderen

7. Hafencity & Speicherstadt

Wat is het tof om op ontdekking te gaan in deze wijken! Er bestaat geen groter contrast dan HafenCity en Speicherstadt. Architectonische paradepaardjes schieten als paddenstoelen uit de grond naast historische pakhuizen met eeuwenoude handelsgeschiedenis.

Hafencity is de uitbreiding van de binnenstad om het oude havengebied heen. Het gebied is constant in beweging, je kunt het letterlijk zien groeien. Speicherstadt werd in 1913 gebouwd en is het grootste aan elkaar grenzende pakhuizencomplex ter wereld. De hoge panden met hun grillige puntgevels en torentjes dienen tot op de dag van vandaag als opslagplaats voor waardevolle handelsgoederen.

Als je toch in deze buurt bent, loop dan iets verder door naar het Kontorhaus district. Dit gebied staat vol enorme en indrukwekkende (kantoor)panden. Leuk weetje: het district was het eerste op het Europese continent dat speciaal is gebouwd (tussen 1920 en 1930) met dat doel. Je kunt vaak gewoon een gebouw binnenlopen en de fraaie architectuur en trappenhuizen bewonderen.

Kortom: dit zijn de mooiste wijken van Hamburg als je het ons vraagt!

Een van de mooiste uitzichten in de wijk Speicherstadt
Een van de mooiste uitzichten in de wijk Speicherstadt
De pakhuizen worden omringd met water en zijn nog volop in gebruik
De pakhuizen worden omringd met water en zijn nog volop in gebruik
Bijzondere kantoorpanden in het Kontorhaus district
Bijzondere kantoorpanden in het Kontorhaus district

8. Picknicken aan de Alster

Het 1,5 kilometer lange Alsterpark vinden wij een perfecte plek voor een picknick. Schitterend gelegen tussen de Alster en de luxueuze witte panden van de ambassades. De Outer Alster wordt voornamelijk gebruikt om te zeilen, roeien en suppen. Wanneer je net als wij een fiets tot je beschikking hebt, dan is het erg leuk om rondom het meer te fietsen. Heb je iets minder tijd en wil je toch genieten van het meer en zijn omgeving? Het is ook mogelijk om een rondvaart te maken op het meer.

Geen verkeerd uitzicht
Geen verkeerd uitzicht
Op het water, maar ook in het park is iedereen volop in beweging!
Op het water, maar ook in het park is iedereen volop in beweging!

9. Scheepvaartmuseum

In Hamburg vind je verschillende musea die de moeite waard zijn. Een daarvan is het Internationales Maritimes Museum Hamburg. Met drieduizend jaar scheepvaart op tien etages is dit de grootse maritieme collectie ter wereld. Leuk om te weten is dat het neogotische museumgebouw uit 1878 stamt en daarmee het oudste pakhuis van Hamburg is. Het museum bevat een complete collectie van modelschepen over de hele wereld en niet alleen van Duitsland. Dat zorgde ervoor dat we langer dan verwacht rond hebben gedwaald en alle scheepsmodellen, filmpjes en andere voorwerpen met plezier hebben bekeken. Handig om te weten is dat de musea op zondag ook altijd open zijn, terwijl de stad en veel andere plekken dan dicht zijn. Zondag = museumdag dus.

10. StrandPauli en Elbstrand

Klaar met rondtoeren door de stad en toe aan een beetje ontspanning? Ga dan weer richting de haven, want daar vind je StrandPauli. Een gezellige Beachclub direct gelegen aan de Elbe. Door de palmbladeren een gigantisch containerschip voorbij zien varen, dat ervaar je bij StrandPauli. Er zijn meerdere beachclubs in de buurt, maar deze vonden wij toch wel het coolste van allemaal. Lekker ontspannen met een hapje en een drankje en uitzicht op de haven.

Het Elbstrand is ook een pareltje. Bezoek dit stadsstrand op een warme zomerdag en leg je handdoekje op het zand of plof neer op een van de terrassen. Je hebt uitzicht op de enorme haven en ziet grote containerschepen voorbijvaren. Op mooie dagen komen inwoners van de stad hier, naast zwemmen, graag voor een barbecue of picknick.

Schoenen uit, zand tussen de tenen en een lekker hapje en\/of drankje. Ontspannen maar!
Schoenen uit, zand tussen de tenen en een lekker hapje en/of drankje. Ontspannen maar!
<em>Het leuke Elbstrand ligt bij <em>\u00d6velg\u00f6nne<\/em> en zit vol toffe beachclubs<\/em>
Het leuke Elbstrand ligt bij Övelgönne en zit vol toffe beachclubs

11. Slapen in 25hours hotel HafenCity of MotelOne Hamburg-Fleetinsel

In de opkomende wijk HafenCity ligt ook het hotel 25hours hotel HafenCity. Gelegen aan de rand van de stad, direct grenzen aan de wijk Speicherstad. Kamers zijn geïnspireerd door de haven en de scheepsbouw en zien er warm en gezellig uit. Het hotel heeft een gezellige sfeer, ligt op een goede locatie (dichtbij OV) en heeft fijne kamers. Een aanrader!

MotelOne Hamburg-Fleetinsel is gloednieuw en ligt in het hart van de stad. De kamers zijn eenvoudig, maar comfortabel en hebben geweldige bedden. Sla een bezoek aan de mooie hotelbar niet over, want dat is een plaatje. Bestel een cocktail of gin basil (die laatste blijkt een echte klassieker te zijn in Hamburg).

Wat een verrassend leuke stad is Hamburg!
Wat een verrassend leuke stad is Hamburg!

Leuke musea om te bezoeken

Het is ook altijd leuk om tijdens een stedentrip een leuk museum te bezoeken. Ook die zijn er meer dan genoeg! In 2024 komt er overigens nog een bijzonder museum bij: het Digital Art Museum in de wijk HafenCity. Een paar tips:

 • Hamburger Kunsthalle: het belangrijkste kunstmuseum van de stad
 • Bucerius Kunst Forum: wisselende exposities, van klassieke tot moderne kunst
 • Museum of Illusions: niets is hier wat het lijkt, je moet het zelf gaan ervaren

Tip: het is slim om entreetickets voor vertrek online alvast te regelen, dat kan het beste online via Tiqets.nl

Restaurant tips Hamburg

Bij een stedentrip hoort natuurlijk ook lekker eten. Een paar goede restauranttips mogen dus niet ontbreken in dit lijstje.

 • Salt & Silver Levante – hip, shared dinging, super lekker en een toffe cocktailbar!
 • Tigre – ook al zo hip, een mix van Aziatisch en Zuid-Amerikaanse keuken in een toffe setting
 • Hobenköök Restaurant & Markthalle – een restaurant en een hippe markthal in één, hier koop je super lekkere delicatessen
 • ÜberQuell brouwt eigen bieren, serveert geweldige pizza’s en ligt op een toffe plek in St. Pauli, niet ver van de vismarkt.

Als afsluiting nog een paar handige en praktische feiten over deze gezellige en sfeervolle stad, die altijd goed van pas komen.

Hamburg Facts

 • Vanaf Utrecht ben je in ruim 4 uur rijden in Hamburg (mits je geen file tegen komt). Maar beter neem je de trein: als je vroeg boekt via NS International is dat super goedkoop.
 • Na Berlijn is Hamburg de grootste stad van Duitsland met ruim 1,7 miljoen inwoners.
 • In principe is alles in de binnenstad op loopafstand, mocht je het liefst de hele dag willen wandelen. Zo zie je wel het meest: er is ook veel toffe street art te spotten.
 • Volgens ons is de leukste manier om de stad te verkennen op de fiets.
 • De haven van Hamburg is na de haven van Rotterdam en Antwerpen de grootste haven van Europa en de grootste haven van Duitsland. Vandaar dat een groot deel van de stad aan het water ligt.
 • Nog een andere tip is de Hamburg card, daarmee maak je gratis gebruik van al het openbaar vervoer & krijg je korting op veel activiteiten/bezienswaardigheden.
 • Eens in de twee jaar vinden de Hamburg Cruise Days plaats. Een tof event vol feestjes, vuurwerk en cruiseschepen. De volgende editie staat gepland voor 2025.
 • Maak je in december deze stedentrip? Dan is er ieder jaar een fantastische kerstmarkt die je niet wil missen!

Stedentrip Hamburg in Duitsland

Heb jij inmiddels zin gekregen in een stedentrip of weekendje weg naar Hamburg? Dan helpen deze reistips om je vakantie te boeken.

Plan je reis

 • Vanaf Utrecht is het 4,5 uur rijden naar Hamburg. Een bestemming die je dus ook met de auto kunt bereiken.
 • Liever met de trein naar Hamburg? Boek dan online bij NS International. Wanneer je vroeg boekt zijn de treinkaartjes een stuk goedkoper.
 • Toffe hotels zijn er volop! Hotel Barceló is echt een aanrader. Een designhotel midden in de Altstadt. En ook het hippe hotel 25hours Hafencity is perfect qua locatie. Kijk daarnaast ook even naar MotelOne Hamburg Fleetinsel, een centraal gelegen gloednieuw hotel.
 • Boek je liever een complete stedentrip? Kijk dan eens bij Stedentrips.nl of bij TUI.nl (ook last minute).
 • Goede aanbiedingen voor leuke hotels in Hamburg vind je ook via Hotel Specials.
 • Huur een fiets in Hamburg om de stad te leren kennen. Bijvoorbeeld via Baja Bikes of Get Your Guide.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Leonie Tiemessen

Leonie is online marketeer, levensgenieter en gek op reizen! Daarnaast houdt ze van lekker eten, fotograferen, volleyballen en fietsen. Haar favoriete bestemming is zonnig en heeft een goede mix van cultuur en natuur!

Verder lezen over Duitsland

De beste tips voor een duurzame stedentrip naar Hannover

De beste tips om te doen in de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen vind je hier. Zo verken je Hannover op een duurzame manier!

Stedentrips11.07.2024

De beste tips voor een duurzame stedentrip naar Hannover

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Vanaf de meeste plekken in Nederland sta je in nog geen 3 uur tijd in hartje Düsseldorf, een stad die compleet anders is dan die in Nederland. Hoeveel vakantiedagen je ook hebt en wat je budget ook is: een paar dagen naar Düsseldorf kan altijd.

Stedentrips08.04.2024

Fietsend door Düsseldorf: de leukste manier om de stad te verkennen

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Vliegen - met vertrek uit Nederland - wordt steeds duurder. En dat maakt het helemaal niet meer zo vanzelfsprekend om te vertrekken vanaf Schiphol, Eindhoven of Rotterdam. Maar wat zijn de alternatieven: hoe voordelig is het om te vliegen vanuit Duitsland? En wat zijn je opties?

Vliegen20.03.2024

Zo interessant is het om vanuit Duitsland te vliegen

Dit zijn de 9 mooiste steden in Duitsland

Duitsland is een land vol prachtige steden met een rijke geschiedenis. Ook op gebied van architectuur en cultuur zijn hier veel toffe steden te vinden. Een stedentrip naar een Duitse stad is dus vrijwel altijd een goed idee. Maar wat zijn nu de leukste en mooiste steden voor een weekendje weg? Van de indrukwekkende architectuur van Berlijn tot de romantische sfeer van Heidelberg. En van de historische pracht van Dresden tot de gastvrijheid van München: al deze steden wil je een keer ontdekken. Dit zijn de 12 mooiste steden in Duitsland!

Stedentrips03.01.2024

Dit zijn de 9 mooiste steden in Duitsland

De 14 mooiste plekken in Duitsland die je gezien moet hebben

Duitsland heeft zo ongeveer álles waar je van kunt dromen. Van historische steden, lieflijke dorpen en adembenemende natuur, tot mooie eilanden en hoge bergtoppen. Het is ook een heel groot land, zo ongeveer negen keer groter dan Nederland (in termen van oppervlakte). Er zijn in Duitsland veel mooie plekken die je een keer gezien moet hebben. Die hebben wij allemaal voor je verzameld!

Algemeen22.12.2023

De 14 mooiste plekken in Duitsland die je gezien moet hebben

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

Met indrukwekkende landschappen vol watervallen, bossen en bergmeren is het Zwarte Woud in Baden-Württemberg een van de mooiste regio's in Duitsland. Tussen al dat natuurgeweld liggen de mooiste Duitse dorpen verscholen...

Natuur26.10.2023

De beste outdoor tips voor het Zwarte Woud in Baden-Württemberg

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

Het Duitse Sauerland was tientallen jaren vooral een plek waar je in de winter, op nog geen vier uur rijden van Utrecht, heerlijk kon skiën op pistes die tussen de 400 en 800 meter boven NAP liggen. Helaas voelt ook die...

Algemeen18.07.2023

Skywalk Willingen, een doorzichtige hangbrug van 700 meter: wie durft?

alleen voor daredevils zonder hoogtevrees