Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
Wenen is een bijzondere stad. Het is een stad met een rijke historie, met bijzondere architectuur en cultuur én met een heleboel leuke adresjes om te shoppen. Maar wie naar Wenen gaat, komt ook nog voor iets anders: de Wiener Schnitzel. En natuurlijk gaat het in Wenen niet alleen om de Wiener Schnitzel zelf, maar om lekker eten in het algemeen. Tijdens mijn reis op uitnodiging van de nieuwe reisorganisatie JUST AWAY, maar ik kennis met de culinaire kant van deze stad.
Oostenrijk is zo’n land waar je typsiche dingen eet. Zoals de Verenigde Staten onlosmakelijk verbonden is met hamburgers, en de Italianen niet loskomen van hun pizza-imago, horen ook Oostenrijk en de schnitzel bij elkaar. Of je nu op wintersport gaat in Tirol, of je gaat stedentrippen in Wenen: overal op de kaart kom je de schnitzel tegen. We krijgen het advies om deze tijdens onze eerste dagen nog even te laten staan, omdat we later tijdens een kookworkshop de échte Wiener Schnitzel gaan maken.
In het eerste deel van mijn reisverslag heb je al kunnen lezen over de koffiecultuur in Wenen. Een kopje koffie drink je hier niet in een beker onderweg naar je werk, maar op je gemak in een Weens koffiehuis. En daar hoort vaak ook een gebakje bij. Waar wij gebakjes vooral bewaren voor verjaardagen, wordt er hier iedere dag genoten van iets lekkers bij de koffie. De meeste koffiehuizen hebben dan ook een vitrine met lekkernijen waar het lastig keuzes maken is.
De eerste avond van ons bezoek eten we in de Albertina Passage Dinnerclub. In dit voormalig metrostation ben je de vintage sfeer in Wenen compleet vergeten, en waan je je in een van de meest hippe plekken ter wereld. De inrichting is strak, met roze neon-verlichting, de sfeer is super relaxed. Er is live muziek, die aan het begin van de avond in de vorm van rustige jazz vanachter de piano wordt gebracht, later op de avond komt er wat meer leven in de brouwerij en wordt er ook gedanst. En het eten? Ik droom er nog steeds van, van de crispy tuna. Het eten is hier ontzettend goed. Het is niet goedkoop, maar het is echt maximaal genieten hier. Trek wel wat leuks aan als je hier gaat dineren, in spijkerbroek voel je je hier underdressed.
Weense Naschmarkt
Ben je een echte foodie, en wil je Culinair Vienna van dichtbij ervaren, leer dan zelf Weens koken. Wij maken een tour over de Weense Naschmarkt en krijgen daarbij hulp van kok en tourguide Peter. De Weense Naschmarkt, een oriëntaalse bazaar, is een smeltkroes van smaken, geuren en culturen. Je vindt er van alles: van vlees en vis tot kruiden en delicatessen uit landen zoals Griekenland en Turkije. Peter neemt ons mee over de markt, en laat ons proeven van kleine hapjes, kazen en drankjes en heeft bij iedere stop een mooi verhaal. Natuurlijk kun je heel goed zelf een rondje lopen over deze markt, maar dan mis je de verhalen van een insider. Hoe je kunt zien of asperges écht vers zijn, dat je kardemom ook prima door de koffie kunt drinken en dat sap van de moerbei ontzettend goed is voor je gezondheid. Op vrijdag en zaterdag vind je naast de Naschmarkt ook nog een boerenmarkt, waar je verse producten direct van het land kunt kopen. We slenteren over de markt, en krijgen spontaan zin om zelf aan de slag te gaan. En dat is maar goed ook, want in de kookstudio van Peter gaan we aan de slag met een Weens driegangenmenu met als hoofdgerecht natuurlijk de Wiener Schnitzel.
Vooraf staat er Weense knoflooksoep op het menu, waarvoor wilde knoflook gebruikt wordt. Voor wilde knoflook moet je op zoek naar een betere groenteboer, want die vind je niet zomaar. De soep ruikt heerlijk, smaakt geweldig en geeft niet zo’n heftige nasmaak als met gewone knoflook.
Het geheim van een hele goede Wiener Schnitzel zit natuurlijk in het vlees zelf: hoe malser het vlees, hoe lekkerder de Wiener Schnitzel. Daarnaast is het een kwestie van koken met liefde. Er hoort een knapperig bruin korstje om de schnitzel te zitten, waar je voorzichtig mee om moet gaan. Het vlees moet pas de pan in als de olie écht goed heet is. En daarna moet je de schnitzel even te tijd geven om goed bruin te worden. Met omdraaien moet je voorzichtig zijn, en het korstje niet laten scheuren. En natuurlijk na het bakken in de olie even laten uitlekken op een stukje keukenpapier. Volgens Weense traditie bak je de Wiener Schnitzel in zonnebloemolie met daarin een hele grote klont boter. Die boter geef een wat romige smaak aan de korst.
Als toetje maken we chocoladesoufflé met verse aardbeien. Een driegangenmenu in Wenen is namelijk niet compleet zonder chocolade.
Tijdens een stedentrip zou je waarschijnlijk eerder kiezen voor uit eten in een restaurant, in plaats van een kookworkshop. Boek je een reis naar Wenen via JUST AWAY dan zit er altijd iets extra’s in het pakket zoals bijvoorbeeld een kookworkshop. En dat is echt een aanrader. Eten in een restaurant is heel leuk, zeker als in het in een restaurant zoals Albertina Passage is, maar zelf klaarmaken is nog veel leuker!
Verder lezen over Wenen
Stedentrips01.11.2019
Dit zijn de acht leukste dingen om te doen in Wenen
Stedentrips14.03.2017
De 10 meest prettige steden om te leven
Vakantiedeals01.05.2014
Lezersaanbieding: korting op stedentrip Wenen
Stedentrips24.04.2014
Modern Vienna: architectuur & shoppen in Wenen
Stedentrips19.04.2014