Stedentrips18.02.2020

5 praktische tips voor een reis naar Hongkong


De combinatie van een moderne metropool en oosterse cultuur maakt Hongkong tot een must visit voor iedere reiziger. Een bezoek aan zo’n bijzondere plek vraagt wel enige voorbereiding. Daarom heb ik 5 praktische tips verzameld om je reis naar Hongkong niet alleen een onvergetelijke ervaring, maar ook nog eens ultiem comfortabel te maken. Doe er je voordeel mee!

Hongkong is een must visit voor iedere reiziger
Hongkong is een must visit voor iedere reiziger

1. Kies voor Hongkong als stopover

Met een oppervlakte van 1.104 km2 is Hongkong perfect om te verkennen tijdens een stopover onderweg naar Australië, Nieuw-Zeeland of een bestemming in (Zuid)Oost-Azië. Cathay Pacific is de luchtvaartmaatschappij van Hongkong en behoort tot één van de beste en veiligste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Met deze luchtvaartmaatschappij boek je eenvoudig een stopover in Hongkong.

Ik vloog met Cathay Pacific naar Sydney met een stopover van 72 uur in Hongkong, een absolute aanrader. Hiermee splits je jouw reis naar Sydney ongeveer in tweeën. Dit maakt de reis niet alleen beter behapbaar, maar verkleint ook nog eens de kans op een jetlag. Bovendien is Hongkong hartstikke leuk om te verkennen en dat gaat prima tijdens een stopover, doen dus!

Boek een stopover in Hongkong met Cathay Pacific
Boek een stopover in Hongkong met Cathay Pacific

2. Reizen van en naar het vliegveld: van Octopus Card tot Uber

Of je nu naar Hongkong op vakantie gaat of dat je er alleen bent voor een stopover van enkele uren: je zult van het vliegveld naar het centrum of een andere plek in het land willen reizen. De luchthaven van Hongkong ligt namelijk op het eiland Lantau. Hier vind je zeker mooie bezienswaardigheden, maar als je nog nooit in Hongkong geweest bent, dan wil je natuurlijk de absolute highlights van de stad ervaren. Die vind je niet op Lantau, maar in Kowloon en op Hong Kong Island.

De makkelijkste en goedkoopste manier om te reizen in Hongkong is met de Octopus Card. Deze kaart kun je vergelijken met onze ov-chipkaart en is te gebruiken voor al het openbaar vervoer in Hongkong. Oók in de Star Ferry, de ouderwetse dubbelsdekstram en de Peak Tram betaal je gewoon met je Octopus Card. Het is soms zelfs mogelijk om ermee te betalen in supermarkten, restaurants en bezienswaardigheden, zoals het uitzichtpunt op de Peak. Doe dat ook vooral, want vaak is het een stuk voordeliger dan wanneer je op een andere manier betaald. Een Octopus Card koop je bij servicebalies van de Airport Express trein en andere vervoerders en op MTR-stations voor HK$ 150 (zo’n € 18), waarvan HK$ 100 (€ 12) reistegoed en HK$ 50 (€ 6) borg. De borg en eventueel overgebleven reistegoed krijg je weer terug als je de kaart inlevert.

Ondanks dat het openbaar vervoer goed werkt, is het niet altijd de snelste manier om van en naar een specifieke plek te komen. Een Uber is dan een goed alternatief. Hoewel een ritje met een Uber iets duurder zal zijn dan een reis met het openbaar vervoer, wordt je wel op exact de juiste plek opgehaald en afgezet. Heb je dus wat minder tijd, dan is een Uber een goed alternatief voor het ov.

Ook op de Star Ferry maak je gebruik van de Octopus Card
Ook op de Star Ferry maak je gebruik van de Octopus Card

3. Instagram Etiquette: de Monster Building en andere fotogenieke plekken

Hongkong staat bekend als concrete jungle en doet zijn naam zeker eer aan met de talloze wolkenkrabbers en flats die de skyline van de stad sieren. Toch zijn bepaalde flats bekender dan andere, zoals de Monster Building in Quarry Bay.

Of het nu de rol van het woongebouw in een van de Transformers films is of de opkomst van Instagram: bij dit gebouw ben je als toerist niet meer welkom. Bewoners waren het zat dat er steeds drommen toeristen foto’s kwamen maken bij hun woning en hebben actie ondernomen. Er staat een hek om het blok waar voorheen toeristen op gingen staan om te poseren. Aan het hek hangt een bord met een duidelijke uitleg over de reden van het verbod en de gevolgen wanneer dit niet wordt gerespecteerd. Heel triest dat het zo ver is gekomen, maar blijkbaar is dit nodig om de kwaliteit van wonen in deze gebouwen op peil te houden.

Een plek die de potentie heeft om dezelfde kant op te gaan als de Monster Building is het basketbalveld bij Choi Hung Estate. Ook deze plek is een hit op social media door de regenboogkleurige woongebouwen met tropische palmbomen ervoor. Wees daarom respectvol wanneer je deze plek bezoekt. Zorg dat bewoners geen overlast ervaren en ga niet ineens op het basketbalveld poseren als dat wordt gebruikt voor een potje basketbal. Wil je iets terugdoen voor de locals? Draag dan bij aan de lokale economie door bijvoorbeeld iets te drinken te kopen in een lokale winkel. Volgens mij een paar hele simpele tips om ervoor te zorgen dat iedereen van deze plek kan blijven genieten.

Het Instagramwaardige basketbalveld in Choi Hung Estate
Het Instagramwaardige basketbalveld in Choi Hung Estate

4. Hongkong in het nieuws: wat is het reisadvies?

Hongkong is sinds eind 2019 vooral negatief in het nieuws. Waar dat eerst vooral was vanwege demonstraties is dat momenteel meer vanwege de uitbraak van het coronavirus in China. Hongkong heeft echter maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Ik was in december in Hongkong ten tijde van de demonstraties en heb hier weinig van gemerkt. In het weekend vonden er demonstraties plaats, maar die vonden plaats op vaste plekken die vooraf werden aangekondigd. Wij hadden bij de locals nagevraagd waar dat was en hebben die plek op die dag gemeden. Toen we na het weekend op die plek waren, zagen we enkel graffiti met protestleuzen. Doordeweeks zijn demonstranten gewoon aan het werk en zal er dus niet zo snel een demonstratie plaatsvinden. Verder was het op toeristische plekken rustig: we konden zonder rij de Peak Tram in naar de Peak en hebben nergens hoeven reserveren. Dat is normaal gesproken wel anders in Hongkong, dus dat was voor ons prettig.

Mijn advies wanneer je een reis naar- of tussenstop in Hongkong op de planning hebt staan: controleer het actuele reisadvies en vraag eenmaal daar naar de status van de demonstraties.

E\u00e9n van de weinige sporen van de demonstraties in Hongkong: graffiti met protestleuzen
Eén van de weinige sporen van de demonstraties in Hongkong: graffiti met protestleuzen

5. Praktische tips en weetjes

Tot slot zijn er een aantal praktische tips en weetjes die handig zijn om te weten wanneer je naar Hongkong reist. Je vindt ze in dit handige overzicht:

Beste reistijd

Hongkong heeft een warm zeeklimaat. Dit betekent dat de winters warm en relatief droog zijn, terwijl het er in de zomer tropisch warm is met veel neerslag. Van mei tot en met oktober is er tevens kans op cyclonen, dus dat is niet de beste reistijd. Wil je niet wegwaaien of natregenen, reis dan tussen november en april naar Hongkong.

Visum

Voor Hongkong heb je geen visum nodig. Ervan uitgaande dat je in het bezit bent van een Nederlands paspoort en niet langer dan 90 dagen in Hongkong wilt verblijven tenminste.

Tijdsverschil met Hongkong

In Hongkong is het later dan in Nederland. In onze zomertijd is het in Hongkong 6 uur later en in onze wintertijd is het er 7 uur later.

Taal

In Hongkong was Engels tot 1997 de officiële taal, maar sindsdien is Chinees daar aan toegevoegd. Gelukkig maar, want een groot deel van de bevolking van Hongkong spreekt helemaal geen Engels. Toch kun je als toerist prima met Engels terecht.

Wil je een woordje Chinees leren, kies dan voor het standaardkantonees, want dat spreken veruit de meeste mensen. Wij leerden van een taxichauffeur de volgende woorden:

  • néi hóu (spreek uit als: nee hoo) – hallo
  • dō zé (spreek uit als: too dzee) – dankjewel, als je iets krijgt
  • m goi (spreek uit als: m koi) – dankjewel, als iemand je heeft geholpen

Onze ervaring is echter dat ze in Hongkong niet gewend zijn dat toeristen Kantonees spreken. Wanneer we mensen begroeten met ‘néi hóu’ zeiden ze altijd ‘hello’ terug. Ze waren er simpelweg vanuit gegaan dat we hen in het Engels groetten. Het is dus niet per se nodig om Kantonees te leren.

Hongkong dollar

In Hongkong betaal je met de Hongkong dollar. Een euro is met de huidige koers ongeveer HK$ 8,40 en tien Hongkong dollar is ongeveer € 1,19.

Stopcontact

In Hongkong heb je andere stopcontacten dan hier, dus neem een wereldstekker mee. Type G is degene die je moet hebben.

In de winter is het warm en relatief droog in Hongkong: de beste reistijd voor een bezoekje dus!
In de winter is het warm en relatief droog in Hongkong: de beste reistijd voor een bezoekje dus!

Benieuwd wat er allemaal te zien en doen is? We hebben de leukste dingen voor tijdens een stopover van 72 uur in Hongkong voor je op een rij gezet!

Op reis naar Hongkong

Ben jij van plan om op reis te gaan naar Hongkong? Lees dan deze tips nog even goed door.

Plan je reis

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Chloë Nieuwdorp

Chloë reist het liefst de hele wereld over samen met haar vriend én hun camera's. Een selectie van haar mooiste reisfoto's en verhalen vind je op Travelvalley.

Verder lezen over Azië

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

Eén van de mooiste rondreizen die je in Zuidoost-Azië kunt maken is een combinatie van de landen Vietnam en Cambodja. En de mooiste hoogtepunten kun je perfect samen zien in één rondreis! Wij geven je handige tips voor het maken van een reis naar deze bijzondere landen.

Algemeen17.05.2024

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

dit zijn dé vijf hoogtepunten
Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Angkor Wat tempels bezoeken: 5 handige tips

De tempels van Angkor in Cambodja horen thuis op elke bucketlist. Met onze 5 tips zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op een bezoek aan het schitterende tempelcomplex.

Zomer27.04.2024

Angkor Wat tempels bezoeken: 5 handige tips

7 tips voor een onvergetelijke reis op Sabah – Maleisisch Borneo

Houd je van avontuur én natuur? Dan hebben wij de perfecte bestemming voor je, namelijk Sabah. Sabah ligt in het Maleisisch deel van Borneo en is een van de gaafste natuurbestemmingen van Azië. Sabah is 72.500 km² gr...

Natuur14.12.2022

7 tips voor een onvergetelijke reis op Sabah – Maleisisch Borneo

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

Wij zijn groot fan van Thailand. Het land in Zuidoost-Azië is ontzettend veelzijdig, de bevolking is supervriendelijk, de natuur is schitterend en het Thaise eten is onovertroffen. Dit is typisch een bestemming waar je...

Algemeen19.11.2022

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

De 10 coolste dingen om te doen op Bali

Bali is het Indonesische eiland dat je hart gaat stelen. De mensen zijn ontzettend lief, de zon schijnt er altijd, je vindt er fantastische stranden en een prachtig binnenland en dan zijn er ook nog eens heel erg veel le...

Zomer15.04.2022

De 10 coolste dingen om te doen op Bali

De leukste reistips voor een vakantie naar Bali ☆
De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

Staat een reis naar de Filipijnen ook op jouw bucketlist? Dat begrijpen wij heel goed! In totaal bestaat het land uit 7.641 eilanden. Je vindt er volop tropische stranden, maar ook jungles, rijstvelden en een ontzettend...

Vliegen17.12.2021

De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

De 6 mooiste plekken tijdens eens rondreis door Japan

Een rondreis door Japan is er eentje voor op je bucketlist. Rondreizen door het land van de rijzende zon is een onvergetelijke ervaring. De indrukwekkende Japanse cultuur, het veelzijdige landschap en het genot van de ve...

Algemeen21.03.2021

De 6 mooiste plekken tijdens eens rondreis door Japan

Verder lezen over China

Winter wonderland in China: het magische Harbin Ice Festival

Vergeet Disneyland. En de Winterefteling doet al helemaal niet meer mee als je dit gezien hebt: het Harbin Ice Festival in China. Het is een beetje alsof je Elsa's ijspaleis uit de film Frozen binnenloopt. Met muren, trappen en kastelen van ijs beland je hier rechtstreeks een ijskoud sprookje.

Winter18.01.2024

Winter wonderland in China: het magische Harbin Ice Festival

In Shanghai is het J Hotel geopend: het hoogste hotel ter wereld

Niet voor menen met hoogtevrees hoor, dit nieuwe hotel in Shanghai, China. Daar is onlangs het J Hotel geopend dat zich nu het hoogste hotel ter wereld mag noemen. Overnachten doe je er op en duizelingwekkende hoogte van...

Stedentrips01.07.2021

In Shanghai is het J Hotel geopend: het hoogste hotel ter wereld

Een rondleiding door Hongkong in 25 foto’s​

Wie denkt aan Hongkong denkt aan een metropool vol wolkenkrabbers die trots de skyline van de stad vormen. Dat zorgt overdag al voor een imposant beeld, maar 's avonds - wanneer alle neonverlichting aan gaat - is het uit...

Stedentrips21.02.2020

Een rondleiding door Hongkong in 25 foto’s​

Dit wil je doen in Hongkong – 72 uur stopover

Momenteel roept een reis via of naar Hongkong vooral bezorgdheid op rondom protesten en het coronavirus. Toch ben ik half december naar Hongkong afgereisd voor een stopover van 72 uur. Hoewel er in die periode demonstrat...

Stedentrips08.02.2020

Dit wil je doen in Hongkong – 72 uur stopover

Dit zijn de vijf leukste bezienswaardigheden van Macau in China

Macau heeft de laatste jaren flink aan populariteit weten te winnen. Het is een bekende regio in het zuiden van China. Macau ligt 70 kilometer van Hongkong vandaan en 145 kilometer van Guangzhou. Het is een bijzondere re...

Stedentrips14.01.2020

Dit zijn de vijf leukste bezienswaardigheden van Macau in China

Beijing opent het grootste vliegveld ter wereld

In Bejing is het grootste vliegveld ter wereld geopend: Beijing Daxing International Airport. Met een oppervlakte van maar liefst 700.000 vierkante meter is er nergens anders zo'n gigantisch groot vliegveld te vinden. De...

Vliegen26.09.2019

Beijing opent het grootste vliegveld ter wereld

Starfish Airport
In China worden autonoom vliegende luchttaxi’s getest

Het Chinese EHang, een bedrijf dat zich voornamelijk richt op drones, gaat zich bezighouden met luchttaxi’s voor personentransport. Er wordt een pilot gestart in Guangzhou, één van de grootste en drukste steden in Ch...

Vliegen10.09.2019

In China worden autonoom vliegende luchttaxi’s getest

Wow: deze foto van Shanghai heeft 195 biljoen pixels!

Het is tegenwoordig mogelijk om foto's te maken met gigapixels, waarbij je gigantisch ver kunt inzoomen terwijl de foto nog steeds haarscherp blijft. Het Chinese bedrijf BigPixel stelt nu een foto beschikbaar die maar li...

Algemeen11.01.2019

Wow: deze foto van Shanghai heeft 195 biljoen pixels!